Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Έναν Ευλογημένο Χώρο να Συναντιόμαστε και να σε Ευχαριστούμε Κύριε

 


Αρχονταρίκι Μονής Παντοκράτορος, Άγιον Όρος.Φωτο:ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

                                            

 Αφιερωμένο στους υπερήλικες της Βαλύρας

Κάποτε, ένας ιερέας ρώτησε το ποίμνιό του:

-Για ποιον λόγο εκκλησιάζεστε;

-Για να ακούσουμε τον λόγο του Θεού είπε ο πρώτος, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας απάντησε ο δεύτερος , για να μάς χαρίσει ο Θεός υγεία απάντησε ο τρίτος, για να κοινωνήσουμε είπε ο τέταρτος. Αφού είπαν διάφορα και σώπασαν, πήρε τον λόγο ο σεβάσμιος ιερέας και εκφώνησε λόγο φωτός.

-Όλοι σας ψεύδεστε, τους είπε. Ο λόγος που έρχεστε στην εκκλησία , είναι πρωτίστως για να συναντήσετε ο ένας τον άλλο. Μην ταράζεστε, φυσιολογικό είναι, αφού όλοι μας είμαστε τίμια μέλη του σώματος του Χριστού με την Αγία μας Βάπτιση!

Οι εκκλησιαζόμενοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και χαμογέλασαν, παρατηρώντας και ο ένας τον άλλο από άλλη πλέον διάσταση.

Στον προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου της Βαλύρας, συναντιούνται κατά τη θεία λειτουργία τις Κυριακές τα “μεγάλα παιδιά” του χωριού, και πολύ χαίρονται όταν ο ένας αντικρίζει τον άλλο. Χαίρονται δε τόσο πολύ, ώστε ξεχνούν ότι εντός της εκκλησίας λειτουργεί ο σεβάσμιος και αξιαγάπητος εφημέριος του χωριού μας, ο αιδεσιμότατος πατήρ Ιωάννης και αρχίζουν να μιλάνε περί ανέμων και υδάτων εκτός του ναού, ενημερώνοντας ο ένας τον άλλο για τις τελευταίες εξελίξεις της μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδα μας ,του Αστέρα μας, ο οποίος είναι το καμάρι της Βαλύρας και για άλλα πολλά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα, για θέματα υγείας, τα οποία τους απασχολούν, και για ό,τι σε τελική ανάλυση βάλει ο νους τους ή τους  ψιθυρίσει ο διάβολος κατ΄ εκείνη την ιερή ώρα.

Εκ πρώτης όψεως, η εικόνα φαντάζει ως βεβήλωση του Άγιου χώρου της εκκλησίας, αλλά στην ουσία δεν είναι. Γιατί όλοι τους είναι πιστοί χριστιανοί και πολύ υπερήφανοι που οι  πρόγονοι μάς άφησαν τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου ως ανεκτίμητη κληρονομιά στη Βαλύρα. Όσον αφορά τη χριστιανική τους συμπεριφορά, την αγάπη προς τον Χριστό, την Παναγία, τον πολιούχο μας Άγιο Αθανάσιο και όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας, είναι ένθερμοι και πιστοί προσκυνητές. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν για τον εαυτόν τους.

Τι είναι ακριβώς εκείνο που τους κάνει να συμπεριφέρονται με αυτόν τον “βλάσφημο “ τρόπο εκτός της εκκλησίας; Και τι ουσιαστικά σημαίνει αυτό;

Θα έλεγα ότι εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων και της κοινωνικής φοβίας, η οποία έχει φουντώσει λόγω του κορονοϊού,  ορισμένοι συγχωριανοί μας είναι πολύ καταπιεσμένοι και περιορισμένοι ,όσον αφορά στην εκδήλωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς. Έχουν μεγάλη ανάγκη να βρεθούν μεταξύ τους, εκ του ασφαλούς, και να καθιερώσουν κοινωνική επαφή.

Πριν από δύο έτη, μίλησα τηλεφωνικώς με τον αιδεσιμότατο πατέρα κ. Κωσταντίνο Σφήκα. Για χρόνια τώρα έχει συλλάβει την ιδέα της απόκτησης ενός χώρου συναντήσεως των πιστών, ιδίως για τους γέροντες, για να πίνουν τον καφέ τους και να επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να υπάρξει άρση της απομόνωσής τους .Μόνο όταν καλύψουν αυτή τη βαθύτερη ανάγκη τους οι συνάνθρωποί μας στη Βαλύρα, θα ησυχάσουν και θα ακούσουν και τον λόγο του Θεού, κατά την ώρα της θείας λειτουργίας.

Άλλωστε, και μέσα στην εκκλησία αν δεν παρίστανται, τα μεγάφωνα θα αναμεταδίδουν τη θεία λειτουργία, και καθισμένοι στο φιλόξενο χώρο  της εκκλησίας θα μπορούν να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία χωρίς άγχος, ή καταβάλλοντας σωματική δύναμη ,για να σταθούν για ώρα όρθιοι, εκτός εκκλησίας, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Όπως οι περισσότεροι ναοί έχουν το αρχονταρίκι τους και  τον χώρο για τους πιστούς , παρομοίως και ο Άγιος Αθανάσιος, ο πολιούχος της Βαλύρας , είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει τον δικό του χώρο, για την υποστήριξη των πιστών, αλλά και του κλήρου ή των επισκεπτών , οι οποίοι έρχονται κατά καιρούς στη Βαλύρα. Εποικοδομητικές ομιλίες από θεολόγους και άλλα μέλη της πολιτείας θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται σε έναν τέτοιο χώρο της εκκλησίας, αλλά και μία ζεστή σούπα να  προσφέρεται  τις κρύες ημέρες στους γέροντες, για να γλυκάνει την υπομονή τους και να ενδυναμώσει την πίστη τους, κατά τη δυσκολότερη περίοδο του βίου τους.


                                      Αρχονταρίκι. Φωτο: tripadvisor.gr

Είθε να μας ακούσει ο Κύριος, η πολιτεία και εκείνοι οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμβάλλουν δυναμικά, ώστε ο νέος χώρος του Αγίου Αθανασίου να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Εκ βάθους καρδίας ζητούμε “έναν ευλογημένο χώρο να συναντιόμαστε και να σε ευχαριστούμε Κύριε”.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

8/3/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου