Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Επάνω στη Συκομουριά, Παρακαλώντας τον Κύριο να Έλθει

        


                Ο Ιησούς Χριστός και ο Αρχιτελώνης Ζακχαίος.Φωτο: epiaspalathon.gr


Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά , με τον αρχιτελώνη Ζακχαίο, ο οποίος παρά τις αμαρτωλές επαγγελματικές του δράσεις, μια σπίθα δικαιοσύνης και αλήθειας άναψε εντός του , ανήλθε συνειδητά και αναζήτησε τη σωτήρια παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, παραπέμπει στην στενή οδό της σωτηρίας, στην δίκαιη , έντιμη και ηθική πορεία του ανθρώπου. Σηματοδοτεί επίσης τη Σαρακοστή που θα ακολουθήσει, όσον αφορά την κάθαρση των πιστών Χριστιανών.

Οι αμύητοι κοσμικοί άνθρωποι διανύουν τον βίο τους συχνά με κρυψίνοια, προκειμένου να είναι ελεύθεροι ως προς τις δράσεις τους και να αποφεύγουν επιμελώς τα δεσμά και τις εντολές του νόμου, σε ανθρώπινο επίπεδο. Πολλά ηθικά και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να αναφέρει κανείς, η λίστα είναι ατέλειωτη. Χαίρονται οι παραβάτες όταν καταφέρνουν να ξεφύγουν από  τις εντολές του νόμου σε γήινο επίπεδο, γιατί δεν  αντιλαμβάνονται ότι εκείνον που δεσμεύουν με την ανήθικη πρακτική τους είναι ο ίδιος ο Θεός, ο οποίος    φέρει την ευθύνη της υπάρξεώς τους.

Ο Θεός είναι ασύλληπτος και ακατανόητος, κανένας δεν τον είδε, μόνο μέσα από τις εκδηλώσεις των άκτιστων ενέργειών του καθίσταται αντιληπτός, λέγουν οι Πατέρες της Ορθοδοξίας. Ο Θεός είναι  πανταχού παρών και τα πάντα πληρών,  αλλά όταν εξετάζουμε τον εαυτό μας, δεν παρατηρούμε το φως του Κυρίου σημειωμένο επί του προσώπου μας, αλλά βλέπουμε αυτό που είμαστε, το άθλιο προσωπείο των αμαρτιών μας. Αυτόν τον άθλιο εαυτό, που φαντάζει στον νηπιακό νου μας σπουδαίος και λαμπρός αντιλαμβανόμαστε, τον αγαπάμε και  επιθυμούμε να τον τρέφουμε με υλική τροφή μόνο, καθηλωμένοι σε χαμηλά επίπεδα συνείδησης, χωρίς να αναζητούμε το κατ΄ εικόνα και κατ΄ ομοίωση με τον Ουράνιο Πατέρα μας.

Αν όμως ο άνθρωπος μπορούσε να δει ότι κάθε σκέψη και πράξη του, κάθε επιθυμία , κίνητρο και ενέργειά του είναι δοκιμασία κατάταξης είτε με τον Θεό ή με τον Σατανά επάνω στη ζυγαριά της ζωής του, θα αντιλαμβανόταν ότι τα πάντα υπολογίζονται και καταγράφονται σε αυτή τη ζωή και θα φρόντιζε να μη γέρνει πολύ η ζυγαριά προς τη μη αποδεκτή για τη σωτηρία του πλευρά, να μην είναι τόσο διαβολικά βαριά ώστε να τον οδηγήσει στον αιώνιο όλεθρο, στην απώλεια της ψυχής του.

Δύο σπουδαία αποφθέγματα μάς παρέδωσαν οι θεοσεβείς αρχαίοι ημών πρόγονοι: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, και πάν μέτρον άριστον.

Τίποτα δεν υπάρχει που να μη το συλλαμβάνει ο οφθαλμός του ηλίου, ο οποίος με εντολή του Θεού φωτίζει “δικαίους και αδίκους”. Ο ήλιος δεν είναι μόνο ένα κτίσμα, ορατό στον γυμνό οφθαλμό. Είναι παράλληλα και πνεύμα, της δικαιοσύνης νοητό, και “έγνω την δύσιν αυτού” , όπως λέγει ο προφητάναξ Δαβίδ (Ψαλμ. 103). Όλα είναι ορατά και άκρως αντιληπτά, αλλά δεν γνωρίζει ο αμύητος άνθρωπος ότι εμπρός στον διδάσκαλο-Θεό και προστάτη του δίνει εξετάσεις όσο ζει και αναπνέει, γιατί οι οφθαλμοί τού νου του είναι κλειστοί, όπως των νεογέννητων βρεφών. Ο άνθρωπος χρειάζεται να μάθει να κυβερνά καλά την πολιτεία του κατά Πλάτωνα, όπου πολιτεία είναι η όλη ψυχοπνευματική και υλική του υπόσταση.

Πάν μέτρον, άριστον είναι, αφού ουδείς είναι αναμάρτητος. Σημαντική είναι η ανόρθωση μετά την πτώση και η επιστροφή στον ηθικό βίο μετά την κατολίσθηση , λόγω ανήθικης πρακτικής. Το μέτρο, στη δεδομένη περίπτωση, αφορά την επιστροφή του ανθρώπου από την λιμνάζουσα κατάσταση της παραπλάνησης, στην αληθινή οδό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και Λόγου του Θεού, στο σημείο εκείνο της ισορροπίας, όπου τα βαρίδια της θεάρεστης συμπεριφοράς αναλαμβάνουν την πνευματική ανόρθωση τού εαυτού του πεπλανημένου αναζητητή και οδοιπόρου.

Εμπρός σε μέγα ακροατήριο διανύουμε αυτόν τον πρόσκαιρο βίο μας, “ελεύθεροι σχετικά” να επιλέξουμε, αν και οι διαβολικοί λογισμοί, αντιπαλεύοντας διαρκώς τη θεάρεστη δράση μας,  προωθούν έντεχνα όλα τα παράνομα, ανήθικα και...παχυντικά, μάς υπόσχονται καλοπέραση, ικανοποίηση και ευχαρίστηση, ώστε μάς διαλύουν καθημερινά κάθε αντίσταση, όσον αφορά το ξύπνημα της πτωχής ψυχής και του άμοιρου νου μας από τον συνεχή λήθαργο.

Όπως ο αρχιτελώνης Ζακχαίος δεν σταμάτησε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αλλά συνέχισε να τις εκτελεί με έντιμο τρόπο, έτσι και κάθε άνθρωπος που έχει αναλάβει εργασία, η οποία βέβαια δεν είναι καταστροφική για τον κόσμο και τον πλανήτη, σημαντικό είναι να εναρμονιστεί επαγγελματικά συνειδητά , βαδίζοντας   τη στενή αλλά φωτεινή οδό του Χριστού.

Ο Τριαδικός Θεός είθε να φωτίζει όλο τον κόσμο με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου


22/1/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου