Η Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα η Ζάκυνθος τιμά στις 17 Δεκεμβρίου τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου του θαυματουργού. Πολλές αρετές είχε ο Άγιος Διονύσιος, ιδιαίτερα η ταπεινοφροσύνη και η ανεξικακία του προκαλούν μεγάλη εντύπωση και σε αυτές θα σταθούμε σήμερα.
Ο Άγιος Διονύσιος ο θαυματουργός ήταν αρχιεπίσκοπος Αιγίνης. Γεννήθηκε το 1547 από γονείς πλούσιους και ευσεβείς και ανήκε στην οικογένεια Σιγούρου. Ενάρετος από τη φύση του και νιώθοντας κλίση προς τον μοναχικό βίο, από ενωρίς ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα στη βασιλική μονή των Στροφάδων νήσων, απέναντι από τη Ζάκυνθο, και χειροτονήθηκε ιερεύς. Θέλοντας αργότερα να μεταβεί στους Αγίους Τόπους για προσκύνημα πέρασε από την Αθήνα, όπου με την επίμονη αξίωση του αρχιεπισκόπου Αθηνών, δέχτηκε να χειροτονηθεί επίσκοπος της Αίγινας, χωρίς τελικά αν πραγματοποιηθεί το ταξίδι στα Ιεροσόλυμα. Αφού ποίμανε κατά τρόπο θεάρεστο επί αρκετό χρόνο την επισκοπή του , θέλοντας να αποφύγει τον έπαινο των ανθρώπων, αποσύρθηκε από μόνος του και επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έζησε ασκητικά στην ιερά μονή της Αναφωνήτριας.
Όταν ζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι ο φονιάς του αδελφού του, τον έκρυψε και τον προστάτευσε. Μετά τον θάνατό του το λείψανό του τάφηκε στη μονή Στροφάδων, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αργότερα το ιερό σκήνωμά του μεταφέρθηκε στη Ζάκυνθο, όπου σήμερα φυλάσσεται ως θησαυρός πολύτιμος στον περικαλλή ναό του. Ο άγιος Διονύσιος είναι ο πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου(1).
Φωτο:eikones topΗ σημασία του να δίνει ο άνθρωπος “τόπο στην οργή”
Ποιος απλός άνθρωπος θα έφθανε σε τέτοιο υψηλό επίπεδο ανεξικακίας, μέχρι και τον δολοφόνο του αδελφού του να περιθάλψει, μέχρι και τον βασανιστή του να θεραπεύσει, όπως έπραξαν πολλοί άγιοι και μάρτυρες τής εκκλησίας μας;
Πόσο χρειάζεται ειλικρινά να δουλέψει με τον εαυτό του ο άνθρωπος για να ανέλθει στα κράσπεδα τής σωτήριας ταπεινοφροσύνης και ανεξικακίας; Όχι με τεχνητό τρόπο, αλλά με αληθινή θεία φώτιση, καθοδήγηση και διάκριση, και η ψυχή του αδέσμευτη να τρέξει στις αγκάλες του ουρανίου πατρός της και να ενωθεί μαζί Του;
-Δώσε τόπο στην οργή παιδάκι μου, έλεγαν οι αείμνηστες γιαγιάδες μας στη Βαλύρα, για να σώσεις την ψυχή σου.
Η ψυχή του ανθρώπου δεν σώζεται με την υπερηφάνεια, οργή, θυμό, εκδίκηση και επιθυμία αντικατάστασης του ίδιου του Θεού στα δικαστήρια τών ανθρώπων. Αντίθετα, η αίσθηση τής δήθεν απονομής τής δικαιοσύνης και τα γλυκά αντίποινα τής εκδίκησης είναι θανατερή παγίδα για να οδηγήσει το πνεύμα και την ψυχή του ανθρώπου στα τρίσβαθα του Άδη. “Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε” είπε ο Κύριος ο οποίος ανέβηκε στον Σταυρό του Μαρτυρίου και σήκωσε στους ώμους του τις αμαρτίες του κόσμου.
Κτύπησε ο φονιάς την πόρτα του Αγίου Διονυσίου ζητώντας έλεος, να κρυφτεί, για να αποφύγει την οργή του κόσμου και του νόμου. Ζήτησε έλεος και προστασία από τον αδελφό εκείνου που δολοφόνησε.
Ποιον ουσιαστικά προστάτευσε ο Άγιος Διονύσιος;
Τον ευάλωτο άνθρωπο, ο οποίος παρασυρμένος από τη μανία του δαίμονα εντός του διέπραξε την εγκληματική πράξη ή τον ίδιο τον δαίμονα;
Στην πραγματικότητα κανέναν από τους δύο, αλλά τον ίδιο τον Θεό, τον πανταχού παρόντα Θεό, ακόμη και μέσα στον εγκληματία. Το θείον εντός του ανθρώπου-εγκληματία προστάτευσε στη ιερά μονή που εγκαταβιούσε ο Άγιος Διονύσιος, με απώτερο στόχο να δώσει δυνατότητα άνθισης και έκφρασης στο Φως εντός του οίκου του πλανημένου νηπίου (αυτό ουσιαστικά είναι και ο χειρότερος εγκληματίας επάνω στον πλανήτη μας) και να θεραπευτεί ο νους τού εξαπατημένου ανθρώπου, να καταστεί ένα λογικό πρόβατο, με την αναγνώριση της πνευματικής του φτώχειας και τής ειλικρινούς μετάνοιας.
Αρνητικά συναισθήματα όπως η οργή και η εκδίκηση για τον συνάνθρωπο δεν είναι λογικό να φωλιάσουν, σαν δυσκίνητες σκιές και βαριές αλυσίδες, επάνω στον λαμπρό ψυχικό στόλο ενός αγίου. Η δύναμη του πνεύματος και τής ψυχής του απωθεί τις διαβολικές παρεμβάσεις και συνθλίβει τις φαρμακερές έχιδνες των παθών.
Τόση ανείπωτη γλυκύτητα ,ταπεινοφροσύνη , ανεξικακία και πραότητα κοσμούσε τον Άγιο Διονύσιο, ο οποίος αξιώθηκε να θαυματουργεί και μετά την αποδημία του προς τον Κύριο. Παραμένει ενεργός, ως φοβερή προστασία στις δύσκολες ημέρες μας , που η πίστη αμβλύνεται και ο σύγχρονος άνθρωπος απομακρύνεται από τον Κύριο και Θεό του.
Φωτο: Start Media Corfu TV.
Απολυτίκιον Αγίου Διονυσίου Αιγίνης. Ήχος α΄.
Τής Ζακύνθου τον γόνον και Αιγίνης τον πρόεδρον, τον φρουρόν Μονής των Στροφάδων, Διονύσιον άπαντες, τιμήσωμεν συμφώνως οι πιστοί, βοώντες προς αυτόν ειλικρινώς σαις λιταίς τους την σήν μνήμην επιτελούντας, σώζε και βοώντας σοι·
Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυματώσαντι, δόξα τω δωρησαμένω σε ημίν, πρέσβυν ακοίμητον (2).
Είθε η ευλογία του ακοίμητου Αγίου Διονυσίου να συνοδεύει όσους τιμούν με πίστη και ταπεινοφροσύνη την ιερά μνήμη του.
Bιβλιογραφία
1. Αγιολόγιον Ημερολόγιον 2018. Αθήνα. Εκδόσεις Σαΐτης.
2. Ημερολόγιον 2022. Αθήνα. Ιερά Μητρόπολις Νέας Σμύρνης.
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
17/12/2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου