Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Τα Μικρά Παιδιά Ζυμώνουν το Άστρο των Χριστουγέννων στη Βαλύρα

                                

                             Βασιλικούλα Καπότη. Φωτο: κα Άσπα Αγριπίδη-Καπότη

Μετέχουν χαρούμενα τα μικρά παιδιά στην προετοιμασία για τον ερχομό των Χριστουγέννων στη Βαλύρα, ήδη έχουν ψημένα και διακοσμημένα τα μικρά  άστρα τους . Τα χαριτωμένα τριών ετών παιδιά του όμορφου χωριού μας δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλα σε ηλικία ώστε να υπολογίσουν τα υλικά τής ζύμης, διαβάζοντας τη συνταγή της γιαγιάς ή της μητέρας τουςή να χειριστούν τον Η/Υ και να μπουν στο διαδίκτυο για να ψάξουν συνταγές για εντυπωσιακές εορταστικές δημιουργίες. Πάντως δεν δυσκολεύονται με τα ευκίνητα χεράκια τους να πλάσουν τη ζύμη τής μητέρας τους επάνω στο τραπέζι τής κουζίνας, και με τα πλαστικά καλούπια τους να αναδείξουν τέλεια άστρα για ψήσιμο.

Πρώτη και καλή στις προετοιμασίες είναι η σχεδόν τριών ετών Βασιλικούλα Καπότη, η μικρή νοικοκυρούλα της Βαλύρας, η οποία ξεπέρασε στις Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες τις γιαγιάδες της και την άριστη στη ζαχαροπλαστική νεαρή μητέρα της, κυρία Ασπασία Αγριπίδη-Καπότη.

Όχι όμως μόνο αυτό! Τα προνήπια τής Βαλύρας εργάζονται σκληρά και στο μπαλέτο, καλλιεργώντας την πειθαρχία και τον συντονισμό στις αδρές κινήσεις του σώματος, όπως η  συνονόματη Βασιλικούλα Μπόβη, η κόρη της κυρίας Σταυρούλας Μανταλή- Μπόβη, η αγαπημένη φίλη της Βασιλικούλας Καπότη, που πλάθει κι εκείνη κουλουράκια-αστέρια  και χορεύει υπέροχα. Μαζί μεγαλώνουν οι μικρές Χάριτες σαν αδελφούλες.  Η κα Άσπα Αγριπίδη- Καπότη έχει βαπτίσει το τρίτο παιδί της οικογένειας Γιάννη και Σταυρούλας Μπόβη.


            Οι δυο Βασιλικούλες μεγαλώνοντας μαζί. Φωτο: κα Άσπα Αγριπίδη-Καπότη

Τι είναι αυτό στο μάγουλο της Βασιλικούλας; ρωτήσαμε τον Γιαννάκη, ένα πανέξυπνο πεντάχρονο αγόρι στην Αθήνα. Αφού κοίταξε προσεκτικά τη φωτογραφία,  απάντησε:

Τη φίλησε ο Θεός! Όταν ο Θεός φιλά, αφήνει χρυσό  αστέρι στο μάγουλο, και όχι κόκκινα χείλη, όπως η θεία μου που με φίλησε και έμεινε το κραγιόν της στο μάγουλό μου,  απάντησε με απίστευτη σιγουριά  ο Γιαννάκης.

- Δηλαδή το στόμα του Θεού είναι σαν άστρο; τον ρωτήσαμε.


                 Τη Βασιλικούλα τη φίλησε ο Θεός! Φωτο: κα Άσπα Αγριπίδη -Καπότη

- Όχι! Ολόκληρος ο Θεός είναι ένα φωτεινό αστέρι και κάθεται στην κορυφή στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο για να φωτίσει τον Χριστό που θα γεννηθεί στο σπήλαιο,   είπε  πεπεισμένος ο καθαρός παιδικός νους.

Η πραγματικότητα συναντά τη φαντασία στον μαγικό κόσμο των παιδιών, όπου όλα είναι εύπλαστα και μεταμορφώνονται διαρκώς. Εκεί μάς οδήγησε ο Γιαννάκης για να κάνουμε κι εμείς  μία ψυχονοητική υπέρβαση, προκειμένου να ζήσουμε,   σαν μικρά παιδιά, τη γοητεία των εορτών. Το πρόσωπο των παιδιών λάμπει σαν άστρο φωτεινό, γιατί γρήγορα ξεχνούν και συγχωρούν· τα αρνητικά συναισθήματα δεν βρίσκουν χώρο να φωλιάζουν  εντός τους και τα φτερά της ψυχής τους ανοίγουν διάπλατα, όπως των αγγέλων.  Διαισθάνονται την κατά σάρκα γέννηση του Ιησού Χριστού και μετέχουν, με τον δικό τους μοναδικό και αγνό τρόπο, σε όλα τα θρησκευτικά και εορταστικά δρώμενα.


                    Επίσκεψη στη στολισμένη Πρωτεύουσα. Τα τρία αδελφάκια 

                   τής οικ. Γιάννη και Σταυρούλας Μπόβη και και η Βασιλικούλα Καπότη.

Οι γονείς να χαίρεστε τα περιστέρια σας που φτερουγίζουν στην αγκαλιά σας, δυναμώνοντας χρόνο με χρόνο τα φτερά τους για να πετάξουν μία ημέρα στη δική τους φωλιά. Αυτό που τελικά παραμένει σαν ανάμνηση και συνοδεύει τους ενήλικες στις δύσκολες ώρες τής ζωής τους, είναι οι όμορφες στιγμές που έζησαν σε κλίμα αγάπης ,φροντίδας, και ασφάλειας, στην όμορφη πατρική οικογένειά τους, όπως τότε που “ζύμωσαν τα πρώτα τους άστρα”.

Καλά Χριστούγεννα.

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

23/12/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου