Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος, η Οδύσσεια μίας Ζωής

 

                                        Ο κύριος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος. 

                             Φωτο: κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook


Τούτο το ατίθασο αλλά και μοναδικό πουλάρι της Βαλύρας, ο μεγαλοφυής μέχρι τρέλας, δημιουργικός, αυτάρκης και ανήσυχος κύριος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος, δεν κόπασε κατά τα τελευταία 72 χρόνια του, και ώρα δεν βρήκε για να αναπαυθεί σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά.

Ανήσυχο πνεύμα από τα γεννοφάσκια του, δεν άντεξε όπως τα δύο αδέλφια του, οι αριστούχοι Αγλαϊα και Θοδωρής , να προχωρήσει στις εγκύκλιες σπουδές του μετά το Δημοτικό Σχολείο, αλλά χάραξε τη δική του πορεία, από τα δώδεκα χρόνια του.

Παρακολούθησε σπουδές ηλεκτρολόγου, στην Τεχνική Σχολή Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, αλλά μόνο τα τρία πρώτα χρόνια άντεξε στη Σχολή. Στη συνέχεια βαρέθηκε, γιατί δεν μάθαινε κάτι καινούργιο. Ενώ φοιτούσε στη Σχολή, παράλληλα τη νύχτα εργαζόταν σε γνωστό γραφείο κηδειών και απαντούσε στα τηλέφωνα κατά τις νυχτερινές ώρες, κάνοντας παρέα στους αποθαμένους στο διπλανό δωμάτιο. Αν και ήταν 13 ετών παιδί, τίποτα δεν τον πτοούσε, έριχνε και κανέναν ύπνο όταν προλάβαινε στο γραφείο κηδειών, και χαιρόταν, γιατί το μεροκάματο ήταν ικανοποιητικό. Βέβαια, κανένας δεν αναστήθηκε όταν εκείνος έκανε νυκτερινές βάρδιες , αλλά και αυτό να συνέβαινε, πάλι απτόητος θα παρέμενε, ψήνοντας γλυκύ βραστό καφέ στον αναστημένο και συζητώντας μαζί του εκτενώς για όλα τα δρώμενα της επιστροφής του!

Το έτος 1969, σε ηλικία 18 ετών, εργάστηκε στα έργα στη Μεγαλόπολη ως Επιστάτης Ελλήνων Ηλεκτρολόγων για τη Γερμανική Εταιρία ΑΕG. Παράλληλα άρχισε να περπατά στο μονοπάτια της νύχτας και μ΄ έναν φίλο του Αρμένη άνοιξαν νυκτερινό κέντρο με μπουζούκια στη Μεγαλόπολη, και ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται . Του άρεσαν πολύ οι γυναίκες, εκείνη ήταν η εποχή της έντονης σεξουαλικής αποστέρησης και οι νέοι αφηνιασμένοι, σαν βαρβάτα άλογα, έτρεχαν να βρουν εύκολη λύση για να κατευνάσουν τις ορμές τους. Παράλληλα, είναι ιδίωμα των μεγαλοφυών ανδρών να έλκονται μεν σεξουαλικά από τις ωραίες εμφανισιακά γυναίκες, αλλά στη συνέχεια να τις απωθούν έως να τις μισούν, γιατί παγιδεύουν τη σκέψη, τις κινήσεις και κλέβουν τον χρόνο τους. Οι πολύ νοήμονες άνδρες απωθούν τη δέσμευση κατά βάθος με το άλλο φύλο. Με το κάτω κεφάλι συνήθως αξιολογούν τις γυναίκες αυτές, ιδίως αν εκείνες δεν διαθέτουν δυνατή προσωπικότητα και δεν είναι άξιες θαυμασμού, όπως η μητέρα που τους γέννησε. Δέκα γυναίκες άλλαζε το Σαββατοκύριακο ο ασυγκράτητος Ηλίας, καθώς και ο Αρμένης ο φίλος του στη Μεγαλόπολη.

Ας δούμε όμως την εργασιακή πορεία τούτου του δραστήριου νέου ηλεκτρολόγου. Ενώ εργαζόταν για την AEG, του προτάθηκε από άλλη εταιρία να αναλάβει καθήκοντα σε αντίστοιχο έργο στην Κύπρο, γι΄ αυτό αποχώρησε από την AEG με τη δικαιολογία ότι τον κάλεσαν στον στρατό, το έργο δυστυχώς στη Κύπρο ματαιώθηκε, και ντρεπόταν να γυρίσει πίσω στην παλιά εργασία του. Τότε του πρότεινε ο Αντώνης Κυδωνάκης , υπεύθυνος της ηλεκτροδότησης των υδάτινων σπηλαίων της Μάνης, να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο ως ηλεκτρολόγος, το οποίο έφερε επιτυχώς σε πέρας. Εκεί γνωρίστηκε με τον Κώστα Πατρινό, ο οποίος τον προμήθευε με τους ηλεκτρικούς πίνακες υψηλής και χαμηλής συχνότητας. Μετά την περάτωση του έργου στα σπήλαια της Μάνης, ο Πατρινός τον έφερε στον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) στην Αθήνα να εργαστεί στην εταιρία του, αλλά στην πορεία διαφώνησαν.

Απτόητος ο δραστήριος Ηλίας Xαρ. Σταυριανόπουλος , ανέλαβε πανελλαδικά θέση πλασιέ, με σταθερό μισθό και ποσοστά. Πωλούσε είδη κιγκαλερίας, όπως πόμολα, κλειδαριές και ό,τι χρειάζεται σχετικά με αυτά ο μαραγκός και ο σιδηρουργός.

Το έτος 1970, σε ηλικία 19 ετών, παντρεύτηκε τη φίλη του Γεωργία, που γνώρισε στο Περιστέρι Αττικής. Έμειναν 10 χρόνια μαζί και απέκτησαν έναν όμορφο γιο, τον Χαράλαμπο, τον Μάρτιο του 1974.Ο Χαράλαμπος, που έλαβε το όνομα του Βαλυραίου παππού του, εργάζεται στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Διαζεύχτηκε τη γυναίκα του, και ο λόγος, όπως διατείνεται ο ίδιος, ήταν η εμπλοκή των πεθερικών και συγγενών της συντρόφου του στον γάμο του, γεγονός που τον κούρασε πολύ, γιατί είχε μάθει να είναι ανεξάρτητος. Αν και ο ίδιος είναι εκ φύσεως σεξουαλικά δραστήριος , ήταν πιστός σύντροφος κατά εκείνη την περίοδο της ζωής του. Υποστηρίζει ότι όχι μόνο ήταν πολύ πιστός στο γάμο του, αλλά εργαζόταν σκληρά, λάμβανε ενοίκιο από δικό του σπίτι στα 20 χρόνια του, και ό,τι περιουσία απέκτησε με τον ιδρώτα του, την έγραψε στο όνομα του γιου του και έδωσε την επικαρπία στη μητέρα του παιδιού. Αποχώρησε από τον γάμο του με άδεια χέρια, για να αρχίσει τη ζωή του πάλι από την αρχή.

Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την Ελένη, απόφοιτο της Σχολής Καλογραιών στον Πειραιά και φοιτήτρια Νομικής από επώνυμη Αθηναϊκή οικογένεια. Περιχαρής, έλαβε περιουσία από τη γυναίκα του, την οποία αξιοποίησε και μεγάλωσε. Παράλληλα υποστήριξε τη σύζυγό του να τελειώσει τη Νομική Σχολή, έπιασε φιλία με τον φύλακα της Νομικής Σχολής και έλεγχε τα γραπτά της συζύγου του, ενώπιον των καθηγητών της, όταν διαπίστωνε ότι είχε αδικηθεί. Της κρατούσε το βιβλίο στο σπίτι και την εξέταζε στον ποινικό κώδικα, όταν έδινε εξετάσεις. Της έδινε ως κίνητρο να τελειώσει τη σχολή της και να αυξήσει στο 20% τον μισθό της, εργαζόμενη σε τράπεζα. Απέκτησαν μία κόρη, την οποία ονόμασαν Ελπινίκη, όπως η δασκάλα γιαγιά της, η μητέρα της Ελένης.

 Ο δεύτερος γάμος είχε διάρκεια 20 ετών, από τον οποίο αποχώρησε ο Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος πάλι με άδεια χέρια, για τους γνωστούς λόγους, τη συνεχή εμπλοκή των πεθερικών του στα του οίκου του. Η κόρη του τελείωσε στο Κολέγιο Deree στον Τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και η σύζυγός του άρχισε να γράφει και να εκδίδει βιβλία. Εκείνος, αισθάνθηκε ανακούφιση όταν έγραψε όλη την περιουσία του στο όνομα της κόρης του, και άφησε την επικαρπία και αυτή τη φορά στη δεύτερη σύζυγό του. Αυτή ήταν πλέον η απόλυτη αποδέσμευσή του, αν και διατηρεί άριστες σχέσεις επικοινωνίας με τις πρώην συζύγους και τα παιδιά του.

Ρωτήσαμε τον κύριο Ηλία Χαρ. Σταυριανόπουλο, ενώ είχε την εμπειρία της πρότερης εμπλοκής των πεθερικών του, αν στον δεύτερο γάμο του προέβη σε ανάλογες ενέργειες για τη θωράκιση της οικογενείας του. Μας εξήγησε ότι έζησε το ζευγάρι για 4 χρόνια στη Βαλύρα, νοίκιαζαν το σπίτι του Στέλιου Παπαδόπουλου στο Μπιζάνι και η σύζυγός του εργαζόταν στην τράπεζα στον Μελιγαλά. Αλλά και αυτός ο γάμος υποστηρίζει ότι κατέρρευσε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όπως ο προηγούμενος, αφού επέστρεψαν στην Αθήνα. Αναγκαζόταν να πίνει πολύ ουίσκι για να κατευνάζει τα νεύρα του και να συγκρατεί τον εαυτό του, καταπιεζόταν αφάνταστα και αισθανόταν φυλακισμένος μέσα σ΄ αυτή τη σχέση. Αλλά, κι από τα πρώτα χρόνια της διαμονής του στην Αθήνα, πολλές και ποικίλες εργασίες έκανε ο αδίστακτος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος, μία εξ αυτών ήταν και η λειτουργία καλλιτεχνικού γραφείου στο κέντρο της πόλης, όπου είχε ως πελατολόγιο 500 γυναίκες και τους έβρισκε δουλειά σε νυχτερινά κέντρα, “παλιά μου τέχνη κόσκινο”. Η τελευταία εργασία του στην Αθήνα αφορούσε τη γενική επιστασία συντήρησης ως ηλεκτρολόγος, στο Αττικό Θεραπευτήριο, (ιδιωτικό κέντρο υγείας) για 10 συνεχή έτη, όπου αποχώρησε από τα καθήκοντά του κατά την περίοδο του δεύτερου διαζυγίου του, και επέστρεψε μόνος και με άδεια χέρια στη Βαλύρα , αλλά ως Οδυσσέας πολυγνώστης , το έτος 2000.


Το σπίτι του κ. Ηλία Χαρ. Σταυριανόπουλου στο Παρασπόρι της Βαλύρας.
Φωτο: κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook

Αρχικά έμεινε στην πατρική του οικία στο Μπιζάνι, όπου ζούσε εκείνη την εποχή η αείμνηστη μητέρα του. Κατέστησε σαφές στα αδέλφια του ότι επιθυμεί το κτήμα με τα πέντε στρέμματα γης στο Παρασπόρι στη Βαλύρα, κάτω από το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, ως κληρονομιά, και το έλαβε. Αφού περιέφραξε το κτήμα, έκτισε μία μονοκατοικία 60 τ.μ. με κεραμοσκεπή και μπαλκόνι και μετακόμισε μόνιμα εκεί. Η επιστροφή στη Βαλύρα ήταν άριστη ενέργεια κάθαρσης για τον ταλαιπωρημένο Ηλία Χαρ. Σταυριανόπουλο. Σοφός επέστρεψε από τα παθήματα και μαθήματα της ζωής του, χωρίς ίχνος άλλης περιουσίας στα χέρια του, ευτυχώς συνταξιούχος. Έστησε το σπιτικό των ύστερων χρόνων του από την αρχή, μέσα στην όμορφη φύση της Βαλύρας.


                               Η Ρίτα στον στάβλο της στο Παρασπόρι της Βαλύρας. 

                            Φωτο: κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook


Εδώ είναι που αρχίζει το ωραίο και άκρως ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της Οδύσσειας, αφού ο κύριος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος συνέδεσε ψυχικά το παιδικό παρελθόν του με τις δυνατότητες του παρόντος.

Άριστος ιππέας ο ίδιος από τα δώδεκα χρόνια του, έτρεχε τον Ακράτητο, το οικογενειακό άλογο, στους αγώνες στο Πλατύ και αποσπούσε, σε τρεις κούρσες με έξη συνολικά άλογα, το πρώτο ή το δεύτερο βραβείο, για σειρά ετών. Όταν έφυγε από τη Βαλύρα και για κάποια χρόνια, τον Ακράτητο έτρεχε στους αγώνες στο Πλατύ ο αείμνηστος Στράτος Μπούτος.


              Δίτροχη άμαξα. Φωτο. κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook


Το πρώτο του άλογο, που απέκτησε το έτος 2000, ήταν η Στρέλα και το 10 ημερών πουλάρι της από τη Σερβία. Αμαξοάλογο ήταν η Στρέλα, τη χρησιμοποιούσε για τη δίτροχη άμαξά του, και τελικά τη χάρισε σ΄ έναν φίλο του στα Κύθηρα, αφού πρώτα τη ζευγάρωσε, για σειρά ετών, με το μαύρο-τσίλικο άλογο του Κώστα Χρηστάκη στη Βαλύρα, και γέννησε δύο κόκκινα αρσενικά και τρία θηλυκά άλογα. Μία κόρη της Στρέλας είναι ολόμαυρη, την οποία κράτησε και την ονόμασε Ρίτα. Τη ζευγάρωσε μ΄ ένα πίντο, παρδαλό άλογο, και γέννησε κατά σειρά δύο ασπρόμαυρα θηλυκά άλογα. Τον επιβήτορα τον χάρισε σ΄ έναν φίλο του στη Λάμπαινα, με την προϋπόθεση να τον φέρει να ζευγαρώσει με την Ρίτα και κατά τον επόμενο χρόνο. Πολλά άλογα ενδιάμεσα αγόρασε κατά καιρούς από τον αείμνηστο Γιάννη Μπακάλη, από την Καλαμάτα. Κάποτε είχε 12 άλογα, τώρα 4 του έχουν απομείνει. Είχε κι ένα ζευγάρι πόνυ που το αγόρασε στο παζάρι στον Μελιγαλά, στο πανηγύρι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου. Τα πόνυ έφεραν στη ζωή 6 παρδαλά πόνυ , τα οποία σταδιακά χάρισε σε φίλους του. Τώρα έχει ως συντροφιά τη Ρίτα με τις δύο κόρες της και τη Μπέμπα.


                                            Η μία από τις δύο κόρες της Ρίτας.

                              Φωτο: κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook


-Πώς λέτε τις κόρες της Ρίτας;

-Δεν τις έχω βαπτίσει!

-Τι ονόματα να τους δώσω; Δεν το έχω σκεφτεί!

-Πώς έλεγαν την αείμνηστη γιαγιά σας;

-Αγλαϊα, αλλά δεν μπορώ να δώσω αυτό το όνομα γιατί θα θυμώσει η αδελφή μου!

-Μπορείτε αντί για Αγλαϊα να την πείτε Αίγλη, που σημαίνει φωτεινή και πλουμιστή.

-Έχετε και άλλα ζώα στο κτήμα σας;

-Έχω 10 γίδες, 11 κατσικάκια, 6 γάτες, 6 σκυλάκια , πολλές κότες και πετεινούς.

-Τι σκυλάκια έχετε;

-Άσπρα σκυλάκια, γέννησε η σκύλα πρόσφατα και έχω 5 μικρά κουτάβια τώρα, τύπου γκριφόν -κανίς.

-Τι θα τα κάνετε; Θα τα κρατήσετε όλα;

-Θα δω, μπορεί να χαρίσω κανένα σε κάποιον καλό άνθρωπο.

-Οι γάτες τι ράτσα είναι;

-Απλές κεραμιδόγατες.

-Η αγορά των αλόγων είναι ακριβή;

-Κάποτε έπιαναν και 200Ε, τώρα ούτε 100Ε· λόγω της κρίσης του κορονοϊού δεν πωλούνται.


                    Η Μπέμπα. Φωτο: κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook


-Με τι τρέφετε τα άλογα;

-Με πρώτης ποιότητας βρώμη, πίτουρο χοντρό και χορτάρι στο κτήμα και στα γύρω κτήματα, κατόπιν συνεννόησης με τους γείτονες. Πρέπει να τρώνε καλή βρώμη για να μην πάθουν άσθμα, που το έλεγαν οι παππούδες μας τεκνοφέσι.

-Φαντάζομαι θα έχετε κτίσει και κατάλληλους στάβλους.

-Βεβαίως, 5Χ5 στάβλους όπου διαμένουν ανά δύο τα άλογα και είναι ηλεκτροδοτημένοι. Φροντίζω ανελλιπώς τα ζώα μου, ξοδεύω όλο τον μισθό μου για τις ζωοτροφές τους. Αγοράζω 8 σακιά κάθε φορά.

-Δεν θα έπρεπε να λειτουργεί το κτήμα σας ως χώρος επίσκεψης και εκπαίδευσης των παιδιών στην ιππασία;

-Δυστυχώς , δεν υπάρχει κανένας φορέας που να ενδιαφέρεται γι΄ αυτό στη Βαλύρα.

-Τουλάχιστον οι γονείς και τα παιδιά να επισκέπτονται τα ζώα και να χαίρονται, παράλληλα να συμβάλλουν οι γονείς των παιδιών στη διατροφή των ζώων μ΄ ένα ευτελές χρηματικό ποσό; Χάρμα οφθαλμών είναι όλα τα ζώα σας!

-Δεν έχει κάποιος προς το παρόν εκδηλώσει ενδιαφέρον.


                                            Η βοσκή στο κτήμα στο Παρασπόρι.

                       Φωτο. κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook

-Στο κτήμα είναι όλα καλά ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα;

-Συχνά πλημμυρίζουμε, γιατί είναι κλεισμένα τα χαντάκια και δεν φταίει βέβαια γι΄ αυτό ο τωρινός Δήμαρχος, ο κύριος Γιώργος Αθανασόπουλος.

-Κοντά σ΄ εσάς καταλήγουν τα απόβλητα του ελαιοτριβείου του κυρίου Σταύρου Μπάκα;

-Δυστυχώς ναι.

-Έχω ενημερωθεί σχετικά με αυτό το ζήτημα, το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης, διαφορετικά ο Δήμος Μεσσήνης θα τρέξει τον ιδιοκτήτη δικαστικά και θα πληρώνει συνέχεια πρόστιμα. Τόσο ο Δήμος, όσο και οι περισσότεροι Βαλυραίοι, συμφωνούν ότι ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου πρέπει να κατασκευάσει μία δεξαμενή και με βυτίο να την αδειάζει, ώστε να καταλήγουν τα απορρίμματα στο βιολογικό στην Καλαμάτα. Δεν είναι μόνο τα απορρίμματα στο κανάλι κοντά σ΄ εσάς, αλλά έχει αλλοιωθεί και η κοίτη του ποταμού της Μαυροζούμενας από αυτά τα απόβλητα, για σειρά ετών, και έχουν εξαφανιστεί πολλά είδη ψαριών, λόγω του μολυσμένου ύδατος , όπως παρατήρησαν οι εκπρόσωποι της περιφέρειας, όταν επισκέφτηκαν τη Μαυροζούμενα. Ο Θεός ας δώσει φώτιση να γίνει το σωστό και άμεσα, πριν βρει και φέτος απροετοίμαστη τη Βαλύρα ο βαρύς Χειμώνας.


                                           Οι κότες στο κτήμα στο Παρασπόρι.  

                      Φωτο: κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook

-Μακάρι , γιατί το κτήμα μου είναι 40 μέτρα από τα απόβλητα, στο κανάλι στη γέφυρα στο Βλαχόπορο.

-Τι άλλο κάνετε; Πώς ξοδεύετε τις ώρες σας εκτός από τη φροντίδα των ζώων;

-Πηγαίνω στην πλατεία, πίνω καφέ με τους συγχωριανούς μου, τα λέμε λιγάκι και περνά η ώρα ευχάριστα.

-Εκτιμώντας την πορεία σας μέχρι σήμερα, ποιος είναι ο μεγαλύτερος άθλος της ζωής σας;

-Άθλο θεωρώ το γεγονός ότι έκοψα το ποτό και το τσιγάρο που ήμουν εξαρτημένος για σειρά ετών.


                                                            Το όμορφο πόνυ.  

                       Φωτο: κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook

-Πίνατε και καπνίζατε πολύ;

-Αν έπινα! Ξεκινούσα το πρωί και συνέχιζα μέχρι αργά το βράδυ. Το τσιγάρο το έκοψα στην Αθήνα, πριν από 23 χρόνια, όταν έβαλα στοίχημα μ΄ έναν συνάδελφο και ήθελα να τον νικήσω, έναντι αδρής αμοιβής. Με συμβούλεψε ένας δικηγόρος να κρατώ μόνο το φίλτρο του τσιγάρου στο χέρι και να το βάζω απλά στο στόμα μου. Με βοήθησε πολύ. Όταν μετά από χρόνια περιέγραψα τον τρόπο που  έκοψα το  κάπνισμα, έξω από τον Σταθμό της Καλαμάτας, ένας εξαρτημένος άγνωστος με σήκωσε ψηλά στα χέρια. Με το ποτό δεν ήταν και τόσο εύκολο, γιατί έπινα πάρα πολύ.

Πήγαινα το πρωί στου Τζίμη το καφενείο στην πλατεία της Βαλύρας και έπινα για πρωινό πάνω από ένα κιλό κρασί, αν και βέβαια συνηθίζω να τρώω το πρωί ένα πλήρες γεύμα. Είχα και παρέα τον Γιάννη Ηλιόπουλο. Ξεκινούσαμε από του Τζίμη το μαγαζί το πρωί, και καταλήγαμε στην ταβέρνα. Πίναμε στη καθισιά μας 5 κιλά κρασί, 7 καραφάκια ούζο και 15 μπύρες. Για μένα ήταν σαν να έχω πιει νερό. Μετά από τόσο εθισμό , τόσα μπουκάλια ουίσκι που κατανάλωσα κατά τον δεύτερο γάμο μου, δεν καταλάβαινα τίποτα. Ο φίλος μου ο Γιάννης γινόταν φέσι.

-Και πώς δαμάσατε αυτόν τον δαίμονα;

-Είναι απίστευτο! Ένα πρωινό, καθώς έπινα κρασί στου Τζίμη το καφενείο, μου ήρθε η εξής σκέψη: Αυτός αγοράζει το μπουκάλι 1,30Ε και μου το χρεώνει 5Ε. Είμαι ευάλωτος και με εκμεταλλεύεται. Με εκμεταλλεύεσαι διαμαρτυρήθηκα και ο Τζίμης παραδέχτηκε ότι αγοράζει 1,30Ε το μπουκάλι το κρασί. Τότε μέσα μου θύμωσα, ξύπνησε το αντιδραστικό μου στοιχείο και είπα, μόνο καφέ θα πίνω πλέον στου Τζίμη. Ακολούθησε σιγά -σιγά και ο φίλος μου ο Γιάννης Ηλιόπουλος. Εγώ το έκοψα μαχαίρι κι εκείνος άντε να πιει με το φαγητό κανένα ποτηράκι κρασί στο σπίτι.


                                                            Σχέση στοργής.        

                      Φωτο: κος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος στο Facebook

-Που είναι του Τζίμη το καφενείο;

-Το έκλεισε γιατί συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν στο κτίριο του Λιοντήρη, στο δρόμο απέναντι από το σουπερμάρκετ του Μακρή.

-Τι αποκομίσατε από τη σοφία της ζωής σας;

-Αυτό που αποκόμισα είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται, να μην είναι οκνηρός και παρατημένος. Στενοχωριέμαι όταν βλέπω άνεργους νέους άνδρες στη Βαλύρα, αραχτούς στις καφετέριες, να ζουν εξαρτημένοι από τη σύνταξη των γονιών ή των παππούδων τους και να μην πιάνουν τη ζωή στα χέρια τους.

-Για τον εαυτόν σας τι σκέπτεστε; Θέλετε να ξαναπαντρευτείτε;

-Άργησε η κόρη μου να με πάρει τηλέφωνο μια εβδομάδα και της είπα, θέλεις να βρουν τον πατέρα σου νεκρό και να τον έχουν φάει τα σκυλιά;

-Σας αγχώνει η μοναξιά;

-Θέλω να παντρευτώ , αλλά όχι να πάρω όποια κι όποια!

-Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλές ενδιαφερόμενες θα διαβάσουν αυτή σας την ανάρτηση! Σας εύχομαι ο Θεός που επιστατεί στη ζωή σας, να σας δώσει αυτό που πραγματικά είναι το καλύτερο για σας.

Ευχόμενος καλύτερες ημέρες, με κατανόηση και ομόνοια στη Βαλύρα, με διευθέτηση των απόβλητων και πρόοδο σε όλους τους τομείς που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, μας παρέδωσε τούτη τη βίβλο της ζωής του ο κύριος Ηλίας Χαρ. Σταυριανόπουλος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

17/9/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου