Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Ο αιδεσιμότατος πατήρ Ιωάννης Φωτεινός, ο σεπτός ιερέας της ενορίας της Βαλύρας

 

                             Πατήρ Ιωάννης Φωτεινός. Φωτο: Ιστορικό αρχείο καθ. Ι.Δ.Λύρα

Ο πατήρ Ιωάννης Φωτεινός, το σωτήριον έτος 2002, μετατέθηκε ,από τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Κορώνη, στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου, του πολιούχου της Βαλύρας,   και ανέλαβε το χριστεπώνυμο πλήθος, το ποίμνιο  του χωριού μας.

Η γλυκιά μητέρα Βαλύρα δεν του ήταν άγνωστη, αφού σε αυτή είδε το φως της ζωής, βαπτίστηκε , φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και ενηλικιώθηκε μαζί με τα παιδιά της γενιάς του.

Μέσα στην παραφωνία της κοσμικής ζωής  στη Βαλύρα, παραχειμάζει αυτή η αγία ψυχή, ο ψυχοσώστης πωγωνοφόρος και κατά Θεόν εκλεκτός πατήρ Ιωάννης , ο παπα Γιάννης μας.

Ίδιος είναι η παλιά,  αγία και θαυματουργή εικόνα του πολιούχου μας Αγίου Αθανασίου, την οποία προσκυνούμε στην είσοδο του ιερού ναού. Κόβει χρυσόνημα ο ευλογημένος ο παπα Γιάννης και το μοιράζει με μαργαρίτες του Θείου Λόγου απλόχερα, σε όσους προσέρχονται με πίστη και μετάνοια στην εξομολόγηση και κοινωνούν των αχράντων μυστηρίων. Η θεία βύσσος δεν λούζει μόνο τον σεβάσμιο ιερέα, αλλά ολόκληρο το ποίμνιο και τον καμβά της Βαλύρας κατά τον Εσπερινό του Σαββάτου, στη θεία λειτουργία τις Κυριακές , στις Θεομητορικές εορτές και σε όλα τα θεία καλέσματα , όπως του Σταυρού, τα Χριστούγεννα και την Ανάσταση.

Η ιδμοσύνη του πατρός Ιωάννου συμβαδίζει με την καλοσύνη του, όπως η δικαιοσύνη του Θεού με την ελεημοσύνη Του.  Μόνο μέσα από τα καμαρόφρυδά του μπορεί κανείς να διαπιστώσει την επιμελητεία ανεφοδιασμού φωτός στις ψυχές των προστρεχόντων προς θεία βοήθεια. Ομιλεί ο εντολοδότης Θεός , και έμπυρρος ο σεβάσμιος ιερέας τίθεται ως εμπροστοφυλακή σε αυτούς που χρειάζονται χρόνο μετανοίας.  Καταπονείται, πλήττεται, κολυμπάει σε ταραγμένα ύδατα, αλλά πρωταθλητής του Θεού αναδεικνύεται ο τρισευλογημένος.

Όπως το εγγλύφανο αποξύνει την τερηδόνα των οδόντων, έτσι και ο δροσοβόλος λόγος του πατρός Ιωάννου καθαίρει τη γλώσσα, την κατάκριση , την καταλαλιά και τη βλασφημία που εξέρχεται από τα μολυσμένα στόματα των τυφλών και αδαών ανθρώπων. Σπέρνει σε άγονο νου η θεία χείρα του και ανθίζουν την Πασχαλιά τριαντάφυλλα. Ένα βραβείο με τέσσερα Δέλτα , σαν ισοσκελή σταυρό ,του απένειμε ,ως δώρο αιωνίου ζωής ο ίδιος ο Κύριος, ο Θείος Λόγος. Είναι διορατικός , δίκαιος νους, με θεία διάκριση και διορθρεύει θεάρεστα. Όπως υπέροχα είπε μία γιαγιά, “και τα αποχτενίδια της κόμης του φυλακτό προστασίας για τους τυφλούς είναι παιδάκι μου”.

Ανθοβολεί η Βαλύρα! Η ποώδης βλάστηση καθίσταται κατάφυτος αγρός.

Σε καθημερινό επίπεδο, ο ακούραστος παπα Γιάννης, δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα έχει μετρήσει όλα με ακρίβεια και οι κεκοιμημένοι έχουν να το λέγουν, αν και λιγάκι  ζορισμένοι στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, εν τούτοις όλοι έχουν το αξιοπρεπές μνήμα τους.

Δεν είναι ατοπογράφημα, ούτε κολακεία , αλλά ατόφια η αλήθεια ,ότι η οξυδέρκεια του πατρός Ιωάννου ,η βαθιά πίστη του και το ήθος του κρατούν σε πολύ υψηλό επίπεδο τη θρησκευτική και κοινωνική εικόνα της Βαλύρας.


             Ομιλία  την 25η Μαρτίου 2021.Φωτο: Ιστορικό αρχείο καθ. Ι.Δ.Λύρα

Ευλογημένοι όσους βάπτισε, στεφάνωσε, και συγχωρεμένοι όσους συγχώρησε και κήδεψε,  προστατευμένοι όσοι τους οίκους και τα κτήματα τους ευλόγησε ο σεπτός ιερέας του χωριού μας. Προσωπικά, του χρωστώ μεγάλη ευγνωμοσύνη, γιατί μου συμπαραστάθηκε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην κηδεία του πατέρα μου και στον πόνο που βασάνιζε την ψυχή μου.

Γεραίρουμε, υμνούμε και δοξολογούμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό , την προστάτιδά μας Υπεραγία Θεοτόκο, τον Άγιο Αθανάσιο τον πολιούχο μας ,και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδομο (που μας προετοιμάζει και μας γαλουχεί προς την οδό της σωτηρίας παιδιόθεν στη Βαλύρα), για τη θεία ευλογία να έχουμε τον πατέρα Ιωάννη "Φωτεινό" ιερέα στη Βαλύρα  μας.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

5/4/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου