Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Συνεχίζει να Αντιστρέφεται η Ροή των Υδάτων του Ιορδάνη Ποταμού, μετά το Ορθόδοξο Τελετουργικό των Θεοφανίων και το Κατέβασμα του Σταυρού

           

                                                 Θεοφάνια. Φωτο: poimin.gr

Μεγάλη είναι η Εορτή των Φώτων, η αρχή της οποίας αφορά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό, από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Θεοφάνια σημαίνει φανέρωση του Θεού. Όπως αναφέρουν οι ιεροί Ευαγγελιστές, κατά τη διάρκεια του βαπτίσματος έλαβαν χώρα παράδοξα και υπερφυσικά φαινόμενα. Ο Ιησούς, ως αναμάρτητος, ανέβηκε αμέσως από τα ύδατα του Ιορδάνη και αντιστράφηκε η ροή του Ποταμού, οι ουρανοί άνοιξαν, το πνεύμα κατέβηκε σαν περιστερά και φωνή ακούστηκε να βεβαιώνει ότι αυτός που βαπτιζόταν ως άνθρωπος είναι ο αγαπητός Υιός του Θεού. Με τον τρόπο αυτό φανερώθηκε η θεότητα του Ιησού Χριστού και το μέγα μυστήριο της Αγίας Τριάδος (1).

Με την καθαρτική δύναμη του μυστηρίου του Αγίου Βαπτίσματος ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος φωτίζεται και με την τήρηση των εντολών του Θεού καθίσταται κληρονόμος της Βασιλείας των Ουρανών. Εκείνο ίσως που δεν γνωρίζουν ορισμένοι σήμερα είναι ότι στον Ιορδάνη Ποταμό, μετά την Ορθόδοξη λειτουργία των Θεοφανίων και όταν κατεβαίνει ο σταυρός εντός των υδάτων του, συνεχίζει να αντιστρέφεται η ροή του, όπως όταν βαπτίστηκε ο Χριστός. Αυτή είναι η αήττητη δύναμη του Σταυρού του Κυρίου μας, η δύναμη της παρουσίας του Τριαδικού Θεού, του θείου φωτός επί των σκοτεινών υδάτων της ζωής του ανθρώπου.


 Ο Προϊστάμενος  του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Νικολάκης, δεύτερος αριστερά. Φωτο: Romfea.gr

Περίτρανα επιβεβαιώθηκε σήμερα, 6-1-2023 , η υπερφυσική συμπεριφορά της ροής των υδάτων του Ιορδάνη Ποταμού από τον πανοσιολογιώτατο πατέρα Φιλόθεο, στο κήρυγμα του “Στα Άγια Φώτα”, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη Αθηνών. Μάρτυρας, όπως ανέφερε παραστατικά στο χριστεπώνυμο πλήθος, υπήρξε και ο ίδιος. Μία χρονιά βρέθηκε ανήμερα των Θεοφανίων στον Ιορδάνη Ποταμό και είδε τα ύδατα να υποχωρούν αμέσως μόλις κατέβηκε ο σταυρός εντός τους.

Δεν μάς εξάγνισε στο σώμα και στην ψυχή με την αγιαστούρα του ο σεπτός-λόγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μάς οικοδόμησε παράλληλα με τη δύναμη του θεόπνευστου λόγου του και τη θαυμαστή παρουσία τού Τριαδικού Θεού κατά την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων, στον  κτισμένο από το έτος 1917 μεγαλοπρεπή ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.


                                                      Φωτο:Iliaoikonomia.gr

Λαμπρό, θείο και υψηλό είναι το βάπτισμα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στον Λόγο του “Εις τα Άγια Φώτα”. Το βάπτισμα του Χριστού, του αληθινού φωτός καθαίρει , φωτίζει τον άνθρωπο και δυναμώνει το σκοτεινιασμένο φως το οποίο έχει αδυνατίσει από το προπατορικό αμάρτημα. “Εγώ είμαι το φως του Κόσμου” , είπε ο Κύριος και μας προτρέπει να πλησιάσουμε με πίστη. Να λάμψει το φως Του επί του προσώπου μας και να αναγεννηθούμε ως τέκνα του ουρανίου Πατρός μας (2).

Ας λάβουμε φως καθαρό και δυνατό από την Αγία Τριάδα(3).

Καλή φώτιση σε όλο τον κόσμο.

Κοντάκιον Ρωμανού του Μελωδού

Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη και το φως σου, Κύριε, εσημειώθη εφ΄ημάς, εν επιγνώσει υμνούντας σε· Ήλθες, εφάνης το φως το απρόσιτον.

Βιβλιογραφία

1. Ημερολόγιον- Αγιολόγιον 2018. Αθήνα. Εκδόσεις Σαΐτης.

2.Λόγος “Εις τα Άγια Φώτα” του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

3.Αποσπάσματα από τον Λόγο “Εις τα Άγια Φώτα”, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

6/1/2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου