Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Η Διάνοιξη Εξόδου του Αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης -Καλαμάτας στη Βιομηχανική Ζώνη Μελιγαλά -Οιχαλίας

    

                                                          Αρχαία Μεσσήνη


Ρεπορτάζ: κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφος της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας στη Βαλύρα Μεσσηνίας



Πριν από τη δεκαετία του 1980, ο αείμνηστος Αναστάσιος Ορλάνδος, γραμματέας της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ,είχε ανασκάψει στην Αρχαία Ιθώμη. Είχε αγοράσει ένα μικρό κομμάτι γης και είχε φέρει στο φως μέρος του Ασκληπείου της Αρχαίας Μεσσήνης. Για να φθάσει όμως στον αρχαιολογικό χώρο έπρεπε να περπατήσει μέσα από ιδιωτικά δρομάκια . Ο ίδιος έφθανε στον προορισμό του ασθμαίνοντας και καταϊδρωμένος, με ένα γαϊδουράκι που έπαιρνε από το σιδηροδρομικό σταθμό Βαλύρας.

Από το 1984, την ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, που έλαβαν χώρο οι αθλητικοί αγώνες , τα Α΄ Ιθωμαία στην Αρχαία Ιθώμη, του εμπνευστή Ιωάννη Ε. Λινάρδου, με τεράστια απήχηση στον Μεσσηνιακό λαό, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαλύρας “ο Θάμυρις”, κατέστη επιτακτική η ανάγκη διάνοιξης μίας εξόδου που να οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, και να διευκολύνει εκ του ασφαλούς τον αθλητικοτουρισμό.

                  Η έναρξη των Ιθωμαίων στην Αρκαδική Πύλη, στην Αρχαία Ιθώμη


Η σημαντικότητα ενός σύγχρονου δρόμου που να συνδέει την Εθνική οδό από Αθήνα στο ύψος του κόμβου Κατσαρού-Σκάλα-Βαλύρα-Χάνια -Λάμπαινα -Αρσινόη -Αρχαία Μεσσήνη έχει προταθεί με γραπτές προτάσεις και σε σχετικές ομιλίες και υποστηρίζεται από τον κύριο Πέτρο Θέμελη που έφερε στο φως την Αρχαία Μεσσήνη.

Πολλοί κατά καιρούς αρμόδιοι έχουν δηλώσει εδώ και δεκαετίες ότι ξεκινάει η κατασκευή του δρόμου για Αρχαία  Μεσσήνη, αλλά ακόμη περιμένουμε εν έτει 2023.

Ο κύριος Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος, Βουλευτής Μεσσηνίας, έχει ενστερνιστεί την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου και έφερε το αίτημα στη Βουλή των Ελλήνων, επίσης σε συνέντευξη που έδωσε στο Δημοσιογράφο της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας, κ. Ηλία Μαραβά.


                          Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Φωτο: Βικιπαίδεια

Διατηρούμε αισίως μία τελευταία ελπίδα το όραμα να γίνει πραγματικότητα, εφόσον "συστρατευθούν" όλες οι υγιείς δυνάμεις σε πολιτικό και κοινοτικό επίπεδο, ιδίως τα ανώτερα πολιτικά στελέχη της χώρας μας, που είχαν την  ευκαιρία να επισκεφθούν την πόλη της Βασίλισσας Μεσσήνης και του γενναίου Αριστομένη και σαφώς κατανόησαν τη σημαντικότητα της διάνοιξης της συγκεκριμένης εξόδου στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης  -Καλαμάτας.

Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου