Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Χειμερινό Βάπτισμα στη Φιλόξενη Παραλία Μπούκα της Μεσσήνης

                                         Ίχνη επάνω στην άμμο. Παραλία Μπούκα Μεσσήνης. 

                                             Φωτο: κα Ευγενία  Δ. Ντουραμάκου

Μεγάλο και θεόλουστο αμπάρι έχει ο νους του ανθρώπου, που κοιναίσθητος, περίξ εαυτού και Θεού συστρεφόμενος, συνταξιδιώτης των εποχών του χρόνου και εναρμονισμένος με τη φύση αφήνει χειμωνιάτικα  ίχνη επάνω στην άμμο, φιλοσοφώντας τον ρου της ζωής. Αυτή είναι η κυρία Ευγενία Δ. Ντουραμάκου και ο χαριτωμένος Ερμής ο γιος της, που έχει κτίσει ερωτική φωλιά στον κόρφο της, αφού έχει κλέψει αμετάκλητα την καρδιά της. Δεν μπορείς εύκολα να αποκαλέσεις τον Ερμάκο σκύλο, που κοιτάζει φιλικά αλλά βαθυστόχαστα, σαν περισπούδαστος άνθρωπος, μιμούμενος κατά γράμμα το ύφος  της κυρίας Ευγενίας.

Αφού καταλάγιασε για τα καλά η ιχνηλασία πάνω στην καυτή άμμο, στην παραλία Μπούκα Μεσσήνης από τους θερινούς κολυμβητές, και το Φθινόπωρο καθάρισε τα ύδατα από τα ανθρώπινα πάθη, φόρεσε η Θαλασσιά τη σκούρα μαθητική φορεσιά της και τα κύματα άρχισαν να ονειρεύονται, φλερτάροντας με το αστραφτερό φως του ηλίου στο σχολείο του Θεού.

Χαρούμενος παρατηρούσε τα πέριξ ο Ερμής καθώς προσέγγιζαν στην ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου. Μετά φόβου η μεγάλη  προστάτις του   τον άφησε να λάβει το πρώτο του βάπτισμα και να συλλέξει τους μαργαρίτες της κρύας εποχής, εμπρός στην αγία ζώνη, εκεί που με εντολή Θεού το ύδωρ προσκυνά τη γη.


                        Παραλία Μπούκα Μεσσήνης, ένας περιζήτητος προορισμός. 

                                            Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Διφυές όστρακο σε πολύτιμο κοχύλι ο νους του, κογχυλιάτης η μαρμάρινη μνήμη του, έκοβε και έραβε ψυχολογώντας τα βαθιά και απαλά  ίχνη των ανθρώπων επάνω στη λουσμένη με φως χρυσή άμμο. Οι επιθυμίες των μικρών και των μεγάλων, των ψηλών και των κοντών αλλά και των αόρατων και ανύπαρκτων του κόσμου τούτου  αποκαλύφθηκαν τρανά, καθώς ο πάναγνος Ερμής περιγελούσε τη μοναξιά, φλερτάροντας με τα γοργά βήματα των κυμάτων, που υψώνονταν υπερήφανα ολιγόλεπτα και έσκαζαν με ορμή επάνω στο θείο κορμί της κοιμισμένης γης.


                        Δαμάζοντας τα κύματα. Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Δεν κοκάλιασε από το κρύο, δεν αποσύρθηκε άναυδος και άφωνος, ούτε κοκορεύτηκε με αφροσύνη. Κούνησε χαρούμενος την ουρά του ο τολμηρός Ερμής και έπεσε μέσα στα κρύα  νερά, λαμβάνοντας επισήμως το όνομά του, στο πρώτο  βάπτισμα ζωής, "Ερμής κατά όνομα και κατά χάρη"! Κονδυλοφόροι τα φτερωτά πόδια του, συνέθεσαν χειμερινό άσμα ευτυχίας και γέννησε κορώνες και στολίδια η Θαλασσιά για χάρη του, χάρμα οφθαλμών για τους επίσημους καλεσμένους της, που είχαν ανοικτούς τους οφθαλμούς για να δουν.


           Στολίδια του νερού υπό το φως του ηλίου. Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Κουρήτης ο ομορφονιός Ερμής, με παράστημα και σωματικό κάλλος, σεμνά εκ Θεού ενδεδυμένος πολεμιστής, τινάχτηκε με δύναμη , κάτω από τον ζεστό Ελληνικό ήλιο, για να στεγνώσει η γούνα του... αλλά η γλώσσα του τιτίβιζε από τον κρύο αέρα σαν πουλί.


                         Ο Ερμής μετά τη βάπτιση! Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Χαρείτε! “Προς κύμα λακτίζει ο ψυχρός καιρός”, σύντομα έρχεται η   Άνοιξη.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, που μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της στην παραλία Μπούκα Μεσσήνης με τον αξιολάτρευτο Ερμή.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

16/2/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου