Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Πασχαλινές λαμπάδες και περίτεχνα κεράκια σαν γλυκίσματα, από την αρτοποιό και ζαχαροπλάστη κυρία Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη στη Βαλύρα

 

         Οι Πασχαλινές λαμπάδες και τα κεράκια της κυρίας Ευθυμίας Ξεν. Καρτερολιώτη  


Από τις αρχές του προηγούμενου έτους η κυρία Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη, η  νεαρή αρτοποιός και ζαχαροπλάστης της Βαλύρας, άρχισε παράλληλα με την καθημερινή, εντατική της απασχόληση , στον οικογενειακό φούρνο στη πλατεία του χωριού, να πειραματίζεται με την κατασκευή κεριών με φυσικά υλικά. Μετά από ένα έτος έχει απογειώσει τις επιδόσεις της και αυτό είναι χαρακτηριστικό στις κατασκευές της για το Πάσχα 2023.

Όμορφες λαμπάδες για αγόρια και κορίτσια και γιορτινά κεράκια που παραπέμπουν σε μους σοκολάτας , βανίλιας και σε χρωματιστά μπισκότα, ετοίμασε η καλλιτέχνης ζαχαροπλάστης για να φωτίσει τα σπίτια της Βαλύρας, κατά την περίοδο του Αγίου Πάσχα.

Η κατασκευή κεριών είναι μία μέθοδος ενίσχυσης της νηστείας, ιδίως  κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής. Αντί να προτιμήσουμε την κατανάλωση ενός λαχταριστού εδέσματος που θα διακόψει την προσήλωσή μας στο νόημα και τους στόχους της θεάρεστης άθλησης, μπορούμε να κατασκευάσουμε ή να αγοράσουμε το αντίστοιχο γλύκισμα σε μορφή κεριού, ως διακοσμητικό για τη μεγάλη εορτή του Πάσχα, τόσο για το σπίτι μας, ή ως δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ιδίως τα παιδιά. Η προσήλωση μας σε όμορφες γιορτινές κατασκευές βοηθά τη σκέψη να αλλάξει προσανατολισμό, μακριά από την υπερκατανάλωση της τροφής, γεμίζει τον άνθρωπο με τη χαρά της δημιουργίας και ξεκουράζει τους οφθαλμούς τού σκληρά εργαζομένου ατόμου, με την έκθεσή του σε καλαίσθητα ερεθίσματα. Μία υγιής μορφή θεραπείας είναι η απασχόληση κατασκευής κεριών, βοηθά ιδίως έναν αρτοποιό και ζαχαροπλάστη να ξεφύγει από τη ρουτίνα του επαγγέλματός του, να πειραματιστεί και να χαρεί μέσα από νέες δημιουργίες, και παράλληλα να επιστρέψει δυναμικά στο βασικό του ρόλο ανανεωμένος.

Άπειρα σχήματα μπορούμε να δώσουμε στα κεράκια μας, η κυρία Ευθυμία Ξεν. Καρτερολιώτη, συνδεδεμένη ψυχικά με τις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες της, φτιάχνει κεράκια ίδια με τα γλυκά που παρασκευάζει στον φούρνο του πατέρα της, κ. Ξενοφώντα Καρτερολιώτη.

Πώς φαντάζεστε τη λαμπάδα σας γι΄ αυτό το Πάσχα; Η δεινή δημιουργός έχει εξαντλήσει πολλές και πιθανές μορφές κατασκευής λαμπάδων για τα παιδιά του χωριού μας ... Τελικά πιστεύω ότι αυτός ο οργασμός της συνεχούς κατασκευής κεριών, θα καταστήσει επιτακτική την ανάγκη εύρεσης μεγάλης αίθουσας στη Βαλύρα, για να επισκεπτόμαστε τα μοναδικά εκθέματα κεριών της κυρίας Ευθυμίας Ξεν. Καρτερολιώτη, στο απώτερο μέλλον.

Εκτός από τον εξαγνισμό του σώματος και της ψυχής, ο καθαρισμός του σπιτιού εσωτερικά και εξωτερικά, το άσπρισμα της αυλής και των πεζοδρομίων, ο λαμπριάτικος στολισμός και οι Πασχαλινές δημιουργίες είναι έκδηλα στην πιστή στον Θεό Βαλύρα, που προετοιμάζεται με ευλάβεια για να γιορτάσει την του Κυρίου μας Αγία Ανάσταση.


Ευλογημένη και δημιουργική Τεσσαρακοστή.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Καρτερολιώτη

15/3/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου