Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Η καρδιά μας αμμουδιά ...στην παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη!

                  

                              Η γοητευτική παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη. 

                                          Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

Μας απογείωσε με το ενδιαφέρον φωτορεπορτάζ του ο κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, μηχανικός οχημάτων και οδηγός στο Δήμο Μεσσήνης, που πασχίζει καθημερινά  και μοιράζεται μαζί μας ό,τι πιο όμορφο από τα αθάνατα στολίδια του Δήμου Μεσσήνης, στην σελίδα του στο fb. Στην παραλία  της Μπούκας στη Μεσσήνη μάς ταξίδεψε και κάναμε, όσοι δεν έχουμε αρχίσει ακόμη, το πρώτο μας δροσερό λουτρό , εναρμονίζοντας το ταλαιπωρημένο σώμα μας με τα τέσσερα στοιχεία της θεραπευτικής γης , του καθαρού αέρα , του καθαρτικού ύδατος, και του ζεστού ηλίου... 

Δεν είναι τα γαλάζια βάθη με τις αρχέγονες μνήμες και τα διάφανα κύματα,  λευκά περιστέρια στην αγκαλιά της χρυσής αμμουδιάς, αλλά και κάθε κόκκος άμμου που κρατεί αναλλοίωτες στο χρόνο τις παλιές και σύγχρονες μνήμες μας. Η παραλία στη Μπούκα παραμένει σταθερή στο χρόνο, ανανεώνοντας τακτικά το θείο της ένδυμα υπό το φως του ηλίου...μόνο το δικό μας το σενάριο ανάβει και σβήνει ανά τους αιώνες, με νέα γεννήματα- πρωταγωνιστές από την ίδια ρίζα των αθάνατων Μεσσηνίων. Μπορεί στα αρχαία χρόνια να τον έλεγαν Αριστομένη Μεσσήνιο και σήμερα Γιώργο Αθανασόπουλο, αλλά ίδιος και απαράλλακτος παραμένει ο πόθος και κτυπά βαθιά στα φυλλοκάρδια, αφήνοντας τη σκέψη ακοίμητη και διαρκώς απασχολημένη για μία Μεσσηνία καλύτερη, έναν πληθυσμό ικανοποιημένο και γεμάτο ελπίδα για ένα λαμπρό αύριο, στον όμορφο Δήμο Μεσσήνης.


                       Ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος δεξιά.

                                        Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

 Τοποθετήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023 στην παραλία της Μπούκας , το υπερσύγχρονο μηχάνημα seatrac προσφέροντας αυτόνομη πρόσβαση των ΑΜΕΑ, των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των ηλικιωμένων στη θάλασσα.

Το SEATRAC είναι μία μη μόνιμη εγκατάσταση που περιλαμβάνει ντουζιέρα, διάδρομο, αποδυτήριο, χημική τουαλέτα, θέσεις στάθμευσης και σκίαση. Ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της TOBEA κ. Ασημάκης Στασινόπουλος, πραγματοποίησαν αυτοψία στην παραλία Μπούκας, όπου έγινε η εγκατάσταση.

Ο Δήμος Μεσσήνης, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης όλων στη θάλασσα, διευρύνει τις σχετικές υποδομές και προγραμμάτισε να τοποθετηθούν αντίστοιχα μηχανήματα σε τρεις ακόμα παραλίες του Δήμου μας και συγκεκριμένα στις παραλίες Ανάληψης, Πεταλιδίου και Αγίου Ανδρέα”, διαβάσαμε σε σχετική ανάρτηση του κ. Γιώργου Οικονομόπουλου στο fb.


                            Η εγκατάσταση seatrac στην παραλία της Μπούκας. 

                                        Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

Πολλά και ανοιχτά είναι τα μέτωπα, αλλά και το περιθώριο μεγάλο για ορθά υπολογισμένη και κοινωνικά ωφέλιμη δράση. Μπορεί η Βαλύρα να φλέγεται γιατί θέλει ασφαλτοτάπητα στο Δημοτικό Σχολείο πριν τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία, καθώς και στο δρόμο  προς το γήπεδο Μαρακανά Κάμπου Βαλύρας   ζητούν διακαώς ασφαλτόστρωση οι φίλαθλοι του αήττητου Αστέρα, μπορεί η Τοπική Κοινότητα Βαλύρας να  επιμένει να ελεγχθεί μηχανικά άμεσα και να αποκατασταθεί η γέφυρα του χωριού που υπέστη ζημιές μετά το τελευταίο τρακάρισμα, και οι ελαιοπαραγωγοί να  θέλουν να ανοίξουν οι δρόμοι στους πρόποδες της Ιθώμης που έχουν τα περιβόλια τους, για να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι φέτος , όσον αφορά την πρόσβαση στα κτήματά τους κατά το επόμενο τίναγμα, αλλά το θερμόμετρο ανεβαίνει τάχιστα και η ζέστη του Ιουλίου τις επόμενες εβδομάδες δεν θα αντέχεται.....Ανακωχή, και οι δυναμικές επεμβάσεις έπονται!

Ο φιλόξενος Δήμαρχος Μεσσήνης, με τους άξιους Αντιδημάρχους του και τα γενναία παλικάρια στη διεύθυνση καθαριότητας, το ιστορικό καμάρι του Δήμου Μεσσήνης ,την όμορφη παραλία της Μπούκας, με περίσσια φροντίδα καθάρισαν και στόλισαν, ώστε να υποδεχτεί κάθε λουόμενο που θέλει να αφήσει στη θάλασσα τα πάθη του, και να φορέσει το δροσερό και ανάλαφρο καλοκαιρινό του ένδυμα.....

         

Η καθαρή παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη.

                                             Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

- “Η παραλία στη Μπούκα καθαρίζεται καθημερινά , κι όταν χρειάζεται χρησιμοποιεί ο Δήμος Μεσσήνης τρακτέρ , με ειδικό μηχάνημα πίσω, για τον καθαρισμό των ακτών. Οι εντατικές εργασίες ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα στην παραλία της Μπούκας, όπου θα τοποθετηθεί και η γαλάζια σημαία”, μάς ενημέρωσε σχετικά ο κ. Γιώργος Οικονομόπουλος.

Μην αγχώνεστε , με το κεφάλι ψηλά προχωρούμε ....

Και η ασφαλτόστρωση, όπως έχει υποσχεθεί ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσουκαλάς , θα τακτοποιηθεί στη Βαλύρα, αλλά τι ωφελεί να φθείρεται η ψυχή ορισμένων Βαλυραίων, με διαρκή καχυποψία και συνεχή αντιπαλότητα, δρομολογημένη ενάντια στις αρχές του τόπου, που μόνο διχασμό και μισανθρωπία μπορεί να προκαλέσει αυτή η συμπεριφορά, στη δομή της μικρής χριστιανικής κοινωνίας μας;

Όπως οι αρχαίοι μύστες της Ανδανίας στη Μπούκα κάθαιραν το σώμα τους και το λευκό λινό τους ένδυμα φορούσαν, για να συνδεθούν με τις μούσες των καιρών τους, έτσι κι εμείς σήμερα , τη Μπούκα διατηρούμε ολοζώντανη στη ψυχή μας παιδιόθεν, και οι μικρές πεταλίδες της στεφάνι έχουν πλέξει με λογής-λογής ευτυχισμένες μνήμες και ανήκουστα παιδικά καμώματα στο ασπρισμένο από τον αδυσώπητο χρόνο κεφάλι μας. Στη Μπούκα θα αφήσουμε τις εντάσεις μας και φέτος, για να ανέλθουμε πνευματικά, με νηστεία και προσευχή κατά τον Δεκαπενταύγουστο, στη μεγάλη εορτή της μνήμης της προστάτιδός μας Παναγίας Βουλκανιωτίσσης.


                        Ήταν ένα μικρό καράβι....Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

Πάνω στη βελούδινη αμμουδιά παραμένει χαραγμένη, ενάντια στα δυνατά κύματα, η σοφή φράση των μαθητικών μας χρόνων, γραμμένη με θαλασσόξυλο ... “όταν θα μεγαλώσω θέλω να γίνω ένας σπουδαίος άνθρωπος”! Να γίνω άνθρωπος του Θεού καλός, με θετική ενέργεια, αγάπη και συμπαράσταση  προς τον πλησίον και   κάθε συμπατριώτη μας, που μάχεται για το καλό του τόπου μας, είναι η βασική αρχή και το κύριο μέλημα της ανατροφής των παιδιών μας και της δικής μας πρακτικής , ως λαμπρό παράδειγμα για τις γενιές του μέλλοντος.


           Θαλάσσια πρόσβαση και  μετά τα 100 έτη...Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

Ο καθηγητής Γυμναστικής στο Γυμνάσιο Μελιγαλά, κ. Βαγγέλης Τράγος, με την παραλία της Μπούκας ενώπιον των οφθαλμών του εμπνεύστηκε το ακόλουθο ποίημα, το οποίο μού παρέδωσε να φυλάξω, ως ιερό κειμήλιο της ομάδας ποίησης, κατά τα έτη του Λυκείου στο Μελιγαλά , τη δεκαετία 1970, και ευχαρίστως το παραθέτω προς κοινή ανάγνωση και περισυλλογή :

                                   Η καρδιά μας αμμουδιά....Φωτό: κ. Γιώργος Οικονομόπουλος

Κύματα

Κύματα είναι η χαρά

που σκάζουν στ΄ακρογιάλι

που έρχονται και σβήνονται

και ξανά βγαίνουν πάλι.


Πέλαγος είναι η ζωή

κι η τύχη το αγέρι

κι όπως φυσά τα κύματα

στην αμμουδιά θα φέρει.


Η επιφάνεια του γιαλού

είναι η ευτυχία

που σαν φυσά ο άνεμος

σηκώνει τρικυμία.


Και η καρδιά είν΄ αμμουδιά

που κάθεται και παίρνει

ό,τι ο γιαλός κι ο άνεμος

απ΄τα βαθιά της φέρνει.


Ω! μην πετάς μακριά καρδιά

κι ας έγινε γαλήνη

πίσω της σέρνει το βοριά

και του κακού τη δίνει.


Όλοι αγκαλιασμένοι και αδελφωμένοι, με τα μαντήλια μας κυματίζοντας ψηλά σε χαρούμενη διαδρομή , φύγαμε για την παραλία της Μπούκας σήμερα!

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Οικονομόπουλο, μηχανικό οχημάτων και οδηγό στο Δήμο Μεσσήνης, στον σύγχρονο Παυσανία μας, για την σημερινή δροσερή μας απόδραση.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

19-6-2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου