Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Οι Βαλυραίοι Ζηλωτές της Αγάπης και της Ελεημοσύνης

                               



Η Βαλύρα τον Δεκέμβριο 2022. Φωτο:κα Σταυρούλα Μανταλή
 



Στις 9 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της συλλήψεως της Θεοτόκου από την Αγία Άννα και οι ουρανοί αγάλλονται, αφού γεννήθηκε επί γης η  Αειπαρθένος Μαρία, εντός της οποίας ενσαρκώθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού. Τέκνα του Κυρίου αγαπητά είμαστε όλοι οι Χριστιανοί, αδελφοί μεταξύ μας, αφού έχουμε βαπτισθεί και συσταυρωθεί μαζί με τον θεάνθρωπο Χριστό. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι η Κεφαλή μας και όλοι εμείς μαζί, πλούσιοι και πτωχοί, καλοί και κακοί, ελεήμονες και αδιάφοροι, περισσότερο ή λιγότερο βυθισμένοι στα πάθη της σάρκας και στην υλική προσκόλληση, φωτισμένοι ή σκοτεινοί, πνευματικά ανεπτυγμένοι ή όχι, είμαστε τα μέλη του σώματός Του. Κι όπως εμείς αγαπάμε και δεν θέλουμε να αποχωριστούμε τα μέλη του δικού μας σώματος , γιατί είναι αλληλένδετα με τον εαυτό μας, αλλά όταν ένα μέρος είναι αδύναμο το τρέφουμε για να δυναμώσει και εκείνο που είναι άρρωστο σπεύδουμε να αναζητήσουμε την κατάλληλη ιατρική θεραπεία για την αποκατάσταση τής λειτουργίας του, ούτως πράττει και ο Ελεήμων Χριστός. Ως Άρχουσα Κεφαλή του σώματος της Εκκλησίας, επιστατεί με αγάπη, ελεημοσύνη, δικαιοσύνη και κατά θεία οικονομία, προκειμένου να φωτίσει τα σκοτεινά μέλη του σώματός Του. Αισθάνεται ότι πάσχουμε, και υποφέρει ο Ίδιος περισσότερο από εμάς.

Ο Κύριός μας παραμένει σε αιώνια εγρήγορση, και αντιλαμβάνεται τάχιστα και την παραμικρή λεπτομέρεια, σχετικά με το τι συμβαίνει στον καθένα μας, πώς σκεπτόμαστε, τι πράττουμε, προς ποία κατεύθυνση οδεύουμε, και ποιες αναμένεται να είναι οι άμεσες ή μελλοντικές επιπτώσεις των πράξεών μας.Είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον νου μας, το σώμα μας, και την ψυχή μας. Γι.΄αυτό δεν νοείται αγάπη προς τον Χριστό , αν πρωτίστως δεν αγαπάμε όλα τα μέλη τού σώματός Του, επισημαίνει ο Απόστολος Παύλος στην προς Εφεσίους Επιστολή λέγοντας, “αλλήλων μέλη εσμέν” ( Εφ. 4,25). Το ίδιο παραδέχονται οι φωτισμένοι Άγιοι Πατέρες μας, οι οποίοι το απέδειξαν έμπρακτα με το μαρτύριό τους , την αγάπη, ελεημοσύνη , θεία επιστασία και προστασία τους προς τα μέλη τής Εκκλησίας μας ανά τους αιώνες.

Τι σημαίνει ελεημοσύνη βασισμένη στις ελεήμονες ιδιότητες τού Θεού και Πατρός μας;

Πρωτίστως χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι κυβερνήτης τής ίδιας της ζωής μας , τόσο τής πρόσκαιρης όσο και τής αιώνιας, είναι ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών Θεός. Ο Ουράνιος Πατέρας μας κουράζεται και επενδύει καθημερινά, όσο ζούμε, για να μάς οδηγήσει στην αιώνια ζωή , μέσα από τη μαθητεία μας , να ανοίξουν διάπλατα οι οφθαλμοί μας και να αντικρίσουμε το φως της Ουρανίας Βασιλείας Του. Για παράδειγμα, τα όργανα του σώματός μας εργάζονται ακατάπαυστα, δεν θέτουμε εμείς σε κίνηση την καρδιά μας, ούτε το πεπτικό μας σύστημα. Δεν γλυκαίνουμε εμείς τη μπουκιά στο στόμα μας, ούτε γεννάμε τους καρπούς της μάνας γης που μάς τρέφουν. Εμείς, ως ανθρώπινο γένος, δυστυχώς και αρκετά συχνά, παρασυρμένοι από σκοτεινές επιλογές, προκαλούμε αλόγιστες καταστροφές στον εαυτόν μας και στο περιβάλλον γύρω μας.

Ελεημοσύνη σημαίνει αγάπη. Για παράδειγμα, δεν πετάμε ένα κομμάτι ψωμί ή λίγα χρήματα βιαστικά στον πτωχό, αλλά τοποθετούμε τον εαυτόν μας στη θέση του, και με ενσυναίσθηση αναρωτιόμαστε τι ενδεχομένως θα χρειαζόμασταν εμείς αν ήμασταν αυτός. Τον ελεούμε , όσο πραγματικά μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, με βάση τις ανάγκες του.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι και αποκομμένοι από το περιβάλλον γύρω τους. Μπορεί κάλλιστα να πιστεύουν στον Θεό, όπως υποστηρίζουν συχνά, και να Τον ευχαριστούν για τα θεία δώρα Του. Όταν όμως τα πλούσια ελέη τού Θεού δεν τα μοιράζονται μέσα από την καρδιά τους με τους λιγότερο εύπορους συνανθρώπους τους, τότε ο Θεός δεν λαμβάνει υπόψη Του την ψευδή ευχαριστία τους. Γιατί , όπως παραδέχονται όλες οι θρησκείες παγκοσμίως, δικό μας είναι πραγματικά μόνο ό,τι δίνουμε εμείς στους άλλους, μέσα από την καρδιά μας. Στην ουσία ούτε και αυτό είναι δικό μας, όλα στον Θεό ανήκουν, αλλά εμείς, ως καλοί διαχειριστές των θείων δωρεών, πράττουμε το θέλημά Του , μιμούμενοι τη δική Του εκδήλωση αγάπης και ελεημοσύνης. Οι γιαγιάδες μας τόνιζαν και επαναλάμβαναν ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, ότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ προσπάθησε να κρατήσει την άπιστη μάνα του Αγίου , να μη βυθιστεί στα σκοτεινά δώματα του Άδη, από ένα τσόφλι κρεμμυδιού, μία ελάχιστη πράξη ελεημοσύνης, που είχε δώσει σε έναν φτωχό.

Ζηλωτές της αγάπης να γίνουμε μάς εύχεται ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, γιατί όπως γράφει, όλα θα παρέλθουν - εμείς θα φύγουμε χωρίς καν να καταλάβουμε πώς γεράσαμε και επήλθε η φθορά - και μόνο η αγάπη του Θεού ζει αιώνια, γιατί ο Θεός Αγάπη είναι.

Λέγει ο Κύριος Γιώργος Π. Φειδάς, ο οποίος διδάχθηκε την ελεημοσύνη και αγάπη προς τον συνάνθρωπο πρωτίστως από την αείμνηστη γιαγιά του Ευγενία, την Τσουκαλοβγενιά της Βαλύρας , και στη συνέχεια από τους θεοσεβούμενους γονείς του, Παρασκευά και Όλγα Φειδά.

“ Η γιαγιά μου η Βγενιά μάς περιέγραφε στα παιδικά μας χρόνια πώς μονιασμένοι οι πρόγονοί μας, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέσα στη φτώχεια και στην σκλαβιά, έκτιζαν ή συντηρούσαν τις εκκλησίες στην τότε Τζεφερεμίνη, στη σημερινή Βαλύρα. Άφηναν πιθάρια στα ελαιοτριβεία εκ μέρους της εκκλησίας , για θεία ευλογία και υγεία, και όποιος χωρικός έβγαζε το νέο λάδι του, έριχνε μέσα ό,τι πρόσταζε η καρδιά του. Με αυτό το λαδάκι έκτιζαν, συντηρούσαν τους ιερούς ναούς, άναβαν τα καντηλάκια, και ελεούσαν τους πτωχούς. Οι ταλιαδόροι άφηναν τα άδεια τσαρούχια τους καταγής και όλοι έσπευδαν να τα γεμίσουν φλουριά και χρυσά κοσμήματα. Κι από τη μύγα ξύγκι έβγαζαν, όλοι ενεργοποιημένοι και συντονισμένοι για έναν κοινό σκοπό, για να πραγματώσουν αδελφωμένοι τον θεάρεστο έργο τους”.

Οι πρόγονοί μας ήταν πιστοί στον Θεό και ταπεινοί. Επειδή οι ίδιοι υπέφεραν πολύ, κατανοούσαν τις ανάγκες των άλλων και έσπευδαν να μοιραστούν ακόμη και τη μπουκιά τους. Η Βαλύρα ανά τους αιώνες δεν έτρεφε αδιάφορους ανθρώπους, αλλά γνήσια τέκνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, όπως είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε και να γαλουχηθούμε κοντά στους αείμνηστους παππούδες μας, κατά τις δεκαετίες 1960-1970.


                   Το άστρο της κορυφής. Μικρή μαθήτρια στην Καλαμάτα, Δεκ. 2022

Να σταθούν τα γυμνασιόπαιδα στη γέφυρα της Βαλύρας το καλοκαίρι, να πλένουν τα αυτοκίνητα όσων περνούν, για να τους κάνουν δωρεές. Όσοι Βαλυραίοι έχουν ενοικιαζόμενα σπίτια στο χωριό, ζουν στο εξωτερικό και είναι ευκατάστατοι, ας χαρίσουν ένα-δύο ενοίκια για τον ιερό σκοπό της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου της Βαλύρας μας”, είπε ο κύριος Γιώργος Φειδάς.

Ενημερωτικά, τέσσερες οικογένειες Βαλυραίων στις Η.Π.Α. και δύο στην Αθήνα, δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν χρηματικά για την αγορά του ιστορικής οικίας Τσώνη στο χωριό μας, προκειμένου να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε το πολυπόθητο λαογραφικό μουσείο μας.


                Η ιστορική οικία της οικ. Τσώνη στη Βαλύρα.Φωτο: κος Πάνος Αλεβίζος

Περιμένουμε την από καρδιάς προσφορά σας. Παρακαλούμε, όπως μάς αποστείλετε το ονοματεπώνυμό σας , τη διεύθυνση και τα τηλέφωνά σας, αναγράφοντας το χρηματικό πόσο που επιθυμείτε να προσφέρετε για το λαογραφικό μουσείο μας , και στη μνήμη του προσώπου που θα θέλατε να γίνει η δωρεά σας, συμπληρώνοντας τον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας 1: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την Ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Βαλύρας, στις διευθύνσειςeffiekond@gmail.com , ή xris.papag@gmail.com


Όνομα:

Επώνυμο:

Διεύθυνση:

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Στη μνήμη του προσώπου που θα  γίνει η δωρεά:

Ποσό που διατίθεστε να προσφέρετε:


Σε αυτή την αρχική φάση, η εκδήλωση ενδιαφέροντος, εκ μέρους των Βαλυραίων εντός και εκτός Βαλύρας, θα είναι ο φωτεινός δείκτης τής περαιτέρω πορείας μας. Εύχομαι να βρεθούμε όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι στο περιβόλι του ιστορικού αρχοντικού, μία ιστορική λαμπρή ημέρα στο σύντομο μέλλον, και να εγκαινιάσουμε, με τις ευλογίες του Παντοδύναμου Θεού, το πολυπόθητο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας.

Θερμές ευχαριστίες στους κυρίους Γιώργο και Ανδρόνικο Π. Φειδά, επιχειρηματίες, και στην εκλεκτή παρέα των Βαλυραίων στο Road Island στις Η.Π.Α., για την κοινωνική τους ευαισθητοποίηση και την αγάπη τους προς τη γενέτειρά μας Βαλύρα.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

9/12/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου