Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου
Ανάμεσα στην Προφωνή και την Κυριακή της Τυροφάγου, κατά τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή, εορτάζουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί την Τσικνοπέμπτη όπου ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τιμούσαν με θυσία ζώων και λήψη κρέατος την ευφορία της γης (1), οι πιστοί Χριστιανοί αντλούν κατά την Κρεατινή εβδομάδα δυνάμεις για να αντέξουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και όλοι οι άλλοι τρώνε πολύ κρέας κατά την Τσικνοπέμπτη γιατί έτσι κατά το έθιμο κάνουν όλοι, για το καλό της παρέας τους , να τους ανοίξει η όρεξη ευχάριστα να φάνε και την επομένη ημέρα, ή να επέλθει κορεσμός και να μη συχνά το προτιμούν.
Ο καθένας για το δικό του λόγο, πάντως όλοι θα ανταμώσουν στην όμορφη πλατεία της Βαλύρας και θα τιμήσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης σήμερα!
Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα, το ίδιο και η Μεσσηνία. Στη Βαλύρα των παππούδων μας, όποιοι δεν τσίκνιζαν οικογενειακά, μαζεύονταν στις ταβέρνες του χωριού, όπως σήμερα, που οι “μανούλες επιχειρηματίες” του χωριού μας, κα Σοφία Μπατάλια, κα Ελευθερία Καίσαρη, και κα Αντιγόνη Καίσαρη βρίσκονται με τους βοηθούς τους σε ετοιμότητα για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των απαιτητικών θαμώνων τους.
Στους ζεστούς και φιλικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν θα παραθέσουν τους λαχταριστούς μεζέδες τους και φέτος για να γιορτάσουν όλοι μαζί οι Βαλυραίοι αδελφωμένοι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης , το οποίο έχει τις ρίζες του στις Βακχικές εορτές , στη συνέχεια στις Ρωμαϊκές θρησκευτικές παραδόσεις, και επιβίωσε στο Χριστιανισμό.
Κάποιοι θα ψήσουν στις όμορφες αυλές της Βαλύρας και θα διασκεδάσουν με τους συγγενείς , κουμπάρους και φίλους τους, ενώ άλλοι, όπως ο κύριος Γιώργος Οικονομόπουλος στη Μεσσήνη, που φροντίζει αυτή την περίοδο τους ελαιώνες του, ήδη ψήνει με τους φίλους του από το πρωί στην εξοχή.
Τσικνοπέμπτη στο ελαιοπερίβολο. Φωτο: κος Γιώργος Οικονόμου
Αλησμόνητες έχουν μείνει στη μνήμη των Βαλυραίων οι εορταστικές εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης κατά την παιδική τους ηλικία, τότε που η οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή γέμιζε το στομάχι και ο μεζές ήταν το πρόσχημα για κοινωνική συνεύρεση, διασκέδαση και Πασχαλινή προσμονή.
Το έθιμο δεν παραλείπουν να τιμούν και οι Έλληνες του εξωτερικού με τις ίδιες παραδοσιακές συνταγές και τα ιδιαίτερα, αλησμόνητα μαγειρέματα των μανάδων τους.
Τα ευτραφή χοιρινά της Βαλύρας, τα καλοθρεμμένα μοσχάρια, τα τρυφερά αρνάκια και τα άτακτα κοτόπουλα θυσία στο βωμό και παρανάλωμα πυρός θα γίνουν σήμερα, αναβαθμίζοντας τη θέση τους, ως δομικό υλικό, στα σώματα εκείνων που τα προτιμούν.
Τα κοντοσούβλια, οι μπριζόλες, τα παϊδάκια, οι νόστιμες τηγανιές, τα μπιφτέκια, τα κεφτεδάκια, τα σουβλάκια, τα κεμπάπ , η σκεπαστή κοτόπουλο θα παρελάσουν με τραγανά κολοκυθάκια , συνοδευτικές πατάτες και πιάτα με ντόπια ορεκτικά ασορτί, καθώς και νόστιμα γλυκά με κανταΐφι, γαλακτομπούρεκο και σπιτική μηλόπιτα θα ακολουθήσουν κατ΄ οίκον ή στις καφετέριες του χωριού, για εκείνους που θα χωνέψουν γρήγορα και θα θελήσει το λαρύγγι τους να γλυκαθεί.
Θα αδειάσουν με τις ευλογίες του Θεού τα κρεοπωλεία της Βαλύρας σήμερα!
Χρόνια Πολλά, Καλές Αποκριές.
Θερμές ευχαριστίες στην κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, κα Μαρία Φ.Ηλιοπούλου και κο Γιώργο Οικονομόπουλο, για το φωτογραφικό υλικό.
Παραπομπές
1.https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1398038/tsiknopempti-2023-ti-giortazoume-ti-simerini-mera-kai-giati-psinoume-kreas
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
16/2/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου