Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Τελικά, τι Πρέπει να Γίνει Καλή μας Κυρία Ουρανία;

      


Ο ακμαιότατος κύριος Σταύρος Μπάκας , με τον Ερμή, το σκυλάκι της κυρίας Ευγενίας Δ. Ντουραμάκου.Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου



Στην αγαπημένη γενέτειρά μας Βαλύρα, μία όμορφη κυρία, που θυμίζει τις γιαγιάδες μας τις φεγγαροπρόσωπες, έφερε στη ζωή τρεις γιούς και μία θυγατέρα και μεγάλωσε τα ευλογημένα τέκνα της με αγάπη και πολλή υπομονή. Πρόκειται για την κυρία Ουρανία Μπάκα , την άξια σύζυγο του κυρίου Σταύρου Μπάκα, η οποία με δόξα και τιμή γαλούχησε θεάρεστα τα παιδιά της, τα οποία έχουν στήσει δύο υγιείς επιχειρήσεις στη Βαλύρα. Ο Γιάννης με τον Δημήτρη λειτουργούν επιτυχώς ένα σουπερμάρκετ στην πλατεία της Βαλύρας   και ο Νίκος έχει βιοτεχνία κατασκευής ζυμαρικών. Στον  πατέρα Σταύρο και στη  μητέρα Ουρανία παρέμεινε το “μεγάλο λαχείο” της λειτουργίας του οικογενειακού ελαιοτριβείου.

Ο κύριος Σταύρος Μπάκας, ως έχει η τωρινή κατάσταση με το ελαιοτριβείο του, μάλλον θα μείνει στην ιστορία της Βαλύρας  ως συνεχιστής του αείμνηστου Αριστείδη Μακρή. Όπως λένε κάποιοι ελαιοπαραγωγοί στη Βαλύρα και στις πέριξ περιοχές, ο  Μακρής τα "έκανε" στο ποτάμι της Βαλύρας, αλλά είχε το άλλοθι της εποχής του, αφού εκσυγχρονισμός δεν υπήρχε τότε. Τούτος ο συμπαθέστατος  κύριος και άριστος οικογενειάρχης, δυστυχώς επιβαρύνεται στον μέγιστο βαθμό, γιατί επιμένει να τα “κάνει” στο Παρασπόρι, κάτω από το Κοιμητήριο της Βαλύρας. Έναν τεράστιο σωλήνα έχει τραβήξει επί του εδάφους πάνω από τα χωμένα χαντάκια, από τη δημοσιά κοντά στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, που φθάνει μέχρι το κανάλι στο Παρασπόρι, με τις ευλογίες των τοπικών αρχόντων του παρελθόντος. Εκεί καταλήγουν εκτεθειμένα στον αέρα τα απόβλητα του ελαιοτριβείου του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι το Παρασπόρι πλημμυρίζει κατά τον Χειμώνα και δημιουργείται εστία μολύνσεως, και ότι κάποιοι συγχωριανοί του κατοικούν σαράντα μέτρα από το κανάλι. Παράλληλα, με αυτή την αθέμιτη πρακτική του, έχει δημιουργήσει συναισθήματα δυσαρέσκειας σε ορισμένους συγχωριανούς του, οι οποίοι, άδικα βέβαια, δεν προτιμούν να ψωνίζουν  από το σουπερμάρκετ των γιων του, που είναι άξιοι και δουλεύουν τόσο σκληρά, θεωρώντας τους υπεύθυνους γιατί δεν νουθετούν τον πατέρα τους  και δεν κτίζουν δεξαμενή για το οικογενειακό ελαιοτριβείο.

Από την άλλη πλευρά, κοντά στη γέφυρα στο ποτάμι, ο κατά τα άλλα πολύ καλός κύριος Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος, χρόνια τώρα επιβαρύνει την ιστορική και όμορφη Μαυροζούμενα, το πανάρχαιο ποτάμι μας, με τη μεταπολεμική επιχείρησή του, το ελαιοτριβείο του με τις παλιές προδιαγραφές. Ανάμεσα στα τρία αδέλφια της κατά τα άλλα αγαπητής οικογένειας Χαραλαμπόπουλου, ο ένας είναι αξιόλογος καθηγητής Θεολογίας. Στον θεολόγο προστρέχουμε για διαφώτιση της πατρικής οικογενείας του. 

Ποιος ευθύνεται για τα λάθη του παρελθόντος και τη σημερινή διαιώνισή τους;

Δυστυχώς πρόκειται για κατάλοιπα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μεταπολεμικά η Βαλύρα δεν είχε χαρτί να σκουπιστεί, χρησιμοποιούσε αμπελόφυλλα, αλλά όλα τα σπίτια είχαν έναν λάκκο, κι ένα αποχωρητήριο, έστω και στην αυλή των σπιτιών. Είχαν προνοήσει γι΄ αυτό οι παππούδες μας. Το ότι το ίδιο απαιτείται και για τα απορρίμματα του ελαιοτριβείου, ούτε που είχε περάσει από το μυαλό τους εκείνη την εποχή, αφού βυτίο για να τα μαζεύει και βιολογικό κέντρο να τα παραλαμβάνει δεν υπήρχε, οπότε και να έκτιζαν δεξαμενές απορριμμάτων δεν θα είχε νόημα. Έφτιαχναν τα ελαιοτριβεία κοντά στο ποτάμι και πετούσαν εκεί τα  απόβλητα.

Σε εκείνα τα χρόνια έχουν παραμείνει οι ιδιοκτήτες των δύο τωρινών ελαιοτριβείων της Βαλύρας, με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε χρόνο τους πελάτες τους, οι οποίοι προτιμούν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων του κυρίου Ανδρέα Καλλιμάνη στη Λάμπαινα, οι οποίες πληρούν άριστα όλες τις προδιαγραφές, όσες απαιτεί η σύγχρονη πιστοποίηση των ελαιοτριβείων.

Το λαμπρό παράδειγμα του κυρίου Ανδρέα Καλλιμάνη, αν επιθυμούν τη συνέχεια της επιχειρήσεώς τους στο μέλλον, οφείλουν να ακολουθήσουν έγκαιρα οι ιδιοκτήτες των δύο ελαιοτριβείων της Βαλύρας, προτού να είναι αργά και βάλει λουκέτο το Κράτος σε ό,τι έκτισαν με αίμα και ιδρώτα, στους κόπους μιας ζωής. Ήδη ο Δήμος Μεσσήνης ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα,  παράλληλα πρόταση έχει υποβληθεί στον Δήμο Μεσσήνης για τον καθαρισμό της Μαυροζούμενας.  Επίσης, η περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου και Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Πράσινη Πελοπόννησος, κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου, εξέδωσε Δελτίο τύπου για τις ενέργειες του προέδρου της τοπικής κοινότητας Βαλύρας, κυρίου Σταύρου Μακρή, όσον αφορά τον καθαρισμό των ποταμών και ρεμάτων της περιοχής. Με λίγα λόγια,  όλες οι Δημόσιες αρχές είναι ενήμερες και δεν πρέπει να βρουν τους επιχειρηματίες των ελαιοτριβείων της Βαλύρας απροετοίμαστους.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη τους, χρειάζεται άμεσα οι ιδιοκτήτες των δύο ελαιοτριβείων   να προβούν σε ανάλογες ενέργειες, ώστε η επιχείρησή τους να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες προδιαγραφές, και να λήξει η παλιά τακτική, περνώντας δυναμικά στη νέα εποχή. Το κτίσιμο δεξαμενής στα ελαιοτριβεία τους πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά τους.

Η γλυκύτατη και πολύ εργατική κυρία Ουρανία Μπάκα προσκάλεσε κάποιους ελαιοπαραγωγούς στο ελαιοτριβείο της οικογενείας της, κατά το τίναγμα της ελιάς, το περασμένο έτος.

-Ελάτε στο ελαιοτριβείο μας να βγάλετε το λάδι σας, έχουμε σύγχρονα μηχανήματα, τους είπε πρόσχαρα.

Κανένας όμως δεν όρθωσε το ανάστημά του για να της πει κατά πρόσωπο την αλήθεια, γιατί δεν ήθελαν να την προσβάλουν και να την πικράνουν. Άλλωστε τι φταίει εκείνη για τις πρακτικές του συζύγου της;

- “Εμείς δεν τα κάνουμε στο Παρασπόρι, ούτε στο ποτάμι”, συζήτησαν εκνευρισμένοι μεταξύ τους οι ελαιοπαραγωγοί, και ασυζητητί προτίμησαν το ελαιοτριβείο του Καλλιμάνη στη Λάμπαινα. Προσωπικά θεωρώ άδικο να μην υπάρχει ειλικρινής αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων του χωριού. Γιατί αν πραγματικά νοιάζεσαι για τον συγχωριανό σου, οφείλεις να του πεις ευθέως και με ευγένεια  την αλήθεια για το καλό του, έστω κι αν τον πικράνεις αρχικά. Στο μέλλον θα το καλοσκεφτεί και θα καταλάβει ότι για την πρόοδό του το έκανες, θα δει ότι πραγματικά ενδιαφέρεσαι γι΄ αυτόν, και ότι δεν είχες σκοπό ούτε να τον προσβάλεις,  ούτε να τον πικράνεις, ούτε να ψυχρανθείτε μεταξύ σας. Καλοπροαίρετη κριτική άσκησες, για να λάβει υπόψη του ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι τελικά θα επιφέρουν κέρδος στην επιχείρησή του και θα προστατέψουν τους κόπους του, καθώς και τα δικαιώματα των άλλων γύρω του.

                   Φθινοπωρινός ουρανός στη Βαλύρα. Φωτο: κα Σταυρούλα Μανταλή


Κάποτε ρωτήσαμε με τις αδελφές μου τον αείμνηστο πατέρα μας να μας πει γιατί προτιμούσε το ελαιοτριβείο του Ανδρέα Καλλιμάνη και δεν έβγαζε το λάδι του στα ελαιοτριβεία της Βαλύρας.

-Αρκετές κατάρες έχουμε έλεγε, ας ξεφορτωθούμε ό,τι μπορούμε. Δεν θέλω να μετέχω στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού μας.

-Μα εσύ πατέρα, στου φίλου σου του Αριστείδη Μακρή το ελαιοτριβείο πήγαινες κάθε χρόνο τις ελιές, στον γιο της κυρίας Ευγενίας, της νονάς της μητέρας μας, και στο ποτάμι κατέληγαν τα απόβλητα, απαντήσαμε με απορία.

- “Ναι, τότε που δεν υπήρχε δυνατότητα δεξαμενής στα ελαιοτριβεία, αυτό κάναμε όλοι στη Βαλύρα. Σήμερα όμως, το να συνεχίζουμε την παλιά τακτική, δηλώνει σαφώς ότι δεν υπολογίζουμε τη φυσική καταστροφή που προκαλούμε στα κτήματά μας, στο περιβάλλον γύρω μας, και πρωτίστως στην υγεία μας, ανασαίνοντας σκουπίδια. Παιδιά μου, αυτό είναι πολύ μεγάλη κατάρα. Επάνω μας θα γυρίσει και θα μας καταπλακώσει. Όχι εμένα που σύντομα θα φύγω από τη ζωή, αλλά εσάς, τα παιδιά σας, και τα εγγόνια σας. Με αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά στα ελαιοτριβεία του χωριού και την αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, θα ψάχνετε να βρείτε να φάτε και μόνο δηλητήρια θα παράγει η γη. Και όχι μόνο αυτό! Δεν θα υπάρχει καθαρός αέρας για να ανασάνετε”.

Ο χρόνος θα δείξει, αν αυτές οι δύο επιχειρήσεις στη Βαλύρα θα εναρμονιστούν με τα σύγχρονα δεδομένα πιστοποίησης των ελαιοτριβείων ή θα περάσουν στα μαύρα κατάστιχα του παρελθόντος.

Εκ βάθους καρδίας, εύχομαι να μη κλείσει καμία επιχείρηση στη Βαλύρα, εκτός και αν αυτό τελικά αποφασίσουν, για λόγους αδυναμίας υποστήριξης τους και έλλειψη κερδοφορίας, οι ιδιοκτήτες τους. Όσο για εκείνους που έλκονται από την εξουσία και θέλουν θέση στον Δήμο Μεσσήνης προσεχώς, καλύτερα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το θέμα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων της Βαλύρας. Γιατί οι Βαλυραίοι μπορεί να μη μιλούν, για να μην εκτεθούν δημοσίως και έχουν μπλεξίματα, αλλά ως εκ φύσεως οξυδερκείς, σας διαβεβαιώ ότι πολύ σκέπτονται!

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός , που θα παραλάβει τις ψυχές όλων μας, ας  δώσει φώτιση και στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων της Βαλύρας, ώστε να πράξουν με σύνεση και λογική το καλύτερο.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24/9/2022




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου