Τρίτη 12 Απριλίου 2022

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΑΝΘΟΥΣΗΣ

 



                                       Η Οσία Ανθούσα .Φωτο: dogma.gr

Στις 12 Απριλίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ανθούσης, πριγκίπισσας του Βυζαντίου.


Ρίζης δυσώδους καρπός ευώδης μάλα,

Ανθούσα σεμνή γης απανθεί και βίου


Η Οσία Ανθούσα ήταν κόρη του εικονομάχου Βασιλιά Κωνσταντίνου Κοπρώνυμου και της τρίτης συζύγου του Ευδοκίας. Η νεαρή Ανθούσα αναγκάστηκε πολλές φορές από τον πατέρα της Κοπρώνυμο, που βασίλεψε κατά τα έτη 741-775 μ.Χ. να παντρευτεί, αλλά δεν πείστηκε να το κάνει, γιατί δεν ήθελε ο άνδρας της να έχει ίδια φρονήματα με εκείνον. Ο πατέρας της τη βασάνιζε γιατί εκείνη ήταν υπέρ των αγίων εικόνων, και υποστήριζε τους εικονολάτρες. Όταν πέθανε ο Κοπρώνυμος, πήρε την άδεια και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά της στις εκκλησίες, σε ευαγείς οίκους και στα μοναστήρια.

Έγινε η αοίδιμη μητέρα πολλών ορφανών και υπερασπιστής πολλών χηρών(1). Μάλιστα, μολονότι πιέστηκε πολλές φορές από τη Βασίλισσα Ειρήνη την Αθηναία (747-802μ.Χ.), που ήταν ορθόδοξη Χριστιανή και βασίλεψε κατά το έτος 780, να είναι μαζί στη βασιλεία, δεν δέχθηκε (2).

Όσο καιρό ζούσε στο παλάτι, εξωτερικά φορούσε μεν βασιλικά φορέματα, αλλά από μέσα φορούσε τρίχινο ένδυμα, υφασμένο από γίδινο μαλλί(1).

Η τροφή της ήταν ασκητική, το ποτό της ήταν καθαρό νερό. Τα δάκρυα βρίσκονταν πάντοτε στα μάτια της. Ο ύμνος και η ψαλμωδία δεν έλειπε από το στόμα της. Γι΄ αυτό και μετά από λίγο καιρό έγινε μοναχή, αφού κόπηκαν τα μαλλιά της από τα χέρια του εν αγίοις Πατρός ημών Ταρασίου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στο Μοναστήρι που λέγεται της Ομονοίας.

Από τότε ούτε αυτή, ούτε άλλη από τις μοναχές βγήκε έξω από το μοναστήρι. Αυτή δεν έλειψε ποτέ από την εκκλησία, δεν έδειξε ραθυμία ούτε αμέλησε στην προσευχή. Και πάνω απ΄ όλα η ταπείνωσή της ήταν μεγάλη. Υπηρετούσε όλες τις αδελφές, στόλιζε την εκκλησία, μετέφερε νερό, καθόταν στην τράπεζα και βοηθούσε. Αφού λοιπόν πέρασε την ζωή της , με τέτοια θεάρεστα έργα, απήλθε η μακαρία προς τον Κύριο με τέτοια φορτία των αρετών, σε ηλικία 52 ετών(1).

Η Οσία Ανθούσα τιμάται στις 12 Απριλίου αλλά και στις 27 Ιουλίου, μαζί με τον Άγιο Παντελεήμονα (2).Επίσης, στις 22 Φεβρουαρίου εορτάζουν οι 12 υπηρέτες της Αγίας, οι οποίοι τελειώθηκαν δια ξίφους.


Αγία Ανθούσα.Φωτο: m.facebook.com

Η αγιογράφηση της Αγίας Ανθούσης

Η Οσία Ανθούσα απεικονίζεται με στάση κατά μέτωπο, στηθαία ή ολόκληρη, όρθια, με φόρεμα εσωτερικά και διακοσμημένα επιμανίκια, μαφόριο εξωτερικά και  μαντίλι  στην κεφαλή, που είναι σύμβολο της κάλυψης της Αγίου Πνεύματος και της κατά Θεόν δέσμευσής της. Στο δεξί χέρι κρατεί σταυρό και στο αριστερό ανοιχτό ειλητάριο. Στη κεφαλή φέρει έξεργο, εσωτερικά λιθοκόσμητο φωτοστέφανο, με    ελισσόμενους ασημένιους βλαστούς,  και  πεντάλιθο σταυρό στην κορυφή, ακτινωτό στην παρυφή (36 ακτίνες) με χρυσή επένδυση  στην περίμετρο. Η ασκητική μορφή της Οσίας είναι νεανική και προσηνής, γεμάτη πίστη και αγάπη προς τον Θεό και φροντίδα προς τον συνάνθρωπο.

Η χάρη της Οσίας Ανθούσης να φωτίζει όλο τον κόσμο.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

12/4/2022

Βιβλιογραφία

1.Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου (2021). Συναξαριστής ( με ενσωματωμένο το νέο Μαρτυρολόγιο και νέο Εκλόγιο).Έκδοσις Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου, Ιερά Καλύβη “Άγιος Σπυρίδων Α΄”, Νέα Σκήτη-Άγιον Όρος .


2. https://www.sansimera.gr/biographies/1407

3.http://panagia-agiotafitissa.blogspot.com/2017/07/blog-post_527.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου