Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Τα Γούρια 2023 της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων Χίου, "Το Σπίτι της Μαρίας"

                       

                                Γούρια 2023. Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων Χίου. 

                                               Φωτο: κα Παρασκευή Γ. Λιαδή


Πυρετωδώς προετοιμάζονται τα προκομμένα νιάτα της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων Χίου για το Χριστουγεννιάτικο παζάρι τους, στο οποίο συνέβαλε αυτή τη χρονιά δυναμικά και η φίλη της ιστοσελίδας μας, κυρία Μαρία Μάντικα-Φωτεινού, αγιογράφος, με την αμέριστη βοήθεια τής αξιόλογης κυρίας Παρασκευής Γ. Λιαδή, διευθύντριας της Στέγης.

Μία Ενδιαφέρουσα Ιδέα για Γούρια 2023, και η Προετοιμασία για το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Στην πρόταση τής εκπαιδευτικά δραστήριας και κοινωνικά ευαισθητοποιημένης διευθύντριας “τι είδους κατασκευές με οικολογικά υλικά θα μπορούσαμε να ετοιμάσουμε για το φετινό Χριστουγεννιάτικο παζάρι μας”, η δημιουργική Μαρία Μάντικα-Φωτεινού ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά. Κατόπιν καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής σκέψης, πρότεινε την επιτυχημένη ιδέα “ διακοσμητική πλάκα από κορν φλάουρ με ευχές, δεμένη με σχοινί, ως το γούρι της νέας χρονιάς 2023”. Η ενδιαφέρουσα πρότασή της ήταν άκρως αποδεκτή, τόσο  από την αγαπητή διευθύντρια της Στέγης όσο και από τους μαθητές της. Με την καθοδήγηση των δύο καλαίσθητων και δημιουργικών γυναικών τής όμορφης Χίου γενικά, και των Καρδαμύλων ειδικά, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φίλοι της Στέγης επένδυσαν χρόνο και ενέργεια. Έφεραν επιτυχώς σε πέρας όχι μόνο τον στόχο με τα γούρια, αλλά και άλλα πολλά, όπως περίτεχνα διακοσμημένα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, και υπέροχες δημιουργίες των μαθητών , που θα εκθέσουν προς πώληση, πριν από τα Χριστούγεννα, στο  εορταστικό παζάρι τους.

Η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων Χίου

             Το αξιόλογο εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό τής Στέγης Καρδαμύλων. 

                                                     Φωτο: κος Μ. Κοιλιάρης

Στο Σπίτι της αείμνηστης Μαρίας Π. Τσάκου, όπως μάς πληροφόρησε κατά το παρελθόν η κυρία Παρασκευή Γ. Λιαδή, λειτουργεί από το 2013 ένας αξιόλογος πυρήνας κοινωνικής , εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ζωής, με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου, μέσω του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος-Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παιδείας. Ιδρύθηκε μία Μαθητική Στέγη πρότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα, και αυτό το αποδεικνύει διαχρονικά η συνεχής επιτυχία της.


                  Προοπτική για λαμπρή καριέρα, φοιτώντας στη Στέγη στα Καρδάμυλα.

                                                     Φωτο: κος Μ. Κοιλιάρης

Φιλοξενούνται αγόρια από όλη της Ελλάδα, τα οποία είναι μαθητές Β΄και Γ΄ Γυμνασίου και αντίστοιχα Α΄και Β΄ Λυκείου. Στους μαθητές παρέχεται δωρεάν στέγη και τροφή, καθώς και όλα τα αναγκαία για την καλύτερη σχολική τους επίδοση. Παράλληλα ενισχύεται η ανάδειξη τής προσωπικότητας τού κάθε ατόμου και η εκδήλωση των ταλέντων του. Οι μαθητές φοιτούν και αριστεύουν, όπως μαθαίνουμε, στα ναυτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο.

Τα Γούρια τής κυρίας Μαρίας Μάντικα-Φωτεινού

Σαν βαρκούλες μοιάζουν οι ευχετήριες πλάκες στα γούρια, δεμένες με καραβόσκοινο, έτοιμες να σαλπάρουν στα σπίτια των τυχερών που θα παρευρεθούν στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι τής Στέγης για να τις αποκτήσουν.


                               Ο ανθός της ευτυχίας. Φωτο: κα Παρασκευή Γ. Λιαδή

Τουλάχιστον 6 διαφορετικά μοτίβα είδαμε στις φωτογραφίες που ευγενώς λάβαμε από τη Διευθύντρια τής Μαθητικής Στέγης, μέσω του καπτ. Νικόλα Φωτεινού, του συζύγου και υποστηρικτή των δημιουργικών δραστηριοτήτων της φίλης μας Μαρίας Μάντικα-Φωτεινού, καθώς και της Στέγης Καρδαμύλων. Όμορφα σχέδια κοσμούν τις βαμμένες σε χαρούμενες αποχρώσεις πλάκες στα γούρια , που καμαρώνουν πάνω σε περίτεχνα δεμένα σχοινιά στα άκρα, και σαφώς αναδεικνύουν τις συναισθηματικές ευαισθησίες τής εμπνεύστριάς τους .


                      Σπιτάκι με αγγελική προστασία.Φωτο: κα Παρασκευή Γ. Λιαδή

Θαυμάζουμε το κλειδί τής ευτυχίας, την όμορφη γραφή για υγεία, τύχη, χαρά, ευτυχία για το νέο έτος 2023, την καρποφόρα καρδιά με αναδυόμενους πράσινους βλαστούς, το σπίτι με πόρτα και παράθυρα στο φως κι έναν άγγελο που επιστατεί στη στέγη του, τη  ρόδινη ευτυχία και τις λουλουδένιες χρωματικές αποχρώσεις, οι οποίες παραπέμπουν στην Άνοιξη της ζωής.


                             Ο βλαστός της καρδιάς.Φωτο: κα Παρασκευή Γ. Λιαδή

Η Συνταγή για τον Οικολογικό Πηλό

Αν η ιδέα της φίλης μας Μαρίας Μάντικα-Φωτεινού τράβηξε το ενδιαφέρον σας, η συνταγή για την προετοιμασία του υλικού για τις όμορφες πλάκες στα γούρια είναι η ακόλουθη:

Υλικά

1 φλιτζάνι σόδα μαγειρική

1/2 φλιτζ. κόρν φλάουρ

3/4 φλιτζ. Νερό

Εκτέλεση

Σε μέτρια φωτιά, αφού ανακατέψουμε τα τρία υλικά, τα βράζουμε μέχρι να πήξει ο οικολογικός πηλός.

Αφού πλάσουμε τις πλάκες και τυπώσουμε επάνω τους τα σχέδια της αρεσκείας μας, τις αφήνουμε στον αέρα να στεγνώσουν καλά, και στη συνέχεια τις ζωγραφίζουμε.


                              Το κλειδί της ευτυχίας
.Φωτο: κα Παρασκευή Γ. Λιαδή

Θερμές Ευχές  στους φύλακες-προστάτες των μαθητών τής Στέγης,  στη δραστήρια διευθύντρια κυρία Παρασκευή Γ. Λιαδή, στους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, στους διαλεχτούς μαθητές , στους γονείς των μαθητών, και στους μοναδικούς φίλους της Μαθητικής Στέγης Καραδαμύλων Χίου. 


                      Ευχές για το Νέο Έτος 2023
.Φωτο: κα Παρασκευή Γ. Λιαδή

Χρόνια Πολλά σε όλους, Καλά Χριστούγεννα , με ευλογία να δεχτείτε το Νέο Έτος 2033, αγάπη, υγεία, ευημερία, πρόοδο, χαρά , τύχη αγαθή , και πολλές ευχές για την υλοποίηση των προσωπικών και ομαδικών στόχων σας, από την εφημερίδα μας “Η ΒΑΛΥΡΑ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

14/12/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου