Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Η Ομιλία Εις την Κυριακήν της Ορθοδοξίας (1984),

 


του Πατρός Αρχιμανδρίτου Γεωργίου,

Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου στο Άγιον Όρος

        Ο μακαριστός καθηγούμενος πατήρ Γεώργιος στο κέντρο, ο Γέροντας  της Αγάπης

                                                        Φωτο: WordPress.com

Μεγάλη ήταν η οδύνη που βίωσε η αγία Εκκλησία του Χριστού κατά τα εκατόν είκοσι χρόνια που κράτησε η εικονομαχία. Αλλά ο Άγιος Θεός μετέτρεψε τον πόνο σε χαρά και αγαλλίασι, όταν ανεστηλώθησαν οριστικά πια οι άγιες Εικόνες επί Θεοδώρας της Βασιλίσσης. Και την χαρά αυτή της Εκκλησίας την είδαμε και απόψε στους ιερούς ψαλμούς και ύμνους, εις τους οποίους εδοξάζετο ο Τρισήλιος Θεός, διότι η Εκκλησία απέλαβε και πάλι τον “κόσμον” αυτής, την ωραιότητά της. Η ωραιότητα δε της εκκλησίας είναι τα πρόσωπα του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων, Ορθοδόξως εικονιζόμενα.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε, ότι ο πρώτος εικονομάχος είναι ο διάβολος. Διότι αυτός πρώτος προσπάθησε να καταστρέψη τον κατ΄εικόνα Θεού πλασθέντα άνθρωπο. Και μετά, όλοι οι κατά καιρούς αγωνιζόμενοι να καταστρέψουν την εικόνα του Θεού στον άνθρωπο, εικονομάχοι είναι. Η εικονομαχία δεν είναι μόνο ένας έξωθεν πειρασμός για την Εκκλησία του Χριστού. Είναι και ένας έσωθεν πειρασμός για τον καθένα από εμάς. Κάθε φορά που ο διάβολος πάει να μας χωρίση από τον Θεό και από τους αδελφούς μας με τα πάθη, τον εγωϊσμό, την σαρκικότητα, την ιδιοτέλεια, την ψυχρότητα, την φιλαυτία, πάει να γκρεμίση μέσα μας την εικόνα του Θεού. Γιατί ο άνθρωπος τότε μόνο είναι εικόνα του Θεού, όταν είναι σε πραγματική κοινωνία με τον Θεό και τους αδελφούς του. Και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγη. Αυτό το οποίο έκανε ο διάβολος στα εκατόν είκοσι χρόνια της εικονομαχίας, το κάνει κάθε λεπτό. Το κάνει από τον Αδάμ και την Εύα μέχρι σήμερα. Και εάν η Εκκλησία έχει τις άγιες εικόνες του Σωτήρος Χριστού, της Θεοτόκου και των Αγίων και τις προσκυνούμε, τις έχει για να μας θυμίζουν κάθε λεπτό ότι και εμείς πρέπει να γίνουμε κατ΄ εικόνα της εικόνος του Θεού, που είναι ο Χριστός (Κολ.α΄15).Και εάν δεν γινώμεθα κατ΄εικόνα της εικόνος του Θεού, που είναι ο Χριστό, και εμείς συμμαχούμε-αθελήτως βέβαια- αλλά πάντως συμμαχούμε με τους εικονομάχους.

Γι΄αυτό λοιπόν, αδελφοί, ας προσπαθήσουμε να είμεθα στο πνεύμα της Ορθοδοξίας. Όχι μόνον εορτάζοντες την αναστήλωσι των αγίων Εικόνων, αλλά και προσπαθούντες κάθε λεπτό της ζωής μας να αναστηλώνουμε μέσα μας την εικόνα του Θεού. Και οσάκις η αδυναμία μας, ο εγωϊσμός μας, τα πάθη μας καταστρέφουν την εικόνα του Θεού μέσα μας, πάλι με σύντομη μετάνοια να κάνουμε αναστήλωσι της εικόνος του Θεού, για να μη γινώμεθα παίγνιον των δαιμόνων, αλλά να είμεθα πάντοτε αυτό που ο Θεός θέλει από κάθε Χριστιανό, “κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν” Του.

Και είδατε, ότι το “κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν” είναι στην πρώτη σελίδα της Αγίας Γραφής, δεν είναι στο τέλος του Ευαγγελίου. Είναι στην αρχή της δημιουργίας του ανθρώπου. Από την αρχή της δημιουργίας του ανθρώπου ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο “κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν” Του (Γεν. Α΄26).

Και αυτός είναι όλος ο σκοπός της Εκκλησίας· όλοι να γινόμαστε συνεχώς εικόνες του Θεού. Και έτσι η Εκκλησία να λάμπη και να στολίζεται όχι μόνον από τις φορητές και τις τοιχογραφημένες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας και των Αγίων, αλλά και από τις ζωντανές εικόνες των Χριστιανών. Ώστε όλοι μέσα στην Εκκλησία- και αυτό που είναι στις αγιογραφίες, και αυτό που είμεθα ο κάθε ένας από εμάς- να είμεθα μία ζωντανή εικόνα του Θεού. Και έτσι η Εκκλησία να λάμπη και να στολίζεται πάντοτε με την αληθινή της δόξα και την αληθινή της λαμπρότητα, η οποία δόξα και λαμπρότητα της τελικά είναι η δόξα και η λαμπρότης του Σαρκωθέντος Θεού”.

Σημείωση:

Το ενδιαφέρον βιβλίο του μακαριστού πατρός Αρχιμανδρίτου Γεωργίου, με τίτλο “Ομιλίες Σε Εορτές του Τριωδίου και Περί Αρετών (Των Ετών 1981-1991) διανέμεται από τις Εκδόσεις Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, 630 87 Δάφνη Άγιον Όρος.

Θα συνεχίσουμε με άλλες ενδιαφέρουσες ομιλίες από τα κείμενα των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

11/3/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου