Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Η εορτή της μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους και το ομώνυμο ξωκκλήσι μέσα στο βράχο, έξω από την Καλαμάτα

 

       Ο Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους έξω από την Καλαμάτα. Φωτο: κα Μαρία Ντούρου


Το  κατανυκτικό ξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, κτισμένο μέσα στο βράχο, λίγο έξω από την Καλαμάτα, εορτάζει σήμερα, 10 Φεβρουαρίου.  Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους, του θεραπευτή της λύπης ,του άγχους και των ασθενειών της ψυχής, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Χαράλαμπος μαρτύρησε στη Μαγνησία επί Σεβήρου και τοπικού ηγεμόνα Λουκιανού (3ος αι.). Ήταν από τους πρώτους που οδηγήθηκε στις αρχές και κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Φυσικά αρνήθηκε και δεν υπέκυψε στις πιέσεις. Ήταν τότε σε πολύ προχωρημένη ηλικία. Κατά τον ιερό Συναξαριστή ήταν 113 χρονών. Ωστόσο δεν τον σεβάστηκαν.

Τον υπέβαλαν σε διάφορα φρικτά βασανιστήρια, αφαιρώντας όλο το δέρμα του σώματός του.

Βλέποντας την πίστη του και την ατάραχη καρτερία με την οποία δεχόταν το φοβερό μαρτύριο ο Άγιος, οι δήμιοι Πορφύριος και Βάπτος αρνήθηκαν να συνεχίσουν το απάνθρωπο έργο τους και πίστεψαν στον Χριστό καθώς και τρεις γυναίκες που παρακολουθούσαν το μαρτύριο.


             

Ο Άγιος Χαράλαμπος θεράπευσε τον Λουκιανό, όταν θέλησε να ξεσχίσει τον Άγιο με τα χέρια του και κόπηκαν. Και οι πέντε βασανίστηκαν και στο τέλος αποκεφαλίστηκαν.

Όλοι οι Άγιοι πέρασαν τη ζωή τους μέσα στον πόνο και τη θλίψη, στη στέρηση και την ασθένεια, στους διωγμούς και τα βάσανα. Και εσύ θέλεις, να ζήσεις χωρίς αυτά τα ψυχοσωτήρια δώρα; Θέλεις λοιπόν να αποκοπείς από το χορό των εκλεκτών του Θεού;... Μη γένοιτο. Παρηγορήσου όμως με τη σκέψη, ότι ο Κύριος δεν θα επιτρέψει ποτέ να σε βρει πειρασμός που να ξεπερνά την πνευματική ή σωματική σου αντοχή”, είπε ο Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ.


Απολυτίκιον Αγίου Χαραλάμπους. Ήχος δ΄.

Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος, της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες· έλαμψας εν τω κόσμω δια του μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων την σκοτόμαιναν μάκαρ· διό εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Η χάρη του Αγίου Χαραλάμπους να συντροφεύει όσους με ευλάβεια τιμούν τη μνήμη του.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

10/2/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου