Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Ευχαριστήριος Επιστολή προς τον κ. Ιωάννη Ελ. Λινάρδο από τον κ. Γιώργο Παρ. Φειδά

                

                                        Απονέμεται στον κ. Ιωάννη Ελ. Λινάρδο


Αγαπητοί συμπατριώτες,


Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τόσο οι Βαλυραίοι που ζουν στις Η.Π.Α. , η οικογένεια μου, ο αδελφός μου Ανδρόνικος και εγώ, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιωάννη Ελ. Λινάρδο, οικονομολόγο και δημοσιογράφο, για τη γενναιόδωρη προσφορά του προς τη μεγάλη μας γενέτειρα Βαλύρα.

Από την αρχή της ενηλικίωσής του, ο αγαπητός και δημοφιλής Ιωάννης Ελ. Λινάρδος , απέδειξε ότι εντός του πάλλεται η αγάπη του Χριστού και η χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς , όπως στον βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πατέρα του, τον αείμνηστο Ελευθέριο (Ερρίκο), η οποία βρήκε διέξοδο σε σημαντικές δράσεις, που έδωσαν μεγάλη ώθηση στην προβολή του τόπου μας. Ενισχύθηκαν η πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση, η εκπαίδευση και η κοινωνική ευαισθητοποίηση των Βαλυραίων εντός και εκτός Ελλάδας.


           Στην τελετή βράβευσης των βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αριστερά

         ο κ. Ιωάννης Λινάρδος και δεξιά καθισμένος ο πατέρας του Ελευθέριος (Ερρίκος).

Πολλά έχει πράξει κατά καιρούς ο Γιάννης μας, ακόμη και σε γάιδαρο ανέβηκε πρόσφατα για να μάς χαλαρώσει, μετά το μεγάλο θρήνο που βιώσαμε με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, προβάλλοντας ως άριστο οικολογικό και εγγυημένο μέσο μεταφοράς τον παραδοσιακό γαϊδαράκο , επάνω στην πλάτη του οποίου μεγαλώσαμε στη Βαλύρα....

Από την παλιά έντυπη εφημερίδα "Η ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ" μαθαίναμε όλα όσα  λάμβαναν χώρο  στην κωμόπολη της Βαλύρας , αλλά και σε όλη την Ελλάδα, και παραμέναμε ενεργοί και συνδεδεμένοι σταθερά με τις ρίζες μας. Ο κ. Ιωάννης Ελ. Λινάρδος ήταν πρωτεργάτης στην ιστορική εφημερίδα της Βαλύρας, του Συλλόγου των Βαλυραίων Αθήνας η “Αγία Τριάς”. Όταν η συγκεκριμένη εφημερίδα σταμάτησε να εκδίδεται , γιατί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντικατέστησαν το παραδοσιακό τρόπο ενημέρωσης, τάχιστα έσπευσε ο πολυμήχανος και δημιούργησε τις κατάλληλες ιστοσελίδες, για να μη χάσουμε την επαφή μεταξύ μας, με πρώτη και καλύτερη ιστοσελίδα την εφημερίδα “Η ΒΑΛΥΡΑ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ”.



Από τα ανεμοδαρμένα ύψη της Σκωτίας, και την παγωμένη Ρωσία ,έως τον Πορθμό του Μαγγελάνου, την Αυστραλία, τον Καναδά , τις Η.Π.Α., την Αραβία, την Ασία, ακόμη και στην έρημο της Σαχάρας έχει φθάσει η δόξα των προκομμένων Βαλυραίων, οι οποίοι διαβάζουν ανελλιπώς την ηλεκτρονική εφημερίδα της Βαλύρας, και την ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ "Άγιος Αθανάσιος Βαλύρας" και αισθάνονται προστατευμένοι, μέσα στον ιερό ναό του Αγίου  Αθανασίου, και στη ζεστή αγκαλιά της όμορφης γενέτειράς τους , η οποία δεν τους ξέχασε.....

Η ψυχή του Γιάννη μας είναι πολύ μεγάλη, γι΄ αυτό τη δόξα δεν την κράτησε μόνο για τον εαυτό του, αλλά τη μοιράστηκε με θεοσεβείς έμπιστους φίλους- συμπατριώτες και συνεργάτες, με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική εφημερίδα να απογειωθεί κυριολεκτικά. Κάθε καλοπροαίρετος Βαλυραίος έχει πρόσβαση στην εφημερίδα μας , και στόχος βασικός είναι να ακούγεται ο λόγος όλων μας, εντός και εκτός Ελλάδας.

Το έτος 1984, μέσα από την έντυπη εφημερίδα της Βαλύρας, είδαμε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. την Αρχαία Ιθώμη , που σαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου , κατά τη δεκαετία του 1950, ουδέποτε την επισκεφθήκαμε. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή μας σχετικά με τις εκσκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη, όχι μόνο  το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και εμείς οι ίδιοι τη λάβαμε με την αναβίωση των Ιθωμαίων αθλητικών αγώνων, τους οποίους συνέλαβε ο κ. Ιωάννης Ελ. Λινάρδος, και υλοποίησε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαλύρας ο “Θάμυρις”.

Στα δροσερά μετεφηβικά χρόνια του, το “ομορφόπαιδο της Βαλύρας”, μαγνήτιζε τους πάντες με την καλή φωνή του και την ωραία κιθάρα του, σαν ταπεινός Θάμυρις-μύστης της γενιάς του.



Σήμερα μάς γοητεύει με το βαθύ θρησκευτικό του συναίσθημα, την αγάπη του προς την πατρίδα, την οικογένεια , τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Λαμπρό παράδειγμα παραμένει μίας ομορφιάς που μετουσιώνεται διαχρονικά και ουδέποτε χάνεται, ως υπέρτατο δώρο του Θεού. Αυτή η ευλογία φθάνει και φωτίζει πνευματικά και εμάς εδώ, που διψάμε για ένα ποτήρι δροσερό νερό, από το χέρι της αείμνηστης μάνας μας, στο πατρικό μας σπίτι.


                                        Εκ του ασφαλούς και με ταξίμετρο!

Χαριτολογώντας, θα ήθελα να  προσθέσω,  αντιλαμβάνομαι ότι ο γάιδαρος είναι από καλή ράτσα και ανήκει στον δημοφιλή γητευτή αλόγων κ. Ηλία Χαρ. Σταυριανόπουλο, αλλά από την στιγμή που δέχτηκε στην πλάτη του το “αστέρι της Βαλύρας” βαπτίστηκε, και στην τοπική ιστορία μας θα παραμείνει αιωνίως ως “ ο γάιδαρος του Γιάννη”!

Βαλύρα, να χαίρεσαι τον άξιο γιο σου Ιωάννη Ελ. Λινάρδο.



Ο συμπατριώτης σας,


Γιώργος Παρ. Φειδάς

24-6-2023


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου