Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ο Οσιος Τίτος ο Θαυματουργός

 




                                                Ο Όσιος Τίτος ο Θαυματουργός.Φωτο: romfea

Στις 2 Απριλίου η Εκκλησία μας εορτάζει τον Όσιο Τίτο τον θαυματουργό. Πολλά στοιχεία για την ακριβή ημερομηνία της γεννήσεως και θανάτου του δεν έχουμε, αυτά που έχουν διασωθεί αφορούν περισσότερο τη δράση του Αγίου. Ο μακάριος και άγιος πατήρ ημών Τίτος, αγάπησε τον Θεό από νεαρή ηλικία. Πήγε σ΄ ένα κοινόβιο και έγινε Μοναχός και τόσο πολύ πρόκοψε στην υπακοή και στην ταπείνωση, ώστε ξεπέρασε όχι μόνο του αδελφούς του Κοινοβίου, αλλά και όλους τους μοναχούς του καιρού εκείνου.

Έγινε Ηγούμενος και ποιμένας λογικών προβάτων του Χριστού, δείχνοντας τόση αγάπη, πραότητα και συμπάθεια στο ποίμνιο του, ώστε δεν υπήρχε άλλος όμοιός του. Φυλάχθηκε δε καθαρός και στο σώμα και στην ψυχή από την νεαρή του ηλικία σαν άγγελος του Θεού, γι΄ αυτό αξιώθηκε να γίνει και θαυματουργός (Συν.Αγ.Νικ.Αγιορ.μήν.Απρίλιος, σελ. 169). Τονίζεται στην υμνολογία η αφιέρωσή του στον Θεό από την παιδική ηλικία και η αγγελική πολιτεία του. Υπογραμμίζονται οι λαμπροί ασκητικοί του αγώνες , με τους οποίους καθάρισε τον εαυτόν του και έφθασε σε σημείο, ώστε να ακτινοβολεί με τη λάμψη των αρετών του. Υπήρξε και άριστος καθοδηγητής των μοναζόντων. Για τη μεγάλη του αγιότητα έλαβε το χάρισμα του θαυματουργού “παύειν νοσήματα και διώκειν πνεύματα”. Ο Όσιος Τίτος, ο υπογραμμός των μοναστών, ο στύλος της ευσεβείας, ο άριστος λειτουργός του Υψίστου και θαυματοφόρος Άγιος, ως εκλεκτός του Θεού έχει παρρησία, και με τις θερμές του ικεσίες είναι σε θέση να ελκύει το έλεος και την ευσπλαχνία του Θεού για όσους με πίστη προστρέχουν στη βοήθεια του και τιμούν τη μνήμη του (Αγιολόγιον Σαϊτης, 2018). Αφού λοιπόν έζησε θεάρεστα και άφησε στους μαθητές του και στους συνασκητές του ζωντανό παράδειγμα της αρετής και της ασκητικής πολιτείας, απήλθε ο μακάριος  προς τον Κύριο.


Η αγιογράφηση του Αγίου Τίτου



Στην εικόνα που παραθέτουμε, ο Όσιος Τίτος εικονίζεται κατά μέτωπο και στηθαίος, με το σχήμα των σταυροφόρων .Το ασκητικό του σχήμα περιλαμβάνει ιμάτιον (εσώρρασο) που συμβολίζει την αγαλλίαση και θεία δικαιοσύνη, ζώνη, σύμβολο της νέκρωσης των σαρκικών επιθυμιών, παλλίο (επανώρρασο) που είναι σύμβολο αφθαρσίας και σεμνότητας, μανδύα, ο οποίος αναφέρεται στο πτερωτικό των αγγέλων και κλείνει με μία πόρπη στο λαιμό. Εσωτερικά φέρει ο Όσιος Τίτος το πετραχήλι των σταυρόσχημων , με το μονόγραμμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ,ΙΣ ΧΣ ΝΙΚΑ. Η κεφαλή του Αγίου είναι καλυμμένη με το κουκούλιο, το οποίο είναι η περικεφαλαία της ελπίδας και επισκίασης της Θείας Χάριτος. Το κουκούλιο συγκρατεί τη θεία ενέργεια επί της κεφαλής και δεσμεύει στις υπηρεσίες του Θεού τον ασκητή. Ο Άγιος ,στο αριστερό χέρι, κρατεί κλειστό ειλητάριο, δεμένο με μήρινθο (κόκκινο κορδόνι) και με  τη δεξιά του ευλογεί. Η μορφή είναι προσηνής, εκπέμπει γλυκύτητα και φροντίδα για το ποίμνιο.


Τι τούτο Τίτε; και συ λείπεις εκ βίου;

Λείπω μεταστάς, δόξαν ούτω Κυρίω,

Δευτερίη Τίτοιο από ψυχήν νόες ήραν.

Ο Όσιος Τίτος να φωτίζει όλο τον κόσμο.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

2/4/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου