Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Γεύμα στον Αγρό, με Οικοδεσπότη τον κύριο Γιώργο Οικονομόπουλο

       

      Πρόσκληση σε γεύμα στο ελαιοπερίβολο  του κ. Γ. Οικονομόπουλου στη Μεσσήνη.

                                                  Φωτο: κ. Γιώργος. Οικονομόπουλος

Είθισται αυτή την περίοδο του Φεβρουαρίου, που έχει ολοκληρωθεί το τίναγμα στους ελαιώνες, οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίζουν επιμελώς τα  περιβόλια τους, μαζεύοντας και καίγοντας τα περισσά κλαδιά από τις ελιές, που έχουν συσσωρευτεί σε λοφίσκους στα σύνορα των κτημάτων τους.

Ο Λάτρης της Μεσσηνιακής γης, κύριος Γιώργος Οικονομόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως οδηγός στον όμορφο και άκρως ενδιαφέροντα Δήμο Μεσσήνης, δεν παρέλειψε να βρει χρόνο για να φροντίσει τον καρπερό και ολάνθιστο ελαιώνα του στην ομώνυμη περιοχή, αλλά και να προετοιμάσει ένα μοναδικό γεύμα -πρόκληση, χάρμα οφθαλμών για τους φίλους του στο Facebook.

Ο φιλόξενος οικοδεσπότης μας είναι γέννημα και θρέμμα της Καλαμάτας , είδε το φως της ζωής το έτος 1973, και διαμένει στη Μεσσήνη.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Καλαμάτα το 1991, υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο μηχανικό κατά τα έτη 1992-1994, παράλληλα κατά το τελευταίο έτος εργαζόταν ως σερβιτόρος σε εστιατόριο στο Λουτράκι. Επέστρεψε στη γενέτειρά του και από το 1995-2012 εργάστηκε ως πωλητής σε αντιπροσωπεία της ΝESTLE, με έδρα την Καλαμάτα, και ταυτόχρονα ως σερβιτόρος έως το 2010. Επίσης, ως επιμελής αγρότης διατηρεί και φροντίζει τακτικά τα ελαιοπερίβολά του, στην περιοχή που ζει. Από το 2015 εργάζεται με σύμβαση ως οδηγός στον Δήμο Μεσσήνης. Δραστήριος και ακούραστος, ολοκλήρωσε την ειδίκευση Τεχνικού Οχημάτων, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ της Καλαμάτας, το έτος 2020.


                      Το ολάνθιστο ελαιοπερίβολο. Φωτο: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος 

Οικονόμος, όνομα και πράγμα, και ιδιαίτερα οργανωτικός ως προσωπικότητα, συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, την εργασία με τη λογική , την εφικτή και ωφέλιμη για τον άνθρωπο ανταμοιβή, δρώντας ως λαμπρό παράδειγμα για τους άλλους γύρω του. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα αρεστός και δημοφιλής , γιατί είναι ένας πολύ κοινωνικός και επικοινωνιακός τύπος.

Η κούραση της εργασίας καθαρισμού στον ελαιώνα δεν μείωσε το ενδιαφέρον τού ευσυνείδητου αγρότη και για άλλες ευχάριστες δραστηριότητες, όπως να μαζέψει άγρια χόρτα, πολύτιμο φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό, και να εκμεταλλευτεί εκ του ασφαλούς τη φωτιά για να ψήσει σουβλάκια καταγής.


Άγρια χόρτα για βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.Φωτο: κ. Γ. Οικονομόπουλος


Ετοίμασε με συνοπτικές διαδικασίες ένα λαχταριστό γεύμα, ως ανταμοιβή για τη σκληρή εργασία και αποκατάσταση της χαμένης ενέργειας , λόγω εντατικής άθλησης όλη την ημέρα στο κτήμα,  με τους φίλους του.


                   Κάψιμο των κλαδιών μετά προσοχής. Φωτο: κ. Γ. Οικονομόπουλος

Αξιοζήλευτες εικόνες ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook, χάρμα οφθαλμών και κίνητρο για χειμωνιάτικη εξόρμηση στην όμορφη, κάθε εποχή του χρόνου, Ελληνική φύση. Οι ανεμώνες, αψηφώντας την παγωνιά, φόρεσαν το πορφυρό φέσι τους κόντρα στους Βοριάδες της Πελοποννήσου και στον χιονιά των ημερών μας, φέροντας το μήνυμα της νέας ζωής .


                 Οι κόκκινες ανεμώνες της Μεσσηνίας. Φωτο: κ. Γ. Οικονομόπουλος

Τι να πουν και οι λιτοδίαιτες ελίτσες, που από τον Θεό είναι παχουλές και άδικα παρεξηγούνται. Έκαναν Τσικνοπέμπτη πριν από την ώρα τους, προσποιούμενες ότι δεν βλέπουν τα σουβλάκια να σιγοψήνονται πάνω στην πλούσια θράκα, καθώς η κνίσα ανυψωνόταν και τύλιγε τα ασημένια φύλλα τους.

Οι  ξακουστές και χιλιοτραγουδισμένες ελιές μας τρέφονται με τον ήλιο και το πλούσιο χώμα της Μεσσηνίας, με νεράκι του Θεού και δροσερό αέρα. Το λαδάκι τους μαλακώνει και κάνει εύγευστη την τροφή στο στόμα των ανθρώπων και βοήθησε στο ψήσιμο, νοστιμίζοντας τα οκτώ σουβλάκια του κυρίου Γιώργου Οικονομόπουλου, στον καλοφροντισμένο και αξιοζήλευτο ελαιώνα του.

Βέβαια, μη νομίσετε ότι ο δεινός συν τοις άλλοις καλλιεργητής προετοίμασε τον λαχταριστό μεζέ μόνο για τον εαυτό του! Εκ φύσεως είναι ιδιαίτερα εγκρατής. Η συντροφιά του ήταν παρούσα, προσμένοντας με περισσή όρεξη πίσω από τον φακό, απαθανατίζοντας παράλληλα σκηνές απείρου κάλλους.


                           Σουβλάκια κατ΄οικονομίαν! Φωτο: κ. Γ. Οικονομόπουλος

Πέρα όμως από την τέρψη του σώματος, το πνεύμα του ανθρώπου αναζητεί την επιστροφή στη αρχή του Πανάγαθου Δημιουργού , στην όμορφη φύση του Παραδείσου, εκεί που τα γεννήματα του Θεού ευωδιάζουν αιώνια και αναπαύουν ευχάριστα τον ανθρώπινο οφθαλμό.


                  Ανεμώνη στον Μεσσηνιακό Παράδεισο. Φωτο: κ. Γ. Οικονομόπουλος

Καλές χειμερινές αποδράσεις , με νόημα ψυχής, στη μακαρία γη της Μεσσηνίας μας.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

12/2/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου