Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Η Βαλύρα Τιμά τη Μνήμη του Στύλου της Ορθοδοξίας Αγίου Αθανασίου του Μέγα

  


                    Ο Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας. Φωτο: lyrasi.blogspot.com

Ο Πολιούχος και θαυματουργός Άγιος Αθανάσιος εορτάζει σήμερα και η Βαλύρα σύσσωμη τιμά τη μνήμη του εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο σοφός και υπέρμαχος τής Ορθοδοξίας Μέγας Αθανάσιος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, όπου και διετέλεσε αρχιεπίσκοπος τής εκεί εκκλησίας. Ο Άγιος Αθανάσιος (295-373), όταν ήταν διάκονος ακόμη, έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο των 318 Πατέρων, που έγινε στη Νίκαια της Μ. Ασίας (325 μ.Χ.) εναντίον τής αιρέσεως του Αρείου και αγωνίστηκε για το ομοούσιο των προσώπων της Αγίας Τριάδος (1). Κατά τα 45 χρόνια της αρχιερατείας του υπήρξε, κατά τον εγκωμιαστή του Γρηγόριο τον Θεολόγο, ο “στύλος της Εκκλησίας” και ο κατ΄εξοχήν “πατήρ της Ορθοδοξίας”. Εξορίστηκε, καταδιώχτηκε, αλλά όντας βέβαιος ότι αγωνίζεται για την αλήθεια έμεινε άκαμπτος.


                                         Ο Άγιος Αθανάσιος.Φωτο: Βικιπαίδεια


Ο Μέγας Αθανάσιος συνεορτάζεται με τον Άγιο Κύριλλο (375-444) ο οποίος ήταν επίσης αρχιεπίσκοπος της εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια.

Ο μεγαλοπρεπής ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας, διαδέχτηκε τον παλιό ναό του Αγίου Βλασίου , κτισμένο με κεραμοπλαστικό διάκοσμο κοντά στη γέφυρα του ποταμού της Μαυροζούμενας, μετά την αποχώρηση των Φράγκων από την Πελοπόννησο. Μεγάλο μέρος του ωραιότατου αυτού ναού καταστράφηκε λόγω των επιδρομών του Ιμπραήμ και τής έλλειψης συντήρησής του διαχρονικά.

Η Βαλύρα είναι υπερήφανη για τον περικαλλή ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος φέρει ένα από τα σπουδαιότερα ξύλινα τέμπλα που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο 1826-1850 από Αρκάδες ξυλογλύπτες (2).

Η εικονογράφηση του τέμπλου παραπέμπει στην επτανησιακή τεχνοτροπία των αδελφών Μόσχου.

Αξιέπαινη είναι η παρέμβαση του καθηγητή κ. Ιωάννη Λύρα Βιολόγου και Ιστοριοδίφη, ο οποίος περιέσωσε, μετά τον σεισμό στην Καλαμάτα  το έτος 1986 και τη μερική επιβάρυνση τού ναού του Αγίου Αθανασίου, την πλάκα θεμελίωσης του και τη συντήρησε κατάλληλα προσφάτως. Στην ιστορικής σημασίας πλάκα αναγράφονται οι εκκλησιαστικοί επίτροποι καθώς και το 1826 ως έτος θεμελίωσης.


O μακαριώτατος Aρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, πλαισιωμένος  από σεβασμιώτατους Μητροπολίτες στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας, στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αείμνηστου Θ. Σπηλιώτη, αδελφού του μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου (5 Ιουλίου, 2020). Φωτο: Messinia live

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Βαλυραίους πανταχόθεν είναι η θαυματουργή δράση του Αγίου Αθανασίου και η ολοζώντανη παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Θεοτόκου, εντός και εκτός του ομώνυμου ιερού ναού, στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Βαλύρας. Κάθε Βαλυραίος έχει να διηγηθεί ένα ή περισσότερα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν στον ίδιο , σε κάποιο μέλος τής οικογενείας του ή σε συγχωριανούς του.

Μέγα θεολογικό εργαστήριο , ένα σπάνιο Πανεπιστήμιο του Θεού είναι ο Άγιος Αθανάσιος γι΄ αυτούς που έχουν ανοιχτούς τους οφθαλμούς για να το αντιληφθούν, και να αντικρίσει ο νους τους τον Κύριο της Δόξης, επικαθήμενο στον ιερατικό θρόνο Του.

Λέγει ο αιδεσιμώτατος πατήρ Κωνσταντίνος Σφήκας, ο οποίος ιερουργεί στους Αγίους Ταξιάρχες Καλαμάτας, ότι “όλο τον κόσμο φροντίζει η Παναγία μας στον Άγιο Αθανάσιο και η Βαλύρα έφερε πολλά χρηστά τέκνα στη ζωή, γι΄ αυτό ο μακαριστός μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης την αποκαλούσε “Βασιλομάνα Βαλύρα”.

 

                         Ο πατήρ Κωνσταντίνος Σφήκας. Φωτο: lyrasi.blogspot.com

 Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, καθώς και οι σεπτοί ιερείς του χωριού μας, οι οποίοι ιερουργούν στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη , οι πατέρες Κ. Σφήκας, Κ. Μελισσουργός, πατήρ Χατζής, Ξ.  Γαλανόπουλος, και ο πατήρ της ενορίας της Βαλύρας, ο άξιος και αγαπητός κ. Ιωάννης Φωτεινός, καθιστούν αισθητή και αντιληπτή τη θεολογική φύση των τέκνων τής Μεγαλόχαρης και του διδασκάλου μας Αγίου Αθανασίου διαχρονικά. Ο θείος σπόρος , ευλογημένος από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ουδέποτε έπαψε να φυτρώνει στο χωριό μας. Όμως και στις επιστήμες καθώς και στις τέχνες η Βαλύρα απέδωσε και αποδίδει καλό καρπό και χαίρουν εκτίμησης τα βαπτισθέντα στην ιερά Κολυμβήθρα του Αγίου Αθανασίου τέκνα της. Χώμα πιάνουν στα χέρια τους οι αγρότες τής Βαλύρας και με τις ευλογίες του Αγίου Αθανασίου χρυσή σοδειά γίνεται και στολίζει τη μακαρία γη μας.


           O σεπτός ιερέας της Βαλύρας, κ. Ιωάννης Φωτεινός. Φωτο: lyrasi.blogspot.com

Το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, οι γονείς των παιδιών και οι κάτοικοι του χωριού, καθώς και οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών και τοπικών φορέων, μαζί με τα άγια μέλη της εκκλησίας μας, τιμούν κάθε χρόνο, όπως και σήμερα, την εορτή της μνήμης του Αγίου Αθανασίου.

Λαμπροστολισμένη η Βαλύρα, με ασπρισμένες και καλοφροντισμένες τις αυλές των σπιτιών από τις δημιουργικές και εργατικές κυρίες του χωριού μας, προσέρχεται για να ανάψει με ταπείνωση ψυχής και ευλάβεια το κεράκι της και να εκπληρώσει το τάμα της στον Άγιο Αθανάσιο, που την έσωσε από ασθένειες, ανομβρίες, πλημμύρες , σεισμούς και πυρκαγιές για 200 χρόνια, και εκπλήρωσε τους δίκαιους πόθους και τις επιθυμίες της.

Ο δαμαστής τον παθών μας και επιστάτης του λογικού κατά Θεόν νου των Βαλυραίων Άγιος Αθανάσιος, ο πατήρ της παρθενίας της ψυχής που τρεφόταν με βρασμένα αγριόχορτα και ένα κομμάτι ψωμί, θαυμάζοντας την ακόμη πιο αυστηρή δέσμευση του Αγίου Αντωνίου, είθε να φωτίζει την οδό της σωτηρίας όλων όσων τιμούν με ευλάβεια τη μνήμη του.

Χρόνια Πολλά Βαλύρα!

Απολυτίκιον Αγίου Αθανασίου και Κυρίλλου.Ήχος γ΄.

Έργοις λάμψαντες, Ορθοδοξίας, πάσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τη ευσεβεία τα πάντα πλουτήσαντες, την Εκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, αξίως εύρατε, Χριστόν τον Θεόν ημών, δωρούμενον πάσι το μέγα έλεος (3).



Βιβλιογραφία

1.Αγιολόγιον-Ημερολόγιον 2018. Αθήνα.Εκδόσεις Σαΐτης.

2.Λύρας Ι.Δ. (2018). Αθήνα. Βαλύρα Ονομάτων Επίσκεψις, σελ.12.

3.Ημερολόγιον 2023. Αθήνα. Ιερά Μητρόπολις Νέας Σμύρνης.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

18/1/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου