Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Το Οκταήμερο της Καθόδου και Επιστροφής της Θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης στη Μεσσήνη

 

          Η κάθοδος της Θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης στη
                        Μεσσήνη, το έτος 2022. Φωτο: orthodoxianewsagency.gr


Από τις 20 έως και 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η καθιερωμένη κάθοδος και επιστροφή της Αγίας Εικόνος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης από την Ιερά Μονή Βουλκάνου προς τη Μεσσήνη, όπως και φέτος, στη μνήμη του θαύματος που επιτέλεσε η Παναγία και έσωσε τους κατοίκους της Μεσσήνης από την πανούκλα, κατά τον 18ο αιώνα.

Η Κάθοδος της Θαυματουργής Εικόνος στη Μεσσήνη, στις 20 Σεπτεμβρίου 2022

Πραγματοποιήθηκε, μετά από Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Βουλκάνου , η κάθοδος της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης προς την πόλη της Μεσσήνης. Γονατιστοί, με κατάνυξης ψυχής εκπλήρωσαν και φέτος τα τάματά τους οι πιστοί, καθώς αγρυπνούσαν και προσεύχονταν στον κατανυκτικό χώρο του προαυλίου του Ιερού Ναού της Μονής Βουλκάνου, όσοι δεν χωρούσαν εντός της εκκλησίας.


   Ο λαμπροστόλιστος Ιερός Ναός της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης στη Μονή Βουλκάνου

Εκατοντάδες πιστοί και κληρικοί από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας και τα γύρω χωριά , κατά τις πρωινές ώρες συνόδευσαν την θαυματουργή εικόνα στην πόλη της Μεσσήνης. Η Ιερά Αγρυπνία πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητου πλαισιωμένου από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Αρχιμαμδρίτη Ιάκωβο Κανάκη και άλλων κληρικών, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος και εκ των Αδελφών της Μονής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος ( orthodoxianewsagency.gr).
 Η λιτανευτική πομπή, μετά από ολονύκτια πεζοπορία 20 περίπου χιλιομέτρων, έφθασε στην πόλη της Μεσσήνης, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το πρωί, όπου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας και η εναπόθεση της Ιεράς Εικόνος στο Μετόχι της Μονής Βουλκάνου ,για το προσκύνημα μέχρι στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η Επιστροφή της Θαυματουργής Εικόνος στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022

Η πόλη της Μεσσήνης σύσσωμη και πλήθος πιστών από τις γύρω περιοχές και άλλα μέρη της Ελλάδας, με μεγάλη κατάνυξη και συγκίνηση συνόδευσαν τη Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης κατά την επιστροφή της στην Ιερά Μονή Βουλκάνου.


                        Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος.
                                      Φωτο: κα Λία Λέκκα (Lia Lekka-facebook).

Στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, στο Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που είχε εναποτεθεί για προσκύνημα η Αγία Εικόνα, τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.


             Η μπάντα του Δήμου Μεσσήνης.Φωτο: κα Λία Λέκκα
 (Lia Lekka-facebook).

Η λαμπρή λιτανευτική πομπή της θαυματουργής Εικόνος διήλθε από τους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, που ήταν στρωμένοι με βασιλικό, μυρτιές και ροδοπέταλα, και κατέληξε στο Ναΐδριο της Αγίας Παρασκευής, στην είσοδο της πόλης.


Οι στρωμένοι με βασιλικό, μυρτιές και ροδοπέταλα δρόμοι της Μεσσήνης.
 Φωτο: κα Λία Λέκκα (Lia Lekka-facebook).


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στον λόγο του αναφέρθηκε στη χάρη και στα θαύματα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, της οδηγήτριας τω όρει Βουλκάνω, και επαίνεσε την πίστη , την αγάπη και τον σεβασμό των Μεσσηνίων που τιμούν τη Θεομήτορα. Συνέστησε όλοι ως ένα σώμα της εκκλησίας μας να επιδείξουν ενότητα και να συμπορευθούν θεάρεστα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα οποία δοκιμάζεται ο  τόπος μας (orthodoxtimes.gr).


                       Η λιτάνευση της νέας εικόνας της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης.
                                      Φωτο: κα Λία Λέκκα (Lia Lekka-facebook).

Στη συνέχεια παρέδωσε τη Θαυματουργό Εικόνα στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, Αρχιμανδρίτη Προκόπιο Σμυρνή, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της επιστροφής της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης στον θρόνο της, στην Ιερά Μονή Βουλκάνου.


            Πλήθος κόσμου κατά τη λιτάνευση της Θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας
                        Βουλκανιωτίσσης.Φωτο: κα Λία Λέκκα (Lia Lekka-facebook).

Παρέστησαν οι Βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος και Π. Μαντάς, οι Αντιπερειφερειάρχες Α. Καλογεροπούλου και Ευστ. Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι, οι  Περιφερειακοί και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών Φορέων ( orthodoxtimes.gr).


        Ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Σμυρνής.Φωτο: κα Λία Λέκκα (Lia Lekka-facebook).

Είθε η αγαπημένη της Μεσσηνίας μητέρα, η Παναγία μας η Βουλκανιώτισσα, να φωτίζει και να καθοδηγεί στην οδό της Σωτηρίας κάθε πιστό που τιμά με ευλάβεια τη μνήμη της.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Λία Λέκκα για τις υπέροχες φωτογραφίες της.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

29/9/2022








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου