Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Η Εύκαρπος Ελαία στου Τσαγκάρη τη Βρύση στη Βαλύρα

                                    


Μια ζωγραφιά, το  αγροτόσπιτο και η εύκαρπος ελαία στο κτήμα 

                                               της κας Βάσως Φ. Ηλιοπούλου

           στο βουνό της Ιθώμης, στου Τσαγκάρη τη βρύση. Φωτο: κα Β.Φ. Ηλιοπούλου


Η Βαλύρα, αυτή τη χρονική περίοδο, έχει εγκατασταθεί για τα καλά στους ελαιώνες της και εργάζεται πυρετωδώς για να συλλέξει τον ελαιόκαρπο από τα καρποφόρα δένδρα της, τόσο στον εύφορο και ευλογημένο κάμπο του χωριού, όσο και στις ψηλές ραχούλες της θεϊκής Ιθώμης. Θέλει να μπει το νέο λάδι της χρονιάς πριν από τα Χριστούγεννα στα σπίτια της και να γεμίσουν με πράσινο χρυσό τα κατώγια  της.

Ψηλά στο βουνό και κοντά στο κτήμα τής αείμνηστης γιαγιάς Αλεζαγούς με τα δύο σπιτάκια, που το έχει κληρονομήσει ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου, στον ευλογημένο τόπο όπου κατά τη δεκαετία του 1950 επτά κρουνοί ανάβλυζαν δροσερό νερό και πότιζαν τη Βαλύρα και τη Λάμπαινα, σαν αχνή ανάμνηση παραμένει στον χρόνο το παλιό όνομα του τόπου, “στου Τσαγκάρη τη βρύση”. Εκεί στέκεται αγέραστο στον Βοριά το παλιό πέτρινο αγροτόσπιτο του αείμνηστου Φώτη Ηλιόπουλου, που κληρονόμησε προπολεμικά από τον εργατικό πατέρα του. Κατά τις δεκαετίες 1960-1970 ο κυρ Φώτης, μαζί με την όμορφη σύζυγό του Ασπασία, παραθέριζαν για να συλλέξουν τη σοδειά τους τα καλοκαίρια και τον χειμώνα πήγαιναν καβάλα εκείνος στο λεβέντικο, λευκό σαν του Αγίου Γεωργίου άλογο του, και η κυρία Ασπασία πάνω στο υπάκουο γαϊδουράκι της , για να τινάξουν με τους συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς τους τις ελιές τους. Εκείνη την εποχή, οι Βαλυραίοι αγρότες διευκόλυναν ο ένας τον άλλο· μαζί και αδελφωμένοι φρόντιζαν τα κτήματά τους και συνέλεγαν τον καρπό τής χρονιάς.


                      Υγρές ημέρες του Δεκέμβρη στο κτήμα στου Τσαγκάρη τη βρύση.

                                                Φωτο: κα Β.Φ.Ηλιοπούλου

Οι αιωνόβιες ελιές στου Τσαγκάρη τη Βρύση, με μνήμη θεία θροΐζουν αθάνατες στον χρόνο. Σαν στοργικές μητέρες φέρουν πλούσιο καρπό , αφού τους άφησε ο κυρ Φώτης παιδιά να θρέψουν, τις τρεις Χάριτες τής οικογενείας του, τη δίδυμη Βασιλική που μεγάλωσε γρήγορα, έγινε μητέρα τής δραστήριας Ασπασίας και γιαγιά της όμορφης Βασιλικούλας, η οποία πολύ αγαπά τα όμορφα δένδρα του προπάππου της.


                 Η κα  Ασπασία Καπότη τινάζοντας με τον αχινό. Φωτο: κα Β.Φ. Ηλιοπούλου

Κατέφθασε η κυρία Βάσω Φ. Ηλιοπούλου από την Αθήνα για να προλάβει να τινάξει δυναμικά πριν από τα Χριστούγεννα τις κατάμεστες σε καρπό ελιές στο κτήμα της, με συνοδεία από τριμελή ομάδα συγγενών . Έστρωσε καταγής τα γαλάζια πανιά της και με το ραβδί της έπιασε συστηματικά δουλειά, από ενωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Σκληρές είναι η αγροτικές εργασίες, ιδίως όταν το ανθρώπινο σώμα έχει ξεχάσει να γυμνάζεται στους αγρούς και επιβαρύνεται ξαφνικά από την κοπιώδη προσπάθεια. Πολλά καμπανάκια σήμαναν “ώρα για ξεκούραση”, όμως η αλύγιστη “Βασούλα του Φώτη και της Ασπασίας” απτόητη συνέχισε τον αγώνα της. Πέντε συνεχείς ημέρες κράτησε το λιομάζωμα και απέδωσε άριστο και πλούσιο καρπό.

Μεγάλη έκπληξη ήταν για την κυρία Βάσω μία από τις αγαπημένες της ελιές, η οποία από μόνη της απέδωσε δύο σακιά ελιές.


                    Η πλούσια σοδειά της χρονιάς. Φωτο:κα Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

-Ω! Εύκαρπη ελιά μου, αναφώνησε η θεοσεβής κόρη και ο λόγος της αντήχησε μέχρι το διάσελο της Εύας και της Ιθώμης. Χαμογέλασε η  Μεγαλόχαρη στην Ιερά Μονή Βουλκάνου και ευλόγησε τους κόπους του ανθρώπου και της γης.

Η Παναγία η Βουλκανιώτισσα, με φως ουράνιο τρέφει τα δένδρα τού θεϊκά πεποικιλμένου όρους της Ιθώμης, και για αιώνες σώζει τη Βαλύρα σε καιρούς δύσκολους.

-Λάδι για την ακοίμητη καντήλα σου Παναγίτσα μου, υπόσχονταν και προσκόμιζαν με ευλάβεια οι αείμνηστες γιαγιάδες μας, το ίδιο και η κυρία Βάσω Φ. Ηλιοπούλου.


                                     Και του χρόνου! Φωτο: κα Β΄.Φ.Ηλιοπούλου

Έρχονται τα Χριστούγεννα για να ανταμείψουν τους εργατικούς ελαιοπαραγωγούς της Βαλύρας με θεία δώρα και αναγκαία ξεκούραση, μετά από τόσο κόπο στους ελαιώνες. Όπως κάποτε, έτσι και σήμερα, οι κουρασμένοι αγρότες ανακουφισμένοι θα καθίσουν εμπρός στο αναμμένο τζάκι για να ζεστάνουν τα κόκαλά τους, συγκεντρώνοντας τη σκέψη τους και ενθυμούμενοι τη γέννηση του Κοσμοσωτήρα. Θα εξομολογηθούν με ευλάβεια, κεκαθαρμένοι στο σώμα και στην ψυχή, και ενδεδυμένοι με τη γιορτινή τους φορεσιά θα παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων, στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου.


                                      Με κλάδο ελαίας. Φωτο: κα Β.Φ.Ηλιοπούλου

Ευλογημένο και καλοφάγωτο το άριστο ελαιόλαδό σου Βαλύρα μου.

Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Βάσω Φ. Ηλιοπούλου που μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον ελαιώνα της, στου Τσαγκάρη τη βρύση στη Βαλύρα.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

17/12/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου