Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Σαν Φρόνιμη Γάτα Πίσω από την Ανθισμένη Μπιγκόνια

                        

                                        Φωτο: κος Παναγιώτης Αδαμόπουλος


Πολλές ατασθαλίες καταμέτρησε μία ανδροπαρέα πριν από 15 χρόνια, σχετικά με τις ερωτικές επιθυμίες των μελών της προς άλλα πρόσωπα, πέραν της νόμιμης συζύγου εκάστου των παντρεμένων. Απαρηγόρητος κατέστη ο κύριος Γιώργος, διότι ενώ δεν είχαν κάτι χειροπιαστό να του προσάψουν “ τα φιλαράκια του”, όσον αφορά τη μοιχεία, πάραυτα υπεστήριξαν αδιακρίτως ότι εκείνος αμάρτησε περισσότερο από όλους, διότι για σειρά ετών κρατούσε δέσμια την καρδιά και τον νου του, υποκρινόμενος τον σωστό οικογενειάρχη με ψυχραιμία, σαν  "φρόνιμη γάτα πίσω από την ανθισμένη μπιγκόνια", την ανίδεη γυναίκα του!

-Οι μπιγκόνιες δεν ανθίζουν πάντα, η παγωνιά τις μαραίνει, απάντησε εκείνος , και αποζητούν μία σταθερή- ζεστή γωνιά σε απάνεμο τόπο. Όσο για τις αρσενικές γάτες, δεν είναι δεδομένο ότι δύνανται πάντα να στηθούν για φωτογράφιση, πίσω από τις ανθισμένες μπιγκόνιες, προκειμένου να απαθανατιστούν “οικογενειακά, κοινωνικά και νομικά,  με αποδεκτό και ηθικά αναμενόμενο τρόπο. Υπάρχουν και άλλες εξωτερικές μεταβλητές προς μελέτη, απάντησε ο κύριος Γιώργος, προσπαθώντας δύσκολα να υποστηρίξει τον εαυτόν του.

-Βέβαια!  είπε ο κύριος Βασίλης. Αν δεν προσέξεις τη μπιγκόνια σου θα μαραθεί. Κι όταν μαραθεί η δική σου η μπιγκόνια τι νόημα έχει να στηθείς μαζί της σαν φρόνιμος οικογενειάρχης για φωτογράφιση; Εσύ όμως φίλε Γιώργη είσαι δεινός και τρομερός στα προσχήματα. Ποτέ δεν άφησες τη μπιγκόνια τού οίκου σου να ρίξει τα άνθη της. Αλλά, δυστυχώς για σένα, έκανες την καρδούλα σου κήπο καλλωπιστικών φυτών, ομολογώ με τη φαντασία σου μόνο, βεβαίως-βεβαίως. Κρίμα, η Μαιρούλα στην πάνω ρούγα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σου, όλο σού χαλούσε το αναμενόμενο σενάριο, κοινώς σε απέρριψε παταγωδώς! Γι΄ αυτό δέκα χρόνια τώρα πλαντάζεις και άσπρισες από τη ματαίωση. Αν πάλι την είχες κάνει δική σου, μέσα σε μία εβδομάδα θα την απομυθοποιούσες ως μιαρή και αδίστακτη, εσύ ο κατά βάθος μισογύνης-πουριτανός,  γιατί τόλμησε να συνευρεθεί με παντρεμένο, και θα την πετούσες στον κάλαθο των αχρήστων, σαν στημένη λεμονόκουπα.

-Τη ξεπέρασα, έχει ήδη παρέλθει ένας χρόνος και ούτε που τη σκέφτομαι!

-Σοβαρά; Έγινε κανένα θαύμα και δεν το αντιληφθήκαμε;

-Έγινε! Είδα μία πολύ ανώτερή της και την ερωτεύτηκα.

-Έχουμε χάσει επεισόδια! Για ποια μιλάς;

-Τώρα πλέον θεραπεύτηκα. Δεν σκέπτομαι άλλη όταν συνευρίσκομαι με τη γυναίκα μου, αλλά βλέπω με ορθάνοιχτα μάτια τη δική μου τη μπιγκόνια. Ερωτευτήκαμε από την αρχή.

-Και πώς έγινε αυτό το αναπάντεχο θαύμα;

-Συνέβη! δεν ξέρω πώς, αλλά συνέβη.

-Τι λέει η γυναίκα σου;

-Δεν λέει κάτι, απλά το απολαμβάνουμε!

-Τυχερέ! Για φαντάσου, πατήσατε τα 75 χρόνια και ερωτευτήκατε από την αρχή! Κάτι ξέρεις εσύ και μάς το κρύβεις. Άνοιξε τα χαρτιά σου και λέγε μας γρήγορα.

-Απλά, συνέβη σιωπηλά όταν ακούσαμε την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά και το σώμα μας να αποζητά τη συντροφιά τού άλλου. Ξεχάσαμε τις διαφωνίες μας και τον χρόνιο ανταγωνισμό ως ασήμαντα, εμπρός στο μεγαλείο εκείνης της στιγμής, που μάς έφερε κοντά όσο ποτέ άλλοτε.

-Να μη σάς ματιάσω περιστεράκια! Εύχομαι να έχει διάρκεια το “καλό” που σάς βρήκε και να το απολαύσετε για πολλά χρόνια, ευχήθηκε εγκάρδια το κύριος Βασίλης.

-Η διάρκεια είναι σχετική.

-Τι εννοείς;

-Αφορά το “αν αύριο θα ξημερώσουμε”. Είμαστε και οι δύο ασθενείς όπως γνωρίζεις, λόγω καρδιακής παθήσεως. Εμένα προσωπικά η καρδιά μου δεν με ενοχλεί τελευταία. Αισθάνομαι ότι έφθασα στον προορισμό μου και απαλλάχθηκα από βαρύ νοητικό και ψυχικό φορτίο πολλών χρόνων. Ό,τι κι αν έψαχνα, αυτό που μού συμβαίνει τώρα δεν συγκρίνεται με τίποτα...είναι μοναδικό!

Ο κύριος Βασίλης δαγκώθηκε σοκαρισμένος, ενώ οι άλλοι έμειναν ενεοί,  με το βλέμμα τους καρφωμένο επάνω στον κύριο Γιώργο.

-Αγαπητέ Γιώργο, μετά από αυτή την ειλικρινή σου αποκάλυψη δεν νομίζω ότι έχουμε τίποτα να σού προσάψουμε. Είσαι ο καλύτερος...σαφώς προηγείσαι “με χίλια”, είπε ο κύριος Βασίλης, και συμφώνησε η ανδροπαρέα κουνώντας   συλλογισμένη τα  βαριά κεφάλια της.

-Σάς ευχαριστώ, απάντησε σαν χαμηλοβλεπούσα κοπελιά ο κύριος Γιώργος, και αποχώρησε σύντομα,  για “ευνόητους λόγους”.

Καθώς βάδιζε στον δρόμο, άρχισε να μονολογεί:

-Ακούς εκεί να θεωρούν ότι έχω τη μεγαλύτερη επιβάρυνση επειδή “ μοιχεύω” με τη φαντασία μου!

Τώρα να δείτε τι θα πάθετε με τη βόμβα που σάς έριξα. Θα προσπαθείτε να ερωτευτείτε τις γυναίκες σας και δεν θα σάς βγαίνει, ούτε κι εκείνες θα κάθονται καταγοητευμένες  από την προσέγγισή σας. Θα σκάσετε από το κακό σας, είπε χαμογελώντας, με υπολανθάνουσα αίσθηση εκδίκησης, ο "αδικημένος"  φίλος.

Δεν ήταν σαφώς αλήθεια ο οικογενειακός μύθος τον οποίο έπλασε αβίαστα και προώθησε ο κύριος Γιώργος στους φίλους του, αλλά ούτε και το μέλλον της σχέσης του με τη σύζυγό του ήταν εκείνη τη δεδομένη στιγμή για τον ίδιο προβλέψιμο. Η ιστορία που διηγήθηκε  δημοσίως, ότι δήθεν πριν από έναν χρόνο ξαναερωτεύτηκαν με τη σύντροφό του, το πληροφορήθηκε λεπτομερώς "εμπιστευτικά",    η γυναίκα του από την καλύτερη φίλη της, τη σύζυγο του κυρίου Βασίλη, κατά τις επόμενες ημέρες. Την εντυπωσίασε και συγκίνησε ιδιαίτερα το σενάριο του άνδρα της, γι΄ αυτό φρόντισε να τού δώσει σάρκα και οστά,   αναλαμβάνοντας ρόλο πρωταγωνίστριας . Άλλος άνθρωπος έγινε εμφανισιακά. Αλλά και ψυχικά εργάστηκε σκληρά,  διατηρώντας ουσιαστικά, με δόξα και τιμή, τον τίτλο τής συζύγου, στα επεισόδια των επομένων δέκα χρόνων. Μόνο που τούτη η σχέση, με θεία παρέμβαση, ανέβασε την ενέργεια του ζεύγους συναισθηματικά στο επίπεδο της καρδιάς και καταλάγιασαν οι γενετήσιες προσδοκίες με την πάροδο των ετών και την ενθύμηση του θανάτου. Αλληλοδιδάχθηκε το αείμνηστο ζεύγος την αγάπη και την ειλικρίνεια τής συντροφικότητας, παράλληλα εξελίχθηκε ως πρότυπο προς μίμηση. 

 Αιωνία τους η μνήμη. Ο Κύριος να τούς αναπαύει σε ουράνια δώματα.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

12/1/2023





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου