Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Η Απελευθέρωση από τα Αβάσταχτα Δηλητήρια των Παθών μας

                     

                    Η Αγία Μεγαλομάρτυς Αναστασία, η Φαρμακολύτρια.Φωτο: Dogma


Την απελευθέρωση από τα αβάσταχτα δηλητήρια των παθών μας, τις σωματικές και ψυχικές ασθένειες που αυτά προκαλούν, αναλαμβάνει με τη χάρη τής Αγιότητάς της , προς όφελος του δυστυχούς και φτωχού πνευματικά ανθρώπου, η Αγία Μεγαλομάρτυς Αναστασία η Φαρμακολύτρια, τη μνήμη της οποίας τιμά η Εκκλησία μας στις 22 Δεκεμβρίου.


Η Αγία Αναστασία ζούσε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης. Τη χριστιανική πίστη διδάχτηκε από τη μητέρα της και τον θεόπνευστο διδάσκαλό της τον Χρυσόγονο. Παρά τη θέλησή της παντρεύτηκε τον Πούπλιο, άνδρα άσωτο και ασεβή. Μετά τον θάνατο τού συζύγου της από πνιγμό σε ναυάγιο, περιερχόταν κρυφά στα σπίτια των φτωχών και παρείχε οικονομική ενίσχυση. Σύχναζε στις φυλακές, όπου κρατούνταν χριστιανοί και τους προσέφερε τα απαραίτητα εφόδια. Φρόντιζε τις πληγές τους, και τους ελευθέρωνε από τα δεσμά τους. Ιδιαίτερη φροντίδα έδειχνε η Αγία Αναστασία στην ενίσχυση του φρονήματος των υποψηφίων μαρτύρων τής πίστεως και στην περισυλλογή και ταφή των λειψάνων τους. Καταγγέλθηκε γι΄ αυτό στον ηγεμόνα και ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες και πολλά βασανιστήρια τελειώθηκε στη φωτιά. Στα χρόνια του Βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντος Α΄ τα λείψανά της μετακομίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη Ρώμη αφιερώθηκε στη μνήμη της ιερός ναός , από τον 4ο αι. (1) .

Οι άνθρωποι αισθανόμενοι πρόσκαιρη ηδονή, καταρρέουν αδύναμοι στις επιθυμίες των δαιμόνων των παθών τους,  καθηλώνονται  από τον εφήμερο βίο τους και έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι υγιείς. Δεν αντιλαμβάνονται την ανυπόφορη δυσοσμία που αναδύει τόσο το σώμα τους όσο και η ψυχή τους. Την κόπρο του Αυγεία δεν υπάρχει κανένας ημίθεος Ηρακλής για να την καθαρίσει, γιατί δυστυχώς τη λούζεται υπομονετικά ο ίδιος ο αόρατος και ασύλληπτος Θεός, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Η  θαυμαστή παρουσία της Αγίας Αναστασίας στη ζωή των πιστών χριστιανών καταμαρτυρείται από τα θαύματα που συμβαίνουν στην εορτή τής μνήμης της. Πολλοί ασθενείς με πίστη ζήτησαν τη βοήθειά της και ο Θεός τούς άκουσε.

Επίσης, άτομα κατάκοιτα τα οποία για χρόνια ζητούσαν να τα ελευθερώσει ο Θεός από τον δεσμό του μαρτυρίου τους και να επιστρέψει η ψυχή τους με γαλήνη στον Πατέρα και Θεό τους εισακούστηκαν.

Μεγάλη προστασία ανά τους αιώνες είναι η Αγία Αναστασία για κάθε χριστιανό  ο οποίος τιμά με ευλάβεια τη μνήμη της.

Ημέρα καταλύσεως οίνου και ελαίου είναι η σημερινή, αλλά όσοι δεν ακολουθούν τη νηστεία των Χριστουγέννων, ας το σκεφτούν ακόμη μία φορά, τρεις ημέρες πριν από την κατά σάρκα γέννηση του Κοσμοσωτήρα Χριστού, να νηστέψουν με καλή θέληση, μετάνοια και θεία φώτιση, για να προσέλθουν κατάλληλα προετοιμασμένοι να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ζούμε καθημερινά μέσα στη δύσοσμη κοπριά την οποία κουβαλάμε αδιαμαρτύρητα στο σώμα αλλά και στην ψυχή μας. Είναι εποχή για αποχή από τις ψυχοφθόρες τροφές που αδυνατίζουν τον νου , φυλακίζουν στα δηλητήρια των εχιδνών την ψυχή μας και αρρωσταίνουν το αδύναμο ανθρώπινο σώμα μας. Παράλληλα χρειαζόμαστε νηστεία από όλα τα πάθη μας κατά τον ιερό Χρυσόστομο, από τη γήινη προσκόλληση στη χονδροειδή ύλη που  φυλακίζει την ύπαρξή μας και την αναγκάζει να σέρνεται αλυσοδεμένη πάνω στα κράσπεδα της κακίας , στα δώματα του Άδη.

Οι νιόπαντροι παππούδες μας, όταν ήθελαν να φιλήσουν τη νύφη, έτρωγαν καραμελίτσες Τσάρλεστον, του φιλιού όπως τις έλεγαν.  Ζητούσαν ευωδία να αναδύεται από το στόμα τους, για να μη τούς αποστραφεί η αγαπημένη τους. Ένα ακάθαρτο στόμα που δεν εκφέρει θεάρεστο λόγο, που κρίνει καταδικάζοντας τον συνάνθρωπό του, που εκφέρεται με οργή και βλασφημία ακόμη και κατά του ίδιου του Θεού, που δεν απέχει από τα κρέατα κατά την περίοδο των νηστειών και προτιμά να κουβαλάει στο στομάχι του ένα νεκροταφείο ζώων, ένα στόμα αλυσοδεμένο από τα σαρκικά πάθη του νου του, που άγεται και φέρεται σαν τη φυλακισμένη αρκούδα στο τσίρκο αυτού του φθαρτού κόσμου από τον διάβολο, πώς είναι δυνατόν να ανοίξει για να δεχτεί το σώμα και το αίμα του Κυρίου και Θεού εντός του;

Ας σιδερώσουμε σήμερα τα κόσμια ενδύματα της ψυχής και του σώματός μας, και με την ευωδία της νηστείας και τη βοήθεια τής Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας είθε να εισέλθουμε στον οίκο του Κυρίου μας, τη χαρμόσυνο ημέρα της εορτής της γεννήσεώς Του.

Απολυτίκιον Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας

Κοντάκιον. Ήχος β΄.

Οι εν πειρασμοίς, και θλίψεσιν υπάρχοντες, προς τον σον ναόν, προστρέχοντες λαμβάνουσι, τα σεπτά ιάματα, της εν σοι οικούσης θείας χάριτος. Αναστασία· συ γαρ αεί τω κόσμω πηγάζεις τα ιάματα (2).

Βιβλιογραφία

1. Αγιολόγιον-Ημερολόγιον 2018. Αθήνα. Εκδόσεις Σαΐτης.

2. Ημερολόγιον 2022. Αθήνα. Ιερά Μητρόπολις Νέας Σμύρνης.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

22/12/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου