Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΦΑΡΑΓΓΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 

                                                      Αγιοφάραγγο.Φωτο: e-mesara.gr


Το Καλοκαίρι του του 1999, ο κ. Μάνος Χιώτης, ένας νεαρός Αθηναίος φωτογράφος, μαζί με τους  τρεις καλύτερους φίλους του, αποφάσισαν να κάνουν διακοπές στην Κρήτη και να ξεναγηθούν σε όσα μέρη του νησιού μπορούσαν. Βαθιά θρησκευόμενοι  όλοι τους, μόλις άκουσαν από τους ντόπιους  στο Ηράκλειο για το Αγιοφάραγγο, θέλησαν κατά τις επόμενες ημέρες να το επισκεφτούν.

Το Αγιοφάραγγο απέχει 80 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Πριν την κάθοδο στην παραλία,  στέκεται ,ως θείος φρουρός στο άχρονο είναι του ιερού χώρου, η ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Κατά την ομαλή σχετικά διαδρομή, υψώνονται κατακόρυφοι γκρεμοί με σπηλιές και πριν από την έξοδο στη θάλασσα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο, κάποιοι κάνουν αναρρίχηση στον γκρεμό(Happy Traveler.gr).


                                     Άγιος Αντώνιος.Φωτο: traveleleftheriaonline.gr
Το ευλογημένο φαράγγι φημίζεται για τον ασκητισμό, από τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους. Εκεί   ασκήτεψαν, κατά την παράδοση, τριακόσιοι ερημίτες, ο ένας μακριά από τον άλλο. Συναντιόνταν  μία φορά τον χρόνο στο Ηγουμενόσπηλο, για να μετρήσουν πόσοι έχουν απομείνει στη ζωή και ποιος έφυγε, για να τον μνημονεύσουν. Το Αγιοφάραγγο ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο κέντρο ασκητισμού ολόκληρης της Κρήτης, από τα πρώτα χρόνια του μοναχισμού στο νησί. 

Ο έλεγχος των παθών και η ένωση με το θείον κατέστησαν τις ψυχές των ερημιτών αθάνατες. Όπως τότε που ζούσαν εντός της σάρκας τους, έτσι και και σήμερα, χωρίς να είναι ορατoί στους αμύητους ανθρώπους , συναντιόνται  όλοι μαζί στο Ηγουμενόσπηλο. Είναι ευτυχισμένοι, γιατί κανένας δεν  απουσιάζει, όλοι είναι παρόντες  γιατί και οι τριακόσιοι αδελφοί κατόρθωσαν να ενωθούν μεταξύ τους εν Κυρίω, και να λάμψουν ανά τους αιώνες.



Ηγουμενόσπηλο στο Αγιοφάραγγο.Φωτο: Μάνος Χιώτης

Αν και η παράδοση αυτή είναι γνωστή, κανένας όμως δεν κατόρθωσε να τους απαθανατίσει όπως ο φακός του κ. Μάνου Χιώτη, ο οποίος μου χάρισε αυτήν την τόσο απίστευτη φωτογραφία. Για   λόγους που μόνο ο Θεός γνωρίζει, θέλησε   αυτή η πληροφορία και η θεία παρουσία  των αγίων ερημιτών να αποκαλυφθεί στον Μάνο, ο οποίος εκ φύσεως είναι ένα, αν όχι άγιο πλάσμα, σίγουρα ένας άγγελος επί γης.   Δεν είδε τους τριακόσιους Αγίους με τον γυμνό οφθαλμό του, όταν προσκύνησε στο Ηγουμενόσπηλο, στο Αγιοφάραγγο, αλλά έλαβε εκ μέρους τους θείο δώρο, όταν εμφάνισε τις φωτογραφίες των διακοπών του και αποκαλύφθηκαν οι τριακόσιες κεφαλές των Αγίων, εμπρός στους γυμνούς του οφθαλμούς. Με αυτόν τον ανώδυνο και μη τρομακτικό τρόπο, θέλησε η άκτιστη ενέργεια του Ουρανίου Πατρός να αποκαλύψει την παρουσία των τριακοσίων μοναχών στο  Αγιοφάραγγο.


                                           Μάταλα Κρήτης. Φωτο: Μάνος Χιώτης
Αλλά όχι μόνο αυτό, παράλληλα έδειξε ο Θεός στον Μάνο πώς αλλάζει το ενεργειακό πεδίο,   λόγω της αγιότητας του τόπου, σε συγκεκριμένες παραλίες στο νησί, όπως στο Αγιοφάραγγο. Αυτό σημαίνει  ότι οι αθάνατοι μοναχοί μάς επισημαίνουν ότι με κοσμιότητα και δέος ψυχής θα πρέπει να  προσερχόμαστε στον ιερό χώρο στο φαράγγι ,και η επίδοσή μας να είναι σε ψυχική άθληση και πνευματική αναρρίχηση  περισσότερο, και όχι τόσο σε σωματική αναψυχή.


                                       Αγιοφάραγγο. Φωτο: Cretan Magazine

Μία αντίστοιχη φωτογραφία στη παραλία στο Αγιοφάραγγο έχει αναρτηθεί από το Cretan Magazine, όπου ένας μοναχός κατέρχεται εξ ουρανού στο φαράγγι.

Η μόνη άσχημη εμπειρία από αυτή την εκδρομή,  ήταν ότι άφησαν  τα παιδιά αυτοκίνητό τους στη σκιά, κάτω από κάτι δένδρα, ανέβηκαν τα κρι κρι, τα αγριοκάτσικα ,για να φθάσουν τα κλαδιά    να φάνε, και χάλασαν τον έναν προφυλακτήρα....αλλά μικρό το κακό, εμπρός στη θεία αποκάλυψη η οποία είναι  Δόξα Θεού.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/3/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου