Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Ανοικτή Υπόθεση του Καθενός

       

                Ο Πανόπτης Υιός και Λόγος του Θεού, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός.

                                           Φωτο: Κιβωτός της Ορθοδοξίας

Ο Απόστολος της σημερινής Κυριακής (12/2/2023) αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες της ικανοποίησης των παθών της κοιλίας, όπως στις τροφές, και στον αγώνα του ανθρώπου κατά της πορνείας των πρόσκαιρων ηδονών, που βυθίζουν το πνεύμα και οδηγούν σωματικά και ψυχικά στην απώλεια. Ναός του Κυρίου μας είναι το σώμα μας, δεν ανήκει σε εμάς τους ιδίους αλλά στον Θεό που το δημιούργησε και το συντηρεί, γι΄ αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να το εκπορνεύουμε και να το βρωμίζουμε. Ένα αληθινό γεγονός ήρθε στη μνήμη μου, ακούγοντας το απόσπασμα στ΄12-20, της προς Κορινθίους Α΄ επιστολής του Αποστόλου Παύλου, και στη συνέχεια τη σχετική ανάλυση στο κήρυγμα της Κυριακής, από τον σεπτό ιερέα κ. Γεράσιμο, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη Αθήνας.

- “Να μη πηγαίνεις με την Πόρνη”, πρόσταξε ο Κύριος μέσω του  σεβασμίου εφημερίου στο χωριό Μήλα Μεσσηνίας,  κατά το μέσον της δεκαετίας του 1970, και ο μπάρμπα-Κώστας, ο πιο φιλήσυχος κτηνοτρόφος κοντά στην περιοχή του Κάστρου, έσχισε τα ιμάτιά του γιατί μεγάλη αδικία αισθάνθηκε και ήλθε εκτός εαυτού.

-Ποιος είπε τέτοιο κακό λόγο για μένα Παππούλη και πώς εσύ , ένας φωτισμένος ιερέας τον πίστεψες; άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα.

-Ο Κύριος, απάντησε μονολεκτικά ο μακαριστός πατέρας , με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο δυστυχής ποιμένας των αλόγων ζώων του εαυτού του.

-Μα τι έκανα και δεν το ξέρω; ζήτησε να μάθει τάχιστα, για να φύγει η σκοτοδίνη , να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να καταλαγιάσει η ταραχή στα σωθικά του.

-Η Πόρνη δεν είναι γυναίκα που συναντάς στο δρόμο ή σε οίκο ανοχής, εκείνη είναι ένα δυστυχισμένο πλάσμα. Η Πόρνη είναι θηρίο ανήμερο, χωμένο μέσα στην κοιλιά του ανθρώπου , είναι δαίμονας εκτός μέτρου,  ο οποίος ζητά διαρκώς ικανοποίηση με πολλούς και μη αποδεκτούς για τη σωτηρία του ανθρώπου τρόπους. Χρειάζεται ο άνθρωπος να αποκτήσει συναίσθηση του εαυτού του και να δει το δεσμωτήριο που καταδυναστεύει την ψυχή και το σώμα του, για να καταφέρει να δαμάσει την πορνεία εντός του. Μέσα σε όλους ανεξαιρέτως είναι κλεισμένη η Πόρνη , έτοιμη να τους διαφθείρει και να τους οδηγήσει στο τέλμα της πνευματικής και σωματικής απώλειας, εξήγησε ο μακαριστός πατέρας.

-Κι εσύ, ο Άγιος άνθρωπος του Θεού Παππούλη έχεις μέσα σου μία πόρνη;

-Πώς δεν έχω; Αναμάρτητος είμαι εγώ; Γνωρίζεις κανέναν αναμάρτητο πλην του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού;

-Και οι Άγιοι του Θεού είχαν πόρνη μέσα τους;

-Βεβαίως και είχαν.

-Και αγωνίζονταν να τη νικήσουν;

-Ακριβώς.

-Γι΄αυτό αγίασαν, επειδή πάταξαν την πορνεία;

-Και γι΄αυτό!

-Και για τι άλλο Παππούλη;

-Γιατί αγάπησαν τον Κύριο και Θεό εξ όλης της ψυχής και της διανοίας τους και το συνάνθρωπο όπως τον εαυτόν τους.

-Για να καταλάβω καλά Παππούλη ,τι ακριβώς μού συμβαίνει;

- Μήπως έχεις μεγάλη εκπύρωση, ώστε θέλεις συνέχεια να συνευρίσκεσαι; Μήπως εκτρέφεις πολλά αρνιά ώστε να τα πουλάς , να έχεις υψηλά κέρδη για να αποταμιεύεις συνεχώς χρήματα; Δεν τρέχεις διαρκώς στην τράπεζα για νέες καταθέσεις και ούτε μία δραχμή δεν προλαβαίνεις να γυρίσεις να δεις και να δώσεις στα ορφανά που έχουν μεγάλη ανάγκη γύρω σου; Δεν έχεις πολλή όρεξη και μεγάλη λαιμαργία; Δεν θέλεις να τρως  συνέχεια κρέας , δεν καταναλώνεις  πολύ τυρί και κατεβάζεις κρασοπότηρα το ένα μετά το άλλο, ακόμη και κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή; Δεν εμποδίζεται η καρδιά σου να συναισθανθεί και να αγαπήσει το συνάνθρωπο προβάλλοντας λόγους για το αντίθετο;

- Παππούλη, μήπως εξομολόγησες τη κυρά μου και σου έκανε παράπονα για μένα;

-Ανοιχτό βιβλίο είναι ο άνθρωπος παιδί μου, όλα είναι φανερά στον Κύριο, αλλά αυτά που σου αναφέρω ήδη τα έχεις κατά καιρούς πρώτος   παραδεχτεί ο ίδιος κατά την εξομολόγηση, απάντησε ο φωτισμένος και μεγαλομνήμων ιερέας.

- Μεγάλη είναι η Πόρνη μέσα μου;

-Δεν είναι μεγάλη που έχει φουσκώσει η κοιλιά σου,   κοντεύει να φθάσει στο λαιμό σου και να σε πνίξει;

-Τον Θεό δεν τον έχω μέσα μου Παππούλη; Με έχει καταλάβει ολόκληρο ο διάβολος;

-Τον έχεις.

-Και γιατί δεν μού μιλάει, γιατί δεν με συμβουλεύει τι είναι σωστό να πράξω; Γιατί δεν  κατατροπώνει την Πόρνη;

-Και σου μιλάει και σε συμβουλεύει ο  Κύριος, αλλά αυτά που σου λέγει , εσύ σκεπτόμενος με τη λογική της Πόρνης ,  νομίζεις ότι δεν σε συμφέρουν, τα θεωρείς ανόητα και παιδιάστικα καμώματα γι΄ αυτό τα προσπερνάς ή τα αγνοείς. Ο πνευματικός πόλεμος είναι δική σου επιλογή και προσωπική υπόθεση.

-Δηλαδή "συν Αθηνά και χείρα κίνει", που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ;

-Ακριβώς. Ο Κύριος είναι σημείο αντιλεγόμενο. Παρατηρεί τις τάσεις και τις προτιμήσεις σου, δεν καταδυναστεύει την προσωπικότητά σου, δίνοντάς σου ευκαιρίες για συνειδητή και όχι καταναγκαστική πνευματική άνοδο.

Ο μπάρμπα-Κώστας επέστρεψε στο σπίτι του αμίλητος και ούτε άχνα δεν έβγαζε , προσπαθώντας με τεταμένα τα ώτα να καταφέρει να ακούσει τον Κύριο εντός του, όμως άκρα σιγή επικρατούσε για ώρες ολόκληρες.

-Τι έπαθες άνδρα μου; το αμίλητο νερό ήπιες; ρώτησε απορημένη η γυναίκα του.

- Μη μιλάς γυναίκα, μέχρι να ξεκαθαρίσω μία υπόθεση, απάντησε λακωνικά εκείνος.

- Με ποιον έχεις διαφορές και λέγεις να ξεκαθαρίσεις μία υπόθεση; ρώτησε αγχωμένη η κυρά του.

- “Η Πόρνη κι εγώ”, απάντησε ο εξομολογημένος κτηνοτρόφος βιαστικά και ξάπλωσε απομονωμένος και εσωστρεφόμενος, με ανασηκωμένο το μαξιλάρι, αρχίζοντας συνειδητά να συζητά με τον εαυτόν του, διερευνώντας αν   ο Λόγος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού διοικεί τον οίκο του, ώστε να πάει να κοινωνήσει ανακουφισμένος, με τις ευχές της συγχωρήσεως του ευλογημένου εφημερίου της ενορίας του.

-Και ποια είναι η Πόρνη, διέκοψε τον εσωτερικό  μονόλογο η γυναίκα του.

- “Ανοικτή υπόθεση του καθενός”, απάντησε ο Κύριος εντός του.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

12/2/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου