Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη. Αρτοποιός, Ζαχαροπλάστης, αλλά και Κηροποιός

                    

                           Κέρινες δημιουργίες.Φωτο: κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη


Αν πιστεύετε ότι είναι μόνο επαγγελματίας αρτοποιός και ζαχαροπλάστης η αεικίνητη , μόλις 21  χρονών, κυρία Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη, θα εκπλαγείτε με τα κρυφά ταλέντα της!

Δεν ξεδιπλώνει  τη δημιουργική της ικανότητα μόνο στον οικογενειακό φούρνο στην πλατεία της Βαλύρας, αλλά πειραματίζεται παράλληλα καλλιτεχνικά, με διάφορα οικολογικά υλικά, δίνοντας ώθηση και υγιή διέξοδο στο πολυδιάστατο ταλέντο της.

Κατά τους τελευταίους μήνες ασχολείται συστηματικά με την κατασκευή κεριών από σόγια. Χρώματα και αρώματα συνοδεύουν τα εορταστικά κεριά της, τα οποία συνδυάζονται αρμονικά με το πνεύμα των εορτών.

Εμπρός στο διακοσμημένο με βυζαντινές εικόνες πύρινο τζάκι, και επάνω στο στρογγυλό τραπεζάκι στο σαλόνι, αναδεικνύεται η παλιά τέχνη των αείμνηστων γιαγιάδων της Βαλύρας. Στη χειροποίητη λευκή δαντέλλα , που είναι πλεγμένη με λεπτό βελονάκι, η ευλαβής κυρία Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη έχει αποθέσει τις τελευταίες δημιουργίες της , με τα όμορφα κεριά της, συνδυαστικά με τα αγαπημένα κουκουνάρια της. Οι ζεστές αποχρώσεις του κόκκινου της αγάπης , του λευκού της αγνότητας και του μελιού της ευτυχίας , είναι  ευχούλες από καρδιάς, προς όλους όσους η αγαπητή και δημοφιλής κόρη της Βαλύρας αγαπά και υπηρετεί με ευλάβεια. Ξαγρυπνά καθημερινά και κοπιάζει με ευχαρίστηση, για να ψήσει τον ευλογημένο άρτο της ημέρας, και να  παρασκευάσει λαχταριστά γλυκίσματα, τα οποία είναι ξόρκια ενάντια στις στενοχώριες και στα καθημερινά προβλήματα, στις ασθένειες και στο γήρας των κατοίκων της Βαλύρας.


                      Δημιουργώντας με φόντο τις εκκλησίες και τη φύση της Βαλύρας.

                                          Φωτο: κα Ευθυμία Ξ. Καρτερολιώτη.


Προς τα Χριστούγεννα, ένας πλούσιος δίσκος , με ποικίλες παραδοσιακές απολαύσεις, παρασκευασμένες στον φούρνο της οικογένειας Ξενοφώντα Καρτερολιώτη, αναμένεται να  φωτογραφηθεί, συνδυαστικά με την  καλαίσθητη σύνθεση , δίπλα   από τα κεριά της δημιουργικής Ευθυμίας, προς τέρψιν όλων .

 Αναμένουμε μία πλήρη ανάρτηση, για να γευτούμε, τουλάχιστον οπτικά, όσοι δεν έχουμε την τύχη να ζούμε στη Βαλύρα, τις παραδοσιακές δημιουργίες της αγαπητής , σε όλη τη Βαλύρα και όχι μόνο, Ευθυμίας.

Καλές γιορτές!  Είθε τα μικρότερα κορίτσια στο χωριό, με τις ευλογίες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Παναγίας μας, να αγαπήσουν το άστρο της καταξιωμένης νεαρής κυρίας Ευθυμίας Ξ. Καρτερολιώτη και το δικό τους αστέρι να φωτιστεί και να λάμψει, με έμπρακτη πίστη και αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο και πολλή δημιουργική συμπεριφορά.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

11/12/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου