Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Καλά Στέφανα.Η Χριστιανική Σημασία των Συμβόλων του γάμου.

  


          Σταύρος Νιάρχος και Ντάσα Ζούκοβα.Φωτο: lifo.gr



                                                    

Τα νέα ζευγάρια, τα οποία είναι υποψήφια γάμου, θέτουν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, σχετικά με τον συμβολισμό του στολισμού κατά τον γάμο, μέχρι που  οδεύουν στο καθαυτό μυστήριο της Εκκλησίας μας, για να το αναλύσουν και κατανοήσουν. Ερευνούν, προκειμένου να διαμορφώσουν μία σαφή άποψη, η οποία να ταιριάζει με τα προσωπικά τους γούστα, δηλαδή με το πώς θέλουν να οργανώσουν την τελετή του γάμου τους, στον οποίο θα είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές. Κάποιες από τις βασικές ερωτήσεις των υποψηφίων μελλονύμφων, θα προσπαθήσουμε σήμερα να τις απαντήσουμε:

1. Οι κοπέλες ρωτούν αρχικά, με ποια κριτήρια θα διαλέξω το νυφικό μου.

Το νυφικό είναι λευκό και συμβολίζει την αγνότητα της υποψήφιας νύφης. Με κάθαρση σώματος και ψυχής, με πραγματική πίστη εισέρχεται το ζεύγος εντός του ιερού ναού , για να λάβει θεία ευλογία για τον γάμο του. Διαφορετικά, υπάρχει το Δημαρχείο για άκρατο πάθος και ξέφρενο ξεφάντωμα !

Οι γιαγιάδες μας στη Βαλύρα συμβούλευαν να διαλέγουμε το νυφικό με βάση τη σεμνότητα, η οποία αναδεικνύει την αρχοντική προέλευση της οικογένειας και την καλή ανατροφή της νύφης, την καλλιέργεια, την εξυπνάδα , τον δυναμισμό της και πάνω απ΄ όλα τον σεβασμό της νύφης προς την πατρώα θρησκεία μας και τον πατέρα της , ο οποίος θα την οδηγήσει στα σκαλοπάτια της εκκλησίας.

Εφ΄ όσον τελείται στην εκκλησία το μυστήριο του γάμου, το νυφικό κανονικά θα πρέπει να είναι μακρύ , επίσης με μακριά μανίκια και στρογγυλή ή μικρή οβάλ λαιμόκοψη, δηλαδή μη αποκαλυπτικό, η νύφη πρέπει να φορεί άσπρα γάντια για να μην αγγίζουν τα χέρια της οι άλλοι, και πέπλο, να καλύπτει τα μαλλιά της. Τα χέρια άσπιλα και αμόλυντα παραδίδονται στον σύζυγο της, χωρίς να τα έχει αγγίξει ιδίως άλλο ανδρικό χέρι, και η ενέργεια των άλλων να περάσει επάνω της. Πάνω από τα γάντια γίνονται οι χειραψίες. Τα παπούτσια πρέπει να είναι κλειστά, με τακούνι χαμηλό, και τα βήματα μικρά , οδεύοντας προς το θείο μυστήριο με επίγνωση. Κάτι παρεμφερές σαν την Kate Middleton, την πριγκίπισσα της Αγγλίας, θα λέγαμε, όσον αφορά το σχέδιο και style του νυφικού στις μέρες μας, ή ακολουθώντας τ΄ αχνάρια μίας πολύ σεμνής Ελληνίδας πρεσβυτέρας.

Όπως ο άνδρας ενδύεται ευπρεπώς, με το γαμπριάτικο κοστούμι του, έτσι και η νοήμων γυναίκα, σεβόμενη τον εαυτό της, θα πρέπει να μη παρουσιαστεί παρακατιανή, υποτιμώντας την ανατροφή που έλαβε από την πατρική της οικογένεια, και ασελγώντας ενώπιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Άλλωστε, ας λάβουμε ψυχολογικά υπόψη μας, “ό,τι δεν είναι αποκαλυπτικό είναι περισσότερο ελκυστικό”!

Αυτή είναι η αρχή, την οποία εφαρμόζουν οι πιστοί και οι αριστοκράτες του πνεύματος, εφάρμοζαν ανελλιπώς οι κοινωνικά εκπαιδευμένες γιαγιάδες μας στη Βαλύρα, αν και αγρότισσες , απόφοιτες μόνο του Δημοτικού Σχολείου, και σαφώς διέφεραν κατά πολύ από τους νεόπλουτους και ανίδεους ανθρώπους της σημερινής μας εποχής.

Η διεθνής μόδα, σχεδιασμένη συνήθως από άθεα , και   άτομα του χρήματος, προωθεί οτιδήποτε δεν οδηγεί εκ του ασφαλούς στα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Χρειάζεται μελέτη, διάκριση και όχι λήψη γρήγορων αποφάσεων. Όταν δεν βρίσκουμε το νυφικό της αρεσκείας μας, προτιμότερο είναι να το ράψουμε, σε συμφέρουσα τιμή, σε μία ικανή μοδίστρα, με βάση τις δικές μας προδιαγραφές.

Κάποτε στη Βαλύρα μία κοπέλα, έλεγε η αείμνηστη γιαγιά μου Κωνσταντίνα το έτος1960,  η οποία είχε μεγάλο στήθος και πεταχτό,  έκλαιγε όταν έκανε πρόβα στο νυφικό της, στη μοδίστρα, γιατί αγχωνόταν πώς θα παρουσιαστεί εμπρός στον Χριστό, στην Παναγία και στον ιερέα, με “ πεταγμένα προς τα έξω τα γάλατα”. Η μοδίστρα ετοίμασε μία φασκιά , την έδεσε εσωτερικά και στρογγύλεψε τους μαστούς. Ασχέτως των πληροφοριών που παραθέτουμε σε αυτό το κείμενο, το τι θα θελήσει να αναδείξει μία υποψήφια νύφη κατά τον γάμο της, σε σχέση με τον χαρακτήρα της , την εκπαίδευσή της, την οικογενειακή και κοινωνική της προέλευση και κατάσταση, είναι προσωπικό της θέμα και του συντρόφου της.

                           Μπομπονιέρες γάμου.Φωτο:bombonieres. com .gr

2. Πώς θα διαλέξω τις μπομπονιέρες και τα κουφέτα;  

Τα κουφέτα έχουν επικρατήσει από την εποχή των Λουδοβίκων στη Γαλλία, αλλά κατά τους προηγούμενους αιώνες, και από την αρχαιότητα έως σήμερα , πάντα μοίραζαν οι γονείς των νεονύμφων γλυκίσματα και δώρα στους καλεσμένους, στους γάμους στην Ελλάδα, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση (3). Τα κουφέτα είναι συνήθως λευκά, και διαλέγονται με βάση τους μονούς αριθμούς 3-5-7-9, καθώς και τα πέπλα της μπομπονιέρας  συνδυάζονται με βάση το 1-3-5. Ο μονός αριθμός, επειδή δεν διαιρείται και πάντα περισσεύει μία μονάδα, συμβολίζει το αδιαίρετο του γάμου. Το λευκό χρώμα συμβολίζει τις ευτυχισμένες ημέρες με τον σύντροφο. Ο αριθμός 3 αφορά τις ευλογίες της Τριαδικής Θεότητας, επίσης δηλώνει τη μητέρα, τον πατέρα και το παιδί. Το 5 είναι ο αριθμός της ζωής και η δημιουργική χείρα του Παντοδύναμου Θεού, επίσης συμβολίζει, σε κοσμικό επίπεδο, το ΜΕΓΑ Υ (μακροζωϊα, ευτυχία, γονιμότητα, αφθονία και υγεία), και το 7 τις επτά Χάρες του Αγίου Πνεύματος. Το αμύγδαλο συμβολίζει τη γονιμότητα, παρθενία και συζυγική ευτυχία. Το άνθος της αμυγδαλιάς , ως αφυπνιστής της ζωής στον βαρύ Χειμώνα, αντιπροσωπεύει τη γλυκύτητα, χάρη και τρυφερότητα. Στον Χριστιανισμό, τη Θεομήτορα Παρθένα, τη Βασίλισσα των Ουρανών περιβάλλει ελλειψοειδής μήτρα, και γενικά τα αμύγδαλα είναι σύμβολο της θείας εύνοιας, επιδοκιμασίας και αγνότητας της Παρθένου (1). Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε, ως προς τον συμβολισμό, η μπομπονιέρα του γάμου δεν είναι ίδια με αυτή της βάπτισης, οπότε τα επιπλέον στολίδια είναι περιττά, και αν είναι κατασκευασμένη από αγνό,   λευκό λινό ύφασμα, είναι ακόμη καλύτερα, κι ας έχει ένα μόνο πέπλο.


3.  Είναι σωστό να μακιγιαριστεί η νύφη για να προσέλθει στην εκκλησία και να βάψει τα νύχια της;

Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί δεν υπάρχει στη σημερινή μας εποχή νύφη αμακιγιάριστη, χωρίς μανικιούρ και πεντικιούρ. Όλες οι γυναίκες, ως θεατρίνες προσέρχονται στη τελετή του γάμου τους, μη  επιτρέποντας στο Άγιο Πνεύμα να επικαθήσει επάνω στην κεφαλή τους και να τις φωτίσει, αναγκάζοντας τους Αγίους της Εκκλησίας να αποστρέφουν το πρόσωπό τους, για να μην αντικρίσουν την εξωτερική ασχήμια, το αποκριάτικο γαμήλιο θέαμα.

Το μακιγιάζ όμως τρέφει πολύ κόσμο και έχει πλέον εδραιωθεί, ως επικερδές επάγγελμα, στη διεθνή και εγχώρια αγορά. Γι΄ αυτό, δεν θα πάψει να προωθείται, και θύματα θα είμαστε κυρίως εμείς οι ανασφαλείς γυναίκες, που προτιμούμε να αρρωστήσουμε σοβαρά από το βάψιμο των μαλλιών μας, να εμποδίσουμε την ομαλότητα της ροής της ενέργειας στο σώμα μας, βάφοντας τα νύχια μας , τα οποία είναι ο καθρέφτης της σωματικής μας υγείας, και παραμένουμε αδιόρθωτες μέχρι τα βαθιά μας γεράματα, πεπεισμένες ακράδαντα ότι πράττουμε το σωστό.

Τουλάχιστον, όσο μπορούν οι υποψήφιες νύφες, ας διατηρούν τα χείλη τους καθαρά, κατά την τελετή του Ορθόδοξου Χριστιανικού γάμου, και ας μην είναι έντονα βαμμένες.

                                        Στέφανα.Φωτο: rogoti.gr

4. Πώς θα διαλέξουμε τα στέφανα του γάμου;

Τα στέφανα είναι βασιλικά σύμβολα της νέας οικογένειας, που δημιουργείται με δόξα και τιμή (3).

Λέγει ο Ισίδωρος Πηλουσιώτης (2) οι στεφανίτες είναι εκείνοι που διάγουν βίον αρετής, αγωνιζόμενοι κατά της αμαρτίας. νίκη, ειρήνη, συνάθληση των νεονύμφων, ευλογημένη προίκα και πλούτο από τον Θεό συμβολίζουν τα στέφανα μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι το πολύ ακριβό, πολύπλοκο και άχαρο, που να κολλήσει πάνω στα μαλλιά της νύφης και να το τραβούν δέκα για να το βγάλουν χωρίς να τη ξεμαλλιάσουν. Τα στέφανα των γιαγιάδων μας ήταν απλά, από λευκά μαργαριταράκια, δεμένα σε ανθάκια και στην περιφέρεια στη στεφάνη έφεραν τυλιγμένη λεπτή, λευκή σατέν κορδέλα.


                                   Γυναικείος σταυρός.Φωτο: kosmimadoro.gr

5. Τι κόσμημα είναι καλό να φορούν οι μελλόνυμφοι ;

Καλύτερο κόσμημα από τον σταυρό του Χριστού δεν υπάρχει. Ο βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός είναι συσταυρωμένος με τον Χριστό, από την ημέρα της βάπτισής του, και οδεύει εν Κυρίω στον γάμο του, ώστε με τις ευλογίες του Τριαδικού Θεού να φέρει στην ανθρωπότητα υγιείς και χρηστούς απογόνους, θείο καρπό για τη Βασιλεία των Ουρανών στη συνέχεια, και ο δεσμός της οικογένειας του να είναι ευλογημένος.

                                       Λαμπάδες γάμου.Φωτο: vicky com.gr

6. Τι λαμπάδες θα διαλέξει ο κουμπάρος;

Οι λαμπάδες του γάμου πρέπει να είναι πολύ απλές, λευκές, τυλιγμένες διακριτικά σε λευκά άνθη και λευκό , λινό ύφασμα, πολύ καλής ποιότητας. Επάνω σε αυτές θα επικαθίσει το Άγιον φως, ως δύο θείοι παραστάτες και μάρτυρες, κατά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου . Όσο πιο απλές και λευκές είναι οι λαμπάδες, κατασκευασμένες από φυσικά υλικά, τόσο το καλύτερο.

                                         Ανθοδέσμη γάμου.Φωτο: 21 flowers.gr

7. Τι ανθοδέσμη θα διαλέξω;

Η ανθοδέσμη συμβολίζει τον ανθόσπαρτο βίο.

Τα λευκά άνθη είναι σύμβολο της παρθενίας, της αγνότητας και αθωότητας, ενώ ο συνδυασμός κόκκινα και λευκά λουλούδια είναι σύμβολο του θανάτου. Τα κόκκινα ρόδα είναι το αίμα του Χριστού, στην Παναγία αποδίδονται τα τριαντάφυλλα και οι λευκοί κρίνοι (1). Και τα άνθη της ανθοδέσμης φέρουν μονό αριθμό, για να μη χωρίσει το ζευγάρι,  από 21 λευκά κρινάκια, ή μίσχους λευκών λουλουδιών, έως 101 λευκά,  σχεδόν κλειστά, μικρά τριαντάφυλλα.

 

                             Ατομικά σακουλάκια με ρύζι.Φωτο: gettingmarried.gr
 

8. Γιατί ρίχνουν οι καλεσμένοι ρύζι κατά την τελετή του γάμου;

Το ρύζι είναι σύμβολο της αφθονίας και θείας πρόνοιας. Καλλιεργήθηκε μετά την απώλεια του Παραδείσου και τον χωρισμό του Ουρανού και της Γης. Αντιπροσωπεύει την Αθανασία, την πνευματική τροφή, την αρχέγονη αγνότητα, τη δόξα, την ηλιακή δύναμη, τη γνώση, την ευτυχία και τη γονιμότητα κι αυτή είναι η σημασία του, όταν ρίχνεται πάνω στους νεονύμφους κατά την τελετή του γάμου (1). Για να ριζώσει ο γάμος, με τις ευλογίες του Θεού, ρίχνεται το ρύζι από  τους καλεσμένους.


                                     Καλαθάκι με ροδοπέταλα.Φωτο: pixabay.com


9.Γιατί  σκορπούν στους νεόνυμφους ροδοπέταλα;

To κάνιστρο με τα άνθη φανερώνει μακροζωϊα και ευτυχισμένα γεράματα. Για βίο ανθόσπαρτο και ευτυχισμένο ραίνουν με άνθη τους νεόνυμφους. Πριν από είκοσι χρόνια , ένας Αθηναίος συγγραφέας, είπε σε μία λογοτεχνική εκδήλωση, “ο Θεός τον λόγο του και τις ευχές του τα γράφει πάνω σε ροδοπέταλα”.


                                    
Βέρες.Φωτο:jeweler.gr

10. Σε ποιο χέρι και δάκτυλο πρέπει να φοράμε τις βέρες μας;

Οι βέρες είναι κυκλικές και συμβολίζουν το άπειρο και την αιωνιότητα , ο δε χρυσός το άφθαρτο και ανόθευτο (3). Στους αρραβωνιασμένους φοριούνται αριστερά, από την αρχαιότητα, γιατί η πορεία της ενέργειας της καρδιάς (σε πνευματικό επίπεδο) , καταλήγει στον αριστερό παράμεσο.

Οι νυμφευμένοι τις φορούν στον δεξιό παράμεσο δάκτυλο, όπως τους ευλόγησε ο ιερέας που τους στεφάνωσε. Η κατάσταση έχει πλέον παγιωθεί, σε θείο επίπεδο, μέσα από την ευλογία του γάμου. “Αυτούς που ο Θεός ένωσε ο άνθρωπος να μη χωρίζει”, λέγει το ιερό Ευαγγέλιο.

Ο συμβολισμός της δεξιάς χείρας (του γάμου) είναι πολύ μεγάλος, και χρειάζεται πρωτίστως βαθιά πίστη και μελέτη της Ορθόδοξης Θρησκείας μας για να κατανοηθεί σε βάθος.


                                            Τούρτα γάμου.Φωτο:kardasis.gr



11. Η γαμήλια τούρτα τι συμβολίζει;

Η τούρτα είναι λευκή και συμβολίζει την αγνότητα και ταπεινότητα της νύφης.

Το κόψιμο της τούρτας είναι το σπάσιμο της παρθενικής κατάστασης, και η κυριαρχία του αρσενικού στη ζωή της νύφης (3).

12. Ποιος είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος, τον οποίο, ως ευλογία, δέχεται η νέα οικογένεια;

Οι οικογένειες των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική λέγουν χαριτολογώντας “ ΜΕ ΑΧΧΕΠΠΑ”, όταν εύχονται στους νεόνυμφους, και εννοούν αυτό που είπε ο Απόστολος Παύλος (Γαλ.5,22), “ ο καρπός του Αγίου Πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, και εγκράτεια”.

Καλά στέφανα!

Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Γιώργο Φειδά, επιχειρηματία, ο οποίος  μου πρότεινε να ασχοληθώ με τα σύμβολα του γάμου.


Βιβλιογραφία

1. Τζ. Κούπερ ( 1978). Λεξικό Συμβόλων, σελ. 46, 442. Αθήνα: Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, 1992.

2.Πηλουσιώτης Ισίδωρος (P.G. 78, 88 IB), στο Μετνιδάκης Γ.Ε.(1997). Τύπος και Συμβολισμός στην Ορθόδοξη Λατρεία. Ηράκλειο Κρήτης.

3.Συμβολισμοί Γάμου: C:/Users/Lenovo/Desktop/symvolismoi-gamou.htm.


Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

2/8/2022





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου