Το ζεύγος Ανδρέα και Ιωάννα Καρανάνου, με τη νεοφώτιστη Δωροθέα.
Φωτο: κα Ελένη Καρανάνου
Στις 4 Σεπτεμβρίου , ημέρα Κυριακή και ώρα γύρω στις 12:00π.μ, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας η βάπτιση της τέταρτης κόρης του ζεύγους Ανδρέα Καρανάνου και Ιωάννας Μελιδωνέα, ιερουργούντος του πατρός Ιωάννου Φωτεινού, με ανάδοχο την κυρία Δήμητρα Χριστοπούλου, και έλαβε το όνομα Δωροθέα.
-Χρόνια είχαμε να βιώσουμε το θείο μυστήριο της Βαπτίσεως σε όλο του το μεγαλείο. Όλοι προσήλθαν στον Ιερό Ναό με μεγάλη ευλάβεια, ήταν μία υπέροχη βάπτιση, είπε η κυρία Βασιλική Ηλιοπούλου.
Η μικρή Δωροθέα, όπως μας ενημέρωσε η θεία της Ελένη Καρανάνου, κοινωνιολόγος, ήταν δεκτική και γελαστή, καθώς και οι τρεις αδελφούλες της ήταν πολύ χαρούμενες.
Φωτο: κα Ελένη Καρανάνου
Οι τρεις μεγαλύτερες αδελφές της Δωροθέας, η Διονυσία, η Ηλιάνα και η Χαριτίνη, παρακολούθησαν το μυστήριο της βαπτίσεως αγκαλιασμένες και στολισμένες σεμνά , με πλεγμένα περίτεχνα τα όμορφα ξανθά τους μαλλιά, ίδια όπως της ωραιότατης μητέρας τους Γιάννας.
Ο νέος ηλικιακά παππούς Γιάννης Καρανάνος και η αγέραστη στον χρόνο σύζυγός του Διονυσία Γρίβα ήταν παρόντες, με πλατιά χαμόγελα, αν και είχαν δουλέψει συστηματικά κατά τις προηγούμενες ημέρες, για να δεξιωθούν 100 άτομα στην αυλή του παραδοσιακού σπιτιού τους στη Βαλύρα. Κληρονομιά της Διονυσίας Γρίβα είναι το παλιό σπίτι στο Μπιζάνι, σχεδόν απέναντι από τον Άγιο Αθανάσιο, το οποίο ο άξιος σύζυγός της έκτισε εξ αρχής, για να στεγάσει την πολυμελή νέα οικογένεια τους με τους τρεις γιούς, τους Αγαθοκλή, Ανδρέα και Δημήτρη, και την όμορφη θυγατέρα τους Ελένη.
Όλη η οικογένεια και οι συγγενείς ήταν παρόντες, εκτός από τον θείο Δημήτρη, που έχει μεταναστεύσει πρόσφατα στη Γερμανία.
Όμως και όλοι οι φίλοι του ζεύγους και οι γείτονες, ιδιαιτέρως οι καλές και αχώριστες φιλενάδες της κυρίας Διονυσίας Γρίβα-Καρανάνου ήταν παρούσες, στολισμένες καλαίσθητα, άκρως βοηθητικές , και με πλατιά χαμόγελα.
Δεκαπέντε ροτόντες με ομπρέλες έστησαν κάτω από τα δένδρα της μεγάλης αυλής του σπιτιού και η Βαλύρα ξαναθυμήθηκε την παλιά αίγλη της, τότε που δεν γιόρταζαν τους γάμους και τις βαπτίσεις σε κοσμικά κέντρα, αλλά όλοι στρογγυλοκάθονταν στις αυλές των σπιτιών και γλεντούσαν με την καρδιά τους, μέχρι αργά το βράδυ στις βαπτίσεις, και στους γάμους μέχρι τα ξημερώματα.
Γύρω στις 2:00 μ.μ. άρχισε η γιορτή με πολύ κέφι και χαρά, αν και η ημέρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Η μικρή Δωροθέα δεν άντεχε την πολλή ζέστη, τραβούσε τα βαπτιστικά της ρούχα, άρχισε να διαμαρτύρεται, γι΄ αυτό κατά την εκδήλωση εμφανίστηκε πάναγνη και άκρως αποκαλυπτική . Από αγκαλιά σε αγκαλιά περνούσε κι όλο στην αγκαλιά της μητέρας της και ιδίως του πατέρα της, που τον υπεραγαπά, κατέληγε.
Το ζευγάρι Ανδρέας και Γιάννα Καρανάνου είναι πρότυπο γονιών. Τους παρατηρούν με θαυμασμό οι συνομήλικοί τους παντρεμένοι, και εκπλήσσονται με την τόση υπομονή, ψυχραιμία και αισιοδοξία που τους διακατέχει. Κόντρα στην υπογεννητικότητα και στην εξαφάνιση του χωριού της Βαλύρας, έφεραν στη ζωή, όπως οι γονείς του Ανδρέα, τέσσερα όμορφα και υγιέστατα παιδιά. Συντονισμένοι άριστα οι δυο μεταξύ τους, σαν ένα σώμα και μια ψυχή, δεν ξεχωρίζουν τις οικιακές εργασίες , ούτε ζητούν ο ένας από τον άλλο να κάνει πράγματα. Είναι τέσσερα χέρια, συντονισμένα με αγάπη , με αυτοθυσία, οργάνωση, ψυχραιμία και πάνω απ΄ όλα με βαθιά πίστη στον Θεό, και τα προλαβαίνουν όλα. Γι΄ αυτό οι όμορφες κόρες τους είναι πολύ ευτυχισμένες, ζουν και μεγαλώνουν σ΄ ένα άριστο οικογενειακό περιβάλλον.
Ο παππούς Γιάννης και η γιαγιά Διονυσία είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και διακριτικοί άνθρωποι. Υπηρετούν τα παιδιά και εγγόνια τους με ευλάβεια, μια ζωή θυσιάζοντας τον ίδιο τους τον εαυτό για το καλό της οικογένειας. Ο παππούς Γιάννης ήρθε γαμπρός στη Βαλύρα από τα Σουλιμοχώρια του Δωρίου Μεσσηνίας. Πέραν της βασικής του εργασίας, φροντίζει όσα περισσότερα κτήματα μπορεί στη Βαλύρα, ιδίως των γυναικών που έχουν αποβιώσει οι σύντροφοί τους και αδυνατούν να ασχοληθούν με τις αγροτικές εργασίες. Πιστή βοηθός του είναι η προκομμένη κυρία Διονυσία. Επίσης εκτρέφουν κατσικάκια, χάρμα οφθαλμών. Είναι πολύ εργατικοί και συνεπείς, δουλεύουν μαζί και για ατέλειωτες ώρες ασταμάτητα, ιδίως κατά την περίοδο του τινάγματος της ελιάς, και του καθαρίσματος των περιβολιών στη Βαλύρα.
Τίποτα δεν λείπει από το όμορφο σπιτικό τους. Κατά την περίοδο του πρώτου αποκλεισμού, λόγω του Κορονοϊού, η κυρία Διονυσία ούτε που χρειάστηκε, για έξι ολόκληρους μήνες ν΄ αγοράσει κάτι από τα καταστήματα της πλατείας του χωριού. Οργανώνει τα πάντα στο σπίτι της, όπως οι αείμνηστες γιαγιάδες μας τον παλιό καλό καιρό, που φρόντιζαν να έχουν τα πάντα, αρκετά αποθέματα τροφής, ιδίως κατά τους μήνες του Χειμώνα, παράλληλα καλλιεργεί τα περισσότερα είδη διατροφής και επιδίδεται στην κτηνοτροφία.
Ρωτήσαμε τις δίδυμες κυρίες Βάσω και Μαρία Ηλιοπούλου, αν τους άρεσε ο εορτασμός της βάπτισης της μικρής Δωροθέας.
-Πολύ ευχαριστηθήκαμε, το φαγητό ήταν υπέροχο , στο τέλος όλοι μοιραστήκαμε ένα χωνάκι παγωτό, όπως τον παλιό καλό καιρό, είπε η κυρία Μαρία.
-Τι καλό μαγείρεψε η Διονυσία μας; ρώτησα.
Εκεί υπήρχε σχετική διαφωνία, γιατί η μεν Μαρία είπε ότι έφαγε ωραίο κατσικάκι με πατάτες φούρνου, η δε Βάσω καλοψημένο χοιρινό με πατάτες. Τελικά και οι δύο είχαν δίκιο, γιατί κάποια πιάτα ήταν με κατσικάκι και άλλα με χοιρινό.
Το ρεπερτόριο των τραγουδιών ήταν πλούσιο, όλοι ήρθαν στο τσακίρ κέφι, άρχισε το συρτό, το Καλαματιανό, αλλά και το βαρύ ζεϊμπέκικο. Ο παππούς Γιάννης απέσπασε τα περισσότερα χειροκροτήματα όταν χόρεψε το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, ο δε Ανδρέας κατέπληξε με τις φιγούρες του. Υπήρξε όμως κι ένα μικρό ατύχημα. Πάνω στις φιγούρες άνοιξε η πισωραφή στο παντελόνι του κοστουμιού του Ανδρέα, απτόητος όμως φόρεσε το καλό του τζιν και συνέχισε το γλέντι.
Τα παιδιά της γειτονιάς και οι φίλες των κοριτσιών, όπως η όμορφη Βασιλικούλα Καπότη, ήταν εκεί και ατέλειωτο παιχνίδι στήθηκε μεταξύ τους. Δεσμούς ζωής αναπτύσσουν μεταξύ τους τα παιδόπουλα της νέας γενιάς στη Βαλύρα.
Για τη μικρή μας Δωροθέα συνέταξα το ακόλουθο αναμνηστικό βαπτίσεως, με την αίγλη της γραφής των παππούδων μας στις αρχές του 1900, να το εκτυπώσουν οι γονείς της πάνω σε καλό χαρτί με πλαίσιο, και να το έχει μαζί με όλα τα αναμνηστικά της παιδικής της ηλικίας. Ας μη ξεχνάμε ότι εμείς οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι λαμβάνουμε το πρώτο και μεγαλύτερο πτυχίο από τον ίδιο τον Θεό, κατά την ημέρα της βαπτίσεώς μας.
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να φωτίζει τα βήματά σου στη ζωή μικρή μας Δωροθέα.
Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Ελένη Ι. Καρανάνου και στις δίδυμες Βασιλική και Μαρία Φ. Ηλιοπούλου για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό.
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
15/9/2022
Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου, Βαλύρας Μεσσηνίας
Ποιείται δήλον ότι σήμερον, την 4η Σεπτεμβρίου, 2022 και ημέρα Κυριακή, περί ώραν 12:00 π.μ., ιερουργούντος του πατρός Ιωάννου Φωτεινού, ιερέως, ετελέσθη το μυστήριον της Αγίας Βαπτίσεως, κατά τας σεπτάς διατάξεις της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και εβαπτίσθη θήλυ τέκνον, γεννηθέν τη 5η Ιουνίου, 2022, παρά πατρός Ανδρέου Καρανάνου, Χριστιανού Ορθοδόξου και μητρός Ιωάννας Μελιδωνέα, Χριστιανής ορθοδόξου, κληθέν κατά το βάπτισμα Δωροθέα.
Στα πλαίσια του νόμου της Παλιγγενεσίας, η νεοφώτιστη ανεδύθη εκ της Ιεράς Κολυμβήθρας και ενεδύθη, εν Χριστώ, το Ένδυμα της Αφθαρσίας, όπερ ανεδέξατο η Δήμητρα Χριστοπούλου, Χριστιανή Ορθόδοξος.
Εις βεβαίωσιν δη τούτων εκδέδοται το αναμνηστικόν τούτο της βαπτίσεως.
Εν Βαλύρα, τη 4η Σεπτεμβρίου, 2022.
Οι μάρτυρες Η ανάδοχος Ο βαπτίσας Ιερεύς
Ελένη Καρανάνου Δήμητρα Χριστοπούλου Π. Ιωάννης Φωτεινός
Βασιλική Ηλιοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου