Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Τα Καρναβαλικά Ξεφαντώματα στην Πλατεία της Βαλύρας, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, 2023

               

                           Το Καρναβαλικό γλέντι 2023 στην πλατεία της Βαλύρας.

                                             Φωτο: κα Μαρία Φ. Ηλιοπούλου


Με κέφι και χαρά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλύρας “ο Θάμυρις”, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Βαλύρας και την αρωγή του Δήμου Μεσσήνης, έφερε σε πέρας το Καρναβαλικό γλέντι 2023, γράφοντας ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της Βαλύρας, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και εναρκτήριο ώρα 19:00. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Γαλιάτσος και ο Ιθωμίτης Δημήτρης Αθανασακόπουλος. Έμειναν ευχαριστημένοι με το πλήθος  του κόσμου που συμμετείχε στο Καρναβαλικό Γλέντι, όπως μάς πληροφόρησε ο κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφος της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας.

Όλοι οι κάτοικοι της Βαλύρας και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, που είναι γεμάτοι ενέργεια και επιθυμία για δράση, έσυραν το χορό γύρω από τη φωτιά μαζί με τους πολύ καλά καταρτισμένους μαθητές παραδοσιακού χορού της κυρίας Τόνιας Ηλιοπούλου, ενώ ο κύριος Σταύρος Μπατάλιας, έμπειρος DJ, τους πλαισίωσε μουσικά κατάλληλα.

Πολλά ήταν τα κούτσουρα , ο Δήμος δεν “κουτσούρεψε” την προσφορά του, απλόχερα ενίσχυσε την εκδήλωση.

Όλα τέθηκαν θυσία στον βωμό της Αποκριάς για να ζεστάνουν το πλήθος και να προσδώσουν μαγεία στην όμορφη και καλά οργανωμένη Καρναβαλική εκδήλωση. Ανάμεσα στα κούτσουρα ξεχώρισε σαφέστατα το πολύ μεγάλο κούτσουρο, που ορθώθηκε εντυπωσιακά, σαν φαλλικό σύμβολο του Πανός, ατρόμητο και έτοιμο για τη θυσία την υπέρτατη, πάνω στην άμμο, στο κέντρο της πλατείας της Βαλύρας.


                         Ο Δήμος Μεσσήνης δεν κουτσούρεψε την προσφορά του! 

                                         Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Νοστιμότατο ήταν το κρέας με μακαρόνια, αλλά ο χορός γύρω από τη φωτιά έκλεψε την παράσταση , με επιδέξιες κινήσεις και φιγούρες, πολύ κομφετί και πολύχρωμες σερπαντίνες, που τύλιξαν μαγικά τους  καρναβαλιστές και ξέσπασαν ενθουσιασμένοι σε αναφωνήματα χαράς.

Τα παιδιά είχαν μία ευκαιρία για εκτόνωση από τις σχολικές υποχρεώσεις τους και χάρηκαν καθώς τα παρέσυρε ο χορός και το γλέντι της βραδιάς. Με χάρη παρέλασαν με τις πολύχρωμες αποκριάτικες ενδυμασίες τους και φυλάκισαν τα βλέμματα των μεγάλων. Όμως και τα “ατίθασα-αιώνια νιάτα”, με άκρως εντυπωσιακές ενδυμασίες, όχι απαραίτητα αποκριάτικες, και γοητευτικές φιγούρες στο χορό, δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο, αφού ανέδειξαν περίτρανα τα κρυφά κάλλη τους, που δεν τα καταβάλλει ο χρόνος και τα χιονισμένα μαλλιά. Η τόλμη και η γοητεία σε όλο της το μεγαλείο!


               Kαρναβαλικό γλέντι στη Βαλύρα, 2023. Φωτο: κα Μαρία Φ. Ηλιοπούλου

Όσοι συγχωριανοί ήταν αρχικά διστακτικοί, και από περιέργεια κατέληξαν στην πλατεία, δεν απογοητεύθηκαν, αφού με πλατύ χαμόγελο αναφωνούν από σήμερα από το πρωί, αγουροξυπνημένοι όντες, ότι “¨ωραία ήταν”!


                      Καρναβάλι 2023 στη Βαλύρα. Φωτο: κ. Κώστας Θ. Καυκούλας

Βέβαια του Καρνάβαλου τα καμώματα τα βλέπει η κυρά Σαρακοστή και γελάει, αλλά κι αυτά, ως μέρος της λαϊκής μας παράδοσης, βοηθούν στη σταδιακή προσαρμογή στην αυστηρότητα της ευλογημένης Τεσσαρακοστής και στην όδευση προς το Άγιο Πάσχα.


                                          Φωτο: funday.gr

Εύγε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαλύρας “ο Θάμυρις”, στον πατέρα της Βαλύρας κύριο Γιώργο Φωτεινό, αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, στον συνεργάτη του κύριο Μάριο Κλειώτη, στη δραστήρια σύμβουλο κα Αθανασία Αχιλ. Μπατάλια, στο συνεργάτη του Δήμου Μεσσήνης κύριο Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλο, και πάνω από όλους στο Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Γιώργο Αθανασόπουλο και στους Αντιδημάρχους του κ. Δημήτρη Γαλιάτσο και κ. Δημήτρη Αθανασακόπουλο, για τη συντονισμένη προσπάθεια και το άριστο αποτέλεσμα της αξέχαστης εκδήλωσης.

Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας,   στην κα Μαρία Φ. Ηλιοπούλου, Αγιογράφο, και στον κ. Κώστα Θ. Καυκούλα, Υπαξιωματικό του Στρατού και Γενικό Αρχηγό του Αστέρα Βαλύρας  FC, για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό.


Και του χρόνου με υγεία!


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

27/2/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου