Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Οι κήποι της Βαλύρας πλέουν σε πελάγη θείας ευφορίας

                          

                          Η παλιά και νέα γενιά της οικογένειας Καρύδη στη Βαλύρα. 

                                              Φωτό: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη

Μόνο από τους τάφους τους δεν έχουν σηκωθεί ακόμη οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας  , για να αναφωνήσουν “εύγε” στα προκομμένα παιδιά και εγγόνια τους , που δεν  αφήνουν σπιθαμή γης στους κήπους τους ακαλλιέργητη, στην όμορφη Βαλύρα μας!  Τα πλούσια κηπευτικά του χωριού μας θα απολαύσουμε σήμερα!

Τις πρώτες πατάτες της χρονιάς μάζεψε το αήττητο στον χρόνο ζεύγος Καρύδη , με τη βοήθεια του εργατικού μικρού εγγονού τους Τάκη Νικ. Καρύδη,  υπό την καθοδήγηση του γεωπόνου  πατέρα του κ.  Νίκου Καρύδη, και της στοργικής μητέρας του, κα Σοφίας Μπούτση,  πολύτιμων μελών στο Δ. Σ. του Αστέρα Βαλύρας.
 
                   Η κα Σούλα Καρύδη με τον σύζυγο και εγγονό  τους Τάκη, στον κήπο τους 
                        στο Μπιζάνι της Βαλύρας. Φωτό: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη

Ο έμπειρος καλλιεργητής ντομάτας κ. Γιώργος Νικ. Φωτεινός, Αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας και εργαζόμενος  στον Δήμο Μεσσήνης, απαθανάτισε τις άριστες βιολογικές ντομάτες του στα ψηλά κλαδιά τους, ανοίγοντάς μας την όρεξη.  Βέβαια, είναι τόσο πολλοί οι κήποι στη Βαλύρα, και λόγω έλλειψης φωτογραφιών αδυνατούμε να τους απολαύσουμε όλους. Πάντως, οι μόνιμοι κάτοικοι καθώς και οι επισκέπτες στο χωριό μας, βρίσκονται εμπρός σε μεγάλη έκπληξη, με τα δώρα της εύφορης Μεσσηνιακής γης επάνω στο τραπέζι τους, αυτή την εποχή και κατά τους επόμενους μήνες , μέχρι τις αρχές του Χειμώνα.

                               Στον ευλογημένο κήπο  του κ. Γιώργου Ν. Φωτεινού.

                                     Φωτό: κ. Γιώργος Ν. Φωτεινός


Όσοι έχουν την τύχη να χρησιμοποιούν παραδοσιακούς σπόρους  ,  ο Θεός τους ανταμείβει με μεγάλη ευωδία στα  κηπευτικά τους,    έστω κι αν οι καρποί αυτοί εξωτερικά δεν έχουν την πλαστική,   άψογη και     εντυπωσιακή όψη των  σύγχρονων  μεταλλαγμένων  σπόρων,  οι οποίοι     στερούνται αρώματος. Ο κ. Γιώργος Ν. Φωτεινός, όπως ανέφερε ο ίδιος,   καλλιεργούσε   περίπου 14    στρέμματα   ντομάτα  στην    περιοχή  της Βαλτοκκλησιάς, κάποιες   δεκαετίες        πριν,  ενώ σήμερα,  με περισσότερη γνώση   και     εμπειρία, απολαμβάνει τη βιολογική καλλιέργεια ποικιλίας λαχανικών  στον πλούσιο κήπο του, στο Μπιζάνι  της   Βαλύρας,  και τιμά δεόντως τη χορτοφαγική,  με μέτρο διατροφή, ως άριστος μάγειρας.

Πολλές εκπλήξεις ετοιμάζει στο μεγάλο περιβόλι του ο κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος: 


                            Το εντυπωσιακό περιβόλι του κ. Θοδωρή Ελ. Λινάρδου.
 
                                           Φωτό: κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος

Με το δεξί χέρι του ευλογεί και φυτεύει τις ντοματούλες του ο  αγαπητός στην Κοινότητα της Βαλύρας κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος, αξιωματικός της Αστυνομίας,  και μπόλικη αποξηραμένη κοπριά προβάτων χρησιμοποιεί, όπως οι αείμνηστοι γονείς του, Ελευθέριος (Ερρίκος) και Βασιλική.

 

                               Η πρώτη σοδειά! Φωτό: κ. Θοδωρής Ελ. Λινάρδος

-Η ντομάτα είναι ποικιλία μπελαντόνα, μήλο, βελανίδι, και κομοντόρε, οι μελιτζάνες φλάσκες και Τσακώνικες, οι πιπεριές κλασικές και Φλωρίνης. Σέλινο, κολοκυθάκια, αγγούρια, φασολάκια, καρπούζια, και κίτρινες κολοκύθες αργότερα θα έχω”, είπε ο δεινός καλλιεργητής  , καθώς φρόντιζε το εύφορο περιβόλι του.

             Η κα Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου-Παπαλαμπίδου, με τις ευλογίες της Βαλύρας, 
        στον δικό της Παράδεισο στην Ορεστιάδα. Φωτό: κα Ε. Λινάρδου-Παπαλαμπίδου



Αντιλαμβανόμαστε ότι με τόση πρόοδο στην καλλιέργεια κηπευτικών, ο "άξιος   αγρότης Θοδωρής" , μόνο το θαυμασμό μπορεί να αποσπάσει από την έμπειρη γεωπόνο αδελφή του κα Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου-Παπαλαμπίδη, η οποία   με τον σύζυγό της κ. Δημήτρη Παπαλαμπίδη επιδίδονται στη βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών και  αμπελιών, στην όμορφη Ορεστιάδα της Θράκης.


                     Οι άριστες ντομάτες του κ. Θεόδωρου Χαρ. Σταυριανόπουλου. 

                                    Φωτό: κ. Θεόδωρος Χαρ. Σταυριανόπουλος

 Ο   κ. Θεόδωρος Χαρ. Σταυριανόπουλος, μαθηματικός, λογοτέχνης, ενεργός πολίτης, και έμπειρος κηπουρός,   αν και ζει στην Καλαμάτα, δεν παύει να καλλιεργεί τα παραδοσιακά λαχανικά του Καλοκαιριού, με σύστημα και γεωπονική καθοδήγηση. 


Καλλιεργώντας με σύστημα!
Φωτό: κ. Θεόδωρος Χαρ. Σταυριανόπουλος

-"Έχω φυτέψει 20 ντομάτες, 4 ντοματίνια, 8 κολοκύθες, 7 αγγουριές, 4 πιπεριές, 6 μελιτζάνες, 30 μαρούλια, 1τ.μ. ρόκα και  1τ.μ. παντζάρια. Έχω μία μικρή φρέζα και οργώνω. Αυτό το κάνω 20 χρόνια στην Καλαμάτα. Κάνω δύο καλλιέργειες το χρόνο:  Την πρώτη αρχές Απριλίου, με αυτά που προανέφερα, και τη  δεύτερη αρχές Σεπτεμβρίου με μάπες, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια, ρόκα, χόρτα σπαρτά, ραπανάκια, σκόρδα και πατάτες",  είπε  ο ευτυχής ο κ. Σταυριανόπουλος. 


  
Όλα τα κηπευτικά παρουσίασαν το 2023 στατιστικά σημαντική ανάπτυξη! 

                                   Φωτό: κ. Θεόδωρος Χαρ. Σταυριανόπουλος


Από τον όμορφο κήπο  του δεν λείπει τίποτα  -  όλα τα εξασφαλίζει στην ώρα τους κάθε  χρόνο-  οπότε  λαμβάνει βαθμό άριστα από τη φιλόλογο και ιστοριοδίφη σύζυγό του, κα Γωγώ Μαγκλάρα, και τις δύο επιστήμονες  θυγατέρες  τους, με τη σφραγίδα  του  γεωπόνου κουμπάρου τους,   εκ Βαλύρας ορμώμενου, κ. Ιωάννη Μιχ. Λιοντήρη.



Η σοδειά 2023! Φωτό: κ. Στασινός Αθ. Μπόβης

Ο νεαρός  κ. Στασινός Αθ. Μπόβης, παραγωγός βιολογικού ελαιόλαδου στη Βαλύρα και  ειδικευμένος στην εξαγωγή εκτός Ελλάδας, με υπερηφάνεια ανάρτησε τα πρώτα ώριμα αγγουράκια του οικογενειακού του κήπου, ανοίγοντάς μας την όρεξη!


                         Έτσι θα έπρεπε να είναι και ευωδιαστή πάντα! Φωτό: Thes.gr

Ανατραφήκαμε στη Βαλύρα με δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες με ντομάτες, αγγούρια, πράσινες πιπεριές, , φρέσκο κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο, μαύρες ελιές, φέτα και ρίγανη από την Ιθώμη,  τη γη της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, μαζί με ένα κομμάτι ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο της αυλής, όλα ευλογημένα και τοπικής παραγωγής. Ατέλειωτες ώρες καθίσαμε στα κατώγια των σπιτιών να ετοιμάσουμε τον ντοματοπελτέ της χρονιάς, και τα διάφορα τουρσιά, μελιτζανάκι, πιπεριές και μικτό τουρσί λαχανικών στα πιθάρια της προίκας της γιαγιάς , όλα με φρέσκα , πρώτης ποιότητας λαχανικά από τους κήπους, τους μπαξέδες και τα καρποφόρα κτήματα τής Βαλύρας μας.

Τα χρυσά χέρια των Βαλυραίων φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα των προγόνων  τους, που είναι ευλογία για καρποφορία. Θερμαίνεται ο σπόρος στα χέρια του αγρότη- καλλιεργητή και ξυπνά η επιθυμία για νέα ζωή και πλούσια σοδειά.

Θυμάμαι τα χρυσά στάχια που λικνίζονταν τα δειλινά κατά τη δεκαετία του 1960 στους πρόποδες της Ιθώμης, και τα φορτηγά που φόρτωναν τις ντομάτες στον ροδοκόκκινο κάμπο της Βαλύρας τα καυτά καλοκαίρια,   εκείνους τους πολύτιμους εδώδιμους θησαυρούς, σε καιρούς δύσκολους....


                                               Φωτό: κ. Θοδωρής  Ελ. Λινάρδος

- Τι θα φάμε σήμερα μαμά; ρωτούσα τη μητέρα μου Ευγενία επίμονα στις διακοπές του Καλοκαιριού , κι   εκείνη , δυο φορές την εβδομάδα, απαντούσε: "Να πάμε να μαζέψουμε στο κτήμα φασολάκια κρεμαστά....κι αν θέλεις πήγαινε στον κήπο να βγάλεις  δέκα πατατούλες , καρότα, και κρεμμυδάκια, κόψε  πέντε ντομάτες,  τρεις  μελιτζάνες και  δυο κλωνιά μυρωδικά  , να προλάβουμε να μαγειρέψουμε γρήγορα, πριν έλθει νηστικός το μεσημέρι ο πατέρας σου, και παραπονούνται οι αδελφές σου ότι γουργουρίζει η κοιλιά τους"!  

Τα υφαντά της αείμνηστης γιαγιάς μου,   Κωνσταντίνας Αριστ. Μπουρίκα-Γρίβα,   φέρουν ανεξίτηλο το άρωμα της παρουσίας της,  μισό αιώνα τώρα,  που σαν μύρο   σκεπάζει το χώρο, λες κι εκείνη, η θεοσεβούμενη και πολύ φιλόξενη, παραμένει  συνεχώς δίπλα μας, και ετοιμάζει γιορτινό τραπέζι, τις όμορφες ημέρες του Καλοκαιριού, κάτω από τις τσακιστές με πλούσιο καρπό κληματαριές της.   Αμέτρητες σκηνές ανασύρει η μνήμη, από τα όμορφα  μαζώματα με τους αλησμόνητους συγγενείς, κουμπάρους, φίλους και γείτονες στην αυλή του σπιτιού  της, τα  αξέχαστα Καλοκαίρια του 1960-70, στη γενέτειρα Βαλύρα μας! Τα λαχανικά στους κήπους ήταν πιο ψηλά από το παιδικό μας ανάστημα , και γέμιζαν γρήγορα τα ψάθινα καλάθια μας με ώριμους, λογής-λογής καρπούς της εύφορης γης , πανάκριβα στολίδια στο σώμα , στο αίμα αλλά και στην αγνή μας, υπό την προστασία του Χριστού και της Παναγίας, παιδική ψυχή. 


                              Κι εγώ παππού! Φωτό: κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη

 Με τις αξίες των προγόνων μας γαλουχηθήκαμε, γι΄ αυτό όταν πήραμε τη σκυτάλη της ζωής στα χέρια μας  τιμήσαμε την τοπική παράδοση, την ιερή παρακαταθήκη και τα μυστικά παραγωγής,  που μάς παρέδωσαν οι αγαπημένοι  γονείς μας.

Ω! τι ανέλπιστη χαρά, τα παιδιά και εγγόνια μας εξελίσσονται σε δεινοί καλλιεργητές της γης μας.... Η λατρεμένη μάνα μας    θα συνεχίσει να φορεί το καινούργιο της φόρεμα την Πασχαλιά, κομμένο και ραμμένο από χέρια τίμια, και παιδούλα θα παραμείνει στην αιωνιότητα,  καθώς  οι αγαπημένοι μας απόγονοι , ως  μοναδικοί εραστές της, θα την θωπεύουν σε   τοπία γνώριμα....

Όλα ευλογημένα και καλοφάγωτα.

Θερμές ευχαριστίες με τη σειρά στους κα Σοφία Μπούτση-Καρύδη, κο Γιώργο Νικ. Φωτεινό, κ. Θοδωρή Ελ. Λινάρδο, κα Ευρυδίκη Ελ. Λινάρδου-Παπαλαμπίδη, κ. Θεόδωρο Χρ. Σταυριανόπουλο και κ. Στασινό Αθ. Μπόβη για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

15-6-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου