Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Παπαγάλος σε κλουβί με ανοιχτή την πόρτα!

     

                                                                          Τι κάνετε;
                                                  Φωτό: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Σε χρυσό κλουβί ζει και αιωρείται “οικειοθελώς” , εντός και εκτός αυτού, ο όμορφος παπαγάλος της κυρίας Ευγενίας Δ. Ντουραμάκου, που δεν λέει να πετάξει μακριά, αφού την αγάπη και την ελευθερία του φιλοσοφικά κατάκτησε μέσα από αυτή του τη γλυκιά, γεμάτη αγάπη και στοργή δέσμευση.

Μία κρύα νύχτα του Χειμώνα, πριν από δέκα χρόνια, ο όμορφος παπαγάλος, κρυωμένος και νηστικός, προτού καταρρεύσει εμπρός στα παραθυρόφυλλα που ανεμοσύριζαν, διαισθητικά χτύπησε το “σωστό τζάμι”. Ζήτησε τροφή, ζεστασιά, θαλπωρή και ασφάλεια, τα οποία του χάρισε απλόχερα η φιλόστοργη κυρία Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, η κοινωνικά δραστήρια και φιλόζωη Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας. Μια ανοιχτή αγκαλιά αγάπης και αφοσίωσης δέχτηκε το ανεμοφλογισμένο πλάσμα του Θεού. Μπορεί αρχικά να φώναζε Μίμη ή Νίκο το παπαγαλάκι, Ευγενία είναι δύσκολη λέξη να προφέρει, όπως ο αλησμόνητος παπαγάλος, ο καταξιωμένος ηθοποιός, που έδωσε παράσταση στην πλατεία της Βαλύρας ένα καλοκαίρι πριν από 55 χρόνια. Θυμάμαι που ξεσήκωσε όλα τα παιδιά του χωριού -με κλάματα ζητούσαν να τον πάρουν στο σπίτι τους- γιατί ήταν άκρως επικοινωνιακός και είχε εμπεδώσει “ άριστα” την Ελληνική γλώσσα! Κοντά στην κυρία Ευγενία, τούτος ο υπέροχος παπαγάλος, διδάχτηκε πρωτίστως τη γλώσσα της καρδιάς, με πολύ εκλεπτυσμένο συναίσθημα, γι΄ αυτό το βλέμμα του λάμπει και η κορμοστασιά του είναι αγγελικά ορθή, με ανάστημα ουρανίας μεγαλοπρέπειας. Λέγει η κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου για τούτο το έξοχο στολίδι της ζωής της:



Είναι ένα εξαιρετικά αφοσιωμένο, παιχνιδιάρικο και έξυπνο πουλί. Είναι φιλικός, αντιλαμβάνεται τη χαρά σου αλλά και τη θλίψη σου, ενίοτε απαιτητικός, ζηλιάρης να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σου. Δεν τού έχω δώσει κάποιο όνομα, είναι όμως ο “ ήλιος μου”! Ζει ελεύθερος μέσα στο σπίτι, δεν θα μπορούσα άλλωστε να τού στερήσω την ελευθερία του φυλακίζοντάς τον μέσα σε ένα κλουβί. Τρώει τα πάντα, από σπόρια μέχρι κοτόπουλο και ρύζι, κατέχει μια θέση στο τραπέζι. Δύο φορές έφυγε από το σπίτι αλλά με τη σχέση εμπιστοσύνης κατάφερα να τον πιάσω, μολονότι οι γάτες καραδοκούσαν. Μετά από αυτό πιστεύω ότι ήρθε για να μείνει. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχω να σάς διηγηθώ, πού νομίζω ότι θα γράφαμε βιβλίο”!

Ο φίλος του Ερμής, ο χαριτωμένος και ασπροντυμένος   σκύλος της παρέας, στον παράδεισο της κυρίας Ευγενίας που ζουν , μετά από τα πρωινά χασμουρητά, καλημερίζει ανελλιπώς τον καλλιτέχνη φίλο του, που τον περιμένει με ανοιγμένα τα φτερά , φορώντας μονίμως το ατσαλάκωτο πράσινο κοστούμι του. Ο φτεροπόδαρος Ερμής ανταποδίδει το φιλικό χαιρετισμό, κυματίζοντας με ωριμότητα την ουρά του, καθώς και οι δυο τους προσκυνούν το φως της ροδόλευκης Ανατολής στον Ταϋγετο, ευχαριστώντας τον Θεό και την κυρία Ευγενία για τα δώρα της ζωής τους. Γεγονός είναι ότι απολαμβάνουν και οι δυο τους πολλή αγάπη και φροντίδα, ώστε δεν έχουν λόγο να ζηλέψουν και να φέρονται ανταγωνιστικά μεταξύ τους, τα δυο μοναδικά παιδιά της ακριβοδίκαιης κυρίας Ευγενίας Δ. Ντουραμάκου. Άλλωστε τα ευλογημένα του Θεού ζώα καταφέρνουν να συνυπάρξουν καλύτερα από τους ανθρώπους, στο ζωολογικό κήπο τούτης της ζωής, πόσο μάλλον στον παράδεισο της Βαλύρας, που έχουν την τύχη να ζουν.

                                            Καλημέρα, καλημέρα!
                                             Φωτό: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Πιστέψτε με, δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα, τα παπαγαλάκια σπουδάζουν και ασκούν “τη μιμητική τέχνη” στο ανοιχτό πανεπιστήμιο της ζωής, ενώ τα σκυλάκια κρατούν τον κατάλογο προόδου τους και γαυγίζουν χαρούμενα, όταν τους ανεβαίνουν οι βαθμοί, στον τομέα της θεάρεστης υπακοής!


                                   Ο Ερμής με σηκωμένη τη φουντωτή ουρά του.

                                           Φωτό: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου , Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, που μοιράστηκε μαζί μας τις μοναδικές εμπειρίες και φωτογραφίες της, με τον φτερωτό της “ήλιο”.

Καλό και ευλογημένο μήνα.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

31/3/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου