Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΤΟ ΝΑΥΔΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 


        Ο  Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής , στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Πίσω από την χρυσή καντήλα, στο βράχο, αναβλύζει θείον ύδωρ.

Στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως των Αθηνών, στη νότια πλευρά, και άνω από το θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, αναβλύζει θαυματουργό ύδωρ από αρχαιότατους χρόνους. Εκεί έχει εγκαθιδρυθεί, από την Ορθόδοξη εκκλησία μας, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής ,το οποίο εορτάζει τη Παρασκευή μετά το Πάσχα, και είναι αφιερωμένο στη Θεοτόκο.

Η είσοδος του ναϋδρίου είναι εμπρός στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπείου της Ακροπόλεως. Πριν από πολλούς αιώνες, οι αρχαίοι θεοσεβούμενοι Έλληνες μύστες και ιατροί θεράπευαν τους ασθενείς, που προσέρχονταν στο θεραπευτήριο, και με πίστη στον Θεό ζητούσαν ίαση της ψυχής και του σώματός τους.


       Η είσοδος του ναϋδρίου της Ζωοδόχου Πηγής, στο βράχο της Ακροπόλεως των Αθηνών

Επισκεφθήκαμε το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, μετά τη μεσημβρία των Θεοφανίων, το σωτήριον έτος 2005 , και με την κατανόηση του φύλακα του ιερού χώρου, τύχαμε της ευκαιρίας να εισέλθουμε και να προσκυνήσουμε τις άγιες εικόνες , εντός του ιερού ναού στον βράχο.

Οδεύοντας προς την είσοδο του ναϋδρίου, έπρεπε πρωτίστως να ανέβουμε τα σκαλιά του θεατρικού χώρου και στη συνέχεια να περπατήσουμε στο μικρό μονοπάτι δυτικά, το οποίο οδηγεί προς το Ασκληπείο. Όμορφα συναισθήματα κατέκλυζαν όλη την ομάδα, η οποία με κατάνυξη ψυχής , ήθελε πολύ να προσκυνήσει στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και να λάβει αγίασμα από τον ιερό βράχο.

Οι περισσότεροι είχαμε κρεμασμένες στον λαιμό τις φωτογραφικές μηχανές μας, ενώ άλλοι κρατούσαν τα κινητά τηλέφωνα εκείνης της εποχής.

Προσωπικά, πολλές εκπλήξεις μου επιφύλαξαν οι θείες δυνάμεις, καθώς όδευα προς τον μικρό ιερό ναό.


                             Αρχαίος μύστης ιατρός, ενδεδυμένος με μοβ χιτώνα

Μόλις πήρα το μονοπάτι για να ανέβω προς το Ασκληπείο, αισθάνθηκα ότι κάποιος μου μιλούσε, χωρίς να τον βλέπω, παράλληλα ήθελα πολύ να φωτογραφίσω αυτό που συνέβαινε και δεν  αντιλαμβάνονταν οι γυμνοί μου οφθαλμοί. Μεγάλη ήταν η έκπληξη μου όταν εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες. Ένας αρχαίος μύστης αποκαλύφθηκε, ο οποίος προηγείτο κατά τη διαδρομή μας , οδεύοντας προς το Ασκληπείο.


                 Ο αρχαίος μύστης προηγείται και δείχνει τον δρόμο προς το Ασκληπείο.

Εντός του ναού, αφού προσκυνήσαμε εν σιωπή, λάβαμε άγιον ύδωρ και τραβήξαμε λιγοστές αναμνηστικές φωτογραφίες , να έχουμε ως άγιο ενθύμιο από τον ιερό χώρο, αφού δεν είναι εύκολο καθένας να τύχει τέτοιας ευκαιρίας, να του ανοίξουν οι φύλακες την είσοδο του ναού άνευ εμποδίων, όποια στιγμή αποφασίσει να προσέλθει για προσκύνηση.

Ο επιβλητικός βράχος και οι άγιες εικόνες, στηριγμένες πάνω στην υγρή επιφάνεια των τοιχωμάτων του, μας έκοψαν την ανάσα. Ανάψαμε κεράκια, κάναμε τον σταυρό μας, προσκυνήσαμε, λιβανίσαμε , αφήσαμε ένα βάζο με άνθη και  προσκυνήσαμε για να γεμίσουμε τα μπουκάλια μας με αγίασμα.

Η πρώτη αίσθηση ήταν ότι δεν επρόκειτο για απλό νερό, αλλά για κάτι ανάμεσα σε ύδωρ και έλαιον, το οποίο κάθισε απαλά και δροσερά επάνω στο πρόσωπο και στα χέρια μας και λάδωσε ελαφρά τα μαλλιά μας. Μία ευχάριστη αίσθηση καθαρότητας κατέκλυσε όλο το σώμα μας και η αίσθηση της θείας ευωδίας άνοιξε το αναπνευστικό μας σύστημα και φώλιασε βαθιά μέσα μας, κάτω από το διάφραγμα. Ενεπλήσθημεν από την θεία παρουσία και την κάθαρση που επιφύλαξαν για μας οι άγιες μορφές, οι οποίες επιστατούν εντός του ιερού βράχου.


          Η  χρυσή καντήλα και οι ιερές εικόνες επί του βράχου του Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής

Υπάρχει και άλλη πύλη στην Ακρόπολη των Αθηνών, στην οποία αναβλύζει ύδωρ κατά τη φθινοπωρινή ισημερία (21 Σεπτεμβρίου), η λεγόμενη Άγλαυρος πύλη, και βρίσκεται εντός σημαντικού βάθους και επάνω στην Ακρόπολη, κοντά στο Ερεχθείο. Την κίνηση του ύδατος στον βράχο της Ακροπόλεως παρατηρούσαν οι αρχαίοι μύστες, προτού την έναρξη των Ελευσινίων Μυστηρίων.

 Πάντως, το ευλογημένο ύδωρ της Ζωοδόχου πηγής, λέγεται ότι πηγάζει από τον αρχαίο ποταμό Ηριδανό και κάποιοι τολμηροί αντιστρέφοντας το Ηριδανός, το οποίο μας δίνει το Ιορδάνης, πιστεύουν ότι εξ αρχαιοτάτων χρόνων ο Θεός ευλόγησε τον ιερό βράχο, ώστε να αναβλύζει αστείρευτα ύδωρ προς θεραπείαν των πιστών.

Τρισευλογημένο το ύδωρ της Ακροπόλεως των Αθηνών, από την Τριαδική Θεότητα, εορτάζει ως Ζωοδόχος Πηγή επί του ιερού βράχου, Παρασκευή της διακαινησίμου , καθαίροντας τους πιστούς που θα τύχουν να παρευρίσκονται εκεί και θα λάβουν τη θεία ευλογία.

Η Παναγία Ζωοδόχος Πηγή να δροσίζει το πνεύμα, τη ψυχή και το σώμα όλων των ανθρώπων.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28/4/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου