Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Του Αγίου Τρύφωνος στη Βαλύρα των Παππούδων μας και Σήμερα

                     

                    Ο Άγιος Μάρτυς Τρύφων του Φώτη Κόντογλου.Φωτο: ISCRETA.gr

 

Ο μήνας Φεβρουάριος από την αρχαιότητα θεωρείτο ως ο μήνας της κάθαρσης και έλαβε το όνομά του εκ του Februare που σημαίνει καθαίρω . Οι παλιοί Ρωμαίοι καθάριζαν την πόλη και τους αγρούς και λιτάνευαν για 12 ημέρες θυσιάζοντας στους θεούς τους, το ίδιο όμως έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες πριν  από τους Ρωμαίους κατ΄ αυτόν το μήνα. Μήνας κάθαρσης είναι ο Φεβρουάριος και για το Χριστιανισμό, γιατί οδηγεί στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Επίσης , για τον αγροτικό πληθυσμό είναι ο μήνας που φροντίζουν τα κτήματά τους οι γαιοκτήμονες, γεωργοί, αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί (1)

Ο Άγιος Μάρτυς Τρύφων του οποίου τη μνήμη εορτάζει η εκκλησία μας την 1η Φεβρουαρίου, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός Άγιος στους παππούδες μας. Έδιωχνε τα δαιμόνια τόσο από τους ανθρώπους, όσο και από τα δένδρα και τη σπορά στους αγρούς, στα αμπέλια και στους ελαιώνες του χωριού μας, επίσης προστάτευε τα πτηνά του ουρανού και τα οδηγούσε μακριά από την καταστροφή της σποράς των αγροτών,  όταν επικαλούνταν με ευλάβεια την επιστασία και προστασία του.

Γι΄ αυτό ανελλιπώς καλούσαν τον εφημέριο τους οι Βαλυραίοι να προσέλθει στα κτήματά τους και να διαβάσει ευχές , επίσης έπαιρναν λαδάκι από την καντήλα στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Τρύφωνος, για να το χρησιμοποιήσουν κατά των ασθενειών των οικείων τους προσώπων.

               Ο  Άγιος Τρύφων, προστάτης των πτηνών . Φωτο: technologos-geoponos.gr


 Αν κάποιο παιδί ήταν ιδιαίτερα ατίθασο και δεν μπορούσε να ελέγξει την επιθετικότητά του  το πήγαιναν στην εκκλησία να το διαβάσει ο ιερέας στην εορτή του Αγίου Τρύφωνος. Αν πάλι κάποια δένδρα ήταν καταβεβλημένα από ασθένειες, ζητούσαν με προσευχή την παρέμβαση του Αγίου Τρύφωνος κατά των δαιμονίων  που επικάθονταν στα φύλλα και στους καρπούς, και κατέστρεφαν την ετήσια σοδειά των θεοσεβών, ευσυνείδητων και εργατικών Βαλυραίων.

Υπήρχε και η φράση “ που να σε διαβάσει ο Άγιος Τρύφωνας” όταν αγανακτούσαν κατά ενός που δεν αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα και επέμενε με νεύρα και θυμό στη διαστρεβλωμένη άποψή του, ήταν επιθετικός προς τους άλλους και κατέστρεφε το περιβάλλον γύρω του. Ακόμη όμως και σήμερα αρκετοί θεοσεβείς Βαλυραίοι τιμούν την εορτή της μνήμης του Αγίου Τρύφωνος και παρακαλούν για την προστασία τόσο των κατοίκων όσο και της ευάλωτης γης μας από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και τα απαγορευτικά, σε υψηλές δόσεις και με συχνή χρήση φυτοφάρμακα, που αλόγιστα πλήττουν τον τόπο μας και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα του χωριού μας.


                          O   Άγιος Τρύφων, προστάτης των αγρών. Φωτο: Orama.gr

Ο Άγιος Μάρτυς Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έβοσκε χήνες. Όμως έλαβε χάρισμα του Αγίου Πνεύματος να θεραπεύει νόσους, να αποδιώκει δαιμόνια από τους ανθρώπους και να προστατεύει τα αγροκτήματα, τους κήπους και τα αμπέλια από τη βλαπτική τους επίδραση. Θεράπευσε τη δαιμονισμένη κόρη του αυτοκράτορα Γορδιανού και πολλοί από τους ειδωλολάτρες ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Επί Δεκίου μαρτύρησε στη Νίκαια (250μ.Χ.)(2).

Συ δε Τρύφων τι; το ξίφος θνήσκω φθάσας (τελειώθηκε με αποκεφαλισμό).

Καιρός δε τις σού του τέλους; νουμηνία (νουμηνία έχουμε με τη νέα Σελήνη, την πρώτη του μηνός).

Εν Φεβρουαρίοιο Τρύφων προ τομής θάνε πρώτη (1).

Αγίου Τρύφωνος Μάρτυρος Απολυτίκιον. Ήχος δ΄.

Ο Μάρτυς σου Κύριε, εν τη αθλήσει αυτού, το στέφος εκομίσατο της αφθαρσίας, εκ σου του Θεού ημών· έχων γαρ την ισχύν σου, τους τυράννους καθείλεν· έθραυσε και δαιμόνων, τα ανίσχυρα θράση. Αυτού ταις ικεσίαις Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών (3).

Είθε ο Άγιος Τρύφων να καθαρίζει τις ψυχές, τα σώματα και τους αγρούς εκείνων που τιμούν τη μνήμη του με ευλάβεια.

Βιβλιογραφία

1. Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας (1950). Μήν. Φεβρ., σελ. 17.

2. Ημερολόγιον-Αγιολόγιον (2018). Αθήνα, Εκδόσεις Σαΐτης.

3.Ημερολόγιον (2023). Αθήνα. Ιερά Μητρόπολις Νέας Σμύρνης.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

1/2/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου