Ο Ανδρέας ήταν αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, οι οποίοι είχαν πατέρα τον Ιωνά. Από νωρίς μπήκαν στην ομάδα του Ιωάννου Προδρόμου, όπου βρήκαν τις θρησκευτικές αλήθειες που αναζητούσαν. Από τον κύκλο αυτό ο Ανδρέας γνώρισε τον Ιησού Χριστό. Όταν, μετά το βάπτισμα, ο Πρόδρομος συνάντησε τον Χριστό, είπε στους ευρισκόμενους πλησίον του Ανδρέα και Ιωάννη, «ίδε ο αμνός του Θεού». Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, (1, 39-41), δίνει την εικόνα συνάντησης του Ιησού Χριστού με τους πρώτους μαθητές του. Ο Ανδρέας είναι ο πρώτος που ακολούθησε τον Χριστό και για τον λόγο αυτό ονομάζεται Πρωτόκλητος (1).
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022
Η Εορτή της Μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου , και ο Συμβολισμός του Χιαστί Σταυρού του Μαρτυρίου του
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
Εύγε κυρία Ελένη Ι. Καρανάνου
στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, η αγαπητή σε όλους μας κυρία Ελένη Ι. Καρανάνου, παρέστη στην τελετή των τελειόφοιτων της Κοινωνιολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ορκίστηκε και παρέλαβε περιχαρής το πτυχίο της, ως μέγιστη επιβράβευση των κόπων της κατά τα προηγούμενα τέσσερα έτη. Δραστήρια όπως πάντα, σκοπεύει να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιστήμη της.
Η Ελένη, από την παιδική της ηλικία έδειξε σημάδια μεγάλης υπευθυνότητας και ήθους, ήταν για σειρά ετών σημαιοφόρος της γενιάς της, στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας.
Χαρμόσυνα Νέα για το Κοινοτικό Ιατρείο Βαλύρας
Η έκκληση του κυρίου Χρήστου Π. Παπαγεωργίου για την ανακαίνιση του Κοινοτικού Ιατρείου της Βαλύρας ακούστηκε, μέσα από την ιστοσελίδα Η ΒΑΛΥΡΑ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ, στα πέρατα της Οικουμένης. Ο γενναιόδωρος και καλός συμπατριώτης μας κύριος Ανδρόνικος Π. Φειδάς κατέθεσε το ποσό των 1.600 ευρώ , πριν από δύο εβδομάδες, στον λογαριασμό του κυρίου Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της ανακαίνισης, όπως τα κατέγραψε ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου. Χρειάζεται άμεσα ο κύριος Παπαγεωργίου να προβεί, όπως υποσχέθηκε, στις ανάλογες ενέργειες, με το κατάλληλο συνεργείο, ώστε οι γέροντες και οι ασθενείς της Βαλύρας να έχουν κατά τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς τον ανακαινισμένο χώρο του ιατρείου στη διάθεσή τους.
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
Η Μαύρη Μπούκλα
Όταν ήμουν οκτώ ετών, είπε ο Κώστας, σημερινός συνταξιούχος φυσικός επιστήμονας και ερευνητής διεθνώς γνωστού Δημοσίου Ερευνητικού Κέντρου στην Αθήνα, καθισμένος ένα αλησμόνητο Καλοκαίρι στα αθάνατα κράσπεδα της Κνωσού, συνέβη κάτι πολύ παράξενο, ένα απόβραδο στο πατρικό μου σπίτι, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου μεγάλωσα. Μία μαύρη, λεπτή μπούκλα κτύπησε το παράθυρο στο υπνοδωμάτιό μου, σαν να ερχόταν να με επισκεφτεί από την έρημο. Μόλις την είδα, εξαφανίστηκε αμέσως. Όμως από τότε μού συμβαίνει κάτι το ανεξήγητο. Ακούω πάνω στο κεφάλι μου σαν να ανεβαίνει ασανσέρ. Όταν ήμουν μικρός νόμιζα ότι όντως ήταν το ασανσέρ του κτιρίου που έκανε θόρυβο, αλλά όταν πήγαμε στην εξοχή και δεν υπήρχε ασανσέρ, τότε κατάλαβα ότι κάτι παράξενο μού συμβαίνει, το οποίο ούτε μπορούσα να δω, ούτε να αγγίξω, γιατί αν και είναι υπαρκτό, είναι παράλληλα ασώματο.
-Το έχετε συζητήσει με τους συναδέλφους σας; ρώτησε η φίλη ξεναγός.
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
Μα εγώ πονάω για άλλη, μια γοργόνα στο ακρογιάλι!
“Μα εγώ πονάω για άλλη, μια γοργόνα στο ακρογιάλι” τραγουδούσε ο Αργύρης όταν έριχνε τα δίκτυα του στα ανοιχτά στη Σέριφο, παιδί μόλις δεκατεσσάρων ετών. Μάταια προσπαθούσε ο θείος του, που ήταν γνωστός και αγαπητός ιερέας στη Χώρα, να τον μεταπείσει να ακολουθήσει το ιερατικό λειτούργημα, γιατί η αλήθεια είναι ότι ο Αργύρης ποτέ δεν έλειπε τις Κυριακές από την εκκλησία. Συχνά καθόταν στο ψαλτήρι και βοηθούσε, ενώ άλλοτε παρέμενε συνέχεια μέσα στο ιερό· στεκόταν όρθιος και αμίλητος καθώς διακονούσε με ευλάβεια τον μακαριστό γέροντα. Πρώτος έπαιρνε τα ευλογημένα πρόσφορα που περίσσευαν και τα μοίραζε στον κόσμο που είχε ανάγκη. Όταν δε ο Κύριος ευλογούσε τα δίκτυα του, ούτε που καν σκεφτόταν τι θα προωθήσει στην αγορά. Πωλούσε λίγα ψάρια, όσα για να βγάζει το χαρτζιλίκι του , τα δε υπόλοιπα τα έδινε στη μητέρα του και τα μοίραζε στη γειτονιά. Μεγάλη χαρά έκαναν οι πάνω και κάτω ρούγες κοντά στο πατρικό του σπίτι.
-Ιερέας να γίνεις Αργύρη μου, που έχεις τόσο μεγάλη αγάπη μέσα στην καρδιά σου. Η αγάπη αυτή είναι ο ίδιος ο Θεός τού έλεγε ο φωτισμένος πατέρας όταν τον εξομολογούσε, αλλά εκείνος είχε πόθο κρυφό βαθιά στα σωθικά του.
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022
Οι Ομοιότητες και οι Διαφορές με Βάση τους Τύπους της Προσωπικότητας του Ατόμου και η Θεάρεστη κατά Χριστόν Ομοιότητα
Ο καθ. Ι.Ν. Παρασκευόπουλος. Φωτο: Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος
Αφιερωμένο στον καθηγητή κ. Ιωάννη Ν. Παρασκευόπουλο, Ψυχολόγο και Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
“Η προσωπικότητα είναι μία σύνθετη έννοια και περιλαμβάνει σύνολο χαρακτηριστικών, όπως νοητικά, συναισθηματικά, βουλητικά κ.α. Οι μέθοδοι των ψυχολογικών τύπων και των ψυχολογικών γνωρισμάτων χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση και περιγραφή της προσωπικότητας από τους ψυχολόγους”, δίδασκε ο αγαπητός καθηγητής Ιωάννης Ν. Παρασκευόπουλος, στον Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1989-2009.
α. Με τη μέθοδο των ψυχολογικών τύπων, με βάση ένα κύριο και εμφανές χαρακτηριστικό ταξινομούνται τα άτομα σε έναν μικρό αριθμό κατηγοριών ή τύπων. Τα άτομα αυτά ανήκουν στον ίδιο ψυχολογικό τύπο και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Γνωρίζοντας τον τύπο του ατόμου, μπορούμε να προβλέψουμε σχετικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το άτομο αυτό σε διάφορες καταστάσεις.
β. Με τη μέθοδο των ψυχολογικών γνωρισμάτων περιγράφεται η ανθρώπινη προσωπικότητα, με βάση ευδιάκριτες συμπεριφορές, οι οποίες παραμένουν σχετικά σταθερές και ονομάζονται γνωρίσματα προσωπικότητας. Σύμφωνα με τη θεώρηση αυτή υπάρχουν κοινά γνωρίσματα σε όλα τα άτομα και μοναδικά για κάθε άτομο.
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022
Η Εορτή της Μνήμης της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος
H Αγία Αικατερίνη στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά.Φωτο: ΥouΤube
Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας, στις 25 Νοεμβρίου, τιμά την εορτή της μνήμης της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος, του αγλαΐσματος του Όρους Σινά. Από τον Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας του έτους 1950, μην. Νοεμ. σελ. 575-594, λαμβάνουμε τα ακόλουθα:
Η Αικατερίνα, η ένδοξος του Χριστού Μεγαλομάρτυς καταγόταν από τη μεγαλόπολη Αλεξάνδρεια, μαρτύρησε δε κατά τον καιρό του Βασιλέα Μαξεντίνου το έτος 304. Στις αρχές του τετάρτου αιώνα κλήθηκε να αρνηθεί τη πίστη της. Κατά τη παράδοση συγκροτήθηκε ειδικό πολυμελές συμβούλιο από εθνικούς φιλοσόφους, για να καταρρίψουν τα επιχειρήματα της Αικατερίνης. Ήταν θυγατέρα του Βασιλέα Κωνστάντου, πολύ ωραία. Με τη σοφία της και ομολογία της έκαμε τα μέλη του συμβουλίου που την ανέκριναν να ασπαστούν τη χριστιανική πίστη και να καούν μάλιστα ζωντανοί. Κατά τον αποκεφαλισμό της ανέβλυσε από τον λαιμό της γάλα αντί για αίμα και το σώμα της, κατά τους βιογράφους της, μεταφέρθηκε από Αγγέλους στο όρος Σινά, όπου και η ομώνυμη Μονή.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022
Οι Χρυσοχέρες της Ζωής μας
Δεν ήταν νεράιδες με μαγικά ραβδιά που ζούσαν σε μυθικούς τόπους και γοήτευαν την παιδική φαντασία , ήταν και είναι οι γυναίκες της καθημερινότητας , οι χρυσοχέρες γιαγιάδες, οι μητέρες, οι θείες, οι αδελφές και ξαδέλφες μας, αυτές που κοσμούσαν και συνεχίζουν αέναα στον χρόνο να στολίζουν με τα δημιουργήματά τους εμάς, και το περιβάλλον γύρω μας. Κι αν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και γενναία απήλθαν οι περισσότερες από τη ζωή με το κέντημα ή το πλεκτό στο χέρι, όσο άντεχε το φως τους, μέχρι τα βαθιά γεράματα, παραμένουν σιωπηλά και ανεξίτηλα στον χρόνο τα υφαντά, τα κεντήματα και τα πλεκτά τους, δένοντας με φωτεινό νήμα το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον τού γίγνεσθαι.
Οι γιαγιάδες της Βαλύρας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, άφησαν σημαντική λαογραφική παρακαταθήκη με τα εργόχειρά τους, που απέθαντα στον χρόνο κοσμούν τα σημερινά σπίτια μας και τα λαογραφικά μουσεία της χώρας.
Γιαγιάδες σαν τις Αιωνόβιες Ελιές της Βαλύρας
Οι αείμνηστοι Ξενοφώντας και Νούλα Καρτερολιώτη
Φωτο: lyrasi.blogspot.com
Σαν τις αιωνόβιες ελιές στις ραχούλες μακροημερεύουν ορισμένοι γέροντες και ιδίως γιαγιάδες στην όμορφη Βαλύρα, που σχεδόν έχουν ζήσει έναν ολόκληρο αιώνα. Οι Βαλυραίοι υποστηρίζουν ότι σαν την αείμνηστη γιαγιά Νούλα, τη δεύτερη σύζυγο του Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, που το παρανόμι του ήταν Βαβανάκος, δεν έζησε περισσότερο καμία άλλη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, αφού πάτησε την ηλικία των 104 ετών. Βίωσε στον κόσμο τούτο τον περαστικό καιρούς δύσκολους, όπως τέσσερεις πολέμους, δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τη Μικρασιατική καταστροφή και τον Εμφύλιο Αλληλοσπαραγμό, αλλά και αρκετές φυσικές καταστροφές. Όμως πείνα δεν γεύτηκε, αφού ο δραστήριος σύζυγός της διατηρούσε κερδοφόρες επιχειρήσεις, γι΄ αυτό, και όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ήταν καλοθρεμμένη η γιαγιά Νούλα, χωρίς βέβαια να χάνει το μέτρο της νηστείας και την πίστη της στον Θεό.
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022
Ιπποκράτης Δάκογλου, ο Θεοσεβής 99χρονος Πολιτικός Μηχανικός που μάς Παρέδωσε την Αποκάλυψη του Μυστικού Κώδικα του Πυθαγόρα
Ο Αείμνηστος Ιπποκράτης Δάκογλου
Αφιερωμένο στους Επιστήμονες Θετικών Επιστημών της Βαλύρας
Θα ήταν μεγάλη παράληψη για μένα προσωπικά, που γνώρισα από κοντά τον αείμνηστο Ιπποκράτη Δάκογλου, να μην αφιερώσω αυτά τα ελάχιστα και πτωχά λόγια στη μνήμη του, αν και ως ψυχολόγος δεν διεκδικώ τα πρωτεία στις θετικές επιστήμες.
Τον συνάντησα για πρώτη φορά σε ένα δείπνο σε φιλική οικία στο Παλαιό Φάληρο, το έτος 2011, όταν εκείνος ήταν 94 ετών κι εγώ 53 χρονών. Σχεδόν μισός αιώνας μάς χώριζε χρονολογικά, αλλά κατέστη τόσο ενδιαφέρουσα η επικοινωνία μας σε πνευματικό και νοητικό επίπεδο, που δεν παρέλειψα στη συνέχεια να παρακολουθήσω τις σημαντικές και αλησμόνητες διαλέξεις τού άξιου Έλληνα πολιτικού μηχανικού, με τον λαμπρό ψυχοπνευματικό φορέα, απαράλλακτο όπως των αγαθών και λογίων Ελλήνων της αρχαιότητας. Κρατώ ανά χείρας τα τέσσερα βιβλία του με τίτλο ο Μυστικός κώδικας του Πυθαγόρα, που μου χάρισε, και τον ευγνωμονώ γιατί υπήρξε ένας γνήσιος Έλληνας.
Ήταν ένας ηθικός, μετριόφρων και γλυκομίλητος άνθρωπος, λιτοδίαιτος και ευγνώμων για τον Θεό που τον κρατούσε στη ζωή υγιή, χαιρόταν να φροντίζει την οικογένειά του, να σκάβει τον κήπο του και να καλλιεργεί τα λαχανικά του και να απολαμβάνει το κολύμπι το καλοκαίρι. Με άριστη πνευματική διαύγεια έγραψε διδακτορικές διατριβές υψίστου επιστημονικού και θρησκευτικού κύρους, μετά τα 70 χρόνια του, όταν είχε ωριμάσει η σοφία του Θεού εντός του και είχαν παγιωθεί οι αξίες της ζωής. Σαν ψηλό κυπαρίσσι, αήττητος στον χρόνο, συνέχιζε να δίνει διαλέξεις, ενώ σχεδόν κόντευε να πατήσει τα εκατό χρόνια του.
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022
Η Αειπαρθένος Μαρία Τρεφόταν εντός του Ιερού Ναού του Σολομώντος με Παράδοξο Τρόπο
Η είσοδος της Θεοτόκου στον νομικό ναό προξένησε στους Ορθοδόξους Χριστιανούς θαυμαστή εορτή και παγκόσμια, γιατί έγινε αυτή με παράδοξο τρόπο και ήταν το προοίμιο της ενανθρωπήσεως του Θεού λόγου. Εκείνο που θέτουν ως λογικό ερώτημα οι λιγότερο πιστοί είναι πώς είναι δυνατόν η Αειπαρθένος Μαρία, που ήταν άνθρωπος, να τρεφόταν από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, εντός του ιερού ναού, για 12 συνεχή έτη, έως ότου συλλάβει τον Σωτήρα του κόσμου, τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Τη λειτουργία του Σύμπαντος διέπουν απαράβατοι νόμοι, αλλά στους νόμους αυτούς υπάρχει το κατ΄ εξαίρεση, όταν ο Δημιουργός , στα πλαίσια της θείας οικονομίας, χρειάζεται να παρέμβει για σοβαρούς για το ανθρώπινο γένος λόγους και για ολόκληρο το Σύμπαν.
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022
Η Θετική Συνάφεια των Αποφθεγμάτων των Επτά Σοφών της Αρχαίας Ελλάδας με την Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία
Εικόνα 3ου μ.Χ. αιώνα.Φωτο:RealOraiokastro
Μελετώντας τα αποφθέγματα των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδας, βασισμένα στο τρίτο βιβλίο της Ανθολογίας του Στοβαίου (1), διαπιστώνουμε ότι συνάδουν με τις προτροπές του Ευαγγελίου και τα εμπνευσμένα λόγια και έργα των Αγίων Πατέρων της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας μας. Μέσα από τα αρχαία αποφθέγματα μπορούμε να αντιληφθούμε το πεδίο της πνευματικής εξέλιξης των επτά Ελλήνων σοφών, την αντίληψή τους για το κόσμο και το περιβάλλον γύρω τους, και να διαπιστώσουμε τον βαθμό της γνωστικής , συναισθηματικής και ηθικής τους ανάπτυξης. Θεία εσωτερική ανάγκη τούς ωθούσε προς την απαλλαγή από τις δεσμεύσεις του κοσμικού βίου και την καλλιέργεια της ψυχής τους. Όδευαν ανεπιστρεπτί προς το κατ΄ εικόνα και κατ΄ ομοίωση με τον Θεό και Πατέρα όλων μας, στόχο ζωής, τον οποίο αρκετοί Έλληνες σοφοί και μύστες κατόρθωσαν, σε μία δύσκολη και ειδωλολατρική , προ Χριστού εποχή.
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022
Ο Αστέρας Βαλύρας F.C. δυνατά και σταθερά όσο ποτέ άλλοτε!
Συνέντευξη με τον κύριο Χρήστο Π. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφο της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας
Σήμερα Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022, ο Αστέρας Βαλύρας δίνει στο ανακαινισμένο γήπεδο Μαρακανά, στον Κάμπο της Βαλύρας, τον πρώτο εντός έδρας αγώνα της φετινής περιόδου, ενάντια στον ιστορικό Μεσσηνιακό Γ.Σ. . Αναμένεται το παιχνίδι να απογειώσει κυριολεκτικά τους φιλάθλους της λατρεμένης ομάδας της Βαλύρας, που από το 1951, παρά την κρίση της τελευταίας 15ετίας, δηλώνει παρούσα σταθερά στο πόστο της. Δεν θα έλεγα σε αναμμένα κάρβουνα, αλλά σίγουρα κρατώντας σκαντζόχοιρο με “ακάνθας ανά χείρας”, παραμένει γευόμενος την ηδονή της προσφοράς, δίπλα στο σωματείο του Αστέρα, ο γνωστός στον ευρύ αθλητικό χώρο και όχι μόνο, ο αγαπητός σε όλους και αθεράπευτα ρομαντικός κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου.
Ας ακούσουμε όμως τον ίδιο τον κ. Παπαγεωργίου, πώς αξιολογεί την κατάσταση της κρίσης και τη σταθερή συνέχεια του Σωματείου του Αστέρα Βαλύρας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες:
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022
Η Αναγνώριση των Παιδιών με Ιδιαίτερες Ικανότητες και Ταλέντα
Παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες και ταλέντα ονομάζονται αυτά που από την προσχολική ηλικία έως και την εφηβεία διακρίνονται από άνω του μέσου όρου ικανότητες, οι οποίες εκφράζονται νοητικά, δημιουργικά, σχολικά, ηγετικά, μέσα από τις καλές τέχνες, το δράμα και τη μουσική. Τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδιαίτερες ικανότητες στους μαθητές παρατηρούνται συνήθως στη μουσική, χορό, κεραμικά, σχέδιο, ζωγραφική, ραπτική, λογοτεχνία-συγγραφή, δράμα, μηχανικές κατασκευές, επιστήμες γενικά, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, ξένες γλώσσες, αθλητισμό και ηγεσία. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, που δεν παρέχεται στα κανονικά σχολεία (1).
Οι τρόποι εντοπισμού των παιδιών με ιδιαίτερες ικανότητες και ταλέντα είναι οι ακόλουθοι:
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022
Μοναδικές Ομορφιές της Μεσσήνης με Ξεναγό τον κύριο Γιώργο Οικονομόπουλο
Με φόντο την Ιερά Μονή Βουλκάνου στο διάσελο Εύας και Ιθώμης
Ξεναγός στη σημερινή διαδρομή μας, γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης, είναι ο κύριος Γιώργος Οικονομόπουλος, οδηγός του Δήμου Μεσσήνης, ο οποίος μάγεψε την οθόνη μας με το πλούσιο φωτογραφικό του υλικό.
Πολλές κρυφές και ανείπωτες, αλλά και αρκετές χιλιοτραγουδισμένες είναι οι φυσικές ομορφιές της Μεσσήνης, καθώς και οι καλαίσθητες, φωτισμένες από τον Θεό ανθρώπινες παρεμβάσεις ανά τους αιώνες. Ο πολιτισμικά ευαισθητοποιημένος οδηγός του Δήμου Μεσσήνης απαθανατίζει ό,τι καλό συναντά στο διάβα του, καθώς διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή, για εργασιακούς λόγους. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τον συμπατριώτη μας, κύριο Γιώργο Οικονομόπουλο.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022
Το Θρησκευτικό Συναίσθημα και οι Επιπτώσεις Απώλειας του για την Εποχή μας
Το θρησκευτικό συναίσθημα δεν είναι μία λογική διαδικασία, με την κοινή λογική του ανθρώπου, αλλά πηγάζει από τα βάθη της καρδιάς και αφορά την αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό και την επιθυμία τού έκπτωτου Αδάμ και της Εύας για επιστροφή στον Παράδεισο, κοντά στον Πλάστη και Δημιουργό τού Σύμπαντος. Λέγει ο Κύριος στον θεόπνευστο προφήτη Ησαΐα, ότι μέχρι να ερημώσουν εντελώς όλες οι πόλεις επάνω στη γη, δηλαδή να έλθει η συντέλεια αυτού του κόσμου, όλοι θα περάσουν δια πυρός (κεφ. 6). Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι η Σταύρωση και η Κρίση επί του Φοβερού Βήματος, το ξεκαθάρισμα της καλής σποράς του σίτου από την κούφια ήρα- το επικάλυμμα χωρίς νόηση και ψυχή, που αδυνατεί να υπάρξει χωρίς την παρουσία του θείου σπόρου, του Λόγου του Θεού -είναι προ των πυλών για τον καθένα μας.
Στη γη είμαστε φυτεμένοι και το αν θα ανθίσουμε και φέρουμε θεάρεστο καρπό προς θεία συγκομιδή, εξαρτάται από την ικανότητα του γεωργού μας και τη δική μας προσωπική διάθεση και επένδυση. Το γεώργιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είμαστε, στο όνομά Του έχουμε βαπτιστεί στην ιερά κολυμβήθρα και συσταυρωμένοι πορευόμαστε μαζί Του, διότι Αυτός φέρει όλες τις αμαρτίες του κόσμου.
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022
Κωνσταντίνος Χ. Καίσαρης, ο Αείμνηστος "Καλαϊτζής" της Βαλύρας Μεσσηνίας
Ντίνος Χ. Καίσαρης ο Καλαϊτζής της Βαλύρας. Φωτο: lyrasi.blogspot.com
-Χρήστο, πού είσαι Χρήστο; γλυκολάλησε από το πέτρινο μπαλκόνι η κυρά Μαρία Παπαγεωργίου τόσο δυνατά , που ακούστηκε μέχρι το προαύλιο του Αγίου Αθανασίου, του πολιούχου της Βαλύρας.
-Τώρα βρε μάνα μου; Μόλις έβαλα γκολ αναφώνησε έντονα διαμαρτυρόμενος ο Χρήστος, κατέβασε το κεφάλι και έτρεξε τάχιστα για να εκπληρώσει την επιθυμία της. Ήταν δέκα ετών ο πρωτότοκος γιος του Παναγιώτη και της Μαρίας Παπαγεωργίου, ο εγγονός της αείμνηστης γιαγιάς Αλεζαγούς, άριστος μαθητής στο σχολείο και πολύ ευαίσθητο παιδί, όπως άλλωστε και τα αδέλφια του, η όμορφη Νίκη με τη λεβέντικη κορμοστασιά και ο μικρός Κώστας, το δελφινάκι της οικογένειας.
-Πάρε αγόρι μου αυτά να τα πας στον καλαϊτζή.
-Σε ποιον καλαϊτζή μητέρα;
-Έχουμε πολλούς; Στον Ντίνο Καλαϊτζή στην Αγία Τριάδα, απάντησε εκείνη, εκτός και εσύ γνωρίζεις και άλλους.
-Πώς δεν γνωρίζω;
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022
H Αρχαία Πόλη της Μεσσήνης και η Κατασκευή ενός Δρόμου Ασφαλείας που να Οδηγεί στην Αθάνατη Ομορφιά της
Παραθέτουμε μία γραπτή έκκληση στα Αγγλικά για ευρεία ανάγνωση από τους φίλους της ιστοσελίδας μας και όχι μόνο, όσον αφορά τη σημαντικότητα κατασκευής ενός κατάλληλου δρόμου που να οδηγεί στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης, στην Ακρόπολη ψηλά στην Ιθώμη. Επίσης, για την ασφαλτόστρωση του 270 μέτρων δρόμου στο γήπεδο Μαρακανά Κάμπου Βαλύρας. Ευελπιστούμε ότι τόσο τα Κράτος, ο Δήμος Μεσσήνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κάποιοι ιδιώτες επιχειρηματίες ή δωρητές θα ευαισθητοποιηθούν και θα εμπλακούν ενεργά σε αυτή την προσοδοφόρα επένδυση, που αναδεικνύει τη Μεσσηνία παγκοσμίως , αυξάνοντας την τουριστική ζήτηση, παράλληλα αναβαθμίζει την πολιτιστική ζωή στην όμορφη περιοχή της Ιθώμης.
The Ancient Capital of Messene in Peloponnese Greece and the construction of a safe road to lead to its immortal beauty
Excavations since the late 1800s have brought to light Messene, the capital of Messenia of Epaminondas and the bravest of all Aristomenis. Although the ancient city was founded by Epaminondas during the same period in which he constructed Megalopolis (369 BC), the origin of the ancient acropolis of Messene has been identified as that Pherai sung by Homer.
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022
Η Παρουσία του Τριαδικού Θεού στον Θαυμαστό Βίο του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Ο Ιερός Χρυσόστομος. Φωτο: Βήμα Ορθοδοξίας
Στις 13 Νοεμβρίου εορτάζουμε τη μνήμη ενός από τους τρεις ιεράρχες, τους φωστήρες της Ορθοδοξίας , του ιερού Χρυσοστόμου, ο οποίος απεβίωσε την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, γι΄αυτό η εκκλησία μας όρισε άλλη ημερομηνία για την εορτή της μνήμης του. Ο Άγιος Iωάννης Χρυσόστομος, ο μεγαλόφωνος διδάσκαλος, καταγόταν από την Αντιόχεια (1). Γεννήθηκε το έτος 344 μ.Χ.. Ο πατέρας του Σεκούνδος , ο οποίος ήταν αρχιστράτηγος και η μητέρα του Ανθούσα ήταν πλούσιοι ειδωλολάτρες , αλλά όταν γέννησαν τον Ιωάννη βαπτίστηκαν και έγιναν χριστιανοί. Ο Ιωάννης βαπτίστηκε μικρός από τον Άγιο Μελέτιο, τον Πατριάρχη Αντιοχείας.
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022
Οι κατ΄οίκον δημιουργικές δραστηριότητες ως αντίδοτο στο άγχος και στη γήρανση
Φωτο: Ε.Η.Κοντοπούλου
Καθώς παρατηρούσα στο σουπερμάρκετ τον τρόπο με τον οποίο ένα νεαρό ζευγάρι άνοιγε τις πλαστικές σακούλες και έβαζε μέσα τα ψώνια , και αντίστοιχα μία ηλικιωμένη κυρία, μού γεννήθηκε η περιέργεια να μάθω γιατί η κυρία είχε μεγαλύτερη ευελιξία στα δάκτυλά της και καλύτερο συντονισμό στις λεπτές κινήσεις της. Μόλις που την πρόλαβα στην έξοδο του καταστήματος και χαμογελώντας τη ρώτησα.
-Κεντάω, μού απάντησε, από 10 ετών και ακόμη περνώ τη λεπτή κλωστή στη βελόνα, χωρίς γυαλιά, στα 81 χρόνια μου.
Δεν αναφέρεται απώλεια αντίληψης , μνήμης και προβλήματα στις λεπτές κινήσεις των χεριών σε προχωρημένη ηλικία στις κεντήστρες, πλέκτριες, μοδίστρες και υφάντρες, με βάση τις διεθνείς έρευνες. Πώς όμως επιστημονικά εξηγείται αυτή η εγκεφαλική υπεροχή στις νοητικές ικανότητες, όπως είναι η οπτική αντίληψη, ο οπτικοκινητικός συντονισμός των λεπτών μυώνων των χεριών και η οπτικοκινητική βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, στα άτομα που ασχολούνται σταθερά, σε χρόνια βάση , με κατ΄οίκον δημιουργικές δραστηριότητες;
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022
Οι Ψαράδες της Βαλύρας Μεσσηνίας , από το Έτος 1900 έως και τη Δεκαετία του 1980
Ψάρια στα δίκτυα. Φωτο: lyrasi.blogspot.com
Παραθέτουμε τη λαογραφική εργασία του αείμνηστου Αθανασίου Δημ. Καρύδη με τίτλο “Ψαράδες της Βαλύρας”, δακτυλογραφημένη σε Η/Υ, για να είναι ευανάγνωστη στον αναγνώστη, ο οποίος ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην τοπική παράδοση του όμορφου χωριού μας. Ο γραπτός λόγος παραμένει ατόφιος, και αναλλοίωτος, όπως τον συνέταξε ο αείμνηστος συγγραφέας, χωρίς γλωσσικές, γραμματικές, και/ή συντακτικές παρεμβάσεις, και όπως τον απαθανάτισε φωτογραφικά ο κύριος Ιωάννης Δ. Λύρας, καθηγητής Βιολογίας και Ιστοριοδίφης.
Γλαφυρότατος στο πεζογράφημά του ο αλησμόνητος Αθανάσιος Δημ. Καρύδης, ο οποίος υπηρέτησε ως Στρατιωτικός Συνταγματάρχης στη Θεσσαλονίκη, όπου και δημιούργησε τη δική του οικογένεια, δεν παρέλειψε να αφήσει σημαντικά ιστορικά τεκμήρια για την κοινωνική ζωή και την απασχόληση με την αλιεία στη Βαλύρα, ανασύροντας βαθιά εγχάρακτες μνήμες από την παιδική του ηλικία, έως και την εφηβεία του.
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022
Μπολιάζοντας το Παρόν και το Μέλλον με τις Αξίες του Παρελθόντος
Επιφανής, υπέροχος, εξαίρετος διδάσκαλος ήταν ο αείμνηστος παππούς μου Γεώργιος Χ., ο οποίος τιθάσευε με τον χρυσό του λόγο και πειθαρχούσε ευχάριστα τους μαθητές του .... το βαθυστόχαστο βλέμμα του και η ικανότητά του να επικοινωνεί στη γλώσσα της σιωπής με εκλεπτυσμένη χροιά ασύλληπτων συναισθηματικών αποχρώσεων...... διάβασε ο τριαντάχρονος Γιώργος στο εξτραί, στο ανάτυπο του δημοσιεύματος της μητέρας του Αλεξίας, στο βιβλίο της χρονιάς, που αφορούσε ένα ειδικό αφιέρωμα για τους δασκάλους του νομού τους.
“Τόσο καλός”, σημείωσε εκείνος, με το μολύβι κρατημένο σφιχτά ανάμεσα στα τρία του δάκτυλα, “ώστε η εγγονή του Αλεξία, ως δασκάλα, πιστό του αντίγραφο, κανέναν δεν θαύμασε περισσότερο, ούτε τον άνδρα της, ούτε τον ακριβό, όπως διατείνεται, μοναχογιό της”.
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022
Η Αγιογράφηση του Αγίου Νεκταρίου, στην Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βαλύρα Μεσσηνίας
Φωτο:lyrasi.blogspοt.com
Στις 9 Νοεμβρίου η Βαλύρα σύσσωμη τιμά την εορτή της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , διότι η συγκεκριμένη εκκλησία είναι επίσης αφιερωμένη στον θαυματουργό θείο υπουργό του Θεού, τον ζωντανό Άγιο Νεκτάριο, τον αγαπητό όλων μας. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αγία εικόνα του συγκεκριμένου ναού, η οποία περιλαμβάνει την αγιογραφική απεικόνιση του Αγίου Νεκταρίου δεξιά, μαζί με τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στο κέντρο, και αριστερά τον Όσιο Δαβίδ της Ευβοίας.
Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022
Πλάτανος που άντεξε σε πολέμους και πυρκαγιές μετατράπηκε σε εκκλησάκι της Παναγίας
Στη μαγευτική Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας υπάρχει ένας μικρός ιερός ναός αφιερωμένος στην Παναγία Πλατανιώτισσα. Παράλληλα εκεί βρίσκεται και ένας αιωνόβιος πλάτανος, ο οποίος άντεξε σε πολέμους και πυρκαγιές και οι κάτοικοι του χωριού μεταμόρφωσαν το εσωτερικό του σε εικονοστάσι και μέγα προσκυνητάρι.
Τα Τρία Κόσκινα του Σωκράτη
Κάποτε πήγε κάποιος στον Σωκράτη λέγοντας:
-Δάσκαλε, έχω να σου διηγηθώ ότι ένας φίλος σου....
-Στάσου, τον διέκοψε ο Σωκράτης, που τον γνώριζε. Αυτό που έχεις να μου πεις το πέρασες από τα τρία κόσκινα;
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022
Η Φύσις των Αγγέλων και η Σύναξις των Εννέα Ουρανίων Ταγμάτων
Η Φύσις των Αγγέλων
Ο εκ του θησαυρού του Δαμασκηνού διασκευασμένος λόγος, όπως αναφέρεται στον Μέγα Συναξαριστή (Μεγ. Συν. 1950, μην. Νοεμ., σελ. 198) , λέγει τα εξής:
Κάθε χριστιανός έχει από έναν άγγελο φύλακα εκ Θεού, τα δε άλλα έθνη των αλλοπίστων έχουν από έναν άγγελο έκαστο έθνος.
Τα ποιήματα του Θεού είναι μοιρασμένα σε τρεις τάξεις, σε νοητά, αισθητά και μικτά. Αισθητά λέγονται όσα βλέπονται με τους οφθαλμούς και πιάνονται με τα χέρια. Γενικά όσα εννοούνται με τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα τα ξύλα τα δένδρα και τόσα άλλα. Μικτά είναι όπως ο άνθρωπος, ο οποίος είναι νοητός και αισθητός. Νοητός γιατί έχει τη ψυχή η οποία είναι άυλη και αόρατη και αθάνατη, και αισθητός διότι έχει το σώμα το οποίο είναι υλικό και φθαρτό. Νοητά κτίσματα του Θεού είναι τα άυλα πνεύματα όπως οι Άγγελοι. Νοητά δε λέγονται όσα είναι άνωθεν του ουρανού επίσης νοητά κτίσματα είναι και οι δαίμονες, οι οποίοι ήταν πρώτα άγγελοι και ξέπεσαν για την υπερηφάνεια του αρχηγού τους Εωσφόρου.
Αφιέρωμα στην Αγγελική Τάξη των Σεραφείμ. Μέρος Δεύτερο
Ερμηνεία του Οράματος του προφήτου Ιεζεκιήλ
Του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα
Πηγή: Από το βιβλίο του π. ΔΑΝΙΗΛ ΓΟΥΒΑΛΗ: ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
Αναδημοσίευση από: http://www.egolpion.com/E0395007.el.aspx
Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022
Αφιέρωμα στην Αγγελική Τάξη των Σεραφείμ.Μέρος Πρώτο
Με τα εννέα τάγματα των αγγέλων θα ασχοληθούμε σε τρεις συνέχειες, για να τιμήσουμε την εορτή της μνήμης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, στις 8 Νοεμβρίου.
Στον προφήτη Ησαΐα γίνεται για πρώτη φορά η χρήση του ονόματος Σεραφείμ (6,2-6,8) ως εξαπτέρυγων αγγέλων, οι οποίοι με την καυστικότητα ενεργούν καθαρτικά και αίρουν τις αμαρτίες. Στην αγγελική ιεραρχία τα Σεραφείμ παρίστανται, κατά τα συγγράμματα του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου , ως κατέχοντα την πρώτη θέση της τριαδικής διακόσμησης, όπως α. Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι, β. Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, γ. Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.
Στον προφήτη Ησαΐα αναφέρεται ότι το καθένα Σεραφείμ έχει έξι φτερούγες. Με τις δύο καλύπτει το πρόσωπό του, ως ανίκανο να ατενίσει τη δόξα του Θεού, με δύο καλύπτει τα πόδια του σε ένδειξη σεβασμού, και τα δύο χρησιμεύουν για την πτήση του. Στον Εραλδισμό το κεφάλι του Σεράφ απεικονίζεται σαν κεφάλι παιδιού, ως αγνότητα, με τρία ζεύγη φτερούγων (1). Στα Εβραϊκά Seraph (σαράφ) σημαίνει καίω, διαφλέγω. Το όνομα χρησιμοποιείται στον πληθυντικό, αλλά και με την έννοια του Ενικού. Στις ουράνιες οντότητες κατά τον Ησαΐα (6,2) φαίνεται ότι τα Σεραφείμ βρίσκονται σε σχέση με τα Χερουβείμ. Το πυρ του ελέους είναι κατά τον Δάντη τα Σεραφείμ, τα οποία ανήκουν στα εννέα τάγματα των αγγέλων. Κατά τον R. Steiner είναι πνευματικές οντότητες οι οποίες αναδέχονται τις ύψιστες ιδέες και αποφάσεις της Αγίας Τριάδος (2).
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022
Στον Ροδώνα του Βαθύτερου Ψυχισμού μας
Γαμήλια ανθοδέσμη.Φωτο: ΝΟU POU.gr
Αυτό που μας ελκύει συνήθως το ακολουθούμε ή όχι, αρχικά σκεπτόμενοι τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των πράξεών μας, με την κοινή λογική που διαθέτουμε. Αλλά το γιατί μας ελκύει, ποια είναι τα κίνητρα και ποιος είναι ο βαθύτερος συμβολισμός των πράξεων μας, δύσκολα θέτουμε τον εαυτό μας στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή για να το διερευνήσουμε. Συνήθως, ο γρήγορος ρυθμός της ζωής και οι πολλές υποχρεώσεις μας δεν αφήνουν περιθώριο για μία τόσο επίπονη καθημερινά πολυτέλεια.
Υπάρχουν, για παράδειγμα, κάποιες όμορφες στιγμές στη ζωή μας που θα θέλαμε να τις απαθανατίσουμε για να μπορούμε να τις ζούμε διαρκώς. Αν και λόγω μικρής ηλικίας δεν θυμόμαστε τη βάπτισή μας, παρά μόνο τη ζούμε μέσα από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό, ο γάμος μας είναι σίγουρα ένα ορόσημο. Κάποιοι κρατούν το γαμπριάτικο κοστούμι τους, οι γυναίκες το νυφικό τους, παλιά έβαζαν τα στέφανα σε ασημένια θήκη και τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Η φίλη μου, κυρία Μαίρη Αποστολοπούλου, η οποία κατάγεται από την Καλαμάτα και ζει στην Αθήνα, ήθελε πολύ να διατηρήσει την τρανταφυλλένια ανθοδέσμη του γάμου της και να τη δείχνει στα παιδιά και στα εγγόνια της, όσο ζει.
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022
Η Στρατολόγηση του Βαλυραίου Αθανασίου Βασιλόπουλου στον Πόλεμο στην Κορέα
Στον πόλεμο της Κορέας το έτος 1950 , το ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε το 1949 και απαριθμούσε 12 κράτη μέλη, ζήτησε τη συμμετοχή ενισχυτικών στρατευμάτων από τις συμμαχικές δυνάμεις, και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε το 1952, όταν κατέστη επίσημα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ανάμεσα σε αυτούς που πολέμησαν, ήταν και ο Βαλυραίος Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο οποίος, επιστρέφοντας σώος και αβλαβής, μετά από δύο χρόνια, έλαβε το παρανόμι Ταβάνης, δηλαδή ένδοξος και ψηλός ίσα με το ταβάνι!
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022
Ευρυδίκη Ε.Λινάρδου-Παπαλαμπίδου, από τη Βαλύρα Μεσσηνίας στην Ορεστιάδα Θράκης, με Ήθος, Αρχές και Περίσσια Αγάπη
Με τη Βαλυραία κυρία Ευρυδίκη Ε. Λινάρδου- Παπαλαμπίδου, Διευθύντρια στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην όμορφη Ορεστιάδα της Θράκης, είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να συζητήσουμε περί της ιερής επιστήμης της Γεωπονικής, και την προσφορά υπηρεσιών, με ήθος και αρχές, ιδιαίτερα με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και τη μητέρα φύση. Παράλληλα αναπολήσαμε τα μαθητικά μας χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας Μεσσηνίας.
Θυμάμαι την κατά δύο έτη μεγαλύτερη μου Ευρυδίκη, όταν φοιτούσαμε στο Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας. Οι γονείς μας ήταν φίλοι και μεγαλώσαμε μαζί με τα άλλα τέσσερα καταξιωμένα αδέλφια της, την αδελφή της Μεταξία και τους αδελφούς της Ιωάννη, Θεόδωρο και Σταύρο. Γενάρχης της οικογένειας Λινάρδου, ήταν ο Βασίλειος Λινάρδος, ο οποίος γεννήθηκε το 1789 και διετέλεσε Δήμαρχος Δερρών (Βαλύρας και Σκάλας).
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022
Η Επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Βαλύρας Μεσσηνίας
Προς τους φίλους αναγνώστες
Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022
Λόγος Αποχαιρετιστήριος προς την Αείμνηστη Ερασμία Λώλου-Θεοδωρακοπούλου
Αείμνηστη Ερασμία Λώλου-Θεοδωρακοπούλου, καύχημα των Μεσσηνίων, ιέρεια των Ιθωμαίων αγώνων, που γέννησε, μετά από αιώνες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θάμυρις, με τη θεία έμπνευση του κυρίου Ιωάννη Ε. Λινάρδου, στη Βαλύρα Μεσσηνίας.
Στάθηκες στο ύψος των περιστάσεων, σε μία εποχή αβέβαιη, που οι αξίες της ζωής άρχισαν να καταρρέουν ανεπιστρεπτί, για να καταστήσεις ορατό το αρχαίο πνεύμα το αθάνατο, του ωραίου , του μεγάλου και του αληθινού , παραδίδοντας τη φλόγα του δίκαιου αγώνα και της ευγενούς άμιλλας.