Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Η επιτακτική ανάγκη εορτής της μνήμης του Αγίου Βλασίου στη Βαλύρα Μεσσηνίας

 


                O Ι.Ν. Αγίου Βλασίου στη Λάμπαινα Μεσσηνίας. Φωτο: Nea Lampaina

Οι κάτοικοι της Φραγκοκρατούμενης περιοχής της Βαλύρας Μεσσηνίας, όταν αποχώρισαν οι δυνάστες τους το 1200μ.Χ., έκτισαν την όμορφη και μοναδική Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βλασίου, με τον μοναδικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο, κοντά στα οργισμένα ύδατα της Μαυροζούμενας, στη γέφυρα της Βαλύρας. Μέγας προστάτης ήταν ο πολιούχος τότε του χωριού μας , ο θαυματουργός Άγιος Βλάσιος, τη μνήμη του οποίου εορτάζει η εκκλησία μας στις 11 Φεβρουαρίου, και είναι προστάτης των ποιμένων και των ζώων.

Ο πολιούχος Άγιος Βλάσιος τους καλούς ποιμένες και τα Βαλυραίϊκα κοπάδια ευλογούσε να αυξάνονται χωρίς ασθένειες, και προστάτευε τους Χριστιανούς κατοίκους του μεγάλου τότε χωριού μας από τα θηρία των καιρών.

Στη γέφυρα της Μαυροζούμενας το έτος 1805, με τις ευχές και την προστασία του Αγίου Βλασίου, ο γέρος του Μοριά κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις ορδές των Τούρκων που κατέφθασαν από τη στρατιωτική βάση τους στην Ανδρούσα για να τον συλλάβουν μαζί με τα παλικάρια του, τους αρματολούς και κλέφτες (1).


            O ερειπωμένος ναός του Αγίου Βλασίου Βαλύρας. Φωτο: lyrasi.blogspot.com

Ο τρίκογχος Βυζαντινός ναός του Αγίου Βλασίου κείτεται γκρεμισμένος , από την εποχή του δισεβούς Ιμπραήμ, με τις τρεις πλευρές του να παρακαλούν τον Θεό να ανοίξει διάπλατα τα όμματα των ανθρώπων και σεβόμενοι το άγιο βήμα του, που παραμένει εκτεθειμένο στη μανία της φύσης σε βάρος της υγείας των Βαλυραίων και της σωτηρίας των ψυχών τους, να αναστυλωθούν με ευπρέπεια.

Αντίστοιχος ιερός ναός του Αγίου Βλασίου λειτουργεί στη γειτονική Λάμπαινα, ο οποίος δέχτηκε σήμερα το χριστεπώνυμο πλήθος της ευρύτερης περιοχής, που τίμησε τη μνήμη του θαυματουργού Αγίου.

Ο Άγιος ιερομάρτυς Βλάσιος, επίσκοπος Σεβαστείας, ασκούσε την ιατρική τέχνη και με τη χάρη του Θεού θεράπευε διάφορες ασθένειες των ανθρώπων, των ζώων και ιδιαίτερα των νηπίων. Ζούσε σε σπηλιά ενός βουνού ανάμεσα σε άγρια ζώα, τα οποία δεν τον πείραζαν. Όταν χήρεψε ο επισκοπικός θρόνος της Σεβαστείας τον εξέλεξαν παμψηφεί επίσκοπο. Επί Λικινίου οδηγήθηκε στον τοπικό ηγεμόνα Αγρικόλα που τελικά, αφού τον έριξε στη λίμνη και με τη χάρη του Θεού έμεινε αβλαβής, τον αποκεφάλισε (316 μ. Χ.). Μαζί με τον Άγιο Βλάσιο είχαν μαρτυρικό θάνατο και επτά γυναίκες που παρακολούθησαν από κοντά το μαρτύριό του και έριξαν στη λίμνη τα είδωλα των θεών, όταν τις ανάγκασε ο χριστιανομάχος τύραννος να τα προσκυνήσουν. Θανατώθηκαν επίσης και τα δύο παιδιά της μιας από τις γυναίκες, που τα έκλεισαν στη φυλακή μαζί με τον Άγιο (2).



Σημαντικό είναι να μην αγνοείται στη Βαλύρα η εορτή του Αγίου Βλασίου και να προσέρχονται οι χριστιανοί με ευλάβεια , μαζί με τον εφημέριο της Βαλύρας, τον αιδεσιμώτατο πατέρα κ. Ιωάννη Φωτεινό, στον ιερό χώρο, στον θρησκευτικά και ιστορικά σπουδαίο ναό του . Ας μη ξεχνάμε ότι όπου ιδρύεται ένα θυσιαστήριο της Ορθοδοξίας μόνο ο Τριαδικός Θεός και ουδείς άνθρωπος δύναται να το αναιρέσει και καταλύσει, παραμένει ζωντανό και ενεργό στον αιώνα των αιώνων! Με πίστη στον Θεό, είθε να ανοίξουν οι οφθαλμοί μας και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στον ερειπωμένο ιερό ναό του Αγίου Βλασίου Βαλύρας.

Βλασίου Ιερομάρτυρος. Απολυτίκιον . Ήχος γ΄.

Θείας χάριτος τη γεωργία, δένδρον εύκαρπον, τη Εκκλησία, φερωνύμως ανεβλάστησας Βλάσιε·

ιεραρχών γαρ εκφέρων την έλλαμψιν, αθλητικήν δωρεάν εγεώργησας· Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος (3).

Η χάρη του Αγίου Βλασίου να φυλάσσει τους ευλαβείς ποιμένες και τα κοπάδια της Βαλύρας.

Βιβλιογραφία

1.”Η Βαλύρα στον αγώνα του 1821”, ανάρτηση 18 Μαρτίου 2011, στο lyrasi.blogspot.com.

2. Αγιολόγιον-Ημερολόγιον 2018. Αθήνα. Εκδόσεις Σαΐτης.

3. Ημερολόγιον 2023. Αθήνα. Ιερά Μητρόπολις Νέα Σμύρνης.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

11/2/2023





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου