Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΘΕΙΑ ΚΑΤΙΝΑ ΣΦΗΚΑ

 


                

                Τα άνθη που αγαπούσε η θεία Κατίνα.    Φωτο:GetImageFromDB StarClassic Radio                                               


Πολλά είναι τα δάκρυά μας τούτη την ευλογημένη εβδομάδα, δέκα ημέρες πριν από την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το σωτήριον έτος 2022, γιατί ο Θεός έκλεισε το βιβλίο αυτής της πρόσκαιρης ζωής της αγαπημένης μας θείας Κατίνας Σφήκα. Εξεδήμησε εις Κύριον, σε ηλικία 87 ετών, και η κηδεία της θα γίνει σήμερα, 13 Απριλίου, 17:30μμ στο Κοιμητήριο  του Αγίου Γεωργίου στη Βαλύρα. Ανυψώθηκε η σιωπηλή μάρτυρας του Κυρίου στους ουρανούς, κοντά στα ευλογημένα μέλη της οικογένειας της , στον άνδρα της, θείο Κώστα Σφήκα , στον λατρεμένο γιο της Γιώργο , που έφυγε νέος, πάνω στο άνθος της ηλικίας του, και στα δύο αγγελούδια της, που τα έχασε  νεογέννητα.

Η Θεία Κατίνα ήρθε νυφούλα στη Βαλύρα , ήμουν παρανυφάκι στον γάμο της, κρατούσα το καλαθάκι με το ρύζι και τα ροδοπέταλα. Με την όμορφη παρουσία της , η ξανθή και γαλανομάτα κόρη, στόλισε τη γειτονιά στο Μπιζάνι με την καλαισθησία της, την ευγένεια και το χαμόγελό της.

Την αγαπούσαμε σαν δεύτερη μητέρα μας, και τον μικρό Γιωργάκη σαν αδελφό μας.

Πολλά και ωραία γλυκά φάγαμε από τα χέρια της και χρήσιμες συμβουλές δεχτήκαμε, για να γίνουμε καλύτερες.

Ήταν πάντα παρούσα, κατά τη παιδική μας ηλικία, τη λατρέψαμε που μας γλίτωνε από τις τιμωρίες και μας έβρισκε εποικοδομητικές λύσεις, για να προχωρήσουμε προς τον δρόμο της ενηλικίωσης.

Όμως, η μοίρα τής επιφύλαξε δύσκολο σενάριο ζωής, και σήκωσε ,η δυνατή κόρη του Θεού, μόνη της τον σταυρό του μαρτυρίου της, την απώλεια της όμορφης οικογένειας της , μέσα στον θρήνο  μια ολόκληρη ζωή. Πάραυτα, δεν έφευγε το χαμόγελο από τα χείλη της. Κατέβαινε στον Άδη τις νύχτες και τη μέρα ανέβαινε στο φως του ηλίου για να είναι λειτουργική, μέσα στον κόσμο.

Με έμαθε να κεντώ όμορφα πάνω σε λινάτσα, κι εγώ φρόντιζα ανελλιπώς τον Γιωργάκη της καθημερινά, σαν να ήταν αδελφάκι μου. Μόνο τούτη τη σκληρή κουβέντα άκουσα μια φορά από το στόμα της, αλλά το μετάνιωσε η δύστυχη αμέσως και προσευχήθηκε .“Είναι μεγάλη τραγωδία να έχει το ζευγάρι ίδιο αίμα και να χάνει τα παιδιά του το ένα μετά το άλλο”. Ύστερα, σήκωσε το βλέμμα της προς τον ουρανό και προσευχήθηκε: “ Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου, καθένας πρέπει αγόγγυστα να δέχεται τη τιμωρία του” είπε, και έτσι έπραξε. Σταυρώθηκε μέσα στη μοναξιά της,  αλλά βγήκε πρωταθλήτρια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Της άρεσε, πολύ η μικρούλα Ελένη Καρανάνου, του Γιάννη και της Διονυσίας , και την κρατούσε στην αγκαλιά της ,σαν παιδί της. Αν και δεν πρόλαβε να είναι η ίδια νονά της, εν τούτοις το Πάσχα έστελνε στην Ελένη λαμπάδα, τσουρέκι και αυγό, ακόμη και τα χρόνια που ενηλικιώθηκε και η πραγματική νονά της τη ξεχνούσε πλέον.

Τι να πρωτοθυμηθώ;

Τη σεμνή της φιγούρα, τις ανθισμένες αυλές, τη παρέα της στο πλατύσκαλο του σπιτιού μας, τις μοναδικές μυρωδιές που έφερνε το απαλό αεράκι από τη κουζίνα της στην αυλή μας, τις ανθισμένες πορτοκαλιές, τις λεμονιές ,τις  μηλιές και τις αμυγδαλιές,  τη κούνια στην αυλή;

Ήταν η γλυκιά μας συντροφιά, μοναδική και ανεπανάληπτη, ήταν η θεία Κατίνα μας.

Αγαπημένη μας θεία Κατίνα, ένα στολίδι είσαι και θα παραμείνεις αιωνίως ,μέσα στην καρδιά μας.

Ο Θεός να σε αναπαύσει σε τόπο χλοερό , εκεί που οι δίκαιοι αναπαύονται, η Βαλύρα δεν θα ξεχάσει το λεπτό φίλτρο της φωτεινής, γεμάτης πίστη στον Θεό παρουσίας σου.


Καλό ταξίδι αγαπημένη μας θεία Κατίνα.

Πώλα, Ντίνα ,Έφη Η. Κοντοπούλου, και η ομορφούλα σου Ελένη Ι. Καρανάνου

13/4/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου