Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη, το Λαμπρό Αστέρι της Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής στη Βαλύρα Μεσσηνίας

 


Στο ΙΕΚ Ορίζων στην Καλαμάτα, δεύτερη από δεξιά είναι η κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη, κρατώντας τις δημιουργίες της.Φωτο: κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη

Πριν από 22 έτη, ο Παντοδύναμος Θεός στόλισε την όμορφη Βαλύρα μ΄ ένα μοναδικό πλάσμα, το οποίο με σεβασμό, υπευθυνότητα και διαρκή προσήλωση στο καθήκον, χωρίς έπαρση, αλλά με πολλή αγάπη και μεράκι για την εργασία του , υπηρετεί ως αρτοποιός και ζαχαροπλάστης στη σημερινή Βαλύρα μας.

Πρόκειται για την αγαπητή σε όλους κυρία Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη, την κόρη του αρτοποιού της Βαλύρας, κυρίου Ξενοφώντα Καρτερολιώτη.

Η Ευθυμία, από την προνηπιακή ηλικία της, όπως παρατηρούμε μέσα από τις παιδικές φωτογραφίες της, είχε επιβλητική παρουσία στον χώρο και έκανε ασκήσεις ισορροπίας και εκπλήρωσης μητρικών καθηκόντων! Τοποθετούσε μία πλαστική κουλούρα για ισορροπία πάνω στο κεφάλι της και έσερνε το καροτσάκι με το μωρό της, με τέτοιο προσεκτικό τρόπο, ώστε να μη της πέσει η κουλούρα από το κεφάλι. Παράδειγμα προς μίμηση είναι η κουλούρα της μικρής Ευθυμίας για τα νέα ζευγάρια της εποχής μας, που στην πρώτη δυσκολία επιζητούν να αποτινάξουν τον συζυγικό δεσμό και την ευλογημένη κουλούρα τους.



Ασκήσεις ισορροπίας από τη μικρή Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη.Φωτο: κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη

Ισορροπημένο πλάσμα, δεμένο άρρηκτα με την οικογένειά του και τον αγώνα των γονιών του, δεν έμεινε αμέτοχη  από τις εργασιακές υποχρεώσεις της οικογένειας της. Από τα 7 χρόνια της εργάζεται στον φούρνο , όσο της επέτρεπε η εγκύκλιος εκπαίδευσή της. Στα 18 έτη, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Λύκειο, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική, στον οικογενειακό φούρνο. Παράλληλα φοίτησε στο διετές πρόγραμμα Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ Ορίζων, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, κατά τα έτη 2019-2021. Σήμερα ολοκληρώνει την πρακτική της στον φούρνο του πατέρα της, παράλληλα αναμένεται η πιστοποίηση του πτυχίου της. Πιστή βοηθός της είναι η μικρότερη αδελφή της Ιωάννα, η οποία αυτόν τον καιρό δεν μπορεί να βοηθήσει την Ευθυμία, όπως τη βοηθούσε κατά την καλοκαιρινή περίοδο, γιατί παρακολουθεί μαθήματα της Πρώτης Λυκείου.



Οι αδελφές Ιωάννα και Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη. Φωτο: κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη

-Τι περιλαμβάνει η πιστοποίηση;

-Θα μας δώσουν 250 λέξεις και από αυτές 10 θα πρέπει να απαντηθούν γραπτά και 10 προφορικά.

-Σε τι αναφέρονται αυτές οι λέξεις;

-Αφορούν συνταγές αρτοποιίας ή ζαχαροπλαστικής τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε από μνήμης.

-Με τόση πρακτική, και για τόσα συνεχή έτη στον φούρνο των γονιών σας, φαντάζομαι ότι όλα αυτά έχουν γίνει πλέον κτήμα σας.

-Όντως, δεν έχω κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Το να έχεις την πιστοποίηση του πτυχίου σου είναι ένα προσόν, σε εμπιστεύονται περισσότερο οι πελάτες.

-Πρόσφατα φτιάξατε μία πολύ ωραία φανουρόπιτα, την οποία μάθαμε ότι απόλαυσαν οι Βαλυραίοι προσκυνητές στο εξωκκλήσι της Παναϊτσας, κατά την παραμονή της εορτής της μικρής εκκλησίας, στον Εσπερινό ,στις 31 Αυγούστου. Θέλετε να μας πείτε γι΄ αυτό;

-Λάβαμε παραγγελία από τον κο Γιώργο Φειδά, από το Road Island των Η.Π.Α. να φτιάξουμε μία φανουρόπιτα 6 κιλών και να τη μοιράσουμε, υπέρ υγείας, στην εκκλησία.

-Πόσα υλικά βάλατε μέσα την φανουρόπιτα; Επτά ή εννέα;

-Εννέα.

-Όπως τα τάγματα των αγγέλων; Απίστευτο!

Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι όταν εσείς φτιάχνατε τη φανουρόπιτα, ο κύριος Γιώργος Φειδάς οραματίστηκε εννέα εκκλησίες φωτισμένες στη Βαλύρα, τηλεφώνησε και το μοιράστηκε μαζί μας!

-Δεν το γνώριζα αυτό!

- Και τι συνέβη με τη φανουρόπιτα; Πόσοι πιστοί προσήλθαν στην εκκλησία;

-Ήλθαν περίπου 50 -55 άτομα.

-Και πόσα κομμάτια βγήκε η φανουρόπιτα;

-Η φανουρόπιτα βγήκε 60 κομμάτια.

-Άρα έφθασε για όλους και περίσσεψε.

-Δεν έφθασε, γιατί τους άρεσε πολύ και ορισμένοι ζήτησαν και δεύτερο κομμάτι!

-Κατάλαβα! Και δεν έμεινε τίποτα στον φούρνο για εκείνους που δεν πρόλαβαν ή δεν μπορούσαν να έλθουν στον Εσπερινό .

-Δυστυχώς όχι.

-Μάλλον ο κύριος Γιώργος Φειδάς, του χρόνου να είμαστε καλά, θα διπλασιάσει την παραγγελία!

-Πόσες ώρες εργάζεστε στον φούρνο;

-Δευτέρα και Παρασκευή από 1:30 τα ξημερώματα και τις υπόλοιπες ημέρες από 2:30 π.μ.

-Και τι ώρα τελειώνετε;

-Τελειώνω με το ψωμί και τα κουλούρια Θεσσαλονίκης 7:00π.μ. και αρχίζω τα γλυκά. Είμαι στον φούρνο έως 12:00 καμιά φορά και 13:00μ.μ.

-Θέλετε να μας πείτε τι ωραία αρτοσκευάσματα παράγετε στον φούρνο σας;


              
                Τα νόστιμα κριτσίνια της Ευθυμίας. Φωτο: κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη

-Φτιάχνουμε λευκό ψωμί σταθερά καθημερινά, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή ψωμί με προζύμι , Τετάρτη και Σάββατο ψωμί ολικής και την Κυριακή ανάμεικτο ψωμί. Φτιάχνουμε κουλούρες και μπαγκέτες, κουλούρια Θεσσαλονίκης, κριτσίνια δικής μας έμπνευσης και παξιμάδια.

-Σχετικά με τη ζαχαροπλαστικές σας δημιουργίες , θέλετε να μας  μιλήσετε;

-Φτιάχνουμε ραβανί, σοκολατόπιτα και σάμαλι και τα διαθέτουμε και σε ατομικά κομμάτια, επίσης μάρμπλε κέϊκ με βανίλια και σοκολάτα, κουλουράκια πορτοκαλιού, cookies πορτοκαλιού με σταγόνες σοκολάτας, cheesecake με μαρμελάδα φράουλα, μπανόφι, μιλφέϊγ, καρυδόπιτα, μελομακάρονα σκέτα και με επικάλυψη σοκολάτας, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες με αγνά υλικά, και δίπλες με αυγά δικής μας παραγωγής.

-Το φύλο για τις δίπλες φαντάζομαι, λόγω ποσότητας, το ανοίγετε με ειδικό μηχάνημα.

-Ναι, με βοηθάει και η αδελφή μου Ιωάννα.

-Έχετε και κάποια άλλη βοηθό;

-Ορισμένες φορές μας βοηθάει και μία δεσποινίδα, η Παναγιώτα.

-Αρέσουν οι δίπλες σας;

-Γίνονται γρήγορα ανάρπαστες.

            
              Οι λαχταριστές δίπλες της Ευθυμίας. Φωτο: κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

- "Ήθελα από μικρή να κρατήσω τον φούρνο του πατέρα μου εφ΄ όρου ζωής. Στόχος μου είναι να εισάγω καινούργια πράγματα, αρεστά στους πελάτες μας, και να εξελίξω περισσότερο την τέχνη μου. Να μας μάθει ο κόσμος καλύτερα, τόσο στη Βαλύρα όσο και στις γύρω περιοχές, και να αγαπήσει το έργο μας". 

Μεγάλη δέσμευση είναι η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική. Ιδίως όταν ο δημιουργός έχει τη δική του επιχείρηση. Αλλά και στρατιωτική θητεία είναι, γιατί για τη διασφάλιση της υγείας σωματικά και ψυχικά του πλάστη, απαιτείται πολύ μεγάλη πειθαρχία, εμπρός στα τόσο δελεαστικά δημιουργήματά του, όσον αφορά τη λήψη τροφής.

Θυμάμαι τον αείμνηστο φούρναρη της Βαλύρας, Σαράντο Λαμπρόπουλο , ο οποίος ήταν ισχνός. Μια ημέρα, στα έντεκα χρόνια μου, μ΄ έστειλε η μητέρα  να φέρω από τον φούρνο το ταψί με τα γεμιστά στο σπίτι, να πληρώσω και να αφήσω μία μικρή μερίδα στον φούρνο, όπως συνήθιζαν τότε οι σπιτονοικοκυρές. Το ίδιο όμως είχαν ήδη κάνει και τα άλλα παιδιά του χωριού, γι΄ αυτό στο ξύλινο ράφι, πίσω από τον πάγκο του αλησμόνητου  Σαράντου,  υπήρχαν τουλάχιστον δέκα μερίδες αραδιασμένες.

-Κύριε Σαράντο, τον ρώτησα δειλά, εσείς θα φάτε όλα αυτά τα φαγητά;

-Εκείνος χαμογέλασε και μου απάντησε:

-Μόνο μία μερίδα θα φάω εγώ και γυναίκα μου η Ελένη σίγουρα θα προτιμήσει τη γεμιστή σου μελιτζάνα, γιατί της αρέσει.

-Και τα άλλα τι θα τα κάνετε;

-Δεν σου έχουν πει οι γονείς σου ότι έχουμε πολλούς ανθρώπους στο χωριό που έχουν ανάγκη τροφής; Εκείνοι ξέρουν και θα έλθουν να τα πάρουν!

Γεννημένη αρτοποιός και ζαχαροπλάστης, με πλατύ χαμόγελο και αισιόδοξη διάθεση, αγρυπνά όταν η Βαλύρα κοιμάται, και προσφέρει τον καθημερινό άρτο για τη στήριξη της ζωής. Μια γλυκιά παρηγοριά είναι οι ζαχαροπλαστικές δημιουργίες της, θωπεύουν τα πικραμένα και πονεμένα χείλη, υπενθυμίζοντας ότι με υπομονή και πίστη στον Θεό θα έλθουν καλύτερες ημέρες, και τα βάσανα θα ξεπεραστούν. Στολίζει με τις δημιουργίες της τα γιορτινά τραπέζια της Βαλύρας, εύχεται στους γάμους με τις τούρτες της, και είναι στις βαπτίσεις η πρώτη προτίμηση για τα γλυκά της και τις όμορφες δημιουργίες της για παιδιά.

Κυρία Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη σας ευχαριστούμε, και ευχόμαστε και στις δικές σας τις χαρές!


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

14/9/2022





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου