Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Θερινό Ηλιοστάσιο στους Δελφούς

                  

            Ο ήλιος της δικαιοσύνης πνευματικός  οδηγός στον άρμα της ζωής  του ανθρώπου.

                                                           Φωτό: Βικιπαίδεια


Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, ως λάτρεις της πανταχού παρουσίας του πνεύματος του Θεού, όπως αυτό εκδηλώνεται στα ορατά στοιχεία της φύσεως, στη γη και στον ουρανό, με θεοσέβεια τιμούσαν το θερινό ηλιοστάσιο του ορατού και του νοητού ηλίου, αφού το σώμα-κτίσμα είναι η ιερή έδρα για την εκδήλωση των άκτιστων ενεργειών του Θεού και  της θείας χάριτος.

Στους Δελφούς του Απόλλωνος ηλίου , ως έδρα φωτός και ιερό πανεπιστήμιο της Αρχαίας Ελλάδος, οι μύστες ασκούσαν την τέχνη της διαισθητικής και δημιουργικής ικανότητας του λόγου της σιωπής, του εσωτερικού λόγου. Με πίστη, αγάπη στον Θεό, θεία διάκριση και σοφία, επιδίδονταν στην ιερή μαντεία-προφητεία, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τις δαιμόνιες σημερινές πρακτικές, που προέρχονται από σκοτεινές ρίζες της Αιγύπτου και της Άπω Ανατολής.


                                   Η θόλος των Δελφών. Φωτό: Mannesis travel

Όπως σήμερα προστρέχουμε στον πνευματικό μας για να τον συμβουλευτούμε, ο οποίος είναι ο χειροτονημένος δούλος του Θεού και ο Θείος Λόγος κατέρχεται επί της κεφαλής του, έτσι στους Δελφούς, οι κεκαθαρμένοι μύστες απείχαν από τα εγκόσμια με λιτότητα , εγκράτεια, ταπείνωση και προσευχή, και η Πυθία ήταν αντίστοιχα μία ευλογημένη μοναχή-προφήτις των καιρών της, είτε παιδίσκη παρθένος, ή σε προχωρημένη ηλικία γυνή, που είχε εγκαταλείψει τα εγκόσμια και είχε παραδώσει το σώμα και το πνεύμα της στον Θεό, ικανοποιώντας τα αιτήματα των πιστών που ζητούσαν Απολλώνιο-ηλιακό χρησμό , στα φωτεινά κράσπεδα των Δελφών.


                           Ο ναός του Απόλλωνος στους Δελφούς. Φωτό:Dreamstime


Οι Δελφοί ήταν μία προτύπωση αυτού που ανέμενε η αθάνατη Ελληνική ψυχή, την ενσάρκωση του Θείου Λόγου, όπως και οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Κι αν οι υποβαθμισμένες πρακτικές των προσκολλημένων στην ύλη Ρωμαίων στέρησαν την εκδήλωση της ιερότητας της Ελληνικής πίστης στον Θεό, και οδήγησαν στην αφάνεια τους κεκαθαρμένους μύστες, ο ήλιος δεν έπεσε από το στερέωμα και η γη έφερε, με θείο σπέρμα, νέους τόκους για να  οδηγήσουν την ανθρωπότητα στον φωτεινό δρόμο της Βασιλείας του Πανάγαθου Τριαδικού Θεού.

Τα μαθηματικά και η αστρονομία, με την επίβλεψη του πανταχού παρόντος Θείου Λόγου από την αρχή της δημιουργίας του ανθρωπίνου γένους, βοήθησαν τους Αρχαίους Έλληνες να αντιληφθούν την ύπαρξη των δύο ηλιοστασίων και ισημεριών του έτους, που δομούν έναν νοητό, ισοσκελή σταυρό, στο ζωδιακό τροχό, με φωτεινό κόσμημα τον ήλιο τον λαμπρό στο κέντρο του.

Ευλογημένο είναι το Ελληνικό γένος, γιατί ο παντοδύναμος Θεός του έδωσε θεία γλώσσα να σκέπτεται και να πορεύεται, τη γλώσσα που δεν κράτησε  ακέραιη με τα 27 της γράμματα, επάνω στα οποία στηρίζεται όλη η δημιουργία του σύμπαντος κόσμου.....Τη γλώσσα που είτε είναι Θείος Λόγος, είτε μία Λέρνα με 27 κεφάλια που κατατρώγει τον άνθρωπο των παθών, με τον αντίλογο του διαβόλου. Κατακρεουργήθηκε η Ελληνική γλώσσα, ως ζωντανός λόγος , με την πάροδο των ετών, και ευτύχημα είναι ότι η ιερή θρησκευτική μας παρακαταθήκη, το Ευαγγέλιο του Χριστού και τα Πατερικά Κείμενα μάς βοηθούν σήμερα, ως Ορθόδοξα θρησκευόμενο λαό , να ακούμε , να αντιλαμβανόμαστε και να χρησιμοποιούμε εδάφια της Αγίας Γραφής στην κοινή Ελληνική γλώσσα, και όχι στην υποβαθμισμένη Ελληνική γλώσσα των τελευταίων τριών δεκαετιών.


                                                        Δελφοί. Φωτό: Flickr

Κατανοώντας ότι το πνεύμα του Θεού εδράζεται και στο κτίσμα που ονομάζεται “ ήλιος”, αφού ο Θεός είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τον Ήλιο τον Νοητό, ευχόμενοι όπως και σήμερα, ο παντοδύναμος Θεός να δαμάσει το άκρατο πυρ και να αναδείξει το Φως το Ιλαρόν της θείας γνώσεως, τον κεκαθαρμένο λόγο, που οδηγεί ως φως το γένος μας, από τότε που αρθρώσαμε τη λέξη Έλλην και Ελληνίς, μακριά από τον βόρβορο και την απώλεια της σκοτίας του Άδη.

Η έναρξη του καλοκαιριού είναι σήμερα, 21 Ιουνίου 2023, ημέρα μεγάλη και λαμπρή στον ουρανό και ο ομφαλός της γης με θείο φως κοσμείται.

Ημέρα προσευχής και περισυλλογής είναι η σημερινή, που οδηγεί στη μεγάλη θρησκευτική μας εορτή της γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου. Μόνο κάτω από τέτοιες ηλιακές συνθήκες θα μπορούσε να σαρκωθεί στη γη ένας πρόδρομος -μύστης του Θείου Λόγου, για να προετοιμάσει, δια του βαπτίσματος σε ύδωρ, το έδαφος για την έλευση του Σωτήρος του Κόσμου, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Αληθινού Φωτός.


                          H θόλος των Δελφών. Φωτό: The Art Newspaper Greece

Εκεί, στα ιερά μάρμαρα που φέρουν σαν καθρέφτης του παρελθόντος αθάνατες μνήμες, εναποθέτουμε δάφνες φωτός, στον Ήλιο που κατά τον προφητάνακτα Δαυίδ γνωρίζει την πορεία αυτού. Είναι ο πνευματικός αγώνας του καθενός μας για μία βαθιά θρησκευόμενη Ελλάδα του φωτός, που τιμά τους αγίους προγόνους της και πορεύεται με την ιερή παρακαταθήκη που παρέλαβε, ως ένδυμα σε δύσκολους καιρούς, στον δρόμο της Ορθοδοξίας, του Τριαδικού Θεού της Χριστιανοσύνης μας.

Χρόνια σας Πολλά!

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

21-6-2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου