Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας. Ατενίζοντας το Μέλλον με Αισιοδοξία!

                   

                                 Η κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, η Ανθοφόρος. 

                                     Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου 

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση η κυρία Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, η φιλόλογος του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας, μάς ξεναγεί μέσα από τη σελίδα της στο Facebook, στα ανθοφόρα έργα των γυναικών του όμορφου χωριού μας. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, μία αφανής κυρία προσέφερε ευγενώς όμορφα φυτά στις γυναίκες του Συλλόγου, ενισχύοντας το έργο καλλωπισμού του δρόμου που οδηγεί προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό τής Βαλύρας. Τόσο ο δρόμος, όσο και ο Σταθμός εξωτερικά, με τις συντονισμένες παρεμβάσεις των Γυναικών, απέκτησαν ελκυστική όψη.

Κι ενώ τα έργα των γυναικών δρομολογούνταν σταθερά, όσον αφορούσε τη λειτουργία του χώρου του Σταθμού, ως Πολιτιστικού Κέντρου, τόσο η έλλειψη υποστήριξης και ενίσχυσης του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας από τον Δήμο και την Περιφέρεια , όσο και η επιβάρυνση της ίδιας της κυρίας Αγάπης Συκιωτάκη-Μπουρολιά, τής προέδρου του Συλλόγου, από τα έξοδα τού ενοικίου τού χώρου και τα χρωστούμενα από μία μελέτη, η οποία κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ κατά το παρελθόν και δεν έτυχε έγκρισης, οδήγησαν στη λύση της μίσθωσης του χώρου, αφήνοντας τις γυναίκες της Βαλύρας με το χαμόγελο παγωμένο στα χείλη, εν όψει των εορτών.


                  Σιδηροδρομικός Σταθμός Βαλύρας.Φωτο: κα Ευγενία Δ. Ντουραμάκου

Έντονη είναι η διαμαρτυρία των γυναικών, γιατί αισθάνθηκαν ότι η πρόεδρός τους αγνόησε τις τυπικές διαδικασίες λήψης απόφασης και δεν τους έδωσε την ευκαιρία να βρουν από κοινού μία αποδεκτή λύση, όπως να υποστηρίξουν όλες μαζί τη μίσθωση του κτιρίου του Σταθμού, που δεν ανερχόταν άνω του ποσού των 50 ευρώ μηνιαίως.

Ο κύριος Γιώργος Αθανασόπουλος, Δήμαρχος Μεσσήνης , έχει ήδη προτείνει εναλλακτική λύση σε όλους ανεξαιρέτως τους συλλόγους τής Βαλύρας. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη αίθουσα του παλιού δημαρχείου, κοντά στην πλατεία του χωριού, όταν χρειαστεί να συνεδριάσουν ή να πραγματοποιήσουν κάποια ομιλία.

Πρακτική και ενδιαφέρουσα είναι η λύση που πρότεινε ο κύριος Δήμαρχος Μεσσήνης, σίγουρα οι γυναίκες θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον την αίθουσα του δημαρχείου, είναι όμως άλλη η αίσθηση της μόνιμης εγκατάστασης ενός συλλόγου στο δικό του χώρο όπου θα έχει τη δυνατότητα να στήσει τα εργαστήριά του και να τακτοποιήσει τα απαραίτητα εφόδια για τη λειτουργία του, με διάρκεια και σταθερότητα. Σε ένα κτίσμα όπου θα φέρει το χρώμα και θα αναδύεται το άρωμα των μοναδικών γυναικών τής Βαλύρας.


       Οδεύοντας προς τον Σταθμό στη Βαλύρα. Φωτο: κα Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη

Εκλογές περιμένει ο Σύλλογος Γυναικών , αφού η θητεία τής   άξιας   Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας έχει λήξει εδώ και έναν χρόνο.

Πολλές και αξιόλογες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν επί προεδρίας της δραστήριας κυρίας Αγάπης Συκιωτάκη-Μπουρολιά, αλλά δυστυχώς η επιδημία του κορωνοϊού αναχαίτισε όλα τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα στη Βαλύρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη απομόνωση, καχυποψία και εσωστροφή στις γυναίκες του χωριού, και δυστυχώς  μειώθηκε σημαντικά η κοινωνική και πολιτιστική παρουσία του Συλλόγου τους. Όπως μάς έχει ενημερώσει η ίδια η κυρία Πρόεδρος κατά το παρελθόν, επιθυμεί να προσέλθουν στις κάλπες οι περίπου 150 γυναίκες του Συλλόγου και να εκλέξουν την πρόεδρο της επόμενης διετίας, και η καθυστέρηση,  όπως μάς εξήγησε, οφείλεται στον κορωνοϊό.

Ήδη ο κορωνοϊός έγινε μέρος της καθημερινότητας και στη Βαλύρα . Μπορεί να χτύπησε πρώτα την πόρτα του συγχωριανού και/ή γείτονα, αλλά δεν παρέλειψε να μπει και στο δικό μας σπίτι. Μαθαίνουμε να ζούμε με την επιδημία, δυναμώνοντας καθημερινά τις αντιστάσεις μας.

Καιρός είναι για γενική θετική ανάκαμψη και πρόοδο, σε όλα τα επίπεδα !

Είθε οι γυναίκες της Βαλύρας αδελφωμένες, να προβούν στις επιθυμητές εκλογές του Συλλόγου τους, και να ορθώσουν δυναμικά το ανάστημα τους, με νέο ξεκίνημα.

Ο θερμός υποστηριχτής τους κύριος Γιώργος Π. Φειδάς, επιχειρηματίας στο μακρινό Road Island των Η.Π.Α. , δεν διανοείται τη Βαλύρα χωρίς Σύλλογο Γυναικών, γι΄ αυτό κάλυψε ευγενώς το κόστος των χρωμάτων για το βάψιμο του εσωτερικού χώρου του Σταθμού, υλικά τα οποία με τη συγκατάθεσή του ήδη προωθήθηκαν αυτές τις ημέρες για την ανακαίνιση του Κοινοτικού Ιατρείου Βαλύρας. Ο κύριος Φειδάς παραμένει θετικός και αισιόδοξος, όσον αφορά την εξεύρεση ενός μόνιμου χώρου για τον Σύλλογο Γυναικών του χωριού μας , στο απώτερο μέλλον. Όλα δρομολογούνται σε σχέση με την αγορά του κτίσματος, στο οποίο αναμένεται να εγκατασταθεί το Λαογραφικό Μουσείο τής Βαλύρας, γι΄αυτό η ενεργή συμμετοχή και εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλους τους Βαλυραίους πανταχόθεν είναι απαραίτητη. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο email: effiekond@gmail.com επίσης στο xris. papag@gmail.com.

Καλές γιορτές, με πίστη στον Θεό και θετική σκέψη. 

 Πάντα μετά από μία μεγάλη απογοήτευση ακολουθούν καλύτερες ημέρες!


Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Ουρανία Μαυρίκη-Μπόβη, φιλόλογο, και Ευγενία Δ. Ντουραμάκου για το συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τις γυναίκες τής Βαλύρας και το όμορφο χωριό μας.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

22/12/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου