Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Ευχαριστήριος Επιστολή των Αδελφών Γιώργου και Ανδρόνικου Παρ. Φειδά για την Ανακαίνιση του Περιφερειακού Ιατρείου Βαλύρας

     



Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Η συμβολή μας στην αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου στη Βαλύρα ήταν μία τυχαία πράξη, διόλου προαποφασισμένη. Το Άγιο Πνεύμα μάς βοήθησε να δούμε ξεκάθαρα την επιτακτική ανάγκη και να σπεύσουμε τάχιστα να συνδράμουμε οικονομικά και ηθικά, κατόπιν ενημέρωσής μας από τις ιστοσελίδες "Η  ΒΑΛΥΡΑ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ" και Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ, Άγιος Αθανάσιος Βαλύρας. Το έργο ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,   ο κ. Χρήστος Παν. Παπαγεωργίου  το  εντόπισε στη Βαλύρα και συντόνισε άριστα τα έργο ανακαίνισης. Είδαμε το φωτογραφικό υλικό καθώς και τις σχετικές αναρτήσεις, που μάς ικανοποίησαν πλήρως. Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας όλους όσους βοήθησαν να  λάβει σάρκα και οστά η ανακαίνιση του Ιατρείου και ευχόμαστε και σε άλλα πολλά, θεάρεστα έργα, με θεία φώτιση και υγεία.

Οι ίδιοι, ως παιδιά της δεκαετίας του 1950-60 στη Βαλύρα, βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις όσον αφορούσε την ιατρική περίθαλψή μας, οι οποίες  εντυπώθηκαν στη μνήμη μας και σμίλευσαν την προσωπικότητά μας. Θυμόμαστε ότι επάνω σε έναν γάιδαρο μας κουβαλούσαν οι αείμνηστοι γονείς μας και μάς έφερναν “στο υπαίθριο ιατρείο”, όπου κάτω από την τσίγκινη στέγη ενός καταστήματος στην πλατεία της Βαλύρας στηνόμασταν στη σειρά, φοβισμένα παιδάκια, για να μάς εμβολιάσουν. Οι αείμνηστες γιαγιάδες μας έσπαζαν ένα καρύδι στη μέση, καθάριζαν το τσόφλι και με αυτό προστάτευαν τη βατσίνα μας για να μην ακουμπήσει επάνω στα ρούχα μας και κακοφορμίσει η πληγή. Τσίριζαν οι μικρές μαθήτριες από τον φόβο τους που τις εμβολίαζαν επάνω στον μηρό τους , γιατί το εμβόλιο θα τους άφηνε μεγάλο σημάδι.

Παρά τη φτώχεια και την ψυχική κακοποίηση, ως ανήλικα παιδιά, δεθήκαμε όλα μεταξύ μας, αφού την ίδια εικόνα της Παναγίας μας στον Άγιο Αθανάσιο φιλούσαμε τις Κυριακές και γάλα πίναμε από την ίδια κούπα στο Δημοτικό Σχολείο , τα χρόνια της ανέχειας που μάς  μοίραζαν το συσσίτιο.

Κατέστη παιδιόθεν άκρως κατανοητή η επιτακτική ανάγκη επαρκούς ιατρικής περίθαλψης, με κατάλληλη υποδομή στο χωριό μας, ανάγκη που αν και μεταναστεύσαμε στο Warwick στο Road Island των Η.Π.Α. και ο Θεός μάς ευλόγησε με πλούσια τα ελέη του, δημιουργήσαμε τις οικογένειές μας και τις επικερδείς επιχειρήσεις μας, ουδέποτε ξεχάσαμε, ούτε ελαττώθηκε η αγάπη μας για τη γενέτειρά μας και τους φίλους συγχωριανούς μας. Έχουμε την τύχη δέκα οικογένειες Βαλυραίων να ζουν κοντά μας, στη δεύτερη πατρίδα μας , όπου η ξενιτιά μάς έδεσε περισσότερο από αδέλφια. Μέχρι και δική μας γωνία μέσα στην εκκλησία της περιοχής καθιερώσαμε, όπου όλοι συναντιόμαστε κάθε Κυριακή, εκκλησιαζόμαστε και κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων.

Η ξενιτιά μάς βοήθησε να δούμε ξεκάθαρα - από την ημέρα της βάπτισής μας στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας όπου ο μακαριστός πατήρ Δημήτριος Ξυδόπουλος μάς ανέδειξε Χριστιανούς Ορθοδόξους   στην ιερά κολυμβήθρα – ότι το Άγιο Πνεύμα μάς συντροφεύει με τις χάρες του εντός μας, δώρο ανεκτίμητο από την όμορφη Βαλύρα μας.

Το Άγιο Πνεύμα διδακτικά λέγει : “Μη ρωτάς τι έκανε το χωριό σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για το χωριό σου”, και “όταν βάλεις με ευχαρίστηση και μέγιστη συνειδητοποίηση της σημαντικότητας της αγαθοεργίας , πρωτίστως για σένα τον ίδιο, το χέρι στην τσέπη, τότε θα αισθανθείς το πραγματικό μεγαλείο του χωριού σου”! Αυτά τα πνευματικά διδάγματα χρειάζεται να συντροφεύουν κάθε Βαλυραίο εντός και εκτός Ελλάδας  και ποτέ να μην τα ξεχνάμε, γιατί μόνο τότε θα κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε ό,τι λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να παρέχει. Όλοι εμείς, οι απλοί άνθρωποι, οικογενειάρχες και σκληρά εργαζόμενοι επαγγελματίες , εμείς οι πιστοί υιοί της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης και λάτρεις της όμορφης Βαλύρας μας, μπορούμε να πράξουμε έργα θεάρεστα και σε όλο  τον κόσμο θαυμαστά.

Το Ιατρείο της Βαλύρας δεν θα ξεχαστεί! Θα προχωρήσουμε και με την αγορά των ιατρικών μηχανημάτων, του καρδιογράφου και του απινιδωτή, όπως θα ανακοινώσουμε εκτενώς στις ιστοσελίδες μας προσεχώς.


 Ο Θεός μαζί σας!

Γιώργος και Ανδρόνικος Παρ. Φειδάς

8-6-2023




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου