Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Τα Μυστικά της Βαλτοκκλησιάς και τα Μανουσάκια στον Κάμπο στη Βαλύρα Μεσσηνίας

               

                             Ο κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος με μία αγκαλιά μανουσάκια. 

                                            Φωτο: οικ. κ. Θοδωρή Ελ. Λινάρδου


Τίμησε την ιστοσελίδα μας ο ρομαντικός καλλιεργητής των αγρών και της ψυχής,  κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος, με ένα μοναδικό περίπατο στα μονοπάτια του κάμπου της Βαλύρας, στη Βαλτοκκλησιά και κοντά στο κτήμα του Λάκη Μπόβη, όπου απαθανάτισε τα ανθισμένα μανουσάκια, καθώς υψώνουν σιωπηλά τον μίσχο τους μέσα στο καταχείμωνο, και υμνούν τον Θεό στολισμένα με τη λεπτή και άρρητη, λευκόχρυση φορεσιά τους.

Ο ρομαντισμός σε όλο του το μεγαλείο αναδεικνύεται καθώς ο αήττητος στον χρόνο κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος, συνταξιούχος Αξιωματικός της Αστυνομίας , και απόγονος της έκτης γενιάς του γενάρχη Βασιλείου Λινάρδου, Δημάρχου Δερρών (Βαλύρας και Σκάλας) , ο οποίος γεννήθηκε το έτος 1789, φλερτάρει με τα μυστικά της Βαλτοκκλησιάς και τα ευωδιαστά μανουσάκια του όμορφου κάμπου  της Βαλύρας.

Τόπος ιερός και περιζήτητος ήταν η Βαλτοκκλησιά, στο πηγάδι της οποίας ανέβλυζε θεραπευτικό νερό, καθώς και η πρώτη προτίμηση του Αγά της Τζεφερεμίνης. Ευλογημένο νερό, αγίασμα από τη Βαλτοκκλησιά ζητούσε καθημερινά ο Τζαφέρ Αγάς, το οποίο ήταν δροσερό σαν κρύσταλλο και χωνευτικό. Δικαίους και αδίκους έτρεφε και δρόσιζε η μακαρία γη μας, αφιερωμένη στη Θεοτόκο , κατά τους σκοτεινούς χρόνους της σκλαβιάς , που τα φτωχά και υποδουλωμένα τέκνα της αναστέναζαν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Αθάνατοι παραμένουν οι ευκάλυπτοι της Βαλτοκκλησιάς για να καθαίρουν το περιβάλλον και να θροΐζουν στον άνεμο τη νεότερη ιστορία του γένους μας, καθώς και τα λιγοστά μανουσάκια, ως ευωδία χειμερινή.

             Το κτήμα στη Βαλτοκκλησιά με φόντο την Ι. Μ. Βουλκάνου και τη Βαλύρα.

                                             Φωτο: κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος

Η μεγάλη έκταση του κτήματος της Βαλτοκκλησιάς, που αργότερα περιήλθε στην οικογένεια Παπασαραντόπουλου, ανήκε στο γενάρχη Βασίλειο Λινάρδο, όπως υποστηρίζει ο κ. Ιωάννης Ελ. Λινάρδος, αδελφός του κ. Θοδωρή, οικονομολόγος , δημοσιογράφος και ιδρυτής της ιστοσελίδας μας. Η ευρύτερη οικογένεια Λινάρδου ήταν μία από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Βαλύρας, με μεγάλη κτηματική περιουσία, ελιές, αμπέλια, σταφίδες, στον κάμπο 4 πηγάδια - ένα από αυτά ήταν της Βαλτοκκλησιάς - και τρία δίπατα πέτρινα σπίτια, με τρία ιδιόκτητα πηγάδια στο χωριό (1). Από τα Λιναρδέϊκα αρχοντικά σώζονται αναπαλαιωμένες οι οικίες των αείμνηστων Ιωάννη Λινάρδου, στο Δημόσιο δρόμο προς τη γέφυρα του χωριού και τη Μεσσήνη, και της Καλλίτσας Λινάρδου-Φεφοπούλου στο Μπιζάνι. Το αρχοντικό του Ιωάννη Λινάρδου, πίσω από την οικία της αδελφής του Καλλίτσας, έχει γκρεμιστεί και δικαιούχοι του οικοπέδου είναι τα τέκνα του, κ. Χριστίνα και κ. Δημήτριος Λινάρδος. Κληρονόμος στο αρχοντικό προς τη Μεσσήνη είναι ο κ. Σταύρος Λινάρδος, αδελφός του κ. Θοδωρή , και στο Μπιζάνι ο κ. Δημήτρης Φεφόπουλος, ο οποίος διαμένει στο Detroit των Η.Π.Α. 


                                 Οι ευκάλυπτοι στη Βαλτοκκλησιά της Βαλύρας.

                                            Φωτο: κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος

 Όπως ο Θοδωρής , ο εγγονός του αγωνιστή Δημάρχου Δερρών , έτσι και ο σημερινός Θοδωρής Ε. Λινάρδος, απόγονος της έκτης γενιάς, φέροντας εντός του το αίμα της ευγενούς και θεοσεβούς οικογενείας τού γενάρχη προπάππου του, εκδηλώνει σταθερά την αμείωτη αγάπη του προς τη γη της Βαλύρας, στην οποία  διαμένει σταθερά κατά την τελευταία πενταετία και με ευχαρίστηση καλλιεργεί.

Ποιος Βαλυραίος δεν λαχτάρισε, φυλακισμένος σε κοσμοπόλεις ανά την υφήλιο, την υγρή, ανθοφόρο  πεδιάδα της Μεσσηνιακής γης και το μοναδικό πεποικιλμένο πέπλο της ευλογημένης Βαλύρας μας, δώρο για τους φτωχούς τσιγγάνους που ζουν κατάχαμα και θρέφονται , όπως οι βλαστοί στον κάμπο, από τα άπειρα γεννήματα του καρποφόρου τόπου μας.


                            Τα μανουσάκια στο ηλιόλουστο κτήμα του Λάκη Μπόβη.

                                               Φωτο: κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος

Οι μικρές κόρες των τσιγγάνων μεγάλη χαρά  έχουν αυτή την εποχή, γιατί τα μανουσάκια τούς εξασφαλίζουν ένα μικρό χαρτζιλίκι, από ένα καρβέλι ψωμί έως ένα ζευγάρι γαλότσες, για να κρατούν τα πόδια τους στεγνά και ζεστά στους βάλτους του κάμπου, όπου αγωνίζονται να διαβιώσουν νομαδικά, σε πρωτόλεια κατάσταση, χωρίς τα αναγκαία και απαραίτητα για τη ζωή, καθώς και κρατική ενίσχυση. Οργώνουν την περιοχή από τη Βαλύρα μέχρι τη Μεσσήνη για να πωλήσουν τα μπουκετάκια τους και να ζεσταθούν τα χέρια τους  με τα λιγοστά ευρώ που θα λάβουν από τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους της Μεσσηνίας.

Τα στολισμένα ανθοδοχεία με τα μανουσάκια προβάλλουν αυτή την εποχή στις καλαίσθητες οικίες της Βαλύρας, τις οποίες οι χρυσοχέρες οικοδέσποινες έχουν μετατρέψει με το λεπτό γούστο τους σε μικρά παλάτια.

Με μία αξιοζήλευτη ανθοδέσμη επέστρεψε στην οικία του ο άξιος εραστής της γης κ. Θοδωρής Λινάρδος, δώρο για την σύντροφο της ζωής του κα Ειρήνη και χάρμα οφθαλμών για τον αξιοζήλευτο γιο του Ερρίκο, αλλά και μανουσάκια αρκετά για να τα προσφέρει με ευγνωμοσύνη στην εργατική συμπαραστάτη στα αγροτικά και μαγειρικά του τολμήματα , κυρία Μαγδαληνή Μπουρίκα, σύζυγο του κ. Μάκη Μπουρίκα.


     Τα μανουσάκια με φόντο το Μυστικό Δείπνο, στην οικία του Κ. Θοδωρή Ελ. Λινάρδου.

                                             Φωτο: κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος

-“Υγρασία και ηλιοφάνεια θέλουν τα μανουσάκια, γι΄ αυτό προοδεύουν στον ηλιόλουστο κάμπο του χωριού μας”, είπε ο έμπειρος καλλιεργητής κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος.

Την ευωδία από τα μανουσάκια της Βαλύρας, μαζί με θερμές ευχές σάς στέλνουμε για καλό υπόλοιπο του φετινού χειμώνα. Σαν ανθισμένο μανουσάκι να είναι το χαμόγελο στα χείλη σας, στις δυσκολίες των “καιρών” μας.

Βιβλιογραφία

1. Το Γενεαλογικό Δένδρο του Βασιλείου Λινάρδου 1789 σε 12 συνέχειες, στο lyrasi.blogspot.com.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

31/1/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου