Του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος τη μνήμη τιμά στις 17 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας . Επίσης η Αγία Μαριάμνη, αδελφή του Αποστόλου Φιλίππου, ο Άγιος Αυξίβιος, Επίσκοπος Σολέας της Κύπρου και οι θεοσεβείς βασιλείς του Βυζαντίου Μαρκιανός και Πουλχερία εορτάζουν σήμερα.
Ο θαυματουργός Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από την Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα και ανήκε στο τάγμα των Τηρώνων-νέων Ρωμαίων στρατιωτών. Απήλλαξε την πόλη Ευχάϊτα από ένα δράκο που έκανε κακό στην περιοχή. Πέθανε μαρτυρικά στα χρόνια του Διοκλητιανού, αφού πρώτα ενδυνάμωσε πολλούς συστρατιώτες του που έχασαν το θάρρος τους και θυσίαζαν στα είδωλα (Αγιολόγιον-Ημερολόγιον Σαϊτης).
Απολυτίκιον Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος. Ήχος β΄.
Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα! Εν τη πηγή της φλογός, ως επί ύδατος αναπαύσεως, ο Άγιος Μάρτυς Θεόδωρος ηγάλλετο· πυρί γαρ ολοκαυτωθείς, ως άρτος ηδύς, τη Τριάδι προσήνεκται. Ταις αυτού ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.
Η Αγία Μαριάμνη, αδελφή του Αποστόλου Φιλίππου, μετά την του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Ανάληψη, μετέβη μαζί με τους Αποστόλους Φίλιππο και Βαρθολομαίο στην Ιεράπολη της Φρυγίας, όπου οι ειδωλολάτρες κρέμασαν τον Απόστολο Φίλιππο, καθώς και τους Αγίους Βαρθολομαίο και Μαριάμνη. Όταν έμελλε να πεθάνει ο Άγιος Φίλιππος, προσευχήθηκε στο Θεό και ο ανθύπατος και άρχοντας της πόλης καταχώθηκε στη γη. Οι υπόλοιποι φοβήθηκαν και παρακαλούσαν τους κρεμασμένους Αγίους Βαρνάβα και Μαριάμνη να μη καταχωθούν και εκείνοι. Οι Άγιοι προσευχήθηκαν και ζήτησαν από τον θαυματουργό Απόστολο Φίλιππο κανένας να μη τιμωρηθεί, όσο για τους καταχωμένους διασώθηκαν. Ο Άγιος Βαρθολομαίος μετέβη στην Ινδία όπου τελειώθηκε με σταύρωση και η Αγία Μαριάμνη έφθασε έως τη Λυκαονία όπου κήρυξε τον λόγο του Θεού, πολλούς βάπτισε και τελεύτησε ειρηνικά (Μεγ. Συν. 1950, μην. Φεβρ., σελ. 285).
Τον Αυξίβιον ου παρόψεται λόγος.
Φαίνεται ληξίβιον εξ εναντίου.
Ο Όσιος Αυξίβιος ήταν γιος πλούσιας ειδωλολατρικής οικογένειας της Ρώμης και είχε γνωριστεί με Χριστιανούς τη πόλης του. Όταν οι γονείς του θέλησαν να τον παντρέψουν με ειδωλολάτρισσα, αναχώρησε κρυφά και πήγε στην Κύπρο. Εκεί βρισκόταν ο Απόστολος Βαρνάβας και Μάρκος ο Ευαγγελιστής, που κήρυττε τον λόγο του Χριστού. Ο Αυξίβιος παρακολούθησε τα κηρύγματά του και βαπτίστηκε. Έγινε στη συνέχεια ιερέας στους Σόλους της Κύπρου, όπου εργάστηκε με πολύ αποστολικό ζήλο. Σε κάποια δημόσια διδασκαλία συναντήθηκε με τον αδελφό του Θεμισταγόρα και τη γυναίκα του, που ήταν χριστιανοί και ήλθαν να τον συναντήσουν. Τους έκανε αχώριστους συνεργάτες του στην ευαγγελική του αποστολή (Αγιολόγιον-Ημερολόγιον Σαΐτης).
Τον Μαρκιανόν, Πουλχερίαν συνάμα
Άζυγος ειπείν ουκ έχω ή συζύγους.
Ο Άγιος Βασιλεύς Μαρκιανός κοιμήθηκε το έτος 457, βασίλευσε μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο με σωφροσύνη και ευλάβεια. Δεν ήταν μόνο ευσεβής αλλά και ευλαβής. Λιτάνευε πεζός και ανάγκαζε τον Ανατόλιο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, να λιτανεύει και εκείνος πεζός, κατά τον Θεοφάνη (Μεγ. Συν. 150, μην. Φεβρ., σελ. 286).
Η Αγία Βασίλισσα Πουλχερία, γυναίκα άκρως ευσεβής, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκκλησιαστικά θέματα της Αυτοκρατορίας, ασχολήθηκε με την ανέγερση και υποστήριξη φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, και έκτισε τον πρώτο ναό της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες, επίσης κέντησε με χρυσή κλωστή την Τιμία Ζώνη της Παναγίας διακοσμώντας την. Η χρυσή αυτή κλωστή είναι ευδιάκριτη και σήμερα στο τμήμα της Αγίας Ζώνης που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Υπήρξε η ιδρύτρια της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου στο Άγιον Όρος και της Ιεράς Μονής του «Χειμάρρου» κοντά στον ίδιο χώρο (βλπ. Βικιπαίδεια).
Ευαίσθητη για τα θεολογικά ζητήματα της Αυτοκρατορίας, υποστήριξε τη σύγκληση της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Έφεσο το 431, η οποία καταδίκασε τον Νεστόριο και τις δοξασίες του, -διαχώριζε τις δύο φύσεις του Θεανθρώπου Χριστού και διατεινόταν ότι η Θεοτόκος γέννησε τον άνθρωπο Χριστό με τον οποίο αργότερα ενώθηκε ο θείος λόγος, γι΄ αυτό την αποκαλούσε Χριστοτόκο- επίσης την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, η οποία καταδίκασε τον Ευτυχή και τους Μονοφυσίτες που υποστήριζαν ότι ο Χριστός έχει μόνο μία φύση, τη θεία. Η Αγία Πουλχερία υπήρξε μάλιστα η πρώτη γυναίκα που παραβρέθηκε σε Οικουμενική Σύνοδο (Steven Runciman (2005). Η Βυζαντινή Θεοκρατία, σελ. 46. Αθήνα. Εκδόσεις Δόμος).
Άγιοι του Θεού πρεσβεύετε υπέρ ημών των αμαρτωλών.
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
17/2/2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου