Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Καρναβαλικό Γλέντι Βαλύρας 2023:Ο Καρνάβαλος Ψημένος με Μακαρόνια Καπαμά

                    

                Προετοιμασίες στην πλατεία της Βαλύρας για το Καρναβαλικό Γλέντι 2023.
                       Ο κ. Γιώργος Φωτεινός αριστερά και ο κ. Μάριος Κλειώτης δεξιά.

                                                 Φωτο: κα Αθανασία Αχιλ. Μπατάλια


Μεταπολεμικά στη Βαλύρα το "καρναβαλικό γλέντι" λάμβανε χώρο την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, με έντονα δρώμενα,  ενώ συνεχίζεται σταθερά η παράδοση από τις νεότερες γενιές. Με την αρωγή του Δήμου Μεσσήνης, η Τοπική Κοινότητα Βαλύρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ο Θάμυρις” διοργανώνουν ένα καρναβαλικό γλέντι που θα αφήσει εποχή, όπως εκείνα τα ανεπανάληπτα δρώμενα των δεκαετιών 1950-1960, με τον αείμνηστο Γιώργο Ντουραμάκο  νύφη στην πλατεία της Βαλύρας, και τον μπάρμπα -Γιώργη Σφήκα αναβάτη επάνω στο φέρετρο της Αποκριάς. 

Οι φύλακες άγγελοι της Βαλύρας, κ. Γιώργος Φωτεινός, Αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας και η κα Αθανασία Αχιλ. Μπατάλια, Σύμβουλος, εργάζονται συστηματικά, σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης, για την προετοιμασία της εορτής που θα λάβει χώρο στην πλατεία της Βαλύρας, το απόγευμα της ερχομένης Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00.

Ο άξιος Δήμαρχος κ. Γιώργος Αθανασόπουλος,    ο δημοφιλής αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γαλιάτσος και ο Ιθωμίτης αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Αθανασακόπουλος φρόντισαν ώστε φέτος τον “Καρνάβαλο” στη Βαλύρα να μην τον περιφέρουν απαραίτητα αλλά σίγουρα να τον φάνε οι  καρναβαλιστές ψημένο με μακαρόνια καπαμά!

   Οικοδέσποινα θα είναι η απαστράπτουσα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλύρας “ο Θάμυρις”, κα Αγγελική Φωτεινού-Μπουρίκα. 


                                      Η κα Αγγελική Φωτεινού -Μπουρίκα.

                 Φωτο: Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλύρας "ο Θάμυρις" στο facebook.


Η κα Αγγελική Φωτεινού-Μπουρίκα είναι η νέα Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "ο Θάμυρις" και κόρη του εφημερίου της Βαλύρας κ. Ιωάννη Φωτεινού. Ήδη έχει δυναμικά αναλάβει μαζί με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το ρόλο της, εκπροσωπώντας επάξια τον ιστορικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Βαλύρας.

Τη μουσική επένδυση  θα φροντίσει ο κ.  Σταύρος Μπατάλιας , DJ, και αναμένεται το γλέντι να φθάσει στο τσακίρ κέφι. Το χορευτικό της Βαλύρας, με την έμπειρη δασκάλα του κα Τόνια Ηλιοπούλου, θα  χαιρετίσει τον Καρνάβαλο με μαντήλια Καλαματιανά .




 Συνεργείο του Δήμου Μεσσήνης τοποθέτησε 4 εορταστικά φωτιστικά στις κολώνες της ΔΕΗ γύρω από την πλατεία και 6 εντυπωσιακές φιγούρες για να εισέλθει το όμορφο χωριό στο πνεύμα της Αποκριάς.


                    Οι φιγούρες της Αποκριάς 2023.Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

 Επίσης, φορτηγό του Δήμου Μεσσήνης ξεφόρτωσε μπόλικη άμμο στην πλατεία του χωριού και κατέφθασαν τα πρώτα κούτσουρα από τον συνεργάτη του Δήμου κ. Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλο,   χρησιμοποιώντας το τρακτέρ του κ. Σταύρου Ε. Λινάρδου, όπως μάς ενημέρωσε η κα Αθανασία Αχιλ. Μπατάλια. 


               Η εορταστική όψη της Βαλύρας 2023. Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Το μεγάλο κούτσουρο, το οποίο θα πυροδοτήσει την εκδήλωση και θα ζεστάνει μέσα στο καταχείμωνο τους καρναβαλιστές αναμένεται να  φθάσει εντός των ημερών, και γι΄ αυτό έχει φροντίσει ο Δήμος Μεσσήνης.


                             Αριστερά ο κ. Γιώργος Φωτεινός.Φωτο: Sportstonoto

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω θα βρεις τον κύριο Γιώργο Φωτεινό, Αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας. Αήττητος στις ατυχίες της ζωής, έντιμος σε όλα τα μέτωπα και επίπεδα, είναι ένας κοινωνικά ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, ο οποίος συμμετέχει ενεργά τόσο στον Σύλλογο του Αστέρα Βαλύρας, όσο και σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού, ενισχύοντας την πρόοδο και δρώντας ως πρότυπο κοινωνικής αλληλεγγύης.


                H κα Αθανασία Αχιλ.Μπατάλια, έξω από το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας.

                                                      Φωτο: lyrasi.blogspot.com


Το ίδιο ισχύει και για την κα Αθανασία Αχιλ. Μπατάλια, η οποία είναι  η νεότερη εκδοχή του αξιόλογου πατέρα της, κ. Αχιλλέα Δ. Μπατάλια και των αείμνηστων παππούδων της Δημητρίου και Αθανασίας Μπατάλια. Με τέτοιους ανθρώπους πώς να μη δέσει η συνταγή; Νοστιμότατος θα είναι ο Καρνάβαλος!

 Ένα “ πολύ μεγάλο κούτσουρο” κύριε Δήμαρχε, το γλέντι θα κρατήσει  μέχρι το πρωί!


Θερμές ευχαριστίες στην κα Αθανασία Αχιλ. Μπατάλια , Σύμβουλο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, για την ενημέρωση,  στην κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό και στον κ. Χρήστο Π. Παπαγεωργίου , αθλητικογράφο της ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας για τις εύστοχες παρατηρήσεις του.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24/2/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου