Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Είμαι στη Πλατεία της Βαλύρας Μεσηνίας.Πού ακριβώς είναι το ΑΤΜ παρακαλώ;

      

          Τόσος κόσμος στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος κι ούτε ένα ΑΤΜ στη Βαλύρα. 
                                             Φωτο: lyrasiblogspot.com

Η Βαλύρα, στις αρχές του 20ου αιώνα, είχε Γεωργικό Ταμείο, Αγροτικό Ταμείο, Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα, Λαϊκή Τράπεζα, Αγροτικό Συνεταιρισμό, Αγροτολέσχη, Ελληνικό Σχολείο και Σύνδεσμο Αγροφυλακής (1). Από το 1862 λειτουργούσε η Λαϊκή Τράπεζα στη Βαλύρα (2). Όλα τα διέλυσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος Αλληλοσπαραγμός στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να ρημάξουν τα πάντα και το μεγάλο χωριό της Μεσσηνίας να βυθιστεί στην ένδεια.

Κατά τη δεκαετία του 1950 και έως το 1970, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης έφεραν στην επιφάνεια και ανέδειξαν τις ικανότητες και δεξιότητες ενός ανθρώπου, που δεν θα τον αποκαλούσες τοκογλύφο, αλλά περισσότερο μία συνειδητή ζωντανή τράπεζα, διατείνεται ο κύριος Γιώργος Φειδάς.

Πρόκειται για τον Βασίλειο Καρτερολιώτη, αδελφό του αείμνηστου Βαβανάκου, με τον μεγάλο επιχειρηματικό νου. Φαίνεται το είχε το γονίδιο της οικογένειας, ώστε και τα δύο αδέλφια να δράσουν με επιτυχία επιχειρηματικά, στη μεταπολεμική Βαλύρα.

Ο Βασίλης Καρτερολιώτης ήταν η ζωντανή τράπεζα του χωριού. Δάνειζε τους πάντες, χωρίς να υποθηκεύσουν κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο, ούτε να προσκομίσουν αποδείξεις ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή του δανείου τους. Δεν υπήρχε απόλυτα αυστηρός περιορισμός για την επιστροφή των χρημάτων και όσοι δανείζονταν μικροποσά των 100 δραχμών δεν πλήρωναν τόκο. Τα συμβόλαια υπογράφονταν στον υπόγειο χώρο του σπιτιού του Βαβανάκου και είχαν ως εξής: Υπέγραφε ο πελάτης ότι χρωστά 1000 δραχμές και λάμβανε 900. Περίπου έτσι κυμαίνονταν και τα δάνεια της Τράπεζας κατά εκείνον τον καιρό, αλλά όλοι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές για τη λήψη δανείου από την Τράπεζα. Η ζωή κυλούσε ευχάριστα στο χωριό, γιατί η ζωντανή-κινητή τράπεζα, ως απομηχανής Θεός, κάλυπτε τις τρέχουσες ανάγκες των κατοίκων.

Δάνεια για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες, σπουδές παιδιών, κτίσιμο οικιών, ακόμη και τα μεταφορικά έξοδα κάλυπτε ο μέγας τραπεζίτης της Βαλύρας. Ήθελε κάποιος να αγοράσει ένα πρόβατο, μοσχάρι, κατσίκι, δυο κότες να πλουτίσει το κοτέτσι του; σε λιγότερο από μία ώρα είχε τα χρήματα στο χέρι. Δεν τα κατάφερνε ο φτωχός και αγράμματος με τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης, λάμβανε δάνειο και αποπλήρωνε με τη σοδειά της χρονιάς, όταν την πωλούσε, ακούγοντας τους όρους του συμβολαίου και υπογράφοντας με μία γραμμή. Ακόμη και στο καφενείο δάνειζε ο δεινός τραπεζίτης χρήματα για την πληρωμή του καφέ και το κέρασμα των φίλων και συγχωριανών. Βρισκόταν διαρκώς σε ετοιμότητα , με το χαμόγελο στα χείλη, όλοι τον εκτιμούσαν βαθύτατα , τους ήταν άκρως απαραίτητος και αναπόσπαστο μέλος της κοινωνίας της Βαλύρας. Επίσης, κανένας δεν του δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα με την αποπληρωμή του δανείου του.

-“ Mάρτυρες , λέγει ο κύριος Γιώργος Φειδάς, σε αυτά τα συμβόλαια ήταν ο πατέρας μου Παρασκευάς και ο αείμνηστος Βαβανάκος, ο αδελφός του Βασίλη. Ο Βασίλης Καρτερολιώτης ήταν ένας πραγματικός gentleman!”

Στη συνέχεια, όταν ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ενέκρινε την αγροτική σύνταξη, ο αείμνηστος Παρασκευάς Φειδάς ήταν το κινητό ΑΤΜ της Βαλύρας. Υποστήριζε και κρατούσε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και λάμβανε σε μετρητά τις συντάξεις των αγροτών, τις οποίες μοίραζε σε όλο το χωριό. Ακόμη και στα βαθιά του γεράματα, τα παιδιά και εγγόνια του στο μακρινό Road Island των Η.Π.Α. τον αποκαλούσαν αστειευόμενοι, “ο παππούς μας, το ΑΤΜ της Βαλύρας”!


                                  ΑΤΜ Εθνικής Τράπεζας.Φωτο Ipac Automation

Στη Βαλύρα υπήρχε Εθνική τράπεζα κατά τη δεκαετία του 1970, απ΄ ό,τι θυμάμαι προσωπικά, με δύο υπαλλήλους, με έδρα τον μικρό χώρο στον οποίο στεγάζεται το σημερινό σουπερμάρκετ του κυρίου Παναγιωτόπουλου, δίπλα από τον φούρνο του κυρίου Γιώργου Μπουρολιά, στην πλατεία του χωριού. Η τράπεζα έφυγε από το χωριό, υποστηρίζουν ορισμένοι Βαλυραίοι, γιατί δεν την προτιμούσαν για τις προσωπικές τους καταθέσεις οι κάτοικοι του χωριού και οι συναλλαγές ήταν μικρές.

Ό,τι όμως και να έχει συμβεί κατά το παρελθόν, η εικόνα της σημερινής Βαλύρας και η ευρωστία των τοπικών επιχειρήσεων, απαιτούν το άνοιγμα παρατήματος τράπεζας στη Βαλύρα. Η Βαλύρα είναι ένα κομβικό σημείο για πολλά χωριά και εκατοντάδες πελάτες και επισκέπτες, όπως για τα χωριά Αριστοδήμειο, Αρσινόη, Κεφαλληνός, Λάμπαινα, Μαυρομάτι, Ιερά Μονή Βουλκάνου, Πετράλωνα, Ανδρούσα, Βασιλάδα, Αγριλιά, Αμφιθέα, Ελληνοεκκλησιά, Εύα, Καλογερόραχη, Πολύλοφο, Σκάλα, Ανθούσα, Νεοχώρι, Τσουκαλαίικα, Άρης, Αλώνια, Άμμος, Ανεμόμυλος, Αριοχώρι Ασπροπουλιά (2).


                     Η γουρουνοπούλα  θέλει μετρητά! Φωτο: lyrasiblogspot.com

Κι αν δεν διατίθεται καμία τράπεζα ν΄ ανοίξει στο άμεσο μέλλον παράρτημα στη Βαλύρα, η έλλειψη ακόμη κι ενός ΑΤΜ, είναι άκρως απαράδεκτο φαινόμενο, όταν ο Μελιγαλάς διαθέτει 3 ΑΤΜ. Οι υπερήλικες της Βαλύρας, σε κατάσταση απελπισίας, αναθέτουν στον έμπειρο και υπεύθυνο Λογιστή του χωριού τη διεκπεραίωση των τραπεζικών τους συναλλαγών, στον νέο απομηχανής Θεό. Προσκυνούν δύο Αθανασίους στη Βαλύρα. Τον Άγιο Αθανάσιο τον Μέγα στην εκκλησία, και τον Αθανάσιο τον Λογιστή, στη πλατεία του χωριού.

Στη Βαλύρα συναντήθηκαν τρεις μαχητικοί άνδρες, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους πάντες για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ΑΤΜ Τράπεζας στο χωριό.

Πρόκειται για τους κυρίους,

α. Γιώργο Βασ. Ραμμογιαννόπουλο, Οικονομολόγο, Διευθυντικό Στέλεχος στα Trolley στην Αθήνα

β. Στασινό Αθ. Μπόβη, ΤΕΙ Καλαμάτας, Αγροτιστής, Καλλιέργεια Ελαιόλαδου Βιολογικού, και τον

γ. Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου, Αθλητικογράφο στην ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτας και στη Βαλύρα.

Ο επικοινωνιακός κος Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου ενημέρωσε, μέσω του Facebook, τους τοπικούς επιχειρηματίες και δέχτηκε άμεση και αμέριστη υποστήριξη από όλες τις επιχειρήσεις στη Βαλύρα, και αρκετές εκτός Βαλύρας.

Μελετώντας και μόνο τα ονόματα των επιτυχημένων επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου Μεσσήνης, κυρίου Γεωργίου Αθανασόπουλου, καθίσταται αντιληπτό ότι κανένας νοήμων και ευέλικτος Διευθυντής Τράπεζας δεν θα υποστήριζε μία τόσο μεγάλη και κερδοφόρα πρόταση, ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς που κλείνουν τα παρατήματα των περισσοτέρων τραπεζών.

- Συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία κύριο Γιώργο Φειδά ,τον ρώτησα τα εξής:

-Τι καλό έχετε αποκομίσει από την πρόοδο της τεχνολογίας στις Η.Π.Α. κατά τα τελευταία χρόνια;

-Στο εστιατόριο μου έχω εγκαταστήσει το δικό μου ΑΤΜ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την τράπεζα στην οποία έχω τις καταθέσεις μου. Μπορεί ο πελάτης να τραβήξει χρήματα ανά πάσα στιγμή, 300$ επί τρεις φορές την ημέρα, και εγώ να μη χρεώνομαι στην τράπεζα για τις συναλλαγές μου. Ανοίγω το ΑΤΜ μου και λαμβάνω ό,τι χρειάζομαι σε μετρητά.

-Αποδίδει το ιδιωτικό ΑΤΜ;

-Αποδίδει πολύ καλά! Μου αφήνει 6$ δολάρια κέρδος ανά συναλλαγή, οπότε 20 πελάτες να το χρησιμοποιήσουν την ημέρα, καταλαβαίνετε πόσο κερδοφόρο είναι. Η τράπεζα αντίστοιχα κρατεί για κάθε συναλλαγή 3$, οπότε συνολικά ο πελάτης πληρώνει 9$.

-Υπάρχει και κάτι άλλο που είναι προσοδοφόρο, σχετικά με την εξυπηρέτηση των πελατών σε μετρητά;

-Στα σουπερμάρκετ, όταν πληρώνει ο πελάτης με κάρτα, ρωτά η ταμίας αν θέλει να του δώσει στο χέρι και μετρητά από τον λογαριασμό του. Έτσι πλουτίζουν περισσότερο τα καταστήματα στις Η.Π.Α.

-Αν σας είχαμε εκλέξει Δήμαρχο, τι καλό θα πράττατε για εμάς, σχετικά με τη λήψη χρημάτων;

-Θα υπέβαλα πρόταση ο Δήμος να έχει τα δικά του ΑΤΜ και να έχει έσοδα από αυτά.

-Αν επιστρέφατε στη Βαλύρα, τι εργασία θα κάνατε, που να είναι προσοδοφόρα;

-Πολλές εργασίες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα προωθούσα την ιδέα μίας κινητής τράπεζας που να γυρίζει και να εξυπηρετεί τη Βαλύρα και τα κοντινά χωριά. Σε ένα καλά ασφαλισμένο mini van θα προσάρμοζα ένα ΑΤΜ, συνδεδεμένο με τη συνεργαζόμενη τράπεζα μου. Θα προσελάμβανα κι έναν οδηγό και θα οργώναμε όλα τα χωριά. Η ανάγκη είναι μεγάλη και το κέρδος ανάλογο.

-Κύριε Γιώργο Φειδά, πότε ακριβώς λέτε να επιστρέψετε;

-Πρώτα ο Θεός! Εύχομαι να επισκεφθώ τη γενέτειρά μου , την αγαπημένη μας Βαλύρα σύντομα, και να αποκτήσει άμεσα ένα ΑΤΜ Τράπεζας η Βαλύρα.

Συνομιλώντας με την οξυδερκή και καλά οργανωμένη κυρία Ευγενία Ντουραμάκου, του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, αποκόμισα τα ακόλουθα:

- Έχετε ασχοληθεί με το θέμα εγκατάστασης ενός ΑΤΜ Τράπεζας στη Βαλύρα;

-Αν και θεωρώ πρωτεύον την εξασφάλιση ενός μεταφορικού Δημοτικού μέσου για την διευκόλυνση των κατοίκων της Βαλύρας, δεν άφησα κατά μέρος την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ΑΤΜ στη Βαλύρα. Έχω επισκεφθεί και συνομιλήσει με τη διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας στον Μελιγαλά.

-Πώς είδε αυτή την πρόταση η κυρία διευθύντρια;

-Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στον Μελιγάλα λειτουργούσαν, εκτός από την Εθνική Τράπεζα και άλλες τρεις, η Εμπορική, η Alfa Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, τώρα έχουν απομείνει τρία ΑΤΜ και από τα τρία ταμεία της Εθνικής Τράπεζας μόνο ένα λειτουργεί. Έχοντας αυτό υπόψη της η διευθύντρια δήλωσε ότι η Βαλύρα απέχει λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από τον Μελιγαλά και είναι δύσκολο να εγκριθεί η εγκατάσταση ενός ΑΤΜ.

-Στη δεδομένη περίπτωση είναι θέμα απόστασης για όλα τα γύρω χωριά, όπως για παράδειγμα το Μαυρομάτι, και πληθώρας αριθμού πελατών και επιτυχημένων επιχειρηματιών που ζουν στη Βαλύρα και στα γύρω χωριά, τα οποία απέχουν πιο πολύ από τον Μελιγαλά.

-Συμφωνώ. Είναι απαράδεκτο σε έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο , όπως της Αρχαίας Μεσσήνης, να μην υπάρχει κοντά ένα ΑΤΜ.

-Τι μπορεί να γίνει για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο; Υπάρχουν κάποιοι άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη;

-Υπάρχουν τα έξοδα εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας του ΑΤΜ. Τουλάχιστον 600Ε μηνιαία θα πρέπει να έχει κέρδος η τράπεζα για να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια.

-Πώς μπορούμε να αποδείξουμε ότι όντως θα έχει κέρδος η τράπεζα;

-Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή συλλογής υπογραφών, μέσω του κυρίου Χρήστου Παν. Παπαγεωργίου, όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στη συλλογή 500 τουλάχιστον υπογραφών, για να υποβάλουμε αίτηση για την εγκατάσταση του ΑΤΜ.

-Πώς μπορούμε να επισπεύσουμε τη συλλογή υπογραφών;

-Μια ιδέα είναι να τοποθετηθούν τρεις αριθμημένες λίστες με κάθετες στήλες (ονοματεπώνυμο, Α.Α.Τ., τηλέφωνο, υπογραφή) στους δύο φούρνους και στο φαρμακείο της Βαλύρας, στους φούρνους των κυρίων Γιώργου Μπουρολιά και Ξενοφώντα Καρτερολιώτη και στο φαρμακείο του κυρίου Δουλάμη, εφ΄όσον συμφωνούν, ώστε να περάσει και να υπογράψει όλο το χωριό.

-Τι είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας για την εγκατάσταση του ΑΤΜ;

-Την επικινδυνότητα να είναι τοποθετημένο εντός κάποιου καταστήματος, αφού θα είναι πόλος έλξης για τους κακοποιούς. Χρειάζεται να τοποθετηθεί σε εξωτερικό και προστατευόμενο χώρο.


Καλή επιτυχία στην άκρως συγκινητική και ομαδική αυτή προσπάθεια !


Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Χρήστο Παν. Παπαγεωργίου, ΕΡΤ/ΕΡΑ Καλαμάτα, Αθλητικογράφο στη Βαλύρα, για τη πρωτοβουλία εγκατάστασης ενός ΑΤΜ στη Βαλύρα και τον εμπλουτισμό του κειμένου με άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες, στον κύριο Γιώργο Παρ. Φειδά, επιχειρηματία, που συνέδεσε παραστατικά το παρελθόν με το παρόν του τόπου μας, όσον αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές, και στην αναντικατάστατη κυρία Ευγενία Ντουραμάκου, του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, για το συνεχές ενδιαφέρον, την ενεργό συμμετοχή και τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της σχετικά με την εγκατάσταση ενός ΑΤΜ στη Βαλύρα.

Παραπομπές

1. Λύρας Δ.Ι.(2005). Ένα Οδοιπορικό στον Χώρο και τον Χρόνο. Αθήνα. Επίσης βλπ. lyrasiblogspot.com.

2. Αστέρας Βαλύρας στο Facebook και email: xris.papag@gmail.com


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

2/9/2022






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου