Ενδιαφέρον βίντεο για τον Άγιο Εφραίμ της Αριζόνας.
Σάββατο 30 Απριλίου 2022
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Στεφάνι πρωτομαγιάς. Φωτο: paidorama .com
Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα
κι ελάτε να πλέξουμε
στεφάνια μ΄ εκείνα
στον Μάη που σήμερα προβάλλει στη γη!
Αυτό το αλησμόνητο άσμα τραγουδούσαν οι ανύπαντρες κοπέλες της Βαλύρας ,και ξεχύνονταν στους αγρούς για να προλάβουν να πιάσουν τις ρίζες του φυτού , το οποίο Μάης ονομάζεται. Αρχαίο είναι το έθιμο και δεν ξεριζώθηκε από τη μνήμη του Ελληνικού λαού, με την πάροδο των αιώνων.
Αλλά και τα παλικάρια του χωριού, “Πρωτομαγιά τα λούλουδα γιορτάζουν” σιγοτραγουδούσαν με γέλια και χαρά στην πλατεία της Βαλύρας. Στον κήπο δίπλα από το καφενείο του χωριού, είχαν παλουκοδεμένο και ανθοστολισμένο τον καλύτερο γάιδαρο, κατόπιν σοβαρής συζήτησης στο “σχολαρχείο” της πλατείας μεταξύ των ανδρών, κατά την προηγούμενη ημέρα, για τη διαθεσιμότητα ενός κατάλληλου ζωντανού από το αφεντικό του !
Παρασκευή 29 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ενδιαφέρουσες επιστημονικές μαρτυρίες για του θαύμα του Αγίου Φωτός της Αναστάσεως, παρουσιάζονται στην ακόλουθη ανάρτηση.
Πέμπτη 28 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τον καλό αλλά και τον κακό φύλακα άγγελο, τους οποίους ,και τους δύο, φέρει στη ζωή του ο άνθρωπος.
https://www.diadrastika.com/2019/02/fylaka-aggelo-echeis-alla-xereis.html
ΤΟ ΝΑΥΔΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Ο Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής , στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως των Αθηνών, στη νότια πλευρά, και άνω από το θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, αναβλύζει θαυματουργό ύδωρ από αρχαιότατους χρόνους. Εκεί έχει εγκαθιδρυθεί, από την Ορθόδοξη εκκλησία μας, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής ,το οποίο εορτάζει τη Παρασκευή μετά το Πάσχα, και είναι αφιερωμένο στη Θεοτόκο.
Τετάρτη 27 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τρίτη 26 Απριλίου 2022
Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ο εορτασμός της μνήμης των Αγίων αμέσως μετά το μαρτύριό τους
Οι χριστιανοί εκείνης της εποχής ,από την ημέρα της σφαγής των αγίων, γιόρταζαν τη μνήμη τους στη θέση Καρυές της Λέσβου. Μετά από χρόνια δημιουργήθηκε εκεί ένας ελαιώνας και παρέμειναν κάποια υπολείμματα του παλιού μοναστηριού στο οποίο τελούνταν οι μνήμες τους από κάποιες γυναίκες του χωριού. Ύστερα χτίστηκε η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στους αγίους .
Δευτέρα 25 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι παπικοί νεωτερισμοί περί τελέσεως του μυστηρίου της βαπτίσεως από γυναίκες και η διεθνής τάση προς μία πανθρησκεία, παρουσιάζονται στην ακόλουθη ανάρτηση.
https://ejaggelos.blogspot.
ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΤΕΣ ΑΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΥΣ ΙΠΠΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ,ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1950-1960
-Αφιερωμένο στον κ. Γιώργο Φειδά, για την ονομαστική του εορτή, που θυμήθηκε τους ιππικούς αγώνες της δεκαετίας του 1950.
-Θερμές ευχές στον κ. Γιώργο Λιοντήρη, φίλο και πολύτιμο συνεργάτη μας .
-Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες της Βαλύρας.
Οι αγώνες στο Πλατύ ανάγονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας, και έχουν άκρως συμβολικό χαρακτήρα. Κατά την Τουρκοκρατία συμβόλιζαν τη νίκη του Χριστού και των υποδουλωμένων Ελλήνων ενάντια στη μαύρη σκλαβιά και στις ημέρες μας συμβολίζουν την επιστασία, προστασία και χάρη του Αγίου Γεωργίου, ενάντια σε Εθνικούς και προσωπικούς κινδύνους των πιστών Ορθοδόξων, που τιμούν τη μνήμη Του. Από τη Βυζαντινή εποχή, ο γενναίος τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος, ο υπέρμαχος των βασιλέων, ο ελευθερωτής των αιχμαλώτων, ο υπερασπιστής των πτωχών και ιατρός των ασθενούντων, ήταν παρών σε κάθε δίκαιο τόλμημα των Ελλήνων, για την αποκατάσταση της ελευθερίας της αγίας γης μας.
Τα άλογα, κατά τις δεκαετίες 1950-1960, ήταν για τους αγρότες το alter ego τους, ο δεύτερος εαυτός και ο πιστός συνεργάτης τους στις καθημερινές αγροτικές εργασίες τους, αλλά και ως το πλέον εγγυημένο μέσον μεταφοράς, για τους καλά εκπαιδευμένους αναβάτες. Η συνεχής φροντίδα για τα άλογα τούς συνέδεε ψυχικά μαζί τους, και τα αγαπούσαν ως αναπόσπαστα μέλη της οικογένειας τους. Κι όπως τα καλά παιδιά παίρνουν βραβεία στο σχολείο στο τέλος της χρονιάς, έτσι ήθελαν , με τις ευλογίες του Αγίου Γεωργίου, να τιμηθούν και τα όμορφα άλογα τους, οι ακούραστοι συνεργάτες και σύντροφοι της ζωής τους.
Κυριακή 24 Απριλίου 2022
Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΤΟ 1951
“Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται· πάσχα καινόν, άγιον· πάσχα μυστικόν· πάσχα πανσεβάσμιον· πάσχα Χριστός ο Λυτρωτής· πάσχα άμωμον· πάσχα μέγα· πάσχα των πιστών· πάσχα το πύλας του Παραδείσου άνοιξαν· πάσχα πάντας αγιάζον τους πιστούς”, έψαλλαν στον Άγιο Αθανάσιο, στον πολιούχο της Βαλύρας, στην ιερή ακολουθία της Εσπέρας του Σαββάτου , αλλά την Κυριακή, στον Εσπερινό της Αγάπης , άνοιγαν οι πύλες του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου, για να δεχτούν τους πιστούς στη Βαλύρα , κατά τη δεκαετία του 1950.
Την Κυριακή του Πάσχα, στον Εσπερινό της Αγάπης , οι πιστοί μετανοούν και συμφιλιώνονται μεταξύ τους, δίνοντας το φιλί της αγάπης. Γκρεμίζουν τα τείχη που τους χωρίζουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ,και πορεύονται με ανάλαφρη, φωτισμένη ψυχή, από την Ανάσταση προς την Ανάληψη του Κυρίου, την Πεντηκοστή, και τη μεγάλη εορτή της Αγίας Τριάδος , που τιμά πανηγυρικά η Βαλύρα.
Το 1951, όπως θυμάται ο κύριος Γιώργος Φειδάς, από το μακρινό Road Island των Η.Π.Α., ο Εσπερινός της Αγάπης έλαβε χώρο στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Βαλύρας.
Σάββατο 23 Απριλίου 2022
ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΑΣΑΜΕΝΟΙ , ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟ 1966
Το Πάσχα του 1966 στη Βαλύρα, είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου για πολλούς και διάφορους λόγους, ο πιο σημαντικός είναι η παρακολούθηση της θείας λειτουργίας της Αναστάσεως στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, μαζί με τη γιαγιά μου Σταυρούλα Μπουρίκα, τη τρίτη κατά ηλικία αδελφή της γιαγιάς μου Κωνσταντίνας. Ήταν μία πολύ όμορφη, έξυπνη και περιζήτητη νύφη , η οποία ουδέποτε αναίρεσε την απόφαση της ,από τη νεαρή ηλικία της, και ακολούθησε πιστά το στενό μονοπάτι του μοναχισμού, για την αγάπη του Χριστού , όχι σε οργανωμένο μοναστήρι, αλλά απομονωμένη μέσα στο ίδιο της το σπίτι, μία ολόκληρη ζωή. Ήταν μία πολεμίστρια του φωτός, ήταν η Σταυρούλα του Τζάμαλη (Χριστού), αυτό ήταν το παρανόμι της, και όχι του Τζαμαλή του πολεμιστή του 1821!
Η μέρα ήταν ηλιόλουστη, μόνο ένα μικρό λευκό σύννεφο σκέπαζε τον ήλιο. Η προσμονή για το βράδυ της Αναστάσεως ήταν πολύ μεγάλη, γιατί η Ανάσταση του Χριστού είναι η πιο σημαντική εορτή του έτους.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
Σαν ρόδο πληγωμένο η ψυχή μου
προσμένει Κύριε την Ανάστασή μου
επάνω στο τραχύ του χρόνου τ΄ άτι
και στης ζωής το άγριο μονοπάτι.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς.
Εμπρός μας πάλλεται το Άγιο Φως·
γιορτάζει σήμερα ο Ουράνιος Θόλος
κι εδώ στη Γη ο κόσμος όλος.
Παρασκευή 22 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ζωής του Ιούδα, με απλό και κατανοητό τρόπο.
https://pathanasios.gr/index.php/kiryktika-staxyologimata/megali-evdomada/3201-poios-itan-o-ioudas-o-iskariotis
Η ΥΠΕΡΑΞΊΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΡΑΒΔΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΞΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΟΥ
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής , μέρος της προφητείας του Ζαχαρίου περιλαμβάνεται στην ιερή ακολουθία ( Ζαχ., κεφ. 11, 10-13).
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτής της τόσο σημαντικής προφητείας και κατά πόσο μας αφορά άμεσα, παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο σε μετάφραση, το οποίο θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε με τη βοήθεια του Θεού ((κεφ. 11, 4-17 και 13, 7-9).
“ Ο Κύριος (Θεός) είπε σε μένα (βλέπει ο προφήτης Ζαχαρίας και μετέχει στο θείο όραμα) τα εξής (1):
“Ποίμανε τα πρόβατα τα προορισμένα για τη σφαγή ,(αναμένεται να ανοίξουν ορισμένοι άνθρωποι, όπως τα πρωτότοκα παιδιά εκείνη την εποχή, και να κατοικηθούν από άλλες δυνάμεις) τα οποία οι αγοραστές τους σφάζουν ατιμώρητα (κανένας δεν ελέγχει τους επίδοξους ποιμένες, τις αλλότριες, σατανικές δυνάμεις που κατοικούν μέσα στους ανθρώπους, αυτούς που ανοίγουν τους ανθρώπους χωρίς να τιμωρούνται) και αυτοί που τα πουλάνε λένε, ευλογημένος ο Θεός γιατί πλούτισα, (είναι οι φιλάργυροι προδότες του Θεού όπως ο Ιούδας), ενώ οι ποιμένες τους δεν δείχνουν συμπάθεια προς αυτά (κατοικούν μέσα στους ανθρώπους οι δαίμονες, με τους αρχηγούς των δαιμόνων και οι ασθένειες βιάζουν τους απροστάτευτους ανθρώπους αλύπητα, χωρίς να έχουν θεάρεστους ποιμένες για να τους προστατεύουν).
Τετάρτη 20 Απριλίου 2022
ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ
Σαν λευκά περιστεράκια, αφού είχαν νηστέψει κανονικά μαζί με όλη την οικογένεια, προσέρχονταν ,το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, τα μικρά παιδιά στη Βαλύρα , για να τα κοινωνήσει ο πατήρ Δημήτρης Ξυδόπουλος κατά τις δεκαετίες 1950-1970. Η ηλικία τους, και πολλές φορές η κατάσταση της υγείας τους - τα περισσότερα παραπονιόνταν ότι τα πονάει ο λαιμός τους γιατί πρήζονταν οι αμυγδαλές τους, λόγω της υγρασίας και της αλλαγής του καιρού - δεν τους επέτρεπε να παραμείνουν ξάγρυπνα μετά τα μεσάνυχτα, το βράδυ της Αναστάσεως, και να κοινωνήσουν μαζί με τους ενήλικες.
Βέβαια, τα μεγαλύτερα διαμαρτύρονταν, όταν έλεγαν οι γιαγιάδες ότι το δώρο του Θεού είναι πολύ μεγάλο το βράδυ της Αναστάσεως, ενώ εκείνο της Μεγάλης Πέμπτης είναι πολύ καλό, αλλά όχι το μεγαλύτερο! Ήθελαν κι εκείνα το μεγαλύτερο δώρο, αλλά ο ύπνος, μέσα στον ναό ,δεν τα άφηνε να ανταποκριθούν στο θείο κάλεσμα, αφού έκλεινε ερμητικά τα βλέφαρά τους, μετά τις δέκα το βράδυ, και κατέληγαν περισσότερο βάρος στα χέρια των γονιών τους, που έπρεπε ταυτόχρονα να κρατούν και τις αναμμένες λαμπάδες τους. Τα μικρότερα, τα πρόσεχε στο σπίτι ο υπερήλικας παππούς ή η γιαγιά ενώ τα μεγαλύτερα απολάμβαναν τη λειτουργία και κοινωνούσαν των αχράντων μυστηρίων μαζί με τους γονείς τους.
-Ποιο είναι το δώρο του Θεού γιαγιά τη Μεγάλη Πέμπτη; ρώτησε η Σοφία τη γιαγιά της.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο φωτισμένος, θεόσταλτος ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος, μας εισάγει αναλυτικά και παραστατικά στα κεντρικά σημεία των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, συντονίζοντας τον νου και την καρδιά μας στα θεία δρώμενα.
https://www.ekalampaka.gr/article/i-megali-evdomada
Τρίτη 19 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Άκρως αληθινή, παράλληλα συγκλονιστική η μαρτυρία ,για τους επτά αόρατους ασκητές του Αγίου Όρους.
Δευτέρα 18 Απριλίου 2022
ΟΙ ΦΡΟΝΙΜΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΥΦΑΙΝΑΝ ΤΗΝ “ΑΝΑΣΤΑΣΗ”, ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟΥ 1960-1970
Πασχαλινό Υφαντό.Κατασκευή: Ε.Η.Κοντοπούλου
Η υφαντική τέχνη, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή, σε γήινο αλλά και σε ουράνιο επίπεδο. Η σεμνή και πιστή Πηνελόπη, που πλάγιαζε στα υψηλά δώματα του νου της, περίμενε τον νυμφίο της Οδυσσέα και φρόντιζε να είναι κεκαθαρμένη και πανέτοιμη για να τον δεχτεί. Τίποτα δεν δεχόταν λιγότερο από εκείνον, γι΄ αυτό το υφάδι του γάμου της, κατά τα χρόνια της προσμονής, ποτέ δεν ήταν κατάλληλο για να ικανοποιήσει το είναι της. Πολλοί ήταν οι μνηστήρες των παθών, αλλά ένας ο θείος νυμφίος της. Τελικά η αγάπη της, η υπομονή, η ταπείνωση και οι επίπονοι κόποι της, έφεραν γόνιμο και θεάρεστο καρπό. Συνάντησε τον Οδυσσέα-νυμφίο στην Ιθάκη, στα ανάκτορα της καρδιάς της, κάτω από την ελαία της ευσπλαχνίας και ελεημοσύνης του Θεού .
Κυριακή 17 Απριλίου 2022
Η ΣΥΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΗ
Τη Μεγάλη Δευτέρα επιτελούμε ανάμνηση της ακάρπου συκής, την οποία καταράστηκε ο Κύριος και ξεράθηκε. Η συκή αυτή συμβολίζει τόσο τη συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς και για τον λόγο αυτόν καταδικάστηκε από τον Κύριο, όσο και κάθε άνθρωπο στερούμενο πνευματικών καρπών και αρετών. Η εκκλησία φέροντας το παράδειγμα της συκής, θέλει να μας προτρέψει σε αγώνες πνευματικούς για την απόκτηση αρετών (Ε.Ι. Θεοδωρόπουλου, Η Μεγάλη Εβδομάς, 1968).
Σαν άκαρπη συκή βίωνε τον εαυτό του ο φουκαράς ο Παναγής, πατέρας με πέντε κόρες, τις οποίες μεγάλωνε στην Κορώνη μεταπολεμικά, με πολλούς αγώνες και στερήσεις.
Σάββατο 16 Απριλίου 2022
Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Η Ανάσταση του Λαζάρου και των Σωμάτων των Ανθρώπων
Η Ανάσταση του Λαζάρου.Φωτο:ekklisiaonline.gr
Ένα μέρος της Ομιλίας του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης στο Άγιον Πάσχα, αναφέρεται στην ανάσταση του Λαζάρου και στην Ανάσταση των σωμάτων των ανθρώπων. Παραθέτουμε το μεταφρασμένο κείμενο από τον Σύλλογο Τυφλών Ελλάδος (orp.gr).
"Να ξέρεις ότι, αν με ρωτήσεις, πώς θα γίνει η ανάσταση των νεκρών από την αρχή των αιώνων, θ’ ακούσεις αμέσως από εμένα˙ πώς αναστήθηκε ο τετραήμερος Λάζαρος; Γιατί είναι προφανές ότι την πληροφορία για τον ένα ο φρόνιμος άνθρωπος θα τη δεχτεί εξίσου και για τους πολλούς. Όταν δεχτείς ότι αυτός που ενεργεί είναι ο Θεός, μη χαρακτηρίσεις τίποτε ως αδύνατο ούτε να νομίσεις ότι ο νους σου μπορεί να καταλάβει τη σοφία του ακατάληπτου. Γιατί και για εκείνον δεν υπάρχει τίποτα το άπειρο και για σένα το άπειρο είναι ανεξερεύνητο.
Παρασκευή 15 Απριλίου 2022
Εαυτώ και Θεώ Συστρεφόμενοι
Ήταν Κυριακή, το σωτήριον έτος 2018. Η φύση είχε σκορπίσει τα αρώματά της σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμη και στις ασφυκτικές πολυκατοικίες, στο κέντρο της Αθήνας. Αισθανόμουν τυχερή που μπορούσα να χαίρομαι τη θάλασσα και να δοξάζω το Θεό, να βλέπω τις φυσικές όχθες του ποταμού της Πικροδάφνης, σύγχρονα σπίτια με ανθισμένους κήπους , κάποια παλιά αρχοντικά που θυμίζουν τις χαρές της οικογένειας του παρελθόντος, αλλά πάνω απ’ όλα ήμουν χαρούμενη που θα εκκλησιαζόμουν εκείνη την Κυριακή , στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Παλαιό Φάληρο.
Ο ναός έχει τρεις μοναδικούς ιερείς, και ανάμεσα σε αυτούς, στέκεται σαν λαμπάδα αναμμένη ,στα 80 και πλέον χρόνια του ,ο Αρκάς , πατήρ Σπυρίδων Χριστόπουλος.
Πέμπτη 14 Απριλίου 2022
Ένα Βάγιο για τον “Νου” , στη Βαλύρα της Ιθώμης, το Έτος 1968
Από αριστερά, πατήρ Νικόδημος, Η.Α.Κοντόπουλος και πατήρ Αμβρόσιος, στην Ι.Μ. Βουλκάνου
Καθώς θαύμαζα τη βλάστηση στον ποταμό της Πικροδάφνης, στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, που παραμένει αλώβητος ακόμη, με μικρές εξαιρέσεις, και ευγνωμονούσα τον Θεό, ο νους μου γύρισε στη παιδική μου ηλικία, στα δέκα μου χρόνια, στο σωτήριον έτος 1968. Η Παναγίτσα δεν ήταν η πολιούχος του Παλαιού Φαλήρου, αλλά η Βουλκανιώτισσα, και το ποτάμι η Μαυροζούμενα, που ρέει πέρα από την Αγία Τριάδα στη Βαλύρα, για αιώνες, και διασχίζει τη μακαρία γη της Μεσσηνίας.
Τετάρτη 13 Απριλίου 2022
ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΘΕΙΑ ΚΑΤΙΝΑ ΣΦΗΚΑ
Τα άνθη που αγαπούσε η θεία Κατίνα. Φωτο:GetImageFromDB StarClassic Radio
Πολλά είναι τα δάκρυά μας τούτη την ευλογημένη εβδομάδα, δέκα ημέρες πριν από την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το σωτήριον έτος 2022, γιατί ο Θεός έκλεισε το βιβλίο αυτής της πρόσκαιρης ζωής της αγαπημένης μας θείας Κατίνας Σφήκα. Εξεδήμησε εις Κύριον, σε ηλικία 87 ετών, και η κηδεία της θα γίνει σήμερα, 13 Απριλίου, 17:30μμ στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στη Βαλύρα. Ανυψώθηκε η σιωπηλή μάρτυρας του Κυρίου στους ουρανούς, κοντά στα ευλογημένα μέλη της οικογένειας της , στον άνδρα της, θείο Κώστα Σφήκα , στον λατρεμένο γιο της Γιώργο , που έφυγε νέος, πάνω στο άνθος της ηλικίας του, και στα δύο αγγελούδια της, που τα έχασε νεογέννητα.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ 1966
Λεπτομέρεια από το σταυρό του Λαζάρου. Κατασκευή: Ε.Η.Κοντοπούλου
Καθώς ή μητέρα μου ζύμωνε τα λαζαράκια , τόσα όσα και τα μέλη της οικογένειας, αλλά υπολόγιζε και άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας ,που ζούσαν στο εξωτερικό, επίσης τους παππούδες και γιαγιάδες που έμεναν στο χωριό και τις θείες μας που θα τους έδινε ψωμάκι για να τους ευχηθεί καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα , η χαρά μου ήταν απερίγραπτη που το κανελόζουμο μοσχοβολούσε ,πλήθαιναν στο ταψί οι μορφές μέσα από τα άγια χέρια της μητέρας μου, παράλληλα ξεκουραζόμουν από τα σχολικά μαθήματα.
Μνημόνευε η ευλογημένη τη θεία μας Παναγιώτα και το λαζαράκι λες και έπαιρνε τη μορφή της , χωρίς να το αντιλαμβάνεται η ίδια όταν το ζύμωνε .Το έθιμο λέει ,όποιος δεν πλάσει τον Λάζαρο δεν θα χορτάσει ψωμί. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λάζαρος είπε όταν αναστήθηκε,” όποιος δεν με πλάσει, το φαρμάκι μου θα πάρει”. Βέβαια, αυτό έχει τη βαθύτερη συμβολική του σημασία, γιατί όλοι μέσα μας χρειάζεται να πλάσουμε, να διαμορφώσουμε και να αναστήσουμε τον Λάζαρο, τον πνευματικό μας εαυτό.
Τρίτη 12 Απριλίου 2022
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΑΝΘΟΥΣΗΣ
Η Οσία Ανθούσα .Φωτο: dogma.gr
Στις 12 Απριλίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ανθούσης, πριγκίπισσας του Βυζαντίου.
Ρίζης δυσώδους καρπός ευώδης μάλα,
Ανθούσα σεμνή γης απανθεί και βίου
Η Οσία Ανθούσα ήταν κόρη του εικονομάχου Βασιλιά Κωνσταντίνου Κοπρώνυμου και της τρίτης συζύγου του Ευδοκίας. Η νεαρή Ανθούσα αναγκάστηκε πολλές φορές από τον πατέρα της Κοπρώνυμο, που βασίλεψε κατά τα έτη 741-775 μ.Χ. να παντρευτεί, αλλά δεν πείστηκε να το κάνει, γιατί δεν ήθελε ο άνδρας της να έχει ίδια φρονήματα με εκείνον. Ο πατέρας της τη βασάνιζε γιατί εκείνη ήταν υπέρ των αγίων εικόνων, και υποστήριζε τους εικονολάτρες. Όταν πέθανε ο Κοπρώνυμος, πήρε την άδεια και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά της στις εκκλησίες, σε ευαγείς οίκους και στα μοναστήρια.
Δευτέρα 11 Απριλίου 2022
Λόγος Αποχαιρετιστήριος προς τον Αγαπημένο μας Θείο Κώστα Ανδρινόπουλο
Σήμερα, 11 Απριλίου 2022 και ώρα 16:00 μ.μ., ο ήλιος κατέβηκε στη γη για να ανεβάσει στους ουρανούς τον λατρεμένο μας θείο Κώστα Ανδρινόπουλο, σύζυγο της αδελφής της μητέρας μας και θείας μας Πότας Γρίβα.
Αν έναν άνθρωπο αγαπήσαμε τόσο πολύ για το ήθος του, την αφοσίωσή του στην οικογένεια του, τη σεμνότητα και την αγάπη του προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, είναι αδιαμφισβήτητα ο θείος μας Κώστας Ανδρινόπουλος.
Εργάστηκε σκληρά και έντιμα, από νεαρή ηλικία στη Ζυρίχη, στην Ελβετία ,ως μετανάστης ,και πρόκοψε τα μέγιστα. Κατάφερε, μετά τη συνταξιοδότηση του, να υλοποιήσει το όνειρό του, να οικοδομήσει ένα όμορφο σπίτι στο λιβάδι , στη μακαρία γη της Βαλύρας μας, και να γαληνέψει η ψυχή του μετά της υπέροχης συζύγου του, κοντά στην όμορφη φύση του τόπου μας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η μοναδική και συγκλονιστική οπτασία του μακαριστού Κοσμά του μοναχού παρουσιάζεται παραστατικά στην ακόλουθη ανάρτηση.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης μας διαφωτίζει με ποιον τρόπο φεύγει η απελπισία και η κατάθλιψη στην ακόλουθη, ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
Κυριακή 10 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία του Αγίου Παϊσίου σχετικά με τους αγίους στο Άγιον Όρος.
https://agiospatrokosmas.gr/nea/agios-paisios-uparxoun-10-agioi-sto-agio-oros
ΟΙ ΙΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟ 1974
Το σωτήριον έτος 1974, το Άγιο Πάσχα έπεσε στις 14 Απριλίου. Μία εβδομάδα πριν, οι περισσότερες αυλές της Βαλύρας είχαν στολιστεί με μπλε ίριδες και ο Αη Γιώργης με κάτασπρες, στους φράχτες και στα στενά περάσματα, μεταξύ των μνημάτων.
Το απόγευμα της Τετάρτης , πριν το Σάββατο του Λαζάρου, ένα πελώριο ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στον ουρανό, μετά από σύντομη ψιλή βροχή, και ο ήλιος έλαμψε πάνω στις κεραμιδένιες στέγες των αγροτόσπιτων.
-Μέγας είσαι κύριε και θαυμαστά τα έργα σου, είπε ο θείος Αποστόλης, που μας είχε επισκεφτεί στο σπίτι στο Μπιζάνι, εκτάκτως εκείνη την ημέρα. Εκείνος, ως εγγράμματος και λόγιος της εποχής του, παράλληλα ως δεινός γεωπόνος ,πολλά γνώριζε για τις όμορφες ίριδες που από την πρώτη στιγμή που άνοιγαν τα πέταλά τους στις αυλές του χωριού μας, μαγνήτιζαν το βλέμμα μας και αποσπούσαν τον μέγιστο θαυμασμό μας.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ Ι. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ,ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
Ο πατήρ Ζωσιμάς με τη θεία κοινωνία και η Αγία Μαρία Αιγυπτία ,υπεριπτάμενη πάνω στον Ιορδάνη ποταμό. Φωτο:diakonima.gr
Κατὰ τὴν ἡμέραν αὐτὴν τιμῶμεν τὴν μνήμην τῆς Οσίας Μητρὸς ἡμῶν Μαρίας τῆς Αἰγυπτίας, ἡ ὁποία ἑορτάζεται καὶ κατὰ τὴν 1ην Ἀπριλίου. «Ἐτάχθη δὲ αὕτη καὶ σήμερον, ἐγγίζοντος ἤδη τοῦ τέλους τῆς ἁγίας Τεσσαρακοστῆς, πρὸς διέγερσιν τῶν ραθύμων καὶ ἁμαρτωλῶν εἰς μετάνοιαν, ἐχόντων ὑπόδειγμα τὴν ἑορταζομένην ἁγίαν», ὡς γράφει τὸ «Ὡρολόγιον». Ἀπὸ τὸ ἐν λόγῳ βιβλίον ἀντιγράφομεν τὰ ἑξῆς περὶ τῆς ἁγίας αὐτῆς γυναικός:
Σάββατο 9 Απριλίου 2022
“ΡΗΜΑΤΑ” ΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΝΟΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ
Είναι αδύνατον ανθρώπινη ψυχή, Χριστιανού Ορθοδόξου, να ακούσει τον Ακάθιστο Ύμνο προς την Υπεραγία Θεοτόκο και να μη συγκινηθεί βαθύτατα. Καθώς όμως ρέει ο εμπνευσμένος από το Άγιο Πνεύμα θείος λόγος , τα “ρήματα” καθίστανται σε ορισμένα σημεία δυσνόητα. Ιδιαίτερα οι κοσμικοί άνθρωποι, χρειάζονται έναν οδηγό για να κατανοήσουν σε βάθος το μεγαλείο του λόγου του Ακάθιστου Ύμνου.
Με τη βοήθεια του μακαριστού πατρός Επιφανίου Θεοδωρόπουλου (1) θα εντρυφήσουμε σε ορισμένα σημεία των ωδών για να απολαύσουμε τον θείο λόγο, και να δώσουμε τη δυνατότητα να εγγραφεί κατανοητά εντός μας . Καλό είναι να μελετήσει ο αναγνώστης την ακόλουθη μετάφραση και ανάλυση, και να αποθηκεύσει το κείμενο, ώστε να είναι εύκολα διαθέσιμο κατά τα επόμενα χρόνια, όταν χρειαστεί. Με την πάροδο του χρόνου , ο Λόγος του Θεού καθίσταται κτήμα του κάθε ανθρώπου.
Παρασκευή 8 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση θα βρείτε την υπέροχη ομιλία του Αγίου Ι. Πόποβιτς για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία.
https://www.sophia-ntrekou.gr/2014/04/omilia-E-Kyriaki-Nisteiwn-Popobits.html
Ο Ακάθιστος Ύμνος κατά τον Μακαριστό Πατέρα Επιφάνιο Ι. Θεοδωρόπουλο
Κάθε χρόνο, οδεύοντας προς τη θεία Ανάσταση, θυμόμαστε ιδιαίτερα τον μακαριστό πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλου (1930-1989), κατά τις Παρασκευές των νηστειών και την Παρασκευή της 5ης Εβδομάδας , άλλωστε κι εκείνος Παρασκευή εξεδήμησε εις Κύριον . Συνεχίζει να μας διδάσκει ο άξιος υιός της Μεσσηνιακής γης , υπενθυμίζοντας μας ,τι είναι ο Ακάθιστος Ύμνος .
Πέμπτη 7 Απριλίου 2022
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι ελαφριές αμαρτίες, κατά τον Άγιο Νικόδημο Αγιορείτη, είναι το θέμα αυτής της ενδιαφέρουσας ανάρτησης.
Πολλά μπορούμε να ωφεληθούμε, εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Τετάρτη 6 Απριλίου 2022
Άρον τον Κλοιόν απ΄Εμού τον βαρύν, Μετανοούντα Δέξαι με
Φωτο: ekklisiaonline.gr
Στον Εσπερινό της Τετάρτης, την 5η εβδομάδα των νηστειών, ψάλλεται ο Μέγας Κανών του Αγίου Ανδρέα, αρχιεπισκόπου Κρήτης ,ενός από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της εκκλησιαστικής μας ποίησης (1). Ο Kανόνας ονομάστηκε Mέγας, γιατί περιέχει εννέα ωδές και συνολικά 11 ειρμούς και 250 τροπάρια. Κάθε ωδή αποτελείται συνήθως από έναν ειρμό και μετά από αυτόν ακολουθούν τα τροπάρια, τα οποία είναι σχετικά με το θέμα του ειρμού. Ο μεγάλος κανόνας χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και ψάλλεται το κάθε μέρος κατά τις τέσσερες πρώτες ημέρες της 1ης εβδομάδας των νηστειών.
ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ
Κατά τη δεκαετία του 1960 στη Βαλύρα, ο πατήρ Δημήτριος Ξυδόπουλος εξόρκιζε το κακό στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, ευχόμενος ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά τα τέλη της ζωής του ανθρώπου και καλήν απολογίαν, την επί του φοβερού βήματος. Όσοι όμως δεν ήταν και τόσο πιστοί, ώστε να παρευρεθούν στην εκκλησία και να λάβουν την ευχή του Θεού, δέχονταν ορισμένες φορές κατ΄ οίκον απρόσμενες επισκέψεις, όχι και τόσο θεάρεστες!
Ένα Αυγουστιάτικο απόγευμα, η θεία Θοδώρα στο Μπιζάνι εξόρκιζε το κακό πίνοντας καφέ στην αυλή , και έπλεκε μικρά ροδάκια με το βελονάκι , για να τα ενώσει στη συνέχεια και να φτιάξει ένα μεγάλο καρέ για την τραπεζαρία της. Νάσου από τα ύψη του Μπιζανίου η μαυροφορεμένη γιαγιά Αριστέα, κατηφόριζε να πάει στο κοιμητήριο για ν΄ ανάψει το καντήλι του συγχωρεμένου του άνδρα της.
Τρίτη 5 Απριλίου 2022
Ο αιδεσιμότατος πατήρ Ιωάννης Φωτεινός, ο σεπτός ιερέας της ενορίας της Βαλύρας
Ο πατήρ Ιωάννης Φωτεινός, το σωτήριον έτος 2002, μετατέθηκε ,από τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Κορώνη, στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου, του πολιούχου της Βαλύρας, και ανέλαβε το χριστεπώνυμο πλήθος, το ποίμνιο του χωριού μας.
Η γλυκιά μητέρα Βαλύρα δεν του ήταν άγνωστη, αφού σε αυτή είδε το φως της ζωής, βαπτίστηκε , φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και ενηλικιώθηκε μαζί με τα παιδιά της γενιάς του.
Μέσα στην παραφωνία της κοσμικής ζωής στη Βαλύρα, παραχειμάζει αυτή η αγία ψυχή, ο ψυχοσώστης πωγωνοφόρος και κατά Θεόν εκλεκτός πατήρ Ιωάννης , ο παπα Γιάννης μας.
Δευτέρα 4 Απριλίου 2022
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΡΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Κατά τον 16ο έως και 18ο αιώνα, συμπεριλαμβάνονται στις αγιογραφίες, στους νάρθηκες των ιερών ναών, ανάμεσα στους άμεσους προγόνους του Ιησού Χριστού, οι προφήτες και οι Έλληνες φιλόσοφοι, οι οποίοι συνέλαβαν την έννοια του ενός Θεού και μίλησαν για τον ερχομό του Σωτήρα. Κατά τον Φανούριο Κ. Βώρο (1) , το φαινόμενο της απεικόνισης των Ελλήνων φιλοσόφων είναι μία έκφραση της εθνικής αφύπνισης και ανασύνδεσης με την κλασική αρχαιότητα, ενάντια στις φαιδρές απόψεις περί “μη συνέχειας” του Ελληνισμού, διότι οι σύγχρονοι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δεν παύουν να είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.
Κυριακή 3 Απριλίου 2022
Τι να Χαρίσουμε στους Εαυτούς μας και στους Αγαπημένους μας αυτό το Πάσχα
Ρωτήσαμε τον ευλογημένο, φωτισμένο και πολυδιαβασμένο γέροντα Νικόλαο να μάς καθοδηγήσει ως προς τα Πασχαλιάτικα δώρα μας, και λάβαμε την εξής απάντηση:
Πολύ καλή είναι η ιστοσελίδα kivotoshelp, αν θέλουμε να την παρακολουθούμε.
Αν μπορούμε να αγοράσουμε ένα πολύ ωραίο βιβλίο , τα ακόλουθα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα:
1. "Οι Περιπέτειες ενός Προσκυνητή"
(από τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία, υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή).
2."Ο Βίος του Αγίου Ανδρέα, ο δια Χριστόν Σαλός".
3."Οι Διάλογοι του Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου".
4. "Μια Βραδιά στην Έρημο του Αγίου Όρους".
5. "Αμαρτωλών Σωτηρία" του Ιερομονάχου Αγαπίου Λάνδου.
(Αυτό μόνο με ευλογία του πνευματικού μας εφ' όσον το κρίνει)..
Αυτά αρκετά είναι προς το παρόν.
Χαίρετε εν Κω.
Πατήρ Νικόλαος, 'ο Άγνωστος".
Σάββατο 2 Απριλίου 2022
Ο Οσιος Τίτος ο Θαυματουργός
Ο Όσιος Τίτος ο Θαυματουργός.Φωτο: romfea
Στις 2 Απριλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τον Όσιο Τίτο τον θαυματουργό. Πολλά στοιχεία για την ακριβή ημερομηνία της γεννήσεως και θανάτου του δεν έχουμε, αυτά που έχουν διασωθεί αφορούν περισσότερο τη δράση του Αγίου. Ο μακάριος και άγιος πατήρ ημών Τίτος, αγάπησε τον Θεό από νεαρή ηλικία. Πήγε σ΄ ένα κοινόβιο και έγινε Μοναχός και τόσο πολύ πρόκοψε στην υπακοή και στην ταπείνωση, ώστε ξεπέρασε όχι μόνο του αδελφούς του Κοινοβίου, αλλά και όλους τους μοναχούς του καιρού εκείνου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έναν πνευματικό μεζέ, εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, λάβαμε για να γευτούμε σήμερα, με ευλογίες από τη Ι.Μ.Παντοκράτορος, στο Άγιον Όρος.
http://www.oodegr.com/oode/
Παρασκευή 1 Απριλίου 2022
ΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1950-1970
Απρίλη τον λένε από το λατινικό aperire, που σημαίνει ανοίγειν, γιατί τον ξανθό Απρίλη όλη η φύση ανθίζει, παράλληλα στη νεοελληνική λαογραφία είναι μήνας Αηγιωργίτης και Λαμπριάτης, αφού το Πάσχα κατ΄εξοχήν πέφτει κατά τον μήνα Απρίλιο.
Ο Απρίλης αρχίζει θρησκευτικά με την εορτή της Αγίας Μαρίας Αιγυπτίας, η οποία δάμασε στην Έρημο ,στην απομόνωση για 37 χρόνια, το πάθος της, που σημαίνει για εμάς τους χριστιανούς, τιμώντας τη μνήμη της Αγίας, να απέχουμε από την εκπόρνευση του σώματος και της ψυχής μας ( Συν.Α. Νικοδ. Αγιορ., μήν Απριλ. ,σελ.165-166).
Ακολουθούμε παράλληλα και το αρχαίο έθιμο της πρωταπριλιάς, το οποίο εισήγαγαν στην Ελλάδα οι σταυροφόροι , όπως εικάζουν οι ιστορικοί. Στη Γαλλία γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Όταν άλλαξε το ημερολόγιο, οι περισσότεροι υιοθέτησαν την 1η Ιανουαρίου ως αλλαγή τους έτους, κάποιοι άλλοι παρέμειναν πιστοί στο παλιό ημερολόγιο. Αυτούς που παρέμειναν πιστοί τούς κορόιδευαν και τους έστελναν ψεύτικα δώρα την πρώτη του Απρίλη (Νεοτ. Εγκ.Λεξ. Ηλίου. Τομ. 3).
Με τα πρωταπριλιάτικα γελάσματα αστειευόμενοι, παρασύρουν οι επιτήδειοι τους ανύποπτους και αφηρημένους, οι οποίοι ευπιστούν και γίνονται καταγέλαστοι ή υποβάλλονται σε δοκιμασίες και κόπους αξιομνημόνευτους.