Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένα μοναδικό και άκρως καθηλωτικό βιβλίο 222 σελίδων, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε σε PDF και να σας συνοδέψει για πολλά βράδια, αυτή την αγία περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής. Αρκετά ωφέλιμο στον αγώνα κατά των πειρασμών και των δαιμόνων.

ΕΝΑΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΟΣΙΟΣ ΝΗΦΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΝΗΣ * Νεοελληνική απόδοση του βίου του από μεσαιωνικούς κώδικες * ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΚΑΤΗ * ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ ΩΡΩΠΟΣ Εισαγωγή «Με την εμφάνιση του Θεανθρώπου στον επίγειο κόσμο μας» .

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

 

                    Ο Όσιος Ιωάννης στην κορυφή της Κλίμακος.Φωτο: ekklisiaonline.gr

Στις 30 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος, παράλληλα η Τέταρτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αφιερωμένη στον μέγα αυτόν Πατέρα της Ορθοδοξίας. Ο Όσιος Ιωάννης Σιναϊτης έστησε με την αγιότητά του Θεία Κλίμακα από τη γη έως τον ουρανό και την ανέβηκε, με την νίκη των παθών ,και την υπέρτατη αγάπη του για τον Θεό και τον πλησίον. Δύο είναι τα πιο σημαντικά βιβλία που δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή ένας καλός χριστιανός, χωρίς να τα μελετήσει σε βάθος. Το πρώτο είναι η Καινή Διαθήκη, και το δεύτερο αφορά σαφώς την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου Σιναϊτου.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΦΑΡΑΓΓΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

                                                      Αγιοφάραγγο.Φωτο: e-mesara.gr


Το Καλοκαίρι του του 1999, ο κ. Μάνος Χιώτης, ένας νεαρός Αθηναίος φωτογράφος, μαζί με τους  τρεις καλύτερους φίλους του, αποφάσισαν να κάνουν διακοπές στην Κρήτη και να ξεναγηθούν σε όσα μέρη του νησιού μπορούσαν. Βαθιά θρησκευόμενοι  όλοι τους, μόλις άκουσαν από τους ντόπιους  στο Ηράκλειο για το Αγιοφάραγγο, θέλησαν κατά τις επόμενες ημέρες να το επισκεφτούν.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΕΝΩΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

 


                                                               Φωτο:Theodoras Jewellery


Πριν από τριάντα χρόνια, αν ένας άνδρας φορούσε σκουλαρίκι στο δεξί μόνο αυτί, σήμαινε ότι είναι σεξουαλικά απελευθερωμένος και διαθέσιμος για "όλα" , σε σχέση με το αντίθετο φύλο. Αν πάλι το φορούσε στο αριστερό αυτί του, σήμαινε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Όταν  έφερε σκουλαρίκια και στα δυο  αυτιά, τότε... τον είχε καταλάβει ο δαίμονας της πορνείας και είχε λάβει πτυχίο και θέση στην κόλαση.

Σήμερα βέβαια, το ανδρικό σκουλαρίκι έχει καταντήσει ολόκληρη επιστήμη. Τα μικρά και διακριτικά σκουλαρίκια, που φορούσε η γενιά του 1970, είναι μόνο για "αρχάριους" πλέον!

Στο Μοναστηράκι, στην Αθήνα, υπήρχε ένας Γάλλος μεσήλικας, ο Τιερί, πολύ “προχωρημένος” για την εποχή του!

Αυτά που  ακούμε και φρίττουμε σήμερα, εκείνος τα δίδασκε στους αρχάριους νεαρούς και αποσπούσε τον μέγιστο θαυμασμό τους.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 


Η σημαντικότητα της κατά Θεόν διάκρισης καταφαίνεται στην ακόλουθη εμπειρία του γέροντα Αβακούμ, ο οποίος σώθηκε με τον σταυρό, το σύμβολο της πίστεως ,από τον μεταμορφωμένο διάβολο   που ήθελε να τον οδηγήσει στην απώλεια, όπως τον γέροντα Ήρωνα, στον οποίο αναφέρεται ,σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, ο Άγιος Κασσιανός.


https://www.vimaorthodoxias.gr/theologikos-logos-diafora/ton-esose-o-stayros-poy-ekane/

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟΥ 1969

 

                                   Ι.Ν.Αγίου Αθανασίου Βαλύρας. Φωτο: καθ. Ι.Δ.Λύρας


Την παραμονή της Σταυροπροσκυνήσεως, πριν από τον Εσπερινό,  μαζεύονταν οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στη Βαλύρα και προσέφεραν μέσα σε μικρά πανέρια κλαδιά από δενδρολίβανο, που μεγάλωναν σε γλάστρες στις αυλές των σπιτιών ή στους κήπους και τους μπαξέδες . Με λεπτές λευκές κορδέλες έδεναν περίτεχνα ματσάκια και τα τοποθετούσαν μέσα στα δύο μεγάλα πανέρια του ναού, να είναι έτοιμα να μοιραστούν στους πιστούς, αφού ευλογηθούν το πρωί της Κυριακής. Το σωτήριον έτος 1969, κάποιες κοπέλες είχαν δυσκολία να βρουν αρκετό δενδρολίβανο, αλλά για καλή τους τύχη εντόπισαν έναν μικρό θάμνο, ανάμεσα στο σύνορο δύο κτημάτων, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, και αφού ζήτησαν την άδεια από τον έναν ιδιοκτήτη, έκοψαν αρκετό, από τη δική του τη πλευρά, για να μη θυμώσει ο   γείτονας, ο οποίος ήταν ένας ιδιότροπος  , πολύ νευρικός γέροντας, και δεν ήταν παρών εκείνη τη δεδομένη στιγμή, αλλά όσο κι αν έψαξαν τα κορίτσια δεν τον βρήκαν για να ζητήσουν την άδειά του.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΉ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΡΟΣΩΠΗ ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΨΥΧΟΣΩΣΤΡΙΑ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

 


    Ο Ευαγγελισμός στο πίσω μέρος της εικόνας της Παναγίας Ψυχοσώστριας

Η εξαιρετική αμφιπρόσωπη εικόνα της Θεοτόκου (Παναγία Περίβλεπτος της Αχρίδος ) προέρχεται πιθανότατα από την Κωνσταντινούλοπη (Βυζ. Εικ., Εκδ. Αθηνών, σελ.208). Το επίθετο Ψυχοσώστρια της Παναγίας παραπέμπει στην ομώνυμη Μονή στην Κωνσταντινούπολη, την οποία ο Ανδρόνικος Β΄ είχε παραχωρήσει, στις αρχές του 14ου αιώνα, στον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Γρηγόριο. Ο Ηγούμενος Γαλακτίων, τον οποίο τοποθέτησε ο Γρηγόριος, μάλλον έστειλε την εικόνα αυτή καθώς και την πάρισή της, με τον Χριστό Ψυχοσώστη. Στο πρόσθιο μέρος της εικόνας απεικονίζεται η Θεοτόκος με τον Χριστό, ως μία παραλλαγή της Οδηγήτριας, η οποία στην Κρητική Σχολή φέρει το όνομα “Ελεούσα”.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Λόγος Πανηγυρικὸς στὸν Εὐαγγελισμὸ τῆς Αειπαρθένου Μαρίας, του Ἠλία Μηνιάτη

 

COPYRIGHT 2021:ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΡΕΑ  

 «Ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμα σου».

Ὤ, βάθος ταπεινώσεως, ποὺ μᾶς ἀνεβάζει στοὺς οὐρανούς! Ὤ, θαυμαστὴ δύναμη μίας παρθένου Κόρης, ποὺ μὲ ἕνα: «γένοιτο» κάνει τὸν Θεὸ καὶ ἀλλάζει μὲ τὴ γῆ τὰ ἀστέρια! Μά, γιὰ ποιὸ λόγο πανακήρατη Κόρη, θεόσοφη Μαριάμ, τώρα, ποὺ ὑψώθηκες σὲ τόση μεγαλειότητα καὶ τιμή, πέφτεις σὲ τόση ταπείνωση; Τάχα δὲν ἔπρεπε νὰ δοξαστεῖς, τώρα ποὺ ἔγινες δοχεῖο χωρητικὸ τῆς Θεότητας καὶ θρόνος ἡλιοστάλακτος τοῦ Βασιλέως τῆς δόξας; Ἐσὺ τώρα εἶσαι Μητέρα Θεοῦ, καὶ πῶς ὀνομάζεσαι δούλη Κυρίου; «Ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμα σου». Ἀλλά μοῦ φαίνεται εὔλογο νὰ μοῦ ἀπαντᾶ ἡ Παρθένος. Ἐπειδὴ σὲ αὐτὴν κατοικοῦσε ὁ Κύριος, ποὺ «ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν», σωστὰ ταπεινώθηκε καὶ ξέροντας πὼς «ἐγγὺς Κύριος τοῖς συντετριμμένοις τῇ καρδίᾳ», ἔπρεπε νὰ ἑτοιμασθεῖ μὲ κάθε ταπείνωση, γιὰ νὰ δεχθεῖ τὸν θεῖο Λόγο.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:


Οι μαύρες δυνάμεις του σκότους είναι ένα συγκλονιστικό, μακροσκελές, αλλά άκρως ενδιαφέρον και ψυχικά ωφέλιμο κείμενο. Πρόκειται για αναδημοσίευση από το βιβλίο του Αγίου Παϊσίου, Λόγος τ.Γ.

Ιερό Ησυχαστήριο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος. Σουρωτή, Θεσσαλονίκης.

http://www.oodegr.com/oode/asynithista/apokryfismos/mavres_dynameis.htm#_Toc113189281

 

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ: Η ΣΕΜΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

 


Η Εθνική φορεσιά της Βαλύρας δεν ήταν ανέκαθεν ίδια, άλλαξε κατά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ,όπως άλλαξε και το όνομα του χωριού ,από Τζεφερεμίνη σε Βαλύρα. Αν και δεν διατηρείται δείγμα της παλιάς φορεσιάς του χωριού, οι μνήμες, όπως αυτές μεταφέρθηκαν από τις γιαγιάδες μας κατά τα τελευταία 200 χρόνια, είναι ένας πολύτιμος θησαυρός ,για να προσδιορίσουμε τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της παλιάς Εθνικής φορεσιάς της τότε Τζεφερεμίνης.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

ΤΑ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΗΜΕΡΙΕΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ

 

                    Παναγία η Περίβλεπτος.Φωτο:thinglink

Ο Φιλάνθρωπος Θεός φροντίζει πάντοτε για το γένος των ανθρώπων, ως πατέρας δίκαιος και ελεήμων. Θέλοντας να ανυψώσει τον άνθρωπο από τον διάβολο και την αμαρτία των παθών, καθώς και από την ειδωλολατρία, σε μία δύσκολη και σκοτεινή εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου τα ήθη και η πίστη στον Θεό είχαν εκπέσει, θέλησε να στείλει τον Υιό του τον Μονογενή για να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος. Επειδή δεν ήθελε να γνωρίζει το μυστήριο τούτο όχι μόνο ο Σατανάς, αλλά ούτε και οι Ουράνιες δυνάμεις, το εμπιστεύθηκε στον ενδοξότατο Αρχάγγελο Γαβριήλ. Προοικονόμησε δε , να γεννηθεί πρώτα η Παρθένος Μαρία και να φυλαχτεί καθαρή, ως άξια του μεγάλου τούτου μυστηρίου , για το καλό της ανθρωπότητας (Μ.Συν. Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, μην. Μάρτιος-Απρίλιος).

Κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ, απεστάλη από τον Θεό ο άγγελος Γαβριήλ στη Ναζαρέτ, πόλη της Γαλιλαίας, προς μία κόρη αρραβωνιασμένη με τον μνήστορα Ιωσήφ (Λουκ. Κεφ. α΄26-35).

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝ

                            Ιωάννης Καποδίστριας. Φωτο: Βικιπαίδεια

Εισαγωγή

Έθνος Ελληνικό, χωρίς γένος Ελληνικό είναι αδύνατον να υπάρξει, όπως είναι αυτονόητο. Ποια είναι όμως εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κληρονομικά, περιβαλλοντικά, σωματικά, νοητικά, ψυχικά ,πνευματικά, γλωσσικά, πολιτισμικά, κοινωνικά κ.α. τα οποία χαρακτηρίζουν το γένος των Ελλήνων; Ένας μεγάλος Έλληνας της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο “Μπαρμπαγιάν” του Ελληνικού λαού. Μέσα από τις δράσεις του σε θρησκευτικό, πολιτικό, και κοινωνικό επίπεδο, διαπιστώνουμε τις ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα ενός γνήσιου τέκνου της Ελλάδας, και την άρρηκτη σύνδεσή του με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Ο Ιωάννης Καποδίστριας αφιέρωσε την ύπαρξή του ολόκληρη στην υπηρεσία του έργου του Θεού, υπέρ των σκλαβωμένων Ελλήνων, και τιμήθηκε ως μάρτυράς τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, επάνω στον Σταυρό, τον οποίο αγόγγυστα, σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς, τόλμησε και σήκωσε ο ίδιος.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΧΑΙΡΕΤΕ ΕΝ ΚΩ!

 


                                            Φωτο: lost-lamb-art-lds



Τι σημαίνει Μετάνοια

 Πατήρ  Νικόλαος "ο Άγνωστος ",  Άγιον Όρος

Μετάνοια σημαίνει διόρθωση του νοός, μεταστροφή του προς τα θεία, αυτό εννοούμε όταν λέμε εν Κω (Κυρίω).

Δεν νοείται χριστιανός να αγνοεί τέτοια θέματα.

Όπως δεν νοείται χριστιανός και μη ασκητής.

Ούτε χριστιανός χωρίς πνευματικό πατέρα.

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ

 

                                         Φωτο: vatopaidi.gr

Εισαγωγή

Ακολουθεί το β΄μέρος της ομιλίας του μακαριστού πατρός Γεωργίου , Αρχιμανδρίτου και Καθηγουμένου της Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους , με τίτλο “Εις την Β΄Κυριακή των Νηστειών (1993) από το βιβλίο με τίτλο “ Ομιλίες σε Εορτές του Τριωδίου και περί Αρετών”, έκδοσις της Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου, Άγιον Όρος 2017.Στο πρώτο μέρος ο μακαριστός πατήρ Γεώργιος αντέκρουσε τη θεωρία των δυτικών Βαρλααμιστών ότι μόνο θεωρητικά, διανοητικά, με τη φιλοσοφία μπορούμε να κατανοήσουμε τον Θεό και ανέφερε τρεις βασικούς λόγους, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, όσον αφορά τη ζωντανή εμπειρία του Θεού. Στη συνέχεια αναφέρει σχετικά παραδείγματα από τους Πατέρες της Εκκλησίας.

ΜΕΤΑΝΟΙΑ, ΝΗΣΤΕΙΑ, ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ π. Δημητρίου Μπόκου

Στα χρόνια του προφήτη Δανιήλ, ο βασιλιάς των Βαβυλωνίων Ναβουχοδονόσορ ήταν ο ισχυρότερος κυρίαρχος της γης. Και, πράγμα σύνηθες, η πανίσχυρη εξουσία του συνοδευόταν από ανάλογη αλαζονεία. Μα ένα πολύ παράξενο όνειρο ήρθε ξαφνικά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Ενώ λοιπόν ο βασιλιάς βρισκόταν στην κλίνη του, είδε ένα μεγάλο δέντρο να φυτρώνει στη μέση της γης. Το δέντρο μεγάλωσε τόσο πολύ, που η κορφή του έφτασε στον ουρανό και το πλάτος του στα πέρατα της γης. Είχε ωραίο πλούσιο φύλλωμα και άφθονους καρπούς, με τους οποίους τρέφονταν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα. Στη σκιά του κατασκήνωναν τα άγρια θηρία, ενώ στα κλαδιά του φώλιαζαν όλα τα αρπακτικά πουλιά του ουρανού. Και ενώ ο βασιλιάς θαύμαζε το θαυμάσιο δέντρο, κατέβηκε άγγελος από τον ουρανό και με μεγάλη φωνή φώναξε:

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ

 ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ Β΄ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ (1993)

Μακαριστός Αρχιμανδρίτης Γεώργιος

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

                     Η παρουσία του άκτιστου Φωτός του Θεού.Φωτο:choratouahoritou.gr

Εισαγωγή

Σε αυτήν την ανάρτηση περιλαμβάνεται το α΄μέρος της εξαιρετικής ομιλίας του μακαριστού πατρός Γεωργίου, Αρχιμαδρίτου και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Η ομιλία επικεντρώνεται στην Ορθόδοξη παράδοση για την εμπειρία των ενεργειών του άκτιστου φωτός και την παρουσία του Θεού στη ζωή μας, όπως κήρυξε και έγραψε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, στον οποίο είναι αφιερωμένη η Β΄ Κυριακή των Νηστειών, μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

27. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (20-26 ΜΑΡ. 2022) π. Δημητρίου Μπόκου .ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ;

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Κομβικό σημείο στη θεολογική πορεία της Εκκλησίας μας αποτελεί η διδασκαλία του επιφανούς θεολόγου αγίου Γρηγορίου Παλαμά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (14ος αι.). Είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της μεγάλης ησυχαστικής μας παράδοσης. Ο ησυχασμός είναι το δυναμικότερο πνευματικό ρεύμα της εκκλησιαστικής ζωής και αποβλέπει στην άνοδο του ανθρώπου μέχρι το ανώτατο πνευματικό στάδιο, που είναι η θέωση, η αγαπητική δηλαδή ένωση με τον Θεό (και όλα τα δημιουργήματά του). Είναι η αληθινή κοινωνία, ο έρωτας προς όλους, η έξοδος από την ατομικότητα και τη ναρκισσιστική μόνωση, η τέλεια αγάπη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

 

                                             Φωτο: imargolidos

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η γνωριμία μας με τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς είναι μέγας οικουμενικός διδάσκαλος της Εκκλησίας μας και η μνήμη του εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου. Παράλληλα εορτάζεται η μνήμη του τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών.

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς γεννήθηκε το 1296 στην Κωνσταντινούπολη από επιφανείς γονείς. Ο πατέρας του ήταν συγκλητικός και μέλος της αυτοκρατορικής αυλής του Ανδρονίκου Β΄. Ο αυτοκράτορας τον εκτιμούσε και του ανέθεσε την ανατροφή του Ανδρονίκου Γ΄εγγονού και διαδόχου του. Ο πατέρας του έτεινε προς τον μοναχισμό και τελικά έγινε μοναχός με το όνομα Κωνστάντιος.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ

 http://chalara.blogspot.com/2014/09/blog-post.html

 Πολύ ενδιαφέρουσα  ανάρτηση, επιστημονικά τεκμηριωμένη. 
Μας την πρότεινε για μελέτη
ο Αγιορείτης πατέρας Νικόλαος "ο Άγνωστος", με τις ευλογίες του για
Καλή Μεγάλη Τεσσαρακοστή!

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΠΕΡΙ ΕΞΟΔΟΥ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΤΕΛΩΝΙΩΝ

 Σημαντικό κείμενο, προτεινόμενο “ προς οικοδόμησιν” από τον Αγιορείτη πατέρα Νικόλαο “τον Άγνωστο”, για τους αναγνώστες των ιστοσελίδων “Η Βαλύρα της Ιθώμης” και “Η Ενορία μας, Άγιος Αθανάσιος Βαλύρας”.



Το παρόν κείμενο εκδιδόμενο υπό του Πατρός Λαζάρου Ιερομόναχου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου σκοπόν έχει να φωτίση πάντα χριστιανόν ορθόδοξον να γνωρίση τι είναι αρεστόν ενώπιον του Αγίου Θεού. Και πράττοντας αυτά, θα αξιωθή της βασιλείας των Ουρανών.

ΦΟΒΕΡΑ ΟΠΤΑΣΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΔΕΝ ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 9ον ΑΙΩΝΑ.

Συγκλονιστικό! Είτε Πιστεύεις είτε Όχι στο Θεό…ΠΡΕΠΕΙ να το διαβάσεις και θα καταλάβεις

 




Προτεινόμενο ανάγνωσμα από τον πατέρα Νικόλαο,”τον Άγνωστο”, από το Άγιον Όρος, για τους αναγνώστες των ιστοσελίδων μας, “Η Βαλύρα της Ιθώμης “ και “Η Ενορία μας, Άγιος Αθανάσιος Βαλύρας”.

https://mysthrioskosmos.blogspot.com/2022/03/blog-post_6.html

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Η ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ!

 

                   Παναγία Τριχερούσα.Φωτο: Ι.Μ.Χιλανδαρίου, Άγιον Όρος

Στη θέση της Ιεράς Μονής του Χιλανδαρίου δεν υπάρχει Καθηγούμενος. Το Μοναστήρι διοικείται απευθείας από την Παναγία Τριχερούσα. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας συνδέεται με τον μεγάλο Πατέρα της Ορθοδοξίας, τον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό. Στην εικόνα αυτή κατέφυγε ο Άγιος, κρατώντας το κομμένο δεξί χέρι του , με το οποίο συνέγραψε τους λόγους υπέρ των Αγίων Εικόνων. Το χέρι του Αγίου το έκοψαν οι εικονομάχοι, όταν συκοφαντήθηκε από τον Βασιλιά του Βυζαντίου Λέοντα Γ΄ ,τον δεινό εικονομάχο, στον χαλίφη της περιοχής που ο Άγιος μόναζε. Η Παναγία θαυματούργησε και συγκόλλησε το νεκρό χέρι τού μεγάλου μαχητή της Ορθοδοξίας και εκείνος της αφιέρωσε ένα ασημένιο ανάθημα, σε σχήμα δεξιού χεριού. Στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας βρίσκεται τοποθετημένο το τρίτο ασημένιο χέρι, γι΄ αυτό και έλαβε η Παναγία το όνομα Τριχερούσα.

ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ

 

      Απειλητικό  δένδρο   των Ινδικών  Θρησκειών. 
                          Φωτο: neolaia.gr

Ο Παντοδύναμος Θεός μάς ετοίμασε έναν παράδεισο, να ζούμε σ΄ ένα ήρεμο, ειρηνικό, ευλογημένο και μη απειλητικό περιβάλλον, και να τρεφόμαστε με μέτρο με τους καρπούς της γης. Οι προπάτορες μας Αδάμ και Εύα, εξ αιτίας της παρακοής τους προς τον Θεό, βρέθηκαν εκτός Παραδείσου. Το ίδιο όμως στη συνέχεια συνέβη και στα ζώα, τα οποία από ήρεμα που ήταν και χορτοφαγικά, γιατί άκουγαν τον λόγο του Θεού, εξελίχθηκαν σε αιμοβόρα θηρία της ζούγκλας. Το πρώτο θηρίο του κόσμου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος προσπαθεί να επικρατήσει για να δαμάσει τα άλλα επαναστατημένα τέρατα της φύσεως. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, είχαμε ως δεδομένο ότι η χλωρίδα της γης είναι ό,τι πιο όμορφο μας απέμεινε. Θαυμάζαμε τα  ευωδιαστά άνθη στις αυλές μας, τα όμορφα δένδρα στους αγρούς μας και ποτέ δεν πέρασε από τον νου μας, ότι όσο εμείς συνεχίζουμε ως ανθρωπότητα να απομακρυνόμαστε από τον Θεό, ούτε η χλωρίδα του πλανήτη μας θα παραμείνει αλώβητη , θα συνεχίσει να στέκεται στη θέση της.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ!

 




Αφιερωμένο στον νεαρό θεραπευτή Ραφαήλ, τον άγγελο της Βαλύρας

Ο αξιοπρεπής κύριος Θρασύβουλος, προκειμένου να σώσει την αγαπημένη του σύζυγο και τις φίλες της από τη συνεχή τους ενασχόληση με το κουμ καν, τους δώρισε ένα πακέτο με 44 κάρτες με αγγέλους , ενδεδυμένους όπως η πάνδημος θεά Αφροδίτη, επινόημα της Doreen Virtue, Ph.D, η οποία αποκαλεί το εφεύρημα της “Θεραπεία με τη Βοήθεια των Αγγέλων”. Εντυπωσιακές εικόνες για βλοσυρά μάτια και καλπάζουσα φαντασία· η Doreen Virtue ομολογουμένως πουλάει καλά στη διεθνή αγορά. Κι εκεί που η σύζυγος τού κυρίου Θρασύβουλου απλά έπαιζε κουμ καν, πρόσθεσε στις δραστηριότητές της και την αίρεση  των Αγγελικών.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

 Ανακοίνωση από τον κ. Ιωάννη Λινάρδο

 Θέμα: ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Συγκλονίζει το προφητικό μήνυμα της Παναγίας στη μακαριστή γιαγιά Κυριακή για  τον Ελληνικό λαό,   στο ακόλουθο βίντεο. 

 https://ejaggelos.blogspot.com/2022/02/binteo_02097346033.html#more

 

Λόγος Λατρευτικός προς την Παναγία Βουλκανιώτισσα την Κυριακή της Ορθοδοξίας

 

        Η πραγματική εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας

Ποια σκοτεινή θύελλα, πάνω σε αγιασμένα χέρια ,σε έφερε Παναγία μου σε τούτη την ανεμοδαρμένη κορυφή, στα αυστηρά υψώματα της δικαιοσύνης και του ελέους του Θεού, εδώ που κατέφευγαν κατά την αρχαιότητα να ζητήσουν προστασία από τον Ιθωμάτα Δία οι  πρόσφυγες του πολέμου; Κι εσύ, ω! Αγία Κόρη, Μητέρα του Θεού, πώς άφησες νυχτιάτικα τα ουράνια παλάτια Σου και κάθισες σιωπηλά κάτω από ένα φτωχό  θάμνο, με την καντήλα Σου αναμμένη μέσα στον ζόφο, στον φόβο και τον τρόμο της υπέρτατης προδοσίας, για να φωτίσεις με τη δόξα του Υιού Σου του Μονογενούς τον κόσμο ανά τούς αιώνες; Κι ενώ με τη σωφροσύνη Σου, την μεγάλη Σου αγνότητα ,το πολίτευμα Σου είναι ουράνιο, τι μαστίγωσε την καρδιά Σου τόσο πολύ, ώστε σήκωσες τα καλλίγραμμα φρύδια Σου για να δικάσεις τους εχθρούς της Ορθοδοξίας, αλλά δεν πρόλαβες ,γιατί τα μάτια Σου γέμισαν κόκκινα δάκρυα ,όταν αντίκρισες τα φτωχά τέκνα Σου, τα οποία πλανιόνταν φυλακισμένα στα νοητικά δίχτυα του σατανά ,  αλληλομαστιγώνονταν και   σφάζονταν μεταξύ τους , κλεισμένα σε χθόνια δώματα, περισσότερο από έναν αιώνα;

Ο Πολυέλεος Θεός και ο Πολυέλαιος

 

    Ο σεβ. Μητρ. Μονεμβασίας. και Σπάρτης κ.Ευστάθιος και ο Πολέλαιος του Ι.Ν. Α.Αθανασίου Βαλύρας.                                                                      Φωτο: Καθ. Ι.Δ.Λύρας

Ο αυστηρός Γεώργιος Γεννάδιος, ο Σχολάριος, και πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την άλωση,  έλεγε να μην χειροτονούνται  οι κληρικοί, εάν πρωτίστως δεν  έχουν εμπεδώσει καλά τους 150 ψαλμούς του Ψαλτηρίου. Για έναν αρχάριο, κατά τα παλιά χρόνια, οι 150 ψαλμοί, εκ πρώτης όψεως, φαίνονταν σαν ένα ψηφιδωτό με πολλά κομμάτια , τα οποία έπρεπε να συναρμολογήσει κανείς χωρίς τη παρακολούθηση κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου. Ιδίως οι μοναχοί, έπρεπε να ανατρέξουν με πολύ κόπο στα κείμενα των Αγίων Πατέρων και κατάλληλων συγγραφέων για να βγάλουν άκρη και να δομήσουν εντός τους τον σκελετό για την κατανόηση των ψαλμών. Ο Πολυέλεος Θεός, παρατηρώντας αυτή τη δυσκολία, αποφάσισε να αποκαλυφθεί σε έναν πολύ γλυκύ και αγαθό αρχάριο μοναχό, τον Ιωάννη.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Η Ομιλία Εις την Κυριακήν της Ορθοδοξίας (1984),

 


του Πατρός Αρχιμανδρίτου Γεωργίου,

Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου στο Άγιον Όρος

        Ο μακαριστός καθηγούμενος πατήρ Γεώργιος στο κέντρο, ο Γέροντας  της Αγάπης

                                                        Φωτο: WordPress.com

Μεγάλη ήταν η οδύνη που βίωσε η αγία Εκκλησία του Χριστού κατά τα εκατόν είκοσι χρόνια που κράτησε η εικονομαχία. Αλλά ο Άγιος Θεός μετέτρεψε τον πόνο σε χαρά και αγαλλίασι, όταν ανεστηλώθησαν οριστικά πια οι άγιες Εικόνες επί Θεοδώρας της Βασιλίσσης. Και την χαρά αυτή της Εκκλησίας την είδαμε και απόψε στους ιερούς ψαλμούς και ύμνους, εις τους οποίους εδοξάζετο ο Τρισήλιος Θεός, διότι η Εκκλησία απέλαβε και πάλι τον “κόσμον” αυτής, την ωραιότητά της. Η ωραιότητα δε της εκκλησίας είναι τα πρόσωπα του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων, Ορθοδόξως εικονιζόμενα.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Έναν Ευλογημένο Χώρο να Συναντιόμαστε και να σε Ευχαριστούμε Κύριε

 


Αρχονταρίκι Μονής Παντοκράτορος, Άγιον Όρος.Φωτο:ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

                                            

 Αφιερωμένο στους υπερήλικες της Βαλύρας

Κάποτε, ένας ιερέας ρώτησε το ποίμνιό του:

-Για ποιον λόγο εκκλησιάζεστε;

-Για να ακούσουμε τον λόγο του Θεού είπε ο πρώτος, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας απάντησε ο δεύτερος , για να μάς χαρίσει ο Θεός υγεία απάντησε ο τρίτος, για να κοινωνήσουμε είπε ο τέταρτος. Αφού είπαν διάφορα και σώπασαν, πήρε τον λόγο ο σεβάσμιος ιερέας και εκφώνησε λόγο φωτός.

-Όλοι σας ψεύδεστε, τους είπε. Ο λόγος που έρχεστε στην εκκλησία , είναι πρωτίστως για να συναντήσετε ο ένας τον άλλο. Μην ταράζεστε, φυσιολογικό είναι, αφού όλοι μας είμαστε τίμια μέλη του σώματος του Χριστού με την Αγία μας Βάπτιση!

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Μία Σύντομη Ανάλυση του Συμβολισμού των Εννέα Μακαρισμών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

 

                                                Φωτο:blogs.sch.gr

Συνεχίζουμε περιληπτικά με τον συμβολισμό των εννέα μακαρισμών . Οδηγός μας είναι ο θεόπνευστος λόγος τού μακαριστού Πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου, οι απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του, οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη το 2013, στο βιβλίο με τίτλο “Οι Μακαρισμοί”.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:Μία Σύντομη Ανάλυση του Συμβολισμού των Εννέα Μακαρισμών

 

  

                  Ο μακαριστός πατήρ Α. Μυτιληναίος. Φωτο:tideon.org

Θα αναφερθούμε περιληπτικά στον συμβολισμό των εννέα μακαρισμών, στην Επί του Όρους Ομιλία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.  Οδηγός μας θα είναι ο θεόπνευστος λόγος τού μακαριστού Πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου, οι απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του, οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη το 2013, στο βιβλίο με τίτλο “Οι Μακαρισμοί”.

Λέγει ο άγιος πατήρ Α. Μυτιληναίος:

Ας ευχηθούμε να βρεθούμε όλοι μέσα σ΄ αυτόν τον πυκνό σε πνευματικότητα χώρο των εννέα μακαρισμών του Χριστού, για να ζήσουμε όλη τη μακαριότητα της Βασιλείας του Θεού.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΟΓΔΟΟ: ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

 


                                          Φωτο: orthodoxia.online

Περί των εν τη σκήτη Αγίων Πατέρων και περί διακρίσεως

η. Περί διακρίσεως

Εισαγωγή

Αφού με χαρακτηριστικά παραδείγματα, σχετικά με την εμπειρία των γερόντων όσων αφορά την καθοδήγηση των νεότερων αδελφών, μίλησε ο Αββάς Μωυσής, συνεχίζει την ολοκλήρωση του λόγου του περί διακρίσεως , ενώ παρίστανται ορισμένοι αδελφοί μοναχοί, ο Μοναχός Γερμανός και ο Άγιος Κασσιανός.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ: ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

 


Περί των εν τη σκήτη Αγίων Πατέρων και περί διακρίσεως

                                             Φωτο: TaMeteora.gr

ζ. Περί διακρίσεως

Εισαγωγή

Αφού ο Αββάς Μωυσής ανέφερε παραδείγματα σχετικά με την καλλιέργεια της διακρίσεως και πνευματικής τελειοποιήσεως, ο μοναχός Γερμανός είπε τα ακόλουθα:

-Αιτία είναι για να ντρεπόμαστε και περικάλυμμα βλαβερής ευλάβειας, το ότι πολλές φορές, ορισμένοι από τους Πατέρες, οι οποίοι άκουσαν τις σκέψεις των αδελφών , όχι μόνο δεν τους θεράπευσαν, αλλά και τους κατηγόρησαν, ώστε να τους φέρουν σε απόγνωση. Εμείς οι ίδιοι αντιληφθήκαμε ένα τέτοιο συμβάν στη Συρία.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ: ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

 



Περί των εν σκήτη Αγίων Πατέρων και περί διακρίσεως


στ. Περί διακρίσεως και πνευματικής  τελειοποιήσεως


                                                 Φωτο: sostis.gr

Εισαγωγή

Αφού ο Αββάς Μωυσής απέδειξε ενώπιον των Πατέρων Αγίου Κασσιανού, του μοναχού Γερμανού και άλλων παρευρισκόμενων τη σημασία της κατά Θεόν διακρίσεως, επικαλούμενος παραδείγματα από τους μοναχούς πέραν της ερήμου της Θηβαϊδος, είπε ο μοναχός Γερμανός :

-Με τα νέα παραδείγματα και τα ρητά των Πατέρων αρκετά αποδείχτηκε, ότι η διάκριση, πηγή και ρίζα και κεφαλή και σύνδεσμος είναι όλων των αρετών. Με ποιόν τρόπο δυνάμεθα να την αποκτήσουμε επιθυμούμε να μάθουμε · επιπλέον πώς θα δυνηθούμε να διακρίνουμε την αληθινή και εκ Θεού διάκριση   από την απατηλή, επίπλαστο και διαβολική;

Τότε ο Αββάς Μωυσής είπε:

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ: ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

 



Περί των εν τη σκήτη Αγίων Πατέρων και περί διακρίσεως

                             Η έρημος του Αγίου Όρους. Φωτο: choratouahoritou.gr

ε. Περί Διακρίσεως

Εισαγωγή

Ομιλεί ο Αββάς Μωυσής, ενώ ο Άγιος Κασσιανός και ο μοναχός Γερμανός μαζί με άλλους μοναχούς παρίστανται και τον ακούνε, καθώς αναπτύσσει το θέμα Περί διακρίσεως λογισμών και σκέψεως.

Αλλά τι να πω και για εκείνους τους δύο αδελφούς μοναχούς οι οποίοι έμεναν πέρα από την έρημο της Θηβαϊδας, όπου κάποτε διέμεινε και ο Μακάριος Αντώνιος; Εκείνοι, από άκριτο λογισμό υποκινήθηκαν και αποφάσισαν να μεταβούν στο εσωτερικό της ερήμου όπου η έκταση ήταν μεγάλη και ακαλλιέργητη και να μη λάβουν τροφή από άνθρωπο, παρά μόνο ο Θεός αν ήθελε να τούς την προσφέρει. Ενώ πλανιόντουσαν στην έρημο , εξαντλημένοι από την πείνα, τους είδαν οι Μάζικες, οι οποίοι ανήκουν στην πιο άγρια φυλή, και άλλαξαν την έμφυτη αγριότητά τους σε φιλανθρωπία, υποδεχόμενοι αυτούς με άρτους.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (6-12 ΜΑΡ. 2022) ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ π. Δημητρίου Μπόκου

ΙΕΡΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

25.Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι το αντίδοτο που δόθηκε στον άνθρωπο για να συνέρχεται από την κραιπάλη της ζωής και τη μέθη της ηδονοθηρίας. Στον αντίποδα της ασυδοσίας των παθών και του βακχικού αποκριάτικου ξεφαντώματος η Εκκλησία προβάλλει ως ενδεδειγμένο τρόπο ζωής και πνευματικής ανόδου την άσκηση. Στη βασική επιδίωξη του σύγχρονου ανθρώπου για άμεση πρόσβαση σε ό,τι αρεστό και ευχάριστο, σε ό,τι θωπεύει το εγωκεντρικό θέλημα, αντιπαρατίθεται η αναζήτηση του ορθού και αληθινού βίου. Ύψιστο κριτήριο στην αναζήτηση αυτή, η αμετακίνητη κρίση του Θεού, εν αντιθέσει προς τα ευμετάβολα θελήματα του ανθρώπου. «Δίκαιος ει, Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις σου… Θεός, αληθινά τα έργα αυτού».

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΛΌΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

 



 

                                    Ανθός στην έρημο.Φωτο:candil.gr

Περί των εν σκήτη Αγίων Πατέρων και περί διακρίσεως

 δ. Περί διακρίσεως

Εισαγωγή

Ο Αββάς Μωυσής περιγράφει στους αδελφούς, στον πατέρα Γερμανό, και στον παριστάμενο Άγιο Κασσιανό τι είπε ο Άγιος Αντώνιος περί διακρίσεως, όταν τον επισκέφθηκε στη Θηβαϊδα, ο δε Άγιος Κασσιανός το κατέγραψε και το παρέδωσε στον Ηγούμενο Λεόντιο.

Λέγει ο Άγιος Αντώνιος.

Τι λοιπόν πρέπει να πράξουμε για να εξασφαλίσουμε την ευθεία οδό; Τίποτα άλλο κατά τη γνώμη μου, από το να μη παραβλέψουμε την αρετή της διακρίσεως. Διότι αυτή διδάσκει τον άνθρωπο, αφού εγκαταλείψει την προς τα δύο αντίθετα άκρα υπερβολική συμπεριφορά, να δύναται να βαδίσει τη βασιλική οδό. Ούτε από την υπερβολική εγκράτεια να επιτρέψει δεξιά να εξαφανίζεται, ούτε από την αδιαφορία και αποχαύνωση αριστερά να παρασύρεται. Σαν οφθαλμός και λύχνος της ψυχής είναι η διάκριση κατά την Ευαγγελική ρήση, η οποία λέγει, “ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς γένηται, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται· ει δε ο οφθαλμός σου πονηρός, σκοτεινός γένηται, όλον το σώμα σου σκοτεινόν έσται”. Πράγματι , αυτό είναι σωστό.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

 



Περί των εν τη σκήτη Αγίων Πατέρων και περί διακρίσεως

       Η σωστή καμπύλη της κλωστής του υφαδιού. Φωτο: Ε.Η.Κοντοπούλου

γ. Περί διακρίσεως

Ρώτησε ο πατήρ Γερμανός, από ποια αιτία συμβαίνει , ότι πολλές φορές, αν και εμείς δεν θέλουμε, κακές σκέψεις και πονηροί λογισμοί μάς παρενοχλούν, σχεδόν εν αγνοία μας , με απατηλό και κρυφό τρόπο και έντεχνα εισερχόμενοι , κατά τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο δεν δυνάμεθα να τους εμποδίσουμε, αλλά και πολύ δυσκολευόμαστε να τους διαγνώσουμε; Θα θέλαμε να μάθουμε εάν είναι δυνατόν ο νους μας όλως διόλου να απομακρύνεται από τέτοιους λογισμούς και να μη τον παρενοχλούν.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

 


Περί των εν σκήτη Αγίων Πατέρων και περί διακρίσεως.

                                            Φωτο:  pemptousia. gr

β. Η αντίληψη της παρουσίας του Θεού

Αφού ο Αββάς Μωυσής απέδειξε τη σημαντικότητα της καθαρής καρδιάς και αγάπης προς τον πλησίον και τον Θεό, ρώτησε ο μοναχός Γερμανός.

-Ποιος δύναται με τη σάρκα συνδεδεμένος να έχει πάντοτε τη σκέψη του στον Θεό και να μη θυμάται τίποτα άλλο; Ούτε για την επίσκεψη των ασθενών; Ούτε για την υποδοχή των ξένων; Ούτε για το χειροτέχνημα και τις λοιπές ανάγκες του σώματος τα οποία είναι χρήσιμα και απαραίτητα;

Τέλος, πώς είναι δυνατόν η διάνοια του ανθρώπου να βλέπει πάντοτε τον αόρατο και ακατάληπτο Θεό και να είναι από  αυτόν αχώριστη;