Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Αφιέρωμα στις Εορτάζουσες Ευγενίες της Βαλύρας

                             

                                          Η Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Ευγενία


Στις 24 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από την κατά σάρκα γέννηση του Κοσμοσωτήρα Χριστού, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας.Η Βαλύρα παράλληλα εορτάζει τις όμορφες Ευγενίες της, που ως όνομα και θεάρεστη παρουσία ποτέ δεν έλειψαν από το χωριό μας.

Ευγενίες και ευγενικές ψυχές έσπειρε ο Παντοδύναμος Θεός , με την επιστασία της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης στη Βαλύρα, μία εξ αυτών είναι και η ευλογημένη ενενηντάχρονη μητέρα μου, η οποία έλαβε το όνομα τής αείμνηστης νονάς της Ευγενίας Μακρή. Το ίδιο όνομα δόθηκε στην κυρία Ευγενία Α. Μακρή, δικηγόρο, από τους αλησμόνητους γονείς της , Αριστείδη και Γαρυφαλλιά Καρύδη-Μακρή. Όπως η θεοσεβής γιαγιά της, ούτως και η Ευγενία Α. Μακρή των ημερών μας, δεν παραλείπει να είναι ενεργή επαγγελματικά και κοινωνικά και να χαίρει της εκτίμησης όλων των Βαλυραίων.

Η ευρεία οικογένεια Ντουραμάκου σήμερα εορτάζει τη θεόσταλτη κόρη της Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, η οποία όχι μόνο με την ευγένεια του λόγου αλλά και των έργων της μετέχει στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα στην όμορφη Βαλύρα μας.

Επίσης , η νεαρή ψυχολόγος Ευγενία Καρτερολιώτη, η οποία εργάζεται στη Διάπλαση στην Καλαμάτα , τιμά την οικογένειά της και τη Βαλύρα ολόκληρη με τα λαμπρά έργα της.

Υπάρχουν και άλλες Ευγενίες στο χωριό μας, τις οποίες δεν γνωρίζω, λόγω της απουσίας μου κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Σε όλες εύχομαι από καρδιάς υγεία, ευημερία, τύχη αγαθή, ασφάλεια και πολλή αγάπη.

Ας δούμε όμως τον βίο της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας, η οποία κοσμεί τις ψυχές των ευλογημένων γυναικών της Βαλύρας που φέρουν το όνομά της και με πίστη τιμούν τη μνήμη της.


Η αγία Ευγενία καταγόταν από τη Ρώμη (2ος αι.). Οι γονείς της Φίλιππος και Ευγενία ήταν πλούσιοι και επιφανείς. Ο πατέρας της είχε το αξίωμα του Επάρχου και κυβερνούσε με τρόπο δίκαιο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ζούσε και η οικογένειά του. Φιλομαθής η Ευγενία έλαβε Ελληνική και Ρωμαϊκή φιλολογική παιδεία και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Κρυφά και με τη συνοδεία των πιστών υπηρετών της, Πρωτά και Υακίνθου αναχώρησε νύχτα από το σπίτι και μαζί τους με ανδρική ενδυμασία και με το όνομα Ευγένιος κατέφυγε σε ανδρικό μοναστήρι έξω από την Αλεξάνδρεια, όπου ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα. Διεβλήθη αργότερα από τη μοναχή Μελανθία. Η αποκάλυψη του φύλου της έγινε κατά τη διάρκεια δίκης, στην οποία δικαστής ήταν ο ίδιος ο πατέρας της που εβαπτίσθη ο ίδιος και αρκετοί άλλοι. Μετά το μαρτυρικό τέλος του πατέρα της στην Αλεξάνδρεια, η Ευγενία γύρισε με τη μητέρα της και τη συνοδεία της στη Ρώμη, όπου είχε και η ίδια μαρτυρικό θάνατο στα μέσα του 3ου αιώνα. Την ίδια ημέρα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του πατέρα της Φιλίππου, της Βασίλλας, του Πρωτά και του Υακίνθου που συνεμαρτύρησαν (1).

Απολυτίκιον Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας.Ἦχος γ'.

Θείου Πνεύματος τῇ ὑμνωδίᾳ, φῶς προσέλαβες θεογνωσίας, Εὐγενία Χριστοῦ καλλιπάρθενε· καὶ ἐν ὁσίων χορείᾳ ἐκλάμψασα, ἀθλητικῶς τὸν ἐχθρὸν ἐθριάμβευσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.(2).

Βιβλιογραφία

1. Αγιολόγιον Ημερολόγιον (2018). Αθήνα. Εκδόσεις Σαΐτης

2.Απολυτίκιον Αγίας Ευγενίας στο saint.gr


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

24/12/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου